piątek, 29 maja 2015

Kremowe risotto z trzema serami delikatne i maślane z pysznymi szparagami które są tak dobre że od patelni ciężko odejść. ;-)Użyłam szparagów zielonych i białych , lubię takie dania kremowe i aksamitne a moje dzieci również nauczyły się jeść risotto choć młodszy za ryżem nie przepada. Polecam

składniki na ok 4 porcje

  • 1 szklanka ryżu
  • 700 ml domowego wywaru
  • 50 g mozzarelli
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 350 g szparag ( zielone i białe )
  • garstka kolendry posiekanej lub pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka słonego masła


Cebulkę oczyścić i pokroić w kostkę odstawić, szparagi umyć odkroić końcówki ok 1 cm resztę pokroić ok 2 cm długości , białe pokroić w plastry ok 1/2 cm szerokości - jeżeli macie odmianę cienkich pokroić tak samo jak zielone. Ser mozzarella i pleśniowy pokroić w średnią kostkę - odstawić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulkę , smażyć aż się zeszkli następnie dodać ryż i dodać jedną dwie chochlę wywaru oraz wrzucić pokrojone szparagi bez końcówek, wraz z mrożonym groszkiem. Gdy ryż wchłonie całą zawartość wywaru dodać kolejną chochlę postępować tak aż do wykończenia wywaru. Jak ryż będzie już prawie miękki dodać sery oraz łyżkę solonego masła - wymieszać i  podawać na gorąco posypane kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego

przepis własny

czwartek, 28 maja 2015

Ta szklaneczka była przeznaczona dla mnie ha,ha ;-) ale moja córka mi zabrała i wypiła prawie dwie... została mi jakaś resztka ;-) Oczywiście mile mnie zaskoczyła że chciała wypić ten koktajl bo nie napije się soku w którym pływają kawałki owoców a co dopiero jak pływają kawałki płatków owsianych ;-) Więc teraz mogę owsiany koktajl spokojnie robić również dla niej. Choć ona ma swoje ulubione- zmiksowane na gładko, ale ten też mam jej robić jak to dziś stwierdziła ;-) Polecam dla dużych i małych ;-)

Na 2 porcję

  • 1 szklanka mleka osianego z płatkami
  • 1 banan
  • 1 szklanka wiśni ze słoiczka w soku własnym lub czereśni
  • garść mrożonych wiśni
  • 1 czubata łyżka otrębów pszennych
  • 1/ cytryny (wyciśnięty sok)

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do połączenia składników , wiśnie dodaję z sokiem. Miksujemy dotąd aż uzyskamy odpowiednią konsystencję dla siebie do picia.

Wiśnie są słodkie więc nie dodaję żadnego miodu czy cukru.

Polecam

przepis własny

 

 

sobota, 23 maja 2015

Mleko owsiane u mnie w domu wykorzystywane głównie do koktajli, oczywiście to nie jedyne mleko roślinne które robię w domu. Ostatnio rezygnuje coraz częściej z mleka krowiego naczytałam się trochę o nim i stwierdzam że nie jest zbyt zdrowe zwłaszcza te sklepowe... Rzadko pijam mleko krowie( od dziecka go nie cierpię :-)zwłaszcza takiego ciepłego - fuj... ) jeśli macie ochotę to poczytajcie tu  oczywiście nie namawiam nikogo do rezygnacji z mleka krowiego bo sama z biegiem czasu nauczyłam się je pięć z kawą na zimno od czasu do czasu. To oczywiście każdego indywidualna sprawa, a teraz zapraszam na mleczko owsiane.

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki wody filtrowanej + 3 szklanki
  • szczypta cynamonu
  • 1 suszona śliwka

Płatki przełożyć do słoika wraz z cynamonem i suszoną śliwką , w garnuszku zagrzać dwie szklanki wody ( woda ma być ciepła nie gorąca ) zalać płatki odstawić na noc. Kolejnego dnia całą zawartość słoika miksuję i dolewam przefiltrowanej wody (3szklanki) - mieszam. Następnie przecedzam przez gazę i przelewam do butelek. Przechowywać w  lodówce do pięciu dni.

Płatki wykorzystuję do koktajli lub ciastek.

przepis własny

poniedziałek, 18 maja 2015

Nie jestem fanem kawy o czym pisałam już nie raz na blogu, ale jeżeli chodzi o kawę na zimno to uwielbiam ,uwielbiam... i mogę pić ją nawet zimą taką z lodem ;-) i dużą ilością mleka. Ale nie co dzień bo pewnie bym nie mogła po niej spać ;-). No może lubię jeszcze late i cappuccino i wszelkie słodkości z kawą też lubię... Czy jestem kawoszem no chyba jeszcze nie a może już powoli małymi kroczkami się staję ...

Ale dziś prezentuje podobno perfekcyjną ,ale czy taka jest sami musicie ocenić. To w zasadzie koncentrat kawowy który później będę wykorzystywać do kawy na zimno w różnych przepisach które z pewnością pojawią się na blogu.

składniki

  • 125g mielonej kawy
  • 2 litry zimnej wody

Kawę wsypać do dużej miski lub pojemnika i zalać zimną wodą - przykryć folią spożywczą. Odstawić na ok 12 godzin w chłodne miejsce.

Następnego dnia kawę przecedzić przez gazę i

przelać do butelek przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Odpowiednią dla nas ilość kawy należy wlać do szklanki wrzucić kostki lodu ewentualnie dosłodzić dodać mleko i gotowe . 

Dosładzać np kosylitolem, syropem cukrowym , miodem czy innymi zamiennikami cukru.

oryginał.

Szkoda było wyrzucać kawy i przypomniało mi się że dawno nie robiłam peelingu .

składniki na peeling

  • fusy z koncentratu kawowego
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego

Namoczoną kawę przekładam do słoiczka z odrobiną wody aby cały czas była mokra. Przed peelingiem dodaję roztopiony olej kokosowy.  Gdy biorę kąpiel nacieram tym skórę dzięki czemu pozbawiam ją cellulitu i nadaje jej gładkości.  

Peeling ten przechowuje w lodówce w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku. Używam takiego peelingu dwa trzy razy w tygodniu do całego ciała poza twarzą , wcieram go w skórę następnie spłukuję ciepłą wodą. 

Polecam

 

niedziela, 17 maja 2015

 Orzeźwiające lody bananowo - kokosowe z malinami, uwielbiam lody z owoców zwłaszcza z banana lub truskawek albo mango ... hm . Są pyszne i zdrowe bez cukru a dzieci zjadają je z przyjemnością . A kiedy zobaczyły maliny w środku , nie odchodziły ode mnie na krok podczas robienia fotek, tak nie mogły się doczekać. Polecam

na ok 10 mini lodów

  • ok 500 g bananów po obraniu 350 g
  • 125 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej
  • mała garstka malin

Banany pokroić w plasterki i przełożyć do woreczka - włożyć do zamrażalnika na ok 2-3 godzinki. Po tym czasie gdy banany częściowo się zmrożą przełożyć je do melaksera dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładko. Następnie przygotować foremki do lodów i przełożyć masę przekładając kawałkami malin. Wstawić do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia.
Smacznego 

przepis własny

Zapraszam do Akcji lodowej 2015 która jest na facebooku w wydarzeniu jak również na Mikserze kulinarnym i durszlaku.

 

14:19, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 maja 2015

 

Kiedy robiłam wczoraj tą zupkę pogoda była okropna deszcz cały dzień padał i padał tak do wieczora od samego rana. Postanowiam więc że trzeba się rozgrzać kiedy przyszłam przemoknięta do suchej nitki - bo zapomniałam parasola ;-) Zrobiłam zupkę z tego co było pod ręką bo o wyjściu do sklepu nie było mowy...  Pomyślałam że dodatek pieczonego jabłka wzbogaci smak brązowych pachnących lasem brązowych pieczarek. I tak oto powstała ta oto zupka z dodatkiem pieczonych warzyw które nasycą nas na dłuży czas a mleczko z kokosa nada całości fajnego posmaku... świetnie pasują też do niej takie dodatki jak quinoa czy  ciecierzyca ... Polecam

  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek (użyłam brązowych )
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • spora garść świeżego tymianku
  • 1 litr wody
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 - 3 łyżki mleka kokosowego
  • garstka natki pietruszki lub kolendry
  • odrobina sezamu

Ziemniaki,marchew oczyścić i umyć - osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do formy polać sosem sojowym, jabłko przekroić na cztery i również do formy  posypać tymiankiem  i polać łyżką oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C . Gdy jabłka będą już miękkie wyjąć je z formy i odłożyć na bok dodać resztę pieczarek i piec do miękkości ziemniaków. Upieczone warzywa przełożyć z formy do blendera na formę można polać odrobiną wody aby zabrać wszystkie smaki - przelać do warzyw wraz z resztą wody - zmiksować na gładko pod koniec dodać mleko kokosowe przelać do miseczki i podawać z siekaną natką pietruszki i pieprzem oraz szczypta sezamu.


* Upieczone warzywa można również przełożyć do wody w garnuszku chwilę podgotować dodać mleko koksowe i zmiksować blenderem. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i siekaną kolendrą - całość posypać sezamem.


* Taką zupkę lubię podawać również w towarzystwie ciecierzyc lub quinoa .
Smacznego 

przepis własny

 

 

 

11:25, kasandraa6 , zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 maja 2015

 Lekka sałatka z ciecierzycą z dresingiem z limonki jest lekka i pyszna. Moja ciecierzyca przeleżała kilka dni w lodówce i całkiem o niej zapomniałam. Do tego wcześniej upieczone grzanki czosnkowe okazały się super dodatkiem. To taka sałatka z niczego czyszczenie lodówki słoików z grzankami i pozostałości warzyw ;-) . Polecam

składniki na 2-3 porcje

  • mały kawałek sałaty lodowej
  • 1/2 szklanki ciecierzycy suchej
  • 1 marchewka
  • ok 6-8 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 50 g sera pleśniowego
  • 50 g sera podpuszczkowego lub koziego ( słonego)
  • garść grzanek czosnkowych
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • garstka świeżego tymianku

dresing

  • 1 limonka
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego

Wycisnąć sok z limonki dodać szczyptę soli, oliwę , musztardę - wymieszać do połączenia składników i odstawić do lodówki.

Ciecierzycę zalać wodą ok 2 szklanki, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą, ponownie zalać wodą i odstawić jeszcze na ok 5 godzin - odcedzić i przepłukać - odstawić. Taką surową ciecierzycę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka dni w lodówce.
Sałatę pokroić w mniejsze kawałki lub porwać rękoma, przełożyć do miski dodać namoczoną ciecierzycę  pokrojone w kawałki sery. Marchew i rzodkiewkę umyć i oczyścić następnie pokroić w plasterki, pomidora również pokroić w mniejsze kawałki dodać do reszty składników. Wsypać nasiona, grzanki i świeże zioła - całość polać wcześniej przygotowanym dresingiem i podawać.
Smacznego 

 

18:34, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 maja 2015

Lubię takie śniadanie a nawet taką kolacją bym też nie pogardziła ;-) Delikatne szparagi na masełku z rozpływającym jajkiem i sosem miętowym który nadaje całości fajnego smaku i orzeźwienia. Na końcu posypuję świeżo mielonym pieprzem. To jest naprawdę pyszne. Polecam

 

porcja dla 1 osoby

  • 5 sztuk zielonych szparag
  • 2 sztuki białych szparag
  • 2 łyżka masła klarowanego lub zwykłego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jako
  • 2 łyżki octu winnego
  • ok 750 ml wody + mały garnek

na sos

  • garść mięty lub melisy cytrynowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól szczypta

Mięte przełożyć do moździerza wraz z resztą składników i utrzeć na papkę . Jeżeli jest zbyt słodkie dodać jeszcze soku z cytryny - odstawić.
Białym i zielonym szparagom odciąć końcówki ok 1,5 do 2 cm wyrzucić. Następnie białe cieniutko obrać i pokroić na ukos w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szparagi , posolić, przykryć pokrywką i dusić aż będą na wpół twarde na malutkim ogniu. Odkryć pokrywkę i jeszcze chwilę przesmażyć.
W garnku zagotować wodę dodać ocet i wbić jajko mieszać tak aby się zawinęło gotować ok 3 minuty wyjąć i odcedzić z wody.
Na talerzu ułożyć szparagi na to jajko w koszulce oraz polać przygotowanym dresingiem , całość doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Smacznego

przepis własny

11:52, kasandraa6 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 maja 2015

Pyszny makaron ze szparagami w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem cydru. Coś na szybki bezmięsny obiad do tego chrupiąca cukinia odrobina ziół i czego chcieć więcej ... Polecam

na ok 2 porcje

  • 2 porcje ugotowanego makaronu al'dente
  • ok 6 sztuk zielonych szparagów
  • 4 sztuki białych jak małe to 5 szt.
  • 1 mała cebulka
  • 1 zielona cukinia
  • 100 ml cydru
  • 60 ml świeżej śmietany 30 %
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • ser pleśniowy 4 plastry
  • 1 łyżka masła klarowanego

Szparagi umyć i odciąć końcówki , białe obrać cieniutko ze skórki i pokroić w ok 1,5 do 2 cm kawałki , zielonych nie trzeba obierać wystarczy pokroić w kawałki - odstawić.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w grubsze kawałki - odstawić.
Cebulę obrać , umyć i pokroić w kostkę na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę następnie wrzucamy szparagi i smażymy aż się podsmażą - teraz dodać cydru i dwie łyżki śmietany oraz sól, i pieprz - dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 5 - 6 minut aż szparagi będą półtwarde , odkryć. Następnie dodajemy cukinię i smażymy aż będzie półtwarda wtedy dodać ugotowany makaron al'dente oraz kawałki sera pleśniowego.  Całość wymieszać dodać świeże listki bazylii i przełożyć na talerze posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

 przepis własny

 

 

17:47, kasandraa6 , Makarony
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 maja 2015

Grilowane kanapki z rana , oj bardzo je lubię z różnymi dodatkami w zależności co akurat jest w domu - można komponować z różnymi smakami. Z dużą ilością sera pleśniowego to jeden z moich ulubionych zestawów do tego pieczony kalafior w przyprawach i dodatek mojego ulubionego sosu BBQ. polecam.


Porcja dla 2 osób

  • 4 sztuki mini gofrów lub dwa duże
  • 2 garstki roszponki
  • ok 12 plastrów sera pleśniowego
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu BBQ
  • średnik kawałek kalafiora
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • ok1 łyżeczki kurkumy
  • ok 1 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oliwy do polania

ponadto

  • 1 łyżka klarowanego  masła 


Kalafior pokroić w średnie plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - posypać przyprawami , odwrócić i posypać z drugiej strony - polać lekko oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 15 minut kalafior powinien być pół-twardy. Przestudzić.

W międzyczasie przygotować gofry ułożyć na papierze i każdy posmarować sosem BBQ oraz musztardą ułożyć roszponkę , plastry sera, upieczony kalafior,znowu ser, listki bazylii i przykryć drugim gofrem. Tak samo postępować z drugą porcją.

Rozgrzać patelnię teflonową , posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym położyć przygotowaną kanapkę i docisnąć z góry np płaskim talerzem lub drugą czystą patelnią. Całość smażyć aż się zrumieni od spodu i zgrzeje ze sobą zawartość kanapki a ser powoli będzie się roztapiał odwrócić na drugą stronę i zrumienić - tak samo postępować z drugą kanapką. Podawać na gorąco.

Smacznego

*Zamiast mini gofrów można użyć dwa duże dowolne ale nie słodkie, lub po prostu kromki chleba.

 

17:28, kasandraa6 , Kanapki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 95
O autorach
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach