wtorek, 22 lipca 2014

Smoothie z ananasa to witaminowa boba, do tego aromatyczna bazylia i banan który doda nam energii z lekkim posmakiem limonki o tak takie napoje to ja mogę pić co dziennie -

  • 1/2 świeżego ananasa
  • garść listków bazylii
  • 2 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 limonki

Ananasa obrać wykroić rdzeń i pokroić go w mniejsze kawałki wraz z bananem zalać wodą -zmiksować. Na końcu wrzucić listki bazylii i ponownie zmiksować, doprawić sokiem z limonki przed podaniem mocno schłodzić lub zamiast wody dodać kostki lodu , zmiksować i podawać. Smacznego

poniedziałek, 21 lipca 2014

Kolejny omlet na śniadanie tym razem bez mąki lecz z samych jaj i świeżych ziół z dodatkiem kiełbasy która nadaje mu lekkiej pikanterii, a ser słoności dlatego do tego omleta nie dodaję żadnych przypraw, jest bardzo aromatyczny dzięki świeżym ziołom prosto z mojego ogrodu jeżeli ubijamy jajka będzie pulchny i delikatny. Polecam :-)

  • 3 jajka ekologiczne 
  • garść świeżych  ziół  (oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn, kwiatki ogórecznika )
  • 16 cieniutkich plastrów kiełbasy chorizo
  • 5 plastrów seta typu koryciński 

Rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć plasterki chorizo - zdjąć z patelni i odstawić. Jeżeli wytopiło się nam zbyt dużo tłuszczu odlać go. Jajka wbić do miski i lekko ubić, następnie dodać porwane na kawałki zioła dodać trzy plastry sera pokrojonego na kawałki i podsmażoną kiełbasę - wszystko razem wymieszać, wylać na rozgrzaną patelnie i smażyć na małym ogniu. Gdy jajka będą już od spodu ścięte zsunąć na talerz przykryć patelnia i odwrócić smażyć do lekkiego zrumienienia położyć na połówce dwa plastry sera i przykryć druga połową omleta - gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talerz i podawać .

Smacznego 

niedziela, 20 lipca 2014

Na niedzielny poranek polecam razowe gofry które u nas w domu są hitem -nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci które je uwielbiają :-) Każdy ze swoimi ulubionymi dodatkami ( ale bitej śmietany przy śniadaniu to nie znajdziecie) :-) najczęściej to jednak są owoce wymieszane z twarogiem lub jogurtem naturalnym... Polecam

 Na ok 6 sztuk

  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu( dokarmionego dzień wcześniej )
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki mąki razowej 

Jajka z solą ubić dodać miód ,olej i zakwas oraz mąkę ze szczyptą drożdży . Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na ok 30 minut aby odpoczęło, następnie rozgrzać gofrownicę i dalej postępować według obsługi producenta. 

 Na twaróg z owocami

  • 200 g chudego twarogu 
  • 1 szklanka borówek lub czarnej porzeczki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1-2 łyżeczki miodu 

ponadto 

kilka malin i borówek do posypania 

Twaróg utrzeć z borówkami lub porzeczką (latem daję zmrożoną) oraz miodem - mi osobiście nie potrzeba więcej dosładzać, ale Wy dosłodźcie sobie według waszego smaku. 

Na przestudzone gofry wykładam odrobinę twarogu i posypuję świeżymi borówkami oraz malinami - ewentualnie można polać jeszcze odrobiną miodu.

Smacznego 

i jeszcze trochę fotek

 

wtorek, 15 lipca 2014

Jak ja lubię koktajle ... i powoli zarażam tym moje dzieci w końcu zaczynają się przekonywać że to jest pyszne :-) i w dodatku zdrowe Polecam

 Na jedną porcję

  • 1 szklanka mleka kokosowego  (mleko roślinne domowe) 
  • 1 dojrzały banan 
  • 1/2 szklanki zmrożonych czarnych porzeczek 
  • 2 łyżki otrębów 
  • listki melisy i mięty do dekoracji

Wszystkie składniki umieścić w mikserze z blenderze i zmiksować - ja nie miksuję na idealną gładką masę bo lubię czasem czuć kawałki owoców

Smacznego 

niedziela, 13 lipca 2014

Omlet na śniadanie w sobotę czy niedzielę to chyba już tradycja wszyscy do uwielbiają dla każdego z innymi dodatkami a czasem smażę ich naprawdę dużo :-) Ja najbardziej lubię z owocami lub ziołami prosto z mojego ogrodu. Omlet jest bardzo puszysty i mięciutki, można go zrobić również na słodko to już zależy od waszego smaku i fantazji Polecam

Porcja dla jednej osoby

  • 3 białka + 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki razowej lub orkiszowej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 garście świeżych ziół ( bazylia,oregano,tymianek,roszponka,kolendra)
  • 20 strączków groszku 
  • 10 sztuk malin 
  • 3 łyżki tartego parmezanu +1 łyżka do posypania 
  • kilka kwiatków ogórecznika

Świeże zioła umyte i osuszone posiekać na drobniejsze kawałki , groszek obrać ze strączków dodać do ziół wraz z malinami i trzema łyżkami tartym parmezanu - odstawić. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , w międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową z łyżką oleju. Do ubitych białek dodać nasiona chia oraz  mieszankę ziół,groszku i malin oraz żółtka i mąkę wszystko delikatnie wymieszać. Całą zawartość miski wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu uważać aby się nie przypaliło gdy się zrumieni przerzucić łopatką na drugą stronę ale jeżeli nie macie w tym wprawy wystarczy zsunąć na talerz przykryć patelnią i odwrócić razem - w ten sposób odwrócimy na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni i zetnie w środku, jeżeli nie macie pewności czy omlet się dopiekł można wstawić całość na chwilę do rozgrzanego piekarnika ( ale uwaga nie każda patelnie jest do tego przystosowana). Pod koniec smażenia przykrywam talerzem na którym będzie podany omlet  aby się zagrzał a omlet nie opadł . Na gotowy omlet układam kilka malin, kwiatów ogórecznika oraz posypuję łyżką parmezanu. 

Smacznego 

wtorek, 08 lipca 2014

Zostałam zaproszona przez ,,lipcową piekarnię,, do wspólnego pieczenia ,,bajgli,, z przepisu Moniki to cudnie pachnące bułeczki niezwykle długo zachowują świeżość to jedna zostawiona i schowana bo resztę znikło w ekspresowym tempie. Moje upieczone w wersji razowej gdyż bardzo rzadko używam mąki pszennej. Polecam

Bajgle w wersji slow:

zaczyn

  • 150 g mąki typu 750 u mnie razowa 
  • 150 ml wody 
  • szczypta drożdży (nie dałam)
  • 2 łyżki zakwasu 

Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na ok 8 godzin, następnie dodajemy :

  • 600 g mąki pszennej u mnie żytnia 
  • 350 g wody 
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soli 
  • 6,5 g suszonych drożdży ( dałam szczyptę)

 ponadto 

  • sezam
  • mak u mnie czarnuszka 

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski  i przykryć -zostawić na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przerobić i ponownie włożyć do miski, przykryć folią spożywczą  i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. 

Po tym czasie podziel ciasto na siedemnaście kawałków formując z nich kulki zrobić palcem dziurkę w środku i ułożyć na blacie podsypanym mąką - przykryć ściereczką zostawić na ok 40 minut do wyrośnięcia. 

W dużym garnku nastawić wodę tyle aby bajgle nie dotykały dna podczas gotowania. Do wody dodać 2 łyżki miodu , wrzucić wyrośnięte bajgle i gotować z każdej strony po minucie. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową i umieścić na ściereczce by pozbawić je wody - posmarować rozbełtanym jajkiem z jednej strony i zanurzać w nasionach sezamu lub czarnuszki albo mieszanki czarnuszki z sezamem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C piec ok 20-25 minut z termoobiegiem . 

Upieczone bajgle wystudzić na kratce. 

Smacznego 

Piekli z nami :

Arnikowa Kuchnia

Arnikowa kuchnia

Bajkorada

By było przyjemniej

Fabryka kulinarnych inspiracji

Forks’N’Canvas

Każdy ma jakiegoś bzika

Konwalie w kuchni

Kuchnia Alicji

Kuchnia Gucia

Kuchennymi drzwiami

Kulinarne przygody Gatity

Leśny Zakątek

Magia w kuchni

Moje małe czarowanie

Moje domowe kucharzenie

Nieład malutki

Nie tylko na słodko

Ogrody Babilonu

Para w kuchni

Poradniczanka

Smakowity chleb

Ugotujmy to

Zacisze kuchenne

Zakalce mego życia

20:22, kasandraa6
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 07 lipca 2014

Lekka sałatka śledziowa z dodatkiem mojego ulubionego ryżu to doskonałe połączenie , jest sycąca a zarazem bardzo orzeźwiająca świetna po treningu :-)  uwielbiam się nią zajadać na kolację. A po co mamy się tuczyć ciężkim majonezem wystarczy pyszny i lekki sos, polecam.

Przepis bierze udział w ,,Konkursie Kujawski z Smakiem do sałatek,, organizowany przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl

  • 4 filety śledzia
  • 1 szklanka brązowego ryżu +2 szklanki wody 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  •  garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu 

na dresing

  • 1 saszetka oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1/2 soku z limonki

Szklankę ryżu przepłukać wodą następnie przełożyć do garnuszka i zalać dwoma szklankami wody - gotować na małym ogniu ok 15 minut.Ryz powinien wchłonąć całą wodę. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Filety śledziowe namoczyć w wodzie lub mleku aby pozbawić je zbyt słonego smaku. Ja moczę ok godziny ale to jest zależne od każdego śledzia bo jeden jest bardziej słony drugi mniej. Następnie odcedzić.

Do miseczki wsypać ugotowany sypki ryż , filety pokroić w grubszą kostkę wrzucić do miski. Natkę pietruszki i listki bazylii umyć i osuszyć pokroić na drobniutko wymieszać z ryżem.

Sezam podprażyć na suchej patelni - wystudzić.

W miseczce wymieszać saszetkę oleju z połową łyżeczki miodu i musztardą oraz sokiem z połowy limonki - polać sałatkę i wymieszać.Na końcu dodajemy uprażony sezam i podajemy. 

Smacznego 

23:55, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014

To danie jest u nas w domu już od jakiegoś czasu i za każdym razem gdy je przygotowujemy zachwycamy się smakiem i mięciutkim mięsem w aromatycznym sosie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej mamy Pani Haliny Ch. za co bardzo jej dziękuję :-) To mięsko wprost rozpływa się w ustach , dlatego zachęcam do jego wypróbowania.

  • ok 2 kg karkówki 
  • 2 -3 duże cebule 
  • 2 słodkie papryki 
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 
  • 1/4 szklanki ketchupu ostrego 
  • 1/4 szklanki ketchupu łagodnego 
  • sól, pieprz 

Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości , spłaszczać ją dłonią ( nie rozbijać tłuczkiem)  posolić i popieprzyć każdy kawałek odstawić na noc do lodówki. 

Następnego dnia mięso ułożyć w formie lekko posmarowanej tłuszczem. Cebulę obrać umyć i pokroić w plastry poprzekładać mięso , paprykę oczyścić umyć i pokroić w większe kwadraty poprzekładać mięso tak aby tylko lekko wystawała. Mięso polewamy ketchupem ostrym następnie łagodnym i  dodajmy miejscami dżemu.

Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika 200 C termoobieg i pieczemy ok 1 godziny co jakiś czas podlewamy mięso wytworzonym sosem. Mięso najlepiej przykryć z góry folią aluminiową aby się nam zbytnio nie-przypiekło.

Smacznego

 
niedziela, 22 czerwca 2014

Chrupiące krakersy z aromatycznymi ziołami u mnie w zdrowszej wersji z cyklu,, wypiekanie na śniadanie,, tym razem piekliśmy krakersy ,,Anny Marii  :-),, Moim zdaniem im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące - ale trzeba pilnować aby nie przesadzić ;-) Upieczcie koniecznie są zniewalające ... polecam. Dziękuję za wspólne pieczenie;-)

Oryginał Kucharnia

na ok 60 sztuk

  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 2,5 szklanki mąki żytniej plus do podsypania
  • 1/4 szklanki siekanych ziół bazylii (u mnie bazylia,tymianek,oregano)
  • 30 liści bazylii do obłożenia 
  • świeżo mielona sól morska

Masło utrzeć z cukrem i jogurtem dodać mąkę i siekane zioła - zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok 30 minut aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i cieniutko rozwałkować ciasto, pokroić na dowolne kawałki. Ułożone krakersy posmarować białkiem i układać listki bazylii lekko je wciskając a następnie posypać świeżo zmieloną solą morską. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec ok 15-20 minut aż się zrumienią.

Smacznego 

Piekli z nami :

Dorota z bloga ,,Moje małe czarowanie,,

Ewelina z bloga ,,Stylowa kuchnia,,

Alicja z bloga ,,Smaki Alicji,,

Magda z bloga ,,Czary gary w kuchni,,

piątek, 20 czerwca 2014

Bułeczki  są rewelacyjne znikły bardzo szybko zamieniłam mąkę orkiszową na żytnią bo taką akurat miałam :-) ale jeśli chcecie możecie użyć oryginalnego przepisu z bloga Alicji. Są bardzo aromatyczne i chrupiące. Polecam

 Na 8 sztuk

  • 225 g maki pełnoziarnistej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 ml letniej wody 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka suszonego oregano

W misce wymieszać suche składniki mąki, drożdże, cukier, sól, następnie dolewać stopniowo wodę i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wyrabiać przez ok 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką, odstawić do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny - aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto podzielić na osiem równych części każdy kawałek spłaszczyć a boki zwinąć do środka. Czynność tą powtórzyć 1-2 razy ( u mnie raz). Bułeczki układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypuję wymieszanym parmezanem z oregano. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Ostrym nożem naciąć bułeczki wzdłuż i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 20 minut do zrumienienia się.

Wystudzić na kratce. 

Smacznego 

11:17, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 85
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />