Blog > Komentarze do wpisu

Krakersy żytnie z bazylią i tymiankiem

Chrupiące krakersy z aromatycznymi ziołami u mnie w zdrowszej wersji z cyklu,, wypiekanie na śniadanie,, tym razem piekliśmy krakersy ,,Anny Marii  :-),, Moim zdaniem im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące - ale trzeba pilnować aby nie przesadzić ;-) Upieczcie koniecznie są zniewalające ... polecam. Dziękuję za wspólne pieczenie;-)Oryginał Kucharnia

na ok 60 sztuk

  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 2,5 szklanki mąki żytniej plus do podsypania
  • 1/4 szklanki siekanych ziół bazylii (u mnie bazylia,tymianek,oregano)
  • 30 liści bazylii do obłożenia 
  • świeżo mielona sól morska

Masło utrzeć z cukrem i jogurtem dodać mąkę i siekane zioła - zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok 30 minut aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i cieniutko rozwałkować ciasto, pokroić na dowolne kawałki. Ułożone krakersy posmarować białkiem i układać listki bazylii lekko je wciskając a następnie posypać świeżo zmieloną solą morską. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec ok 15-20 minut aż się zrumienią.

Smacznego 

Piekli z nami :

Dorota z bloga ,,Moje małe czarowanie,,

Ewelina z bloga ,,Stylowa kuchnia,,

Alicja z bloga ,,Smaki Alicji,,

Magda z bloga ,,Czary gary w kuchni,,

niedziela, 22 czerwca 2014, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Paszteciki z ciasta filo

    Paszteciki z ciasta filo są lekko słone a zarazem bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu. Chrupiące i pyszne jako przekąska imprezowa są doskonałe jeżeli oczywiści

  • Suszone jabłka piernikowe

    Suszone jabłka na święta które nie zdążyły się pojawić na blogu przed świętami :-( ale mam nadzieję że taka zdrowa przekąska zachęci was do zrobienia zwłaszcza

  • Pestki dyni z rozmarynem

    Pestki z dyni w aromatycznych przyprawach np świeży rozmaryn ,tymianek , bazylia dodaję takie zioła jakie lubię lub które akurat mam pod ręką. Najbardziej lubię

Komentarze
2014/06/22 19:37:17
Odchudziłaś je troche ale wyszły super.
Fajnie sie razem piekło :-)
-
Gość: madzia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/22 22:55:46
szkoda że nie ma opcji z pintrestem.
-
2014/06/23 09:36:52
Madzia : powoli powstaje pl.pinterest.com/kasandraa6/
-
2014/06/27 10:57:26
Wspaniale wyglądają, dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
Gość: magdam, *.play-internet.pl
2014/06/29 23:18:26
świetna wersja :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach