Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto makowe

Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta. Ciasto jest wilgotne i sycące.

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, a my niezmiennie w każde święta zachwycamy się tym ciastem, choć znamy jego smak od lat…

forma 30/40 cm

Składniki na ciasto

  • 1 kg jabłek
  • ½ kg maku
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 400 g cukru pudru

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – odsączyć z wody - po tym czasie zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.

Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.

Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki na polewę :

  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 3 ½ łyżki wrzącej wody

Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.

Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze trochę fotek...

 

 
sobota, 01 grudnia 2012, kasandraa6
Tagi: mak jabłka kakao
Smaczneblogi.pl
Komentarze
2012/12/01 10:41:41
Widziałam takie w Biedronce, ale domowe na pewno lepsze ;D
-
2012/12/01 17:34:58
podejrzewam, że to wpis sponsorowany, ale czy można użyć innej margaryny? ;)
-
2012/12/01 18:28:08
tak
-
2012/12/01 20:53:01
wygląda na palce lizać!!!
-
2012/12/01 22:07:51
takie przepisy są jak najlepsze pamiątki rodzinne a ciasto wygląda cudnie
-
2012/12/02 07:30:16
Ciasto wygląda pysznie. Takiego nie robilam jeszcze. Jeśli zrobię to z masłem zamiast margaryny:)
Pozdrawiam.
-
Gość: gin, 50a19f9e.flatrate.dk
2012/12/06 17:37:12
Podoba mi się.
Ogólnie boję się makowców, bo moja Babcia robi struclę drożdżową z makiem - pyszna, ale wydaje się niemożliwa do wykonania bez 60letniego doświadczenia :P
-
2012/12/19 12:49:36
przepraszam, czy do tego ciasta nie dodaje się mąki? chce go upiec i wolę się upewnić
-
2012/12/19 19:06:21
babal : do tego ciasta nie dodajemy mąki pozdrawiam
-
Gość: pati, 89-73-101-122.dynamic.chello.pl
2012/12/20 13:59:37
Witam, kupiłam już zmielony mak czy też zalewać go wrzątkiem? czy od razu mogę przejść do przygotowywania ciasta? Dziękuje pozdrawiam
-
2012/12/20 18:46:08
pati : jeżeli kupiłaś zmielony mak czyli pewnie taki w puszce jak się domyślam to nietrzeba go zalewać wrzątkiem - pozdrawiam
-
Gość: pati, 89-73-101-122.dynamic.chello.pl
2012/12/21 14:15:29
Kupiłam normalny "surowy" mak sypki ale już zmielony :) co w tej sytuacji? pozdrawiam
-
2012/12/21 19:38:04
pati: trzeba go sparzyć , pozdrawiam :-)
-
Gość: Amelia, aaex175.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/22 15:30:25
Właśnie przygotowałam mak i jabłka, ale obawiam się bo są bardzo soczyste. Czy trzeba je odsączać?
-
2012/12/22 16:15:28
tak lepiej odsączyć
-
Gość: Amelia, aagh254.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/23 08:09:55
Jeszcze raz ja :) Jabłka odsączyłam, upiekłam i zostawiłam na noc w uchylonym piekarniku... Teraz próbowałam i w smaku jest dobre, ale strasznie wilgotne- papier do pieczenia był mokry :( Czy mógł wyjść zakalec?
-
2012/12/23 08:32:22
Amelia jeżeli ciasto jest mokre i nawet papier mokry to bardzo dobrze to znaczy że wyszło ci i to nie jest zakalec :-) ciasto ma taką konsystencję pozdrawiam i mam nadzieję że będzie smakowało :-)
-
Gość: pati, 89-73-101-122.dynamic.chello.pl
2012/12/23 09:25:42
Witam, bardzo proszę o możliwie szybką odpowiedź bo zapomniałam zapytać, czy skoro mam kupiony sypkl imak ale już zmielony to czy mam go sparzać czy gotować godzinę bo nie wiem ile razy jest zmielony czy jeżeli tylko go sparzę nie będzie później twardy?
pozdrawiam i dziękuje
-
2012/12/23 10:24:51
pati : nie trzeba gotować maku wystarczy sparzyć - nie będzie on twardy , do tego ciasta nie gotujemy maku. pozdrawiam
-
Gość: pati, 89-73-101-122.dynamic.chello.pl
2012/12/23 10:32:44
Ha no to pięknie, mama poradziła żeby gotować więc pół godziny gotowałam!!!! mam nadzieję że wyjdzie!?
-
Gość: lalamans, ip-2-205-5-189.web.vodafone.de
2013/08/29 14:15:23
Ciasto pyszne,polecam. Tylko ja użyłam masła, margaryn nie kupuję.Tłuszcze utwardzane są bardzo szkodliwe. A zamiast cukru dałam stewię (biały cukier to trucizna), można ksylitol. Ciasto jest wówczas zdrowsze i mało kaloryczne.Dzięki za ten przepis.
-
Gość: Kasia, public-gprs515100.centertel.pl
2013/10/18 12:43:04
Dzien dobry, mam mak zmielomy 2 razy ale przed mieleniem nie byl sparzomy czy teraz to zrobic czy go juz nie zalewac wrzatkiem?
-
2013/10/18 14:19:07
Kasia: tak zalej go wrzątkiem potem odcedzić i zmiel jeszcze raz , pozdrawiam :-)
-
Gość: Kasia, 89-79-198-13.dynamic.chello.pl
2013/10/18 15:53:38
Czy bedzie problemem jezeli mak bedzie tylko dwukrotnie zmielony i sparzony? Nie mam dostepu u siebie do maszynki zeby go 3 raz zmielic :(
-
2013/10/18 16:51:08
Kasia : a ten mak to wcześniej gotowałaś ...
-
Gość: Kasia, public-gprs515092.centertel.pl
2013/10/18 18:45:00
Nie.
-
2013/10/18 20:39:48
Kasia : zalej mak wrzącą woda i przykryj - al mniejszą ilością wody i odcedź jeżeli nie masz gdzie zmielić trudno, a może masz młynek do kawy ...
-
Gość: Kasia, public-gprs514583.centertel.pl
2013/10/18 21:08:34
MĹ?ynek mam.
-
2013/10/18 23:08:05
Kasia : to jak masz młynek to z tego co słyszałam w nim też mielą w małych ilościach, ale na 100 % to nie wiem bo sama nie próbowałam . Po prostu zalej wrzątkiem pod pokrywką i odstaw na jakiś czas - odcedź i dalej postępuj według przepisu. I spraw sobie maszynkę :-) pozdrowionka
-
Gość: Kasia, public-gprs514584.centertel.pl
2013/10/18 23:33:57
Bede musiaĹ?a pomyslec o tej maszynce tymbardziej ze makowy sezon juz niedlugo :) dziekuje za rady i cierpliwosc do moich amatorskich pytaĹ? ;) rĂłwniez pozdrawiam.
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />