Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z kapustą

 

Gołąbki z kapusta w środku coś innego i mniej pracochłonnego no i na dodatek smaczne :-)

przepis inspirowany ( moją mamą )
  • 400 g kapusty
  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 100 g ryżu ok 2 szklanki ugotowanego
  • 1 -2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżki papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej

na sos

  • 500 ml  koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula

Mięso przełożyć do miski dodać ugotowany ryż oraz poszatkować kapustę na drobnych oczkach następnie dodajemy przyprawy  i całość wymieszać  jeżeli masa jest zbyt lużna dodać jeszcze bułki tartej. Odstawić na godzinkę aby całość się przegryzła.

Przygotować sos .

Do garnuszka wlać koncentrat dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy plus wodę gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na rumiano na minimalnej ilości tłuszczu przełożyć do sosu i gotować jeszcze ok 15 minut - po tym czasie sos zmiksować na gładko.

Z mięsa uformować kotlety na kształt gołąbków i ułożyć w naczyniu w którym będziemy piec - wlać sos i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C termoobieg , piec ok 50 minut w połowie pieczenia polać mięso sosem które znajduje się w formie. 

Mięso powinno się lekko zrumienić z wierzchu wtedy znaczy że jest gotowe.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego

środa, 14 lipca 2010, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Pulpeciki z kaszką kuskus i curry

    Dziś dla odmiany tradycyjnych pulpetów polecam pulpeciki z mięsa i kaszy kuskus - dzięki której stają się bardzo delikatne a świeże zioła nadają im niezwykłego

  • Moje chili con carne

    Wczoraj pięknie świeciło słonko że czuć było wiosnę w powietrzu ale za to dziś deszcz i zimno dlatego postanowiłam zrobić coś na rozgrzanie. Moje chilli które n

  • Pulpety w sosie pomidorowym z pesto

    Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i pesto z suszonych pomidorów to lekkie i proste danie. Ja podaję je z ryżem basmati z odrobiną tartego ser

Komentarze
2010/07/14 21:45:15
Przepis bardzo smaczny i prosty, znam :) Coś tylko pomieszałaś : w składnikach dwa razy podałaś ryż, ale w wykonaniu już nic o nim nie ma. To pewnie te upały :)
-
2010/07/14 22:14:48
uwielbiam gołączki ;) w takiej wersji tez jadłam jednak zdecydowanie wole te tradycyjne ;)
-
2010/07/14 22:52:16
oj tak to chyba upały , dziękuję :-)
-
2010/07/15 07:00:50
od zawsze ten rodzaj gołąbków mnie zaciekawiał :)
-
2010/07/15 09:23:04
ojjj takie bardzo lubię....a zamiast ryżu robię z manną;)
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach