sobota, 28 marca 2015
Dziś zapraszam na razowy chlebek nadziewany szpinakiem i serem fetą w ramach wydarzenia ,,Wypiekanie na śniadanie,, Zrobiłam z połowy porcji gdyż jestem jedyną osobą w tym domu która jada szpinak ;-) może kiedyś to się zmieni kto wie ... Przepis z lekką modyfikacją na własne potrzeby smakowe. Trochę się obawiałam pieczenia tego chlebka bo ani w nim drożdży ani zakwasu tylko na proszku do pieczenia. Ale zaskoczył mnie on bardzo pozytywnie, podczas pieczenia zapach rozchodził się po całym domu i już chciało się go jeść. Po upieczeniu i wystudzeniu okazał się niesamowity w smaku chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku - pycha. Na pewno go zrobię jeszcze nie raz. Polecam

  • 2 małe czerwone cebulki
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 60 g mąki razowej
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 125 ml maślanki
  • 1 jajko (60 g)
  • 40 g sera typu feta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Cebulę pokroić drobno w kostkę , rozgrzać oliwę i podsmażyć - następnie wrzucić szpinak i smażyć razem z cebulą mieszając co jakiś czas aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość - zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Do miski wsypać mąki wraz proszkiem do pieczenia, solą i  połową startego parmezanu. Następnie wbić jajko i dodać maślankę i zagnieść ciasto.
Ciasto zostawiam na ok pół godziny aby odpoczęło i odrobinę podrosło.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30 cm wyłożyć szpinak , posypać fetą i parmezanem - zrolować na roladę a końcówki ciasta skleić i podwinąć do spodu. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia naciąć ostrym nożem na ukos paski na chlebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut .
Wystudzić przed podaniem.
Smacznego



przepis pochodzi z książki Women's Weekly
"The Baking Collection"
w ramach ,,Wypiekanie na śniadanie,, z lekkimi moimi zmianami.

Babka drożdżowa mocno czekoladowa wilgotna od czekolady - jak dla mnie to ideał. Choć wbrew pozorom jest mało słodka, zdecydowanie dla smakoszów gorzkiej czekolady. Jeżeli podajecie dzieciom to przyda się ją dosłodzić np dżemem malinowym - najlepiej takim z domowej spiżarni. Moja babka się troszkę spiekła ale i tak była pyszna lekko chrupiąca z wierzchu a wilgotna w środku hm ale lepszy taki ,,piekarnik,, niż wcale więc nie ma co narzekać tylko zjadać ;-) Polecam

na foremkę keksową

  • 125 ml maślanki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko ( 60 g )
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g ciemnego prawdziwego kakao w proszku
  • 180 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady typu nutella
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao lub mlecznej

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

Maślankę utrzeć z drożdżami i cukrem, następnie roztopić masło i przestudzić - dodać do maślanki wraz z jajkiem wymieszać do połączenia. Odważyć potrzebną ilość mąki i kakao - wymieszać dodać do pozostałych składników - zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Aby ręce się nie kleiły do ciasto posmarować je oliwą. Przełożyć do miseczki przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować je i przerobić jeszcze raz, i znowu zostawić do ponownego wyrośnięcia.

W Międzyczasie rozpuścić czekoladę typu nutella i odstawić. Czekoladę w tabliczce zetrzeć na tarce ( tak jak np szatkuje się kapustę) odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 180 C góra dół.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy na ok 35x30 cm podsypując mąką aby się nie kleiło. Rozprowadzić przestudzoną czekoladę na nią posypać tartą ( jeżeli wolicie bardziej słodkie dodać mleczną ). Ciasto zwinąć jak na roladę zlepić końce i lekko je podwinąć do spodu, lekko spłaszczyć i przeciąć ostrym nożem wzdłuż prawie do końca i przekładać na zmianę jak warkocz. Przełożyć do wysmarowanej keksówki i zostawić aby trochę jeszcze podrosło. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut aż się zrumieni , wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego 

 

przepis własny

piątek, 27 marca 2015

Jajka faszerowane na Wielkanoc tym razem z dodatkiem pieczonej papryki są aksamitne i delikatne w smaku z słodkawą nutą. To ni tylko propozycja Wielkanocna to również dobry pomysł jako przystawka na imprezy  - zaskoczcie swoich gości niecodziennym smakiem. Polecam

 

  • 4  duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżeczki mascarpone lub miałkiego twarogu
  • sól, pieprz do smaku


Rozgrzać piekarnik włożyć paprykę w całości i upiec. Upieczoną paprykę oczyścić ze skóry i środka (uważać aby się nie oparzyć) - wystudzić.
Ugotowane jajka obrać ze skorupki, następnie przekroić  na pół i wydrążyć żółtka, przełożyć do melaksera wraz z papryką oraz twarogiem i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną pastę przełożyć do miseczki dodać posiekany szczypiorek wraz z rzeżuchą - wymieszać z pastą , doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać ugotowane białka posypać siekanym szczypiorkiem i rzeżuchą.
Smacznego 

 przepis własny

 

17:37, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 marca 2015

Chrupiące i pyszne nie tylko na Wielkanoc są takie dobre ... ale najlepsze na ciepło choć na zimno też można je zjeść ale wtedy potrzebny jest do nich sos bo już nie są takie wilgotne np na bazie majonezu - kto co woli... Polecam

na ok 15 sztuk

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki majonezu lub serka mascaropne ewentualnie miałkiego twarogu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka roztopionego masła lub rozbełtane jajko

Jajka ugotować na twardo wystudzić i posikać na drobno przełożyć do miski. Szczypiorek umyć , osuszyć i pokroić drobniutko dodać do jajek. Całość doprawić solą i pieprzem i na koniec wymieszać z majonezem lub serkiem mascarpone.

Ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty, na środek nakładać przygotowany farsz i zlepiać tworząc trójkąty. Rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia -posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 -25 minut aż się zrumienią. Podawać na ciepło.

Smacznego

przepis własny

16:33, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »

Zapraszam na kolejną propozycję jajek faszerowanych nietradycyjnie ;-) Mam nadzieję że wam się spodoba i spróbujecie lub zainspiruje was do nowych smaków. Są delikatne a zarazem i lekko pikantne Polecam

  • 4 jajka
  • *ok 60 g upieczonej dyni lub batatów
  • 50 g sera typu feta lub koryciński
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • garstka rzeżuchy
  • ok 2 łyżki szczypiorku

ponadto

  • szczypta kolorowego pieprzu
  • rzeżucha do dekoracji
  • liście sałaty do dekoracji

Jajka ugotować na twardo odcedzić obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Do melaksera przełożyć upieczoną dynię, żółtka, ser musztardę oraz majonez - całość zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z pokrojonym drobniutko szczypiorkiem i rzeżuchą .
Pozostawione białka nadziewać masą posypać tartym serem i rzeżuchą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

* Oczyszczoną dynię lub bataty przeprawić słodką i ostrą papryką oraz solą - upiec w 180 C aż będzie miękka, wystudzić.

przepis własny

09:56, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 marca 2015

Bardzo delikatne jajka z farszem z zielonego kalafiora to nieco inne niż tradycyjne na naszym stole ale są również smaczne ... zaostrzam je nieco ostrym pieprzem i dodatkiem musztardy dzięki temu farsz nie jest mdły. Polecam dla smakoszy nowych smaków ;-)

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 - 5 różyczek ugotowanego kalafiora
  • garstka liści bazylii
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • odrobina posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne

Sezam uprażyć na suchej patelni na rumiano - odstawić.
Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka i przełożyć je do melaksera wraz z listkami bazylii majonezem, ostrą musztardą i zmiksować na gładką pastę jeżeli będzie zbyt gęsta dodać jeszcze majonezu.  Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekanym szczypiorkiem,  rzeżuchą i sezamem zostawić odrobinkę do dekoracji.
Przed nałożeniem na białka jaj najlepiej schłodzić farsz.
Białka jajek nadziewać farszem następnie posypać je prażonym sezamem oraz siemieniem lnianym.
Smacznego 

*Jeżeli nie macie zielonego kalafiora można użyć zwykłego białego lub brokułów . A jeżeli masa wyszła zbyt rzadka wystarczy dodać odrobinę startego na drobno żółtego sera.

przepis własny

 

21:27, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 marca 2015

W tym roku do koszyczka wielkanocnego pieczemy małe babeczki muffiny które uwielbiają dzieci nie tylko podczas świąt, są czekoladowe z piankami które się topią podczas pieczenia i nadają lekkiej wilgoci dzięki temu muffiny nie są zbyt suche. Polecam

120 g masła (roztopić)
2 jajka (110g w skorupkach)
30 g ciemnego kakao
200 g jogurtu greckiego
170 g maki pszennej
ok 150 -200 g pianek marshmallow
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z kakao ,proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło roztopić z cukrem odstawić aby lekko przestygło.  Do miski przełożyć jogurt naturalny,wbić całe jajka - wymieszać. Następnie dodać przestudzony tłuszcz oraz mąkę wymieszaną z suchymi składnikami.Na koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki pianki marshmallow i wymieszać aby ciasto je pokryło.
Formę do muffiny wyłożyć papilotkami i wylać do każdej z nich ciasto do ok 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 180 C  wystudzić .

Smacznego 

przepis własny

 

08:17, kasandraa6 , Muffiny
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 marca 2015

Takie małe co nieco po dzisiejszym bieganiu ;-) Bo takie śniadanka to jedne z ulubionych które zawierają mnóstwo różnych ziaren ;-) Są pożywne sycące i zdrowe ... No i same się robią wystarczy wszystko wsypać do miseczki czy szklaneczki wymieszać z jogurtem i gotowe .Polecam na szybkie śniadanie ;-)

na 1 porcję

  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 4 łyżki ulubionej granoli
  • jogurt naturalny + 1-2 łyżki mleka kokosowego
  • kilka świeżych malin

Wszystkie składniki przekładam do miseczki lub szklaneczki dopełniam jogurtem wymieszanym z mlekiem kokosowym, wedle uznania - układam kilka mali i gotowe.

Teraz wystarczy wszystko wymieszać i można jeść ewentualnie uzupełniam mieszankę jeszcze jogurtem jeżeli jest zbyt gęsta.

Smacznego

przepis własny

 

 

środa, 18 marca 2015

Kurczak czy indyk bardzo lubię białe mięsa i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jakbym mogła z tego zrezygnować, choć jadam naprawdę bardzo dużo warzyw i owoców i nawet czasem tofu się trafi. Niektórzy pytają mnie dlaczego nie zostanę wegetarianką ;-) ale brakowało bym mi takiego mięciutkiego pysznego mięska. Choć to prawda że zapytana co bym wybrała pierwsze to warzywa ha ha a potem mięso ;-) A dziś zapraszam na mięciutkiego i rozpływającego się w ustach kurczaka w sosie kokosowym z brokułami. Polecam

 Porcja na ok 4 osoby

  • ok 1 kawałków kurczaka
  • 1 duża łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 duża łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 małe suszone podgrzybki
  • 250 g pieczarek
  • 3 duże marchewki
  • 800 ml wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 brokuł
  • sól, pieprz
  • ok 500 ml wywaru drobiowego (u mnie mrożony)

zawiesina

  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 duże łyżki mąki pszennej

ponadto

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Kawałki mięsa oczyścić, umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie posypać solą, ostrą i słodka papryką - odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło smakiem.
Marchew obrać i umyć pokroić na średnie kawałki wrzucić do garnka, pieczarki umyć i pokroić każdą na cztery części lekko obsmażyć na małej ilości tłuszczu - przełożyć do garnka.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do warzyw. Włożyć zamrożony wywar, dolać wodę i suszone grzybki rozgnieciony przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu - dodać soli do smaku.
Brokuły podzielić na różyczki w osobnym garnku zagotować wodę i wrzucić kawałki brokułów gotować ok 3-4 minutki, odcedzić i przelać zimną wodą - odstawić.
- gdy marchew będzie prawie miękka wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze ok 15 minut. W międzyczasie zrobić zawiesinę z zimnej wody i mąki wlać do gotującego się mięsa cały czas mieszając najlepiej trzepaczką do zagotowania.

Dosłownie pięć minut przed końcem gotowania dodaję brokuły aby się lekko zagrzały, ale nie gotowały na zbyt dużym ogniu.
Całość podaję z ryżem basmati lub jaśminowym.
Smacznego


poniedziałek, 16 marca 2015

Kotleciki z indyka soczyste i chrupiące w panierce z nasion lnu inaczej siemienia lnianego, usmażone na patelni grillowej prawie bez tłuszczu , są smaczne zdrowe. Ta panierka nadaje kotlecikom fajnej chrupiącej skorupki i jest lekko słodkawa od nasion. Polecam

porcja na 2 osoby

  • ok 300  fileta z indyka
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek siemienia lniango
  • 1 łyżeczka chia
  • 1 -2 łyżki sezamu

Mięso umyć oczyścić z błon , pokroić na małe kotleciki i lekko rozbić. Następnie do miseczki nalać sos sojowy,ocet balsamiczny - włożyć kotlety i zamieszać aby sos pokrył całe mięso - odstawić na ok 20-30 minut. Mięso nie może leżeć zbyt długo bo będzie za-słone.
Na talerz wysypać nasiona i odstawić.
W drugiej miseczce lekko ubić jajko i maczać kotlety następnie obtaczać w nasionach i smażyć na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną tłuszczu z obu stron na rumiano.
Podawać do obiadu np z ryżem i świeżą surówką z kapusty.
Smacznego

 przepis własny

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 92
O autorach
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach