Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z figami

Wracam pomału do blogowania ;-) mam nadzieję że o mnie nie zapomnieliście ha ha ...Dziś zapraszam Was na ciasto drożdżowe które piekłam w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie,, Pierwsza wersja bardziej zdrowa i mniej słodka jeżeli lubicie oczywiście takie ciasta ;-) . Obie wersje są bardzo dobre choć ja zdecydowanie wolę tą zdrowszą. Polecam 

na ciasto 

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 100 g oleju kokosowego 
  • 200 ml ciepłego mleka roślinnego 
  • 350 g mąki orkiszowej 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • szczypta soli 

nadzienie 

  • 200 g miałkiego twarogu ( trzykrotnie mielonego)
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  •  skórka otarta z jednej cytryny
  •  1 łyżka soku z cytryny 

W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem aby tylko było lekko ciepłe i rozpuszczam w nim drożdże. Następnie do miski przesiewam mąkę dodaję również olej kokosowy , szczyptę soli oraz powolutku wlewam płynną zawartość garnuszka - mieszając łyżką aż składniki się połączą. Potem wyrabiam kilka minut rękoma, wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia ok godziny czasem dłużej w zależności jak ciepło mamy w danym pomieszczeniu. 


Do miseczki przekładam twaróg i mieszam go z reszta składników na gładko i odstawiam .

 Figi umyć odciąć ogonki i przekroić na ćwiartki - odstawić.

 Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę opruszoną mąką i rozwałkować 40 cm długości i 30 szerokości przekroić wzdłuż na trzy kawałki. Na każdym kawałku wzdłuż wyłożyć nadzienie twarogowe i zwinąć każdy kawałek w rulonik skleić końcówki. Formę wyłożyć papierem lub posmarować tłuszczem, przełożyć wałeczki ciasta tworząc ślimaka a między nie włożyć kawałki owoców. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na chwilę aby troszkę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 C i wstawić ciasto piec ok 45 minut do zrumienienia, wyjąć i przestudzić ciasto. Z wierzchu można posypać zmielonym jasnym cukrem trzcinowym.

 Smacznego

drugi sposób na szybko 

na ciasto 

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 1 całe jajko + 1 żółtko 
  • szczypta soli 
  • 100 g cukru 
  • 420 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 

ponadto 

  • 3-4 jabłka 

Kruszonka 

  • 50 g zimnego masła 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru

Do miski wsypać mąkę z cukrem i masłem pokrojonym w kostkę , mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże następnie małym strumieniem wlewać do mąki - mieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wyrobić rękoma gdyby zbyt mocno się kleiło podsypać jeszcze odrobiną mąki . Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 1 godzinę . 

Kruszonka

Masło przełożyć do miseczki wraz z cukrem i mąką utrzeć aż składniki się połączą i wytworzą się tzw grudki - odstawić. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolice , podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt 40/30 cm przeciąć wzdłuż na trzy części. Teraz każdy kawałek zwinąć w wałeczek i ułożyć w kształcie ślimaka w tortownicy .

 Ciasto odstawić, w międzyczasie obrać jabłka i poukładać między wałeczki posypać kruszonką i zostawić aby lekko podrosło.

Podrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 180 C piec ok 50 minut do zrumienienia się. Upieczone ciasto pozostawić jeszcze chwile w uchylonym piekarniku. 

Smacznego

Osoby które piekły wspólnie w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie to :

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie 

Dorota z bloga Moje małe czarowanie 

Joanna z bloga Notatki kulinarne 

Joanna z bloga Różowa kuchnia 

Paulina z bloga Czarna oliwka 

Joanna z bloga Grunt to przepis 

           z bloga Matka wariatka 

Agnieszka z bloga Kuchnia co dnia 

Urszulka z bloga Moja kuchnia 

Kasia z bloga  Mia cucina

Jola z bloga Nasze życie od kuchni 

Kamila z bloga Życie ze smakiem 

Danuta z bloga Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Amelki 

niedziela, 20 września 2015, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Sałatka z pomarańczą

    Lekka sałatka z pomarańczą na szybko . przepis własny 1/2 sałaty lodowej 1-2 pomarańcze 1-2 łyżki czarnego sezamu na dresing 1 limonka 1 łyżeczka musztardy 1 ły

  • Ekspresowy mazurek

    Ten przepis miał się pojawić przed świętami niestety nie zdążyłam ;-) na ostatnią chwilę pojechaliśmy do Polski na święta i było cudownie ;-) Dlatego dopiero dz

  • Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

    Pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej ;-) . A może zostało wam trochę jajek na twardo po świętach - to przepis jak znalazł . Ja zajadałam się nim

Komentarze
2015/09/20 13:59:08
Ciasta oba fajne , wyglądają smakowicie.
Fajnie sie razem piekło.
Wklej listę współpieczacych bo to taka nasza tradycja i wymóg wydarzenia, pozdrawiam.
-
2015/09/20 15:35:37
Pięknie i apetycznie . Dziękuje za wspólne wypiekanie .
-
2015/09/20 20:35:57
Dziękuję za wspólne wypiekanie, ambitnie dwie sztuki :) z figami też wypróbuję :)
-
Gość: kasia sofieta , *.49-82-r.retail.telecomitalia.it
2015/09/20 23:56:55
Magicznie piekna ta Twoja drozdzowka z figami)) dziekuje za wspolne wypiekanie)
-
2015/09/21 13:17:36
Wspaniałe ciacho :), dzięki za wspólne wypiekanie.
-
2015/09/21 13:40:42
Rewelacyjny pomysł z nadzianiem figami. To musiał być dopiero smak! Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)
-
2015/09/22 10:21:40
Cudownie wyszło ,pycha...Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE.
-
2015/09/22 11:38:59
Pozmieniane, ale zdecydowanie na plus :) Pycha :)
-
2015/09/22 12:19:44
Obie wersje cudowne .... ciekawa jestem smaku tej drożdżówki z figami ... muszę upiec:). Dziękuję za wspólne wypiekanie Kochana:)
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach