Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny migdałowe

Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego , wilgotne i mocno czekoladowe - i moje ulubione ;-) . No i po świętach na pewno nie zostaną przynajmniej w naszym domu. Polecam

przepis własny

12-14 sztuk

  • 180 g mąki orkiszowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 100 g  g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 2 całe jajka (po rozbiciu 110 ml razem)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

opcjonalnie

  • cukier puder do obsypania

Do miski wbić jajka dodać mleko , olej i cukier delikatnie ubić. W drugiej misce wymieszać mąki z kakao oraz sodą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli wsypywać mieszaninę mąk i kakao do wykończenia.
Przygotować formę do muffin u mnie to silikonowa więc nie potrzebowałam papilotek, ale jeżeli takiej nie macie użyjcie zwykłej i wyłóżcie papilotkami. Wylać ciasto do foremek do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić jeszcze przez chwilę a następnie wystudzić na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub jeżeli wolicie można wcześniej roztopić czekoladę  i również nią polać babeczki.
Smacznego


poniedziałek, 21 marca 2016, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Makaron z kurkami i świeżym pieprzem

    Makaron uwielbiam pod różną postacią , paczkę z makaronami otrzymałam jakiś czas temu ale że był urlop w Polsce i brak czasu to tak sobie przeleżała . Przepis m

  • Sałatka z arbuza i suszonymi pomidorami

    Dawno mnie tu nie było dawno wiem ... niestety to jeszcze potrwa ale już niedługo wracam z pełną siłą i nowymi przepisami bo już wkrótce znajdziecie mnie tu www

  • Gofry orkiszowe

    W ramach wypiekanie na śniadanie tym razem zapraszam na gofry w wersji orkiszowej . Pyszne i chrupiące u mnie z domowym dżemem wiśniowym i brzoskwiniami - pycha

Komentarze
2016/03/22 09:07:00
bardzo zacnie się prezentują :)
-
Gość: ja, *.adsl.inetia.pl
2016/03/24 11:22:44
witam, a ile tego proszku i sody?
-
2016/03/26 13:52:28
Urocze maleństwa:) Zdrowych i wesołych Świąt:)
-
2016/03/29 18:29:07
Gość ja : 1 łyżeczka proszku do pieczenia - już poprawiam pozdrawiam i dziękuję .
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach