Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Bardzo mokre ciasto dyniowe a w zasadzie smak sernika, najsmaczniejsze mocno schłodzone przez noc w lodówce. Mocno wyczuwalny smak pomarańczy polecam.

oryginał

forma 23x23 cm

  • 800 g dyni
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 160 g białego cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 180 g maki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 60 g masła

Ponadto:

  • folia aluminiowa

Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć pokrywkę i odparować. Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać masło, ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę. Jajka ubić lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej pomarańczy i wycisnąć sok do dyni - wsypać cukier,miód i miksując dodawać po kolei śmietanę oraz ubite jajka na koniec dodać mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut. Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.

Podawać posypane delikatnie cukrem pudrem lub polane sosem custard

Smacznego

piątek, 24 września 2010, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Mazurek daktylowy

    Mazurek obowiązkowo musi pojawić się na naszym świątecznym stole, tym razem przygotowany w wersji mini aby zmieścił się do koszyczka Wielkanocnego. Jest słodki

  • Ciasto z Prince Polo

    Ciekawe ciasto z dodatkiem wafelków czekoladowych, puszyste i lekkie - doskonałe na letnie wieczory przy herbatce. Polecam oryginał 4 jajka 2/3 szklanki cukru 3

  • Mrówkowiec

    Bardzo proste ciasto do wykonania dla każdego, to klasyczne ucierane ciacho z suchym makiem jest mięciutkie wilgotne i jak pisze ewenna długo zachowuje świeżoś

Komentarze
2010/09/24 20:27:24
Naprawdę wygląda jak sernik:) ...oj chyba zaciągne męża na festiwal dyni do Wrocławia, wtedy na pewno dynie dostanę:) pozdrawiam ciepło:)
-
2010/09/24 21:12:43
Jakie piękne sloneczne ciasto :)
-
2010/09/24 21:26:35
cudowny kolorek...;)
-
2010/09/24 21:37:56
Pięknie wygląda i przypomina serniczek. Śliczny kolor :)
-
2010/09/24 22:01:46
Piękne ciasto, super słoneczne:-)
-
2010/09/25 00:33:37
co za kolorek!
ma świetną "konsystencję". podoba mi się pod każdym względem to ciasto ;]
-
2010/09/25 08:26:54
wyglada rewelacyjnie ;D świetny kolor ;)
-
2010/09/25 09:07:55
Ten kolor jest taki optymistyczny! Kocham za to dynie i pomarańcze.
Wspaniale wygląda.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/25 09:11:54
Przepiękne. Muszę je zrobić - dynia już czeka
-
2010/09/25 11:10:35
Podoba mi się kolor i faktura ciasta - lubię nie takie suche, ale właśnie miękkie. Z dynia musi nieźle smakować i chyba musze wreszcie zainwestować w taką jedna :)
-
2010/09/25 12:41:07
kolor nieziemski! bardzo ciekawam smaku :)
-
2010/09/25 21:22:35
Kasandro a ja właśnie dzisiaj kupiłam 14 kg dyni takiej ślicznej, słonecznej.

A to ciasto bardzo mi się podoba, jego forma i wygląd. A co do smaku - pomarańcza i dynia jak najbardziej mi pasują do siebie.
Wiesz chyba sobie zapożyczę przepis - mogę ? :)

serdecznie pozdrawiam
-
2010/09/25 21:24:35
jasne :-)
-
2013/10/15 16:05:57
Tadam, zrobiłam, zamieściłam u siebie, polecam, bardzo ciekawe i bardzo smaczne:)
-
Gość: Gosia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/01 08:02:01
Zrobiłam. Jest to ciasto bez proszku do pieczenia więc...wyszedł mi poprostu zakalec. Jeszcze jak było świeże- było zjadliwe,smak ciekawy, ale teraz...zbity, twardy, suchy, zakalec. Zastanawiam się czy nie wyrzucić. Być może z proszkiem do pieczenia byłby ok...?
-
2013/11/01 17:58:25
Gosia : Ciasto jest o konsystencji sernika ale nie takiego pulchnego raczej zbliżone do brownies - moje było wilgotne - dużo zależy od dyniowego musu i od zbyt długo pieczenia robi się faktycznie suche... przykro mi że Ci nie smakowało :-( to ciasto w moim domu pojawia się co jakiś czas i zawsze zaskakuje smakiem lepiej piec krócej niż za długo pozdrawiam.
Ps . A tu masz opinię osoby na blogu,, Niebo na talerzu,,i zobacz niebonatalerzu.blogspot.com/2013/10/bardzo-dobre-ciasto-z-dyni.html
pozdrawiam
-
Gość: Gosia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/04 00:27:49
Być może za długo w piekarniku. Może skuszę sie jeszcze raz, dodatkowo ubiję też pianę z białek i zobaczę.... :-)
-
Gość: Katarzynka, *.ssp.dialog.net.pl
2014/12/08 20:45:49
Dzień dobry,
nie mam zaufania do folii aluminiowej w kucni, czy forma może być więc wyłożona papierem do pieczenia,i czy konieczne jest przykrywanie ciasta folią? Piec w 180 st. z termoobiegiem, czy bez?
-
2014/12/08 21:20:21
Katarzynka: możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia ale jeżeli chodzi o przykrywanie to raczej folia aluminiowa chodzi oto że ona odbija ciepło i ciasto nam się zbytnio nie spiecze - pozdrawiam. Ja najczęściej piekę ciasta z termoobiegiem , pozdrawiam
-
Gość: Monika, *.dynamic.chello.pl
2015/01/26 17:54:58
Przepis bardzo mi się spodobał i .....właśnie czekam z niecierpliwością na efekt końcowy. Zostało 35 minut "strachu" czy wyjdzie. Doskonale wychodzą mi galarety i pasztety, niestety do cukierniczych wypieków nie mam daru, ale tak mnie zaintrygowała smakowo ta propozycja, że zaryzykowała. Czekam na finał. Trzymajcie kciuki. Dam znać jutro co z tego wyszło :-)
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach