Blog > Komentarze do wpisu

FASZEROWANA CUKINIA

faszerowana cukinia 1

Faszerowana cukinia delikatna z lekko ostrym farszem w moim domu nie wszyscy ją jednak lubią, są pewne wyjątki jak mój ,,R,, i córeczka - oni nie przepadają :-)

  • 3 CUKINIE PO 500 g KAŻDA
  • 300 g MIĘSA MIELONEGO WIPRZOWO-WOŁOWE
  • 1 CEBULA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • 150 g ŻÓŁTEGO SERA
  • 1 PAPRYCZKA CHILI ŚWIEŻA LUB SUSZONA
  • OLIWA

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć z solą na oliwie, przełożyć do miski. Następnie jedną cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do usmażonej cebulki. Wymieszać wszystko z mięsem i dodać zmiażdżony czosnek i pokrojona papryczkę chili z pestkami. Całą masę podsmażyć delikatnie na patelni. Pozostałe cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miękki miąższ - posolić cukinię i odstawić na ok 15 minut by przeszły solą, a miękki miąższ wyrzucić. W międzyczasie zetrzeć żółty ser. Połowę farszu wyłożyć na cukinie na to połowę startego sera i znowu mięso i troszkę sera. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut przykryte folia by się nie przypiekło. Pod koniec pieczenia posypać resztą sera piec do roztopienia się sera. Podawać z ryżem lub kaszką kus-kus i sałatką w sosie cytrynowym.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

faszerowana cukinia 2

 
sobota, 07 sierpnia 2010, kasandraa6
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2010/08/07 11:54:08
ja tam bardzo lubie :) przypomnialas mi tym,ze dawno jej nie robilam :)
Pozdrawiam :)
-
2010/08/07 12:36:54
pysznie wygląda;D ostatnio miałam ochotę na coś takiego;) przepisik zapisuję;))
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />