Blog > Komentarze do wpisu

Roladki mięsne z wafelkami

roladki z wafelkami 2

Przepis dostałam od mojej koleżanki i od zrazu wypróbowałam oczywiście nic domownikom nie mówiłam co będzie dzisiaj na obiad. I wszystkim bardzo smakowało każdy się zastanawiał jak ja zwinęłam to mielone w roladki...  polecam, Kamilka dzięki :-)

roladki z wafelkami 1

Na 10 roladek

  • 2,5 wafla suchego tortowe (duże kwadraty)
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 2 jajka (jedno do panierki)
  • bułka tarta

Kwadratowe wafle pokroić na cztery części. ,pieczarki pokroić na małe kawałki ,usmażyć na patelni - wymieszać z mięsem. Dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz jajko można dodać jeszcze starty ser żółty ale to nie jest konieczne. Wszystko wymieszać i wyłożyć na wafle - odstawić na ok 15 minut. Następnie każdy kawałeczek zwinąć w rulonik maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.

Podawać do ziemniaczków lub jak przystawkę na imprezkę na zimno.

Smacznego

Wydrukuj przepis

czwartek, 26 sierpnia 2010, kasandraa6
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2010/08/26 11:49:22
normalnie padłam. z waflami pierwszy raz widzę. a jak super wyglądają! jestem pod wrażeniem pomysłowości
-
2010/08/26 12:25:55
świetny pomysł! ja dzisiaj kupiłam paczkę wafli, wróciłam do Domu i trafiłam na ten przepis. to chyba jakiś znak..
-
2010/08/26 12:56:21
bardzo oryginalny przepis! wyglądają świetnie
-
2010/08/26 13:45:45
Fajne;-)
Kilka lat temu zawijaliśmy w wafle puree ziemniaczane z parówkami i było to całkiem smaczne;-)
-
2010/08/26 13:53:14
fajny pomysl :) nie spotkalam sie jeszcez z takim
-
2010/08/26 17:05:04
Bardzo interesujący pomysł:) Muszę kiedyś spróbować:)
-
2010/08/27 00:17:18
o kurka. ale numer! z wafelkami? intrygujące...
ciekawe. i na pewno dośc interesujące w kwestii doznań smakowych ;]
podoba mi się.
-
Gość: nowa, chello089079136207.chello.pl
2010/08/27 10:54:15
wydaje mi się,że roladki są w środku surowe....
-
2010/08/27 11:46:15
Gość: nowa, chello089079136207.chello.pl

te na dole na pewno, a te już w bułce tartej nie są surowe - takich na pewno bym dzieciom surowych nie dała. pozdrawiam :-)
-
Gość: nowa, chello089079136207.chello.pl
2010/08/28 13:38:59
kasandro,na dole to oczywiste,że jeszcze surowe, ale te usmażone wyglądają jakby w samym śrdoku były ciut niedosmażone,wafel w panierce dochodzi dość szybko a farszu jest dużo,nie chciałam Cię urazić,też mam dzieci.
-
2010/08/28 16:10:31
Gość: nowa, chello089079136207.chello.pl
nie uraziłaś mnie :-) naprawdę mięso było usmażone czasem na zdjęciu nie wychodzi tak jak bym chciała, no ale cóż - gwarantuje że mięso było dosmażone smażyło się na wolnym ogniu dość długo. pozdrawiam.
-
Gość: BlondynkaWkuchni, eny41.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/03 06:14:12
Jak długo smażyłaś te kotleciki, i czy wafle się nie łamały jak zawijałaś w nie mięso?
-
2010/09/03 09:40:13
smażyłam na małym ogniu ok 10-15 minut, wafle się nie łamały one nasiąkają i robią się miękkie . Podczas smażenia nic też się nie łamie ani nie pęka
-
Gość: BlondynkaWkuchni, adhk160.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/05 18:37:43
Rozumiem,że tylko pieczarki podsmażałaś a mięso nie?
-
2010/09/05 20:22:07
mięsa nie pod smażamy wcześniej.
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />