Blog > Komentarze do wpisu

Pasta brokułowa

 

Pasta brokułowa z dodatkiem kiszonych ogórków taka na szybko do kanapek, świeżych warzyw czy też makaronu w zależności kto co woli i na co w danej chwili mamy ochotę. Ostatnio bardzo dużo robię takich smarowideł czy dipów do warzyw albo po prostu używam zamiast masła. I myślę że to będzie również ciekawy dodatek do grilowanego mięsa , Polecam

inspiracja
  • 2 szklanki obgotowanego brokuła
  • 1 szklanka pokrojonych w paski liści kapusty włoskiej
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki sparzonego słonecznika
  • sól, pieprz do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • szczypta kminu
  • szczypta chili w proszku

Różyczki brokuła ugotować na parze ok 5 minut mają być półtwarde. Można też wrzucić na gorącą wodę i gotować ok 3-4 minutki muszą się obrócić kilka razy następnie odcedzić i przelać zimną wodą aż będą zimne.

Przełożyć różyczki do blendera wraz z resztę składników i zmiksować na pastę ale nie musi być dokładnie . W międzyczasie dolewać wodę z ogórków kiszonych lub sok z cytryny. Gdy masa będzie będzie już odpowiednią konsystencję - spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Pokrojone liście kapusty włoskiej można zblanszowć ale nie jest to konieczne.

Smacznego

środa, 24 lutego 2016, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Sałatka z pomarańczą

    Lekka sałatka z pomarańczą na szybko . przepis własny 1/2 sałaty lodowej 1-2 pomarańcze 1-2 łyżki czarnego sezamu na dresing 1 limonka 1 łyżeczka musztardy 1 ły

  • Twarogowa pasta chrzanowa

    Jakoś ostatnio przeszła mi ochota na słodycze nie wiem czy to pogoda, czy to że w samotności nie lubię jadać - bo mąż wyjechał i czekam na niego z utęsknieniem

  • Pasta jajeczna

    Po obżarstwie świątecznym proponuję delikatną pastę jajeczną lub jeśli koś woli na ostro z chili. Nie ma jak domowa - najlepsza Polecam przepis własny 6 jajek u

Komentarze
2016/02/28 07:55:41
U mnie najczęściej zamiast masła awokado, ale i takie pasty lubię:) ... a zielony jest moim ukochanym kolorem:)
-
2016/03/11 23:46:00
robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
-
2016/03/15 13:13:26
Bardzo mnie ta pasta zaintrygowała. Porywam przepis do wypróbowania :)
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach