Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekany budyń

budy� zapiekany 1

Ciekawy smak pieczonego budyniu Dorotki choć szczerze mówiąc nie przypadł mi do gustu wolę jednak tradycyjny ale niektórym smakowało.

Na 5 - 6 ramekinów po 150 ml każdy

  • 200 g wiśni
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110 g drobnego cukru (dałam mniej)
  • 2 szklanki (500 ml) gorącego mleka
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
  • cynamon, do oprószenia


Wiśnie odsączyć i podzielić między ramekiny.

Jajka miksujemy razem z ekstraktem z wanilii, proszkiem budyniowym oraz cukrem. Powoli dolewamy gorącego mleka - miksując. Miksturę rozlewamy do ramekinów z wiśniami. Piec w temp. 160 C przez ok 25 minut bez przykrywania.
Dorotka pisze żeby podawać na ciepło lub zimno oproszone cynamonem ja posypałam odrobiną brązowego cukru i skartelizowałam go palnikiem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
poniedziałek, 30 maja 2011, kasandraa6
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2011/05/31 06:27:50
Bardzo ciekawy pomysł. Nigdy nie jadłam zapiekanego budyniu... Myślę, że w wolnej chwili wypróbuję owy przepis :)
-
2011/05/31 08:05:53
wygląda bardzo pysznie , muszę sprawdzić czy mi taki smakuje czy jednak gotowany lepszy :D
-
2011/05/31 13:50:00
Świetne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.

Pozdrawiam ;-)
Follow on Bloglovin
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach
  •  Akcja lodowa 2013 World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
  • Społeczności kulinarne
    Top Blogi
    Inne
    Odszukaj.com - przepisy kulinarne
    Facebook
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ Instagram