Blog > Komentarze do wpisu

ROLADKI Z BAKŁAŻANÓW

bakłażan z kukskus 1

Smaczne roladki na ciepło i zimno smak ziół, słodkość rodzynek i ostrość ketchupu polecam :-)

  • 2 BAKŁAŻANY
  • 1/4 SZKLANKI KASZKI KUSKUS
  • 1 ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • 3 ŁYŻKI OREGANO SUSZONEGO
  • 3 ŁYŻKI BAZYLII SUSZONEJ
  • 1 GARŚĆ RODZYNEK
  • 1 CEBULA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • OLIWA Z OLIWEK

Na sos:

  • 1 SZKLANKA OSTREGO KETCHUPU
  • 1 ŁYŻKA PŁYNNEGO MIODU
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • MOŻNA DODAĆ RÓWNIEŻ ZIOŁA niekoniecznie

Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry następnie posmarować go z obu stron delikatnie oliwa i obsypać ziołami. Ułożyć na kratce od piekarnika i podpiec w 180 C ok 10-15 minut.

Przygotować farsz, kaszkę zalać wodą z odrobiną Vegety i pozostawić do wsiąknięcia. W międzyczasie cebulkę pokroić drobniutko i podsmażyć na jasno złoty kolor. Gdy kaszka jest już gotowa wsyp ja do miski dodaj usmażoną cebulę, wciśnij dwa ząbki czosnku oraz sól, pieprz i koncentrat pomidorowy  wymieszaj na końcu dodaj rodzynki. Wykładaj na podpieczone bakłażany po ok łyżeczce farszu i zwijaj w rulonik układając w żaroodpornym naczyniu wcześniej wysmarowanym tłuszczem.

Przygotuj sos: do miseczki wlej ketchup dodaj łyżkę płynnego miodu oraz wyciśnięty ząbek czosnku i dolej odrobinę wody, ale nie za dużo aby sos nie był zbyt rzadki. Polej bakłażany i piec w nagrzanym piekarniku 180 C 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

bakłażan z kukskus 3

 

bakłażan z kukskus 2

 
wtorek, 20 lipca 2010, kasandraa6
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2010/07/21 09:59:14
idealne na popołudniowego grilla! pycha!
-
2010/07/21 10:09:17
Bardzo apetyczne danie, zaskakujace z ta kasza kuskus. Wlasnie mam grilowane baklazany, moze tez w nie cos zawine.
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />