Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

ciasto drozdzowe bez mieszania 1

Doskonałe ciasto drożdżowe bez wyrabiania delikatne w smaku i puszyste oraz wilgotne w środku co tu dużo mówić upiekę na pewno je jeszcze nie jeden raz ... Polecam :-) a znalazłam je na tym blogu

forma 35/24 cm

  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

 dodatkowo:

  •  kruszonka 

 Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ,(bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie  wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka - wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać całość łyżka i przełożyć do blachy  posypać kruszonka i pozostawić pod przykryciem na ok 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już ciepłe nie gorące wyjąć i podawać.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

ciasto drozdzowe bez mieszania 2

ciasto drozdzowe bez mieszania 3

ciasto drozdzowe bez mieszania 4

niedziela, 13 listopada 2011, kasandraa6
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2011/11/13 19:02:45
..bo z wyrabianiem zawsze jest u mnie najgorzej.. :)
Sliczne Ci to ciacho wyroslo :)
-
Gość: Ivon, 80.51.181.5*
2011/11/13 21:31:45
Lubię takie ciasta. Proste i jakże smaczne.
-
2011/11/15 22:20:23
Przyłaczam się do Twojej opinii, ciasto jest świetne. Twoje wspaniale wyrosło ;]
-
Gość: Anula, public14396.xdsl.centertel.pl
2011/11/26 17:45:50
Czy ktoś wie, jak zrobić to ciasto, używając suchych drożdży?
-
2011/11/26 21:06:58
Anula,
Nie piekłam na suchych drożdżach, ale myślę że trzeba by było dać ok 14 g i postępować tak samo jak w przepisie powyżej z tym, że drożdży nie trzeba rozpuszczać wcześniej w mleku - pozdrawiam
-
Gość: lucy79, ip-91-192-1-28.techmedia.com.pl
2011/12/12 19:21:49
piekłam to ciasto kilka razy, jest świetne, wszystkim smakuje, pięknie wyrasta.. dziękuję za ten przepis :)
-
2011/12/22 21:46:43
Super Ci wyrosło to ciasto.A czy na bazie tego ciasta można zrobić roladę makową?
-
2011/12/22 22:10:17
urszulka553 myślę że to ciasto raczej się nie nadaje na roladę, gdyż ma dość luźną konsystencje - choć sama nie robiłam z niego rolady , pozdrawiam. Ciasta tego się nie-wałkuje.
-
Gość: Kawalkada, 89-73-40-164.dynamic.chello.pl
2012/05/10 21:00:28
Temperatura 180 st zdecydowanie za wysoka, sprawdzałam. Moim zdaniem 160 będzie max. Za dużo mąki w przepisie, spokojnie można odjąć całą szklankę. Generalnie ściśle z tym przepisem wyszło ciasto za suche i zbite, no i spiekło się za szybko. Mam nadzieję, ze po wprowadzeniu modyfikacji będzie oki.
-
2012/05/10 21:30:37
Kawalkada
dzięki, powiem tak u mnie było bardzo delikatne, wilgotne i pięknie wyrosło - robione kilkakrotnie i kilkoro moich znajomych również i nikt nie narzekał - ale oczywiście możesz dostosować do swoich potrzeb i dzięki za wskazówki. Poza tym ciasto nie było zbite - przynajmniej moje. Pozdrawiam
-
2012/08/18 08:02:40
Cieszę się, że przepis przypadł ci do gustu, a ciasto tak świetnie Ci wyszło. Jest to drożdżówka dla mnie nie zawodna piekę, ją na okrągło jak tylko mam ochotę na drożdżowe, pozdrawiam :)
-
Gość: , staticline-31-182-246-9.toya.net.pl
2013/02/13 21:49:59
Ciasto super. 0boje z mezem zajadamy sie, Polecam do ciasta maslo. Pychota
-
Gość: Krystyna, d78-175.icpnet.pl
2013/05/01 18:24:29
Pychota, robię go ze śliwkami, a teraz będę piekła z rabarbarem i oczywscie kruszonka obowiązkowo z masła. Mniam mniam....
-
Gość: , client-86-9-248-164.oxfd-bam-1.adsl.virginmedia.com
2013/06/16 19:16:10
ciastko zajeb....cie pyszne :) wszystko jak w przepisie włącznie z tempeaturą piekarnika(z termoobiegiem ) polecam zwłaszcza tym którzy mieli złe doświadczenia z ciatami na drożdżach (np ja ) :) pozdrawiam
-
2013/06/16 20:40:13
client: bardzo si cieszę że ci smakowało i wszystko się udało, pozdrawiam
-
Gość: gosc : , 109.255.77.17*
2013/09/13 17:27:50
wlasnie zrobilam ciasto z tego przepisu, zamiast zwyklych drozdzy dodalam 10g drozdzy w proszku, wyroslo rewelacyjnie :D
-
Gość: limoncella, 37.30.89.16.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/03 10:45:14
Dzięki za ten przepis! Jestem zachwycona, bo to wynalazek dla takich leniwych kucharek, jak ja.
Od roku przyrządzam ciasto drożdżowe tylko w ten sposób. Ostatnio zmodyfikowałam recepturę i zamiast oleju wlewam roztopione masło + olej w proporcji 2:1 lu 3:1. Jeśli sam olej, polecam lekki - słonecznikowy lub lniany. Zauważyłam, ze z samym masłem zaczyn dłużej jest przerabiany przez drożdże, tzn musi stać ok 3 godzin. Ten czas jest w ogole zależny od temperatury otoczenia.
Jeśli robię bez kruszonki, to dodaję więcej cukru albo przekładam słodkim serem.
Przepis nadaje się do różnych wariacji na temat ciasta drożdżowego, np. placków z owocami.
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />