Blog > Komentarze do wpisu

Bigos po staropolsku

bigos 1

Przepis na ten bigos dostałam od mojego szefa Andrzeja :-) dziękuję . A pochodzi on z bardzo starej książki W staropolskiej kuchni która widziałam również tu. Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne. Do bigosu można dodać łyżkę przecieru pomidorowego - zgadzam się z tym co piszą w książce -bo poprawia jego smak. Bigos gotujemy w garnku emaliowym lub żeliwnym natomiast nigdy w aluminiowym. Podajemy z chlebem razowym lub jasnym i jako ułatwiający trawienie dla do rosłych podajemy z kieliszkiem ochłodzonej wódki.

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty świeżej
  • 2 kg kiełbasy( różne rodzaje)
  • 2 kg mięsa ( różne rodzaje np: szynka pieczona, wędzonka,schab gotowany...)
  • 4 duże kwaśne jabłka np: szara reneta 
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule
  • 20 dag suszonych śliwek 
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 

Kapustę kiszona odcisnąć z soku i pokroić niezbyt drobno. Kapustę świeżą poszatkować i sparzyć wrzątkiem - przełożyć do garnka podlać wodą (lepiej w wywarze z gotowanej kiełbasy)i gotować na małym ogniu.  kiełbasę i mięso pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do kapusty. Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. W oddzielnej wodzie ugotować suszone grzyby, ugotowane grzybki pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do kapusty. Teraz do bigosu dodajemy cebule która należny obrać pokroić w kostkę i przyrumienić na smalcu. Do mrugającego na ogniu bigosu dodajemy śliwki suszone bez pestek pokrojone w cienkie paseczki. Bigos przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobina cukru - powinien być pikantny. Na końcu wlewamy wino i gotujemy bigos na małym ogniu 40 minut - często mieszając. Następnego dnia bigos odgrzewamy - najsmaczniejszy jest po trzecim odgrzaniu. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

bigos 2

dołączam do Akcji Wigilia 2011

 
niedziela, 11 grudnia 2011, kasandraa6
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2011/12/11 11:12:19
Mmmm...już czuję jego zapach:) Uwielbiam bigos:) Ale z dodatkiem jabłka jeszcze nie próbowałam.
-
2011/12/11 21:08:15
Lubimy :) Wspaniale wygląda u Ciebie :)
-
2011/12/11 22:08:53
Pysznie wygląda, narobiłaś mi smaku. Dawno nie robiłam bigosu, trzeba to nadrobić.
-
2011/12/11 23:06:45
i to się nazywa bigos luksusowy:) uwielbiam taki:)
Follow on Bloglovin
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach
  •  Akcja lodowa 2013 World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
  • Społeczności kulinarne
    Top Blogi
    Inne
    Odszukaj.com - przepisy kulinarne
    Facebook
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ Instagram