Blog > Komentarze do wpisu

CUKINIA KONSERWOWA

cukinia w occie 1

Bardzo smaczne cukinia w occie w smaku przypominająca ogórki konserwowe. Polecam wszystkim a moje dzieci zachwycone :-)

  • 4 kg cukinii (po oczyszczeniu 3300)
  • 2 litry wody
  • 3 szklanki octu
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka cukru
  • chrzan
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • sucha lub świeża papryczka chili
  • czosnek
  • baldachimy kopru

Cukinie oczyścić z miękkiego miąższu i pokroić w paski - poukładać ciasno w słoiku. Następnie zagotować wodę z cukrem,solą i octem, wystudzić. W międzyczasie włożyć do każdego słoiczka po dwa kawałki chrzanu, po dwa ząbki czosnku, po kawałku papryczki chili, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i koper. Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować w wodzie od zagotowania 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

cukinia w occie 2

 
piątek, 06 sierpnia 2010, kasandraa6
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2010/08/07 00:20:36
Fajny pomysł.:)
Jadłam we Włoszech marynowaną cukinie,ale ona nie smakowała jak ogórki,a zupełnie inaczej. Musze znaleźć ten przepis ;)
-
2010/08/07 11:06:55
świetnie wygląda;D u Ciebie widzę sezon cukiniowy pełną parą;D
-
2010/08/07 11:11:04
oj tak, jak zwykle za dużo posadziłam :-)
-
2011/10/08 12:57:32
Zrobiłam, rewelacyjny przepis, planuję powtórkę, dzięki :-)
-
Gość: kos, 109.232.26.14*
2012/06/24 12:06:28
Witam serdecznie,
bardzo zainteresował mnie przepis na cukinię i mam zamiar go wykorzystać w tym roku.
Jeśli mogłabym prosić o rady, czy cukinia wychodzi miękka czy przyjemnie chrupiąca jak ogórki? Szukam przepisu gdzie cukinia zachowa swoją chrupkość.
I w końcu, do pasteryzacji stosuję metodę piekarnikową, pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Jaki czas pasteryzacji byłby zatem optymalny w tym przypadku?
-
2012/06/24 19:46:45
kos,
cukinia wyszła mi chrupka i właśnie otworzyłam ostatni słoik z zeszłego roku i nadal jest chrupka, mocno octowa i ostra, ale ilość octu możesz sobie zmniejszyć i dostosować do własnych potrzeb. Pasteryzacja w piekarniku to myślę że ok 30 minut od nagrzania piekarnika. Pozdrawiam :-)
-
Gość: kos, 109.232.26.14*
2012/06/24 20:28:29
Dziękuję:) Zatem będę testować, najpierw 1-3 słoiki na próbę, a później już hurtowo:)
-
Gość: kos, 109.232.26.14*
2012/07/05 23:06:12
Przetestowałam. Z pewnością zrobię większą ilość. Cukinia wychodzi super chrupka, jest dość ostra. Dla mojego podniebienia zdecydowanie za dużo octu i następnym razem zmniejszę ilość. Dołożę też koper, bo z tego co widzę teraz w słoikach jest, a w przepisie brak, prawda?
Dziękuję za przepis.
-
Gość: MałyOgrodnik, adqv217.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/14 14:00:07
Witam, czy cukinia ma być obrana czy ze skórką? Pozdrawiam
-
2012/08/14 14:52:57
domowy ogrodnik : cukinia ze skórą jeżeli jest młoda a skórą miękka.
-
Gość: Ewa, 83-168-75-9.pz1-nat.espol.com.pl
2012/09/03 13:36:19
Mi niestety słabo chrupiąca wyszła. Nie wiem co zrobiłam źle..
-
2012/09/03 17:20:28
może za długo pasteryzowałaś
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />