piątek, 24 kwietnia 2015

Serniki mam do nich słabość oj mam ;-) Ten wyszedł naprawdę wyjątkowy , aksamitny, delikatny w smaku niezbyt słodki ale tak pyszny że niemożna się od niego oderwać. Granola nadaje mu chrupkości, mango delikatności a masło orzechowe słodkości i czego chcieć więcej... Polecam

Forma 26 cm

na spód

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2  łyżki miodu
  • 1/2 szklanki soku z mango lub pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g fistaszków
  • 50 g masła


Do miski wsypać płatki dodać miód,  sok z mango, fistaszki obrać ze skorupek i dodać do płatków wraz z cynamonem wszystko razem wymieszać. Rozgrzać piekarnik, blachę wyłożyć papierem do pieczenia - rozłożyć przygotowaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika - piec aż się zrumienią co jakiś czas mieszając. Uważać aby się nie przypaliły. Wyjąć i wystudzić - następnie zmielić w melakserze.
Rozpuścić masło połączyć z przygotowaną masą i wyłożyć dno tortownicy.

masa serowa

  • 750 g twarogu
  • 1 dojrzałe mango
  • 125 ml wody + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 125 ml śmietany creme fresch
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 60 g masła + 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

polewa

  • 2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami

Mango obrać i przełożyć do garnuszka wraz z cukrem - przykryć i poddusić ok 5 minut, wystudzić i zmiksować razem z płynem i odstawić.
Masło rozpuścić z cukrem - odstawić.

Do miski przełożyć twaróg miksując dodać masło z cukrem trzcinowym,następnie zmiksowane mango potem jajka i  śmietanę. Miksować do połączenia składników następnie wylać do wcześniej przygotowanej formy.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą  i wstawić również sernik na średnią wysokość piekarnika i piec w  180 C przez 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze ok 50 minut do zrumienienia się.
Wyjąć i wystudzić.

Na patelni podgrzać masło orzechowe i polać nim wierzch sernika - wystudzić i przełożyć do lodówki najlepiej na noc aby się porządnie schłodziło.
Smacznego


przepis własny

 

czwartek, 23 kwietnia 2015

Kiedy idzie wiosna i lato jadam coraz mniej mięsa , sama nie wiem dlaczego ;-) bo zimą jadam go sporo. Ostatnio kupiłam taką piękną czerwoną kapustę bo tak się do mnie w sklepie uśmiechała ;-) bez planu co z niej zrobię była najpierw surówka tradycyjna, potem sałatka z ciekawym dresingiem ... no i na koniec padło na burgery zwłaszcza że zostało ryżu z obiadu który trzeba jakoś zjeść i innych warzyw no i tak powstało coś z niczego ha ha . Burgery mają fajną chrupiącą skórkę a wewnątrz są mięciutkie i wilgotne - to coś co zawsze lubiłam w kotlecikach, podaję je na ulubionej słodko kwaśnej sałacie bo nie było już czasu na pieczenie bułeczek. Polecam

Na 12 mini burgerów

  • 200 g kalafiora
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 60 g mąki żytniej lub orkiszowej
  • 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy

  • 1 łyżeczka grama masala
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 1/2 słodkiej ostrej papryki w proszku
  • ok 1 łyżeczki soli


Warzywa oczyścić , umyć i osuszyć następnie kapustę, marchew i kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej  posolić i lekko pognieść dodać przyprawy wbić jajka i wymieszać na końcu dodać amarantusa i mąkę ponownie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować małe burgery. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać burgery wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 -45 minut gdy się zrumienią z wierzchu obracam je na drugą stronę rumiane wyciągam z piekarnika podaję z bułą hamburgerową lub po prostu z ulubiona sałatką.

Smacznego

przepis własny

 

środa, 22 kwietnia 2015

Na drugie śniadanie coś czekoladowego i pysznego smoothie dla smakoszy gorzkiej czekolady pycha. Jest mało słodki ale jeśli chcecie dodajcie do niego więcej musu , w dodatku jest orzeźwiający i sycący. Polecam

na 1 porcję

  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżeczki musu daktylowego
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka kawy + 30 ml wody
  • 1 łyżka otrębów owsianych


Kawę zalać gorącą wodą i wymieszać i przestudzić. Do blendera wrzucić obrane kawałki bananów, mus z daktyli, kakao - całość zalać mlekiem i kawą. Wszystko razem zmiksować aby miało jak najmniej grudek - można schłodzić lub podawać od razu.
Smacznego
* latem kiedy jest gorąco ten sam napój można zmiksować z kostkami lodu - polecam. 

przepis własny

11:20, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 kwietnia 2015

 

Dziś po bieganiu jestem strasznie wygłodniała... ha ha  i tym razem padło na mój ulubiony puszysty omlet owsiany z dodatkiem banana. Robi się go dosłownie w kilka chwil, można podać go ze swoimi ulubionymi dodatkami mam wiele ulubionych ale dziś  będzie z karmelizowanym bananem ;-) w miodzie - to dopiero jest pyszne ;-) a w połączeniu z omletem nasyci nas na dłuższy czas. Polecam

na 1 porcję

  • 2 duże jajka
  • 15 sztuk fistaszków w skorupkach
  • 1 łyżka otrębów
  • 3 łyżki płatków owsianych

ponadto:

  • 1 banan
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok 2 łyżki twarogu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka prażonych płatków

Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę a banana pokroić w plasterki ułożyć na patelni - skropić sokiem z cytryny. Smażyć z obu stron na małym ogniu aż się zrumienią - zdjąć z ognia.
Do melaksera wrzucić obrane fistaszki, otręby i płatki - zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli dodać żółtka i zmielone płatki z orzechami - delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wylać masę , smażyć na małym ogniu gdy się zrumieni i lekko zetnie przewrócić na drugą stronę . Gotowy omlet przełożyć na talerz posmarować twarogiem, posypać chia na to ułożyć banany posypać płatkami i polać płynnym miodem.
Miód podgrzewam na tej samej patelni co smażyłam banany - lekko się skarmelizuje.
Smacznego

przepis własny

 

 

 

 

08:33, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Lekka sałatka z dresingiem musztardowym i moją ulubioną musztardą miodową ;-) Do tego świeża roszponka, chorizo ;'-) Sałatka jest sycąca ale nie należy do tych ciężkich, w dodatku można przygotować ją dosłownie w krótką chwilę i już można zajadać się tym pysznym smakiem. Polecam

  • 2 garście roszponki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kiełbasa chorizo

dresing :

  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • szczypta ostrej papryki w proszku

Wszystkie składniki dresingu umieścić w miseczce i wymieszać aż sos będzie jednolity - odstawić.

Roszponkę umyć i osuszyć następnie fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą - wymieszać z roszponką i ułożyć na dużym talerzu. Jajka pokroić w większe kawałki ułożyć na roszponce wraz z pokrojoną w cienkie plasterki chorizo. Pistacje obrać ze skorupek ,pokroić na drobniejsze kawałki i posypać sałatkę . Całość polać wcześniej przygotowanym dresingiem i podawać.

Smacznego

przepis własny

 

 

08:34, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 kwietnia 2015

Dziś dla odmiany tradycyjnych pulpetów polecam pulpeciki z mięsa i kaszy kuskus - dzięki której stają się bardzo delikatne a świeże zioła nadają im niezwykłego aromatu są lekkie i pyszne. To uczta dla naszego podniebienia, można je również przygotować na parze są równie smaczne i zdrowe. Polecam  

składniki na ok 15 sztuk

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego lub drobiowego
  • 1 małe jajko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 szklanki domowego wywaru
  • 1 - 2 marchewki
  • 1/3 szklanki suchej kaszki kuskus
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli


Kaszkę kuskus zalać wrzątkiem dodać kurkumę i sól - zamieszać i przykryć talerzykiem aby się zaparzyła.
Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać rozgnieciony czosnek , sól, posiekaną zieleninę i zaparzoną kaszkę ( jeżeli pozostała w niej woda odcedzić ) i jajko. Całość wymieszać aby składniki się połączyły najlepiej zagnieść rękoma przykryć i odstawić na ok godzinkę aby przeszło smakiem. 
Do garnuszka wlać wywar i podgrzać , w międzyczasie uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego obtaczać w mące i rzucać na gotujący sie wywar. Obrać marchew  pokroić w plasterki dodać do wywaru wraz z przyprawami i świeżymi ziołami. Całość gotować na małym ogniu ok 20 minut. Sos doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego 

 

 

czwartek, 16 kwietnia 2015

Kiedy zobaczyłam ten napój z bąbelkami u Olgi wiedziałam że muszę go zrobić ;-) Byłam po prostu ciekawa jego smaku a w dodatku jak przeczytałam że to takie zdrowe ;-) i zawiera witaminy takie jak B ,K dużo białek, protein itp cały opis znajdziecie u Olgi oczywiście. Zapach nie był zbytnio odstraszający choć kwiatkami też nie pachniało ;-) Powiem tak przez moje gardło przeszło a jestem bardzo wybredna - smak nieco dziwny ;-)

składniki

  • 1/2 szklanki gryki niepalonej użyłam nasion eko żyta
  • 3 szklanki wody filtrowanej
  • woda do płukania

Ziarna przesypać na sito i przepłukać pod bieżącą wodą następnie przełożyć do słoika i zalać dwoma szklankami wody przykryć gazą i założyć gumkę - odstawić w ciepłe miejsce na 10 -12 godzin. Po tym czasie przełożyć nasiona na sito i odcedzić - przelać wodą, zostawić aby obciekło i ponowni przełożyć do słoiczka. W ciągu dnia przepłukiwać ok 3 razy.

W ciągu 36 godzin ziarna powinny wykiełkować ( u mnie to trwało troch dłużej i nie wszystkie wykiełkowały).

Ostatni raz przepłukać i przełożyć do większego słoika, zalać 1,5 litra wody i odstawić przykryte gazą do ciemnej szafki na 48 godzin. W tym czasie woda zmętnieje i uzyska bardzo dużo bąbelków co widać na fotce.

Wodę odcedzić do miski lub innego czystego słoika to właśnie jest ,,Rejuvelac,, .

Nasiona można wykorzystać do pieczenia np chleba .

Napój ten można pić z sokiem z cytryny lub dodawać do koktajli lub smoothie. Przechowywać zamknięte w lodówce.

Polecam

 

wtorek, 14 kwietnia 2015

 

Gofry bardziej lubicie na słodko czy na wytrawnie ? kiedy byłam małym dzieckiem uwielbiałam zwłaszcza te z bitą , choć nie mogłam ich jeść zbyt duża i do dziś bita śmietana nie jest moim sprzymierzeńcem. Choć nie mówię że jej nie lubię .... ale

teraz wolę takie desery na śniadanie , po za tym smaki z wiekiem się zmieniają nawet widać to moich dzieciach :-) Staram się jeść zdrowo choć wiadomo silna wola ... jest z nią różnie. Ale kiedy w mojej kuchni tyle ziół to aż żal ich nie wykorzystać . Dziś w ramach wypiekanie na śniadanie postanowiłam przekazać wam mój sprawdzony przepis na gofry ziołowe z serkiem ziołowym i ostatnio moim ulubionym olejem z pestek dyni.

Doskonale łączy się tu z chrupiącymi goframi i świeżutkimi szparagami, które wcześniej blanszuję. A ostatnio odkryłam że zielone szparagi równie wspaniale smakują na surowo.Polecam taki śniadaniowy deser ;-)

na ok 16 mini gofrów lub 8 dużych

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1.4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 15 g miodu
  • 5 g świeżych drożdży
  • 240 g mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku

na twarożek

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
  • 5-6 listków bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka simienia lnianego
  • 1 łyżka podprażonego słonecznika
  • 1/4 zielonego ogórka 
  • świeżo mielony pieprz i sól

opcjonalnie

  • 1 ząbek czosnku
  • do podania
  • świeże zioła :listki bazylii,rzeżucha, tymianek
  • blanszowane główki szparag
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • ulubiona oliwa u mnie z pestek dyni

na gofry :

Mleko podgrzać z miodem , przelać do miski i dodać drożdże oraz sól, jajka - lekko ubić. Następnie wsypać pokrojony drobno szczypiorek, rzeżuchę , bazylię, tymianek dodać rozgnieciony przez praskę czosnek. Na końcu wymieszać z mąką do połączenia składników. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny aż trochę podrośnie.

Rozgrzać gofrownicę i posmarować roztopionym tłuszczem kokosowym i piec gofry na rumiano. Wyciągać i studzić na kratce aby nie zrobiły się wilgotne.

na twarożek:
Twaróg wymieszać ze śmietaną lub jogurtem następnie dodać posiekane zioła, drobno pokrojony ogórek i przyprawy oraz siemię lniane, podprażony słonecznik całość wymieszać można dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć do miseczki posypać ziołami i odrobiną ulubionej oliwy.
Podawać z upieczonymi goframi i ulubionymi dodatkami. 

Ja smaruję gofry serkiem posypuję rzeżuchą, bazylią na to szparagi, zioła , sól pieprz odrobina oliwy i gotowe.

Smacznego

w ramach ,,Wypiekania na śniadanie,,  dziękuję za wspólne pieczenie :

Słodkie okruszki

Gotuj Sam

Smaczna Pyza

Mia cucina

i jeszcze trochę fotek ;-)

przepis własny

 

 

 

10:43, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Lubicie granolę ? bo ja bardzo ; -) i chyba jestem od niej uzależniona ha ha ...  Ciągle poszukuje, kombinuje i wymyślam nowe smaki i zawsze robię z większej ilości aby starczyło na dłuży czas. Jedna smakuje mi bardziej druga mniej , niektóre robię zupełnie bez cukru - w zależności od tego na co mam ochotę. Ta granola jest słodka ale, nie za bardzo i zdecydowanie uzależniająca można ją wyjadać w prost ze słoika, aromatyczna pachnie podczas pieczenia i niemożna się doczekać jej pierwszego kęsa ;-) Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz, prosta i smaczna. Polecam

składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 średni banan

Wszystkie suche składniki przełożyć do miseczki, w małym garnuszku podgrzać olej kokosowy wraz z miodem do rozpuszczenia - zalać suche składniki. Banana obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree dodać do mokrej mieszanki i wymieszać. Rozgrzać piekarnik, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę ale niezbyt ciasno aby się dobrze wysuszyła piec w 180 C ok 30 minut do zrumienienia się co jakiś czas zamieszać.

Upieczoną granole wystudzić i przełożyć  do szczelnego pojemnika - przechowywać do kilku tygodni .

Podawać z mlekiem lub jogurtem .

Smacznego

inspiracja

 

 

piątek, 10 kwietnia 2015

Chlebek na zakwasie oj brakowało mi go bardzo ;-) odkąd zmieniłam miejsce zamieszkania.... a  tu w Niemczech nie ma dobrych chlebków przynajmniej ja na taki nie trafiłam, dlatego kiedy udało się pojechać do PL i zabrać mój kilkuletni zakwas od razu z przyjemnością zajadam się tym chlebkiem z dużą ilością ziaren chrupiącą skórką i bardzo delikatny w smaku dzięki dodatkowi twarogu.  Polecam

na jeden mały chlebek

zaczyn

  • 30 g aktywnego zakwasu
  • 60 ml maślanki
  • 1 łyżka mąki orkiszowej

Wymieszać i odstawić na ok 12 godzin .

ciasto właściwe

  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 125 ml maślanki
  • 3 g świeżych drożdży
  • 60 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki  pestek dyni
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju pistacjowego
  • 240 g mąki orkiszowej typ 1050
  • * 3 łyżki oliwy z oliwek

Do zakwasu dodajemy mokre składniki : maślankę , twaróg , olej i drożdże wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypujemy pestki słonecznika,dyni i siemienia lnianego - wymieszać. Teraz dodać sól i mąkę i wyrabiać ciasto - z początku będzie wydawać się dość zbite ale na ręce wylewamy *oliwę i wyrabiamy aż będzie miękkie i sprężyste. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką odstawić na ok 1-2 do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto odgazować i przerobić - ręce maczając w wodzie aby się nie kleiło, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą i obsypać mąką. Uformować podłużny chlebek zrobić trzy nacięcia w szerz nie przycinając do końca. Przykryć ściereczką i odstawić aby jeszcze podrosło.

Nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić chlebek piec 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 40 minut - wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego


przepis własny

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 94
O autorach
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach