Blog > Komentarze do wpisu

Kotleciki na śniadaniowe

 

 Dzisiaj zapraszam na ciepłe śniadanko , w postaci mięska z aromatycznym olejem. Do tego lekka sałatka i nic mi więcej nie potrzeba - zwłaszcza że po takim śniadaniu nie czuję się ospała i nie jestem szybko głodna, bo wystarcza mi ono na ok 4-5 godzin . A przy dużej aktywności fizycznej naprawdę jestem ciągle głodna. Wiec takie śniadanie jak znalazł . Zawiera białko i tłuszcze i tego mi właśnie potrzeba a może i Wy się skusicie.

Nie często mi się zdarza opisywać produkty a te są naprawdę tego warte. Kupuję naprawdę mnóstwo olei /octów - takie małe upośledzenie ha ha ;-) . Urzekły minie bardzo sowim smakiem i zapachem są niezwykle aromatyczne. Do tego tłoczone na zimno i smakują jak wskazuje butelka. Jak ma smakować rzepakiem to naprawdę nim smakuje. Najpierw otworzyłam len był cudny - w zapachu i smaku - postanowiłam zrobić sałatkę na szybko. Na drugi ogień poszedł z pestek dyni aż ciężko mi go opisać -jego zapach i smak bo zrobił na mnie ogromnie pozytywne wrażenia - był tak pyszny.

W tym przepisie wykorzystałam tylko dwa ale oczywiście spróbowałam wszystkich na końcu słonecznikowy do którego raczej podchodziłam sceptycznie i kolejna butelka mnie zaskoczyła bo smakował tak jak bym zajadała się pestkami słonecznika a nie oliwą.

A jak tylko będę w Polsce na pewno się zaopatrzę we wszystkie - to może mi wystarczy na jakiś czas. Kocham już te oleje a wam polecam spróbujcie koniecznie .

Przepis własny

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki pestek dyni
  • garść tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego

Mięso umyć osuszyć i zmielić na średnich oczkach , do mięsa dodać wszystkie przyprawy - wymieszać najlepiej rękoma aż składniki się połączą. Na końcu dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać. Odstawić na ok minimum 30 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Rozgrzać grill elektryczny, uformować mięsne kulki lekko je spłaszczyć nadając kształt kotleta . Dalej postępować według instrukcji producenta.

 na sałatkę

  • 4 garści roszponki
  • 2 łyżki oleju z lnu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sezamu

Do słoiczka przelać olej, sok z limonki oraz odrobinę miodu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie. Gdy składniki się połączą polać sałatkę i posypać sezamem doprawić solą i pieprzem.

Całość podaję z grillowanymi szparagami.

piątek, 06 maja 2016, kasandraa6
Smaczneblogi.pl

Polecane wpisy

  • Makaron z kurkami i świeżym pieprzem

    Makaron uwielbiam pod różną postacią , paczkę z makaronami otrzymałam jakiś czas temu ale że był urlop w Polsce i brak czasu to tak sobie przeleżała . Przepis m

  • Ekspresowy mazurek

    Ten przepis miał się pojawić przed świętami niestety nie zdążyłam ;-) na ostatnią chwilę pojechaliśmy do Polski na święta i było cudownie ;-) Dlatego dopiero dz

  • Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

    Pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej ;-) . A może zostało wam trochę jajek na twardo po świętach - to przepis jak znalazł . Ja zajadałam się nim

/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach