Blog > Komentarze do wpisu

Idealnie upieczony bakłażan

 

Pieczenie bakłażanów wydaje się banalnie proste i takie jest wystarczy nam piekarnik wykałaczka no i oczywiście bakłażany. Trzeba je po nakłuwać aby podczas pieczenia nie pękły i nierozprysły się nam po całym piekarniku. Do tego odpowiedni czas i gotowe można z nich wyczarować pyszne pasty . Polecam

Bakłażan jest nisko kaloryczny dlatego mogą jeść go spokojnie bez wyrzutów osoby na diecie. Do tego jest bardzo zdrowy zawiera magnez, potas oraz błonnik polecam np na lekką kolację.

przepis własny
  • 2 bakłażany
  • grubsza wykałaczka

opcjonalnie

  • papier do pieczenia

 

Bakłażany po nakłuwać wykałaczką kilkanaście razy u mnie to ok 40 dziurek w jednym bakłażanie.

Rozgrzać piekarnik do 200 C bakłażany umieścić na blaszce można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia - pózniej będzie mniej mycia.

Do nagrzanego piekarnika wstawić warzywa i piec ok 30- 40 minut ale po 30 minutach sprawdzić patyczkiem przez nakłucie go jeżeli będzie już bardzo obkurczony i miękki to wyłączyć piekarnik i pozostawić go tam jeszcze przez 10 minut.

Po tym czasie wyjąć i przeciąć wzdłuż - skóra sama powinna odejść nam od miąższu - to oznacza że idealnie nam się upiekł. Ściągnąć skórę pokroić miąższ i zrobić np pastę lub wydrążyć go łyżką i zjadać np z solą i odrobiną soku z cytryny .

Polecam

piątek, 19 lutego 2016, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Sałatka z pomarańczą

    Lekka sałatka z pomarańczą na szybko . przepis własny 1/2 sałaty lodowej 1-2 pomarańcze 1-2 łyżki czarnego sezamu na dresing 1 limonka 1 łyżeczka musztardy 1 ły

  • Ekspresowy mazurek

    Ten przepis miał się pojawić przed świętami niestety nie zdążyłam ;-) na ostatnią chwilę pojechaliśmy do Polski na święta i było cudownie ;-) Dlatego dopiero dz

  • Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

    Pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej ;-) . A może zostało wam trochę jajek na twardo po świętach - to przepis jak znalazł . Ja zajadałam się nim

Komentarze
2016/02/21 12:02:03
Nie przepadam za bakłażanem, choć przyznam szczerze, ze ostatnio troszkę zmieniły mi się smaki więc może trzeba się skusic na bakłażana:)
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach