Blog > Komentarze do wpisu

Dżem pomarańczowy

fotka 2

Dżem pomarańczowy z lekką goryczą - doskonały do mazurków i na kanapki polecam

  • 3 kg pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 1 limonka

Pomarańcze obrać i wy-filetować czyli obrać tak aby nie było białego miąższu ani błony.Następnie wrzucić do garnka zasypać cukrem -zagotować i odstawić w chłodne miejsce. Kolejnego dnia smażymy aż przynajmniej połowa płynu odparuje po tym czasie dodaję startą sok z limonki i zagotowuję. Dżem nadal może wydawać się nam wodnisty ale po zastygnięciu będzie gęsty i lśniący. Dżem można przełożyć do słoiczków i za pasteryzować

Smacznego .

Wydrukuj przepis

fotka 1

 
wtorek, 10 kwietnia 2012, kasandraa6
Tagi: pomarańcze
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2012/04/10 18:45:49
Pycha!
-
2012/04/10 20:58:44
O,pychota! Lubię:)
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />