sobota, 24 stycznia 2015

Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej super sąsiadki - dziękuję :-). Może nie należy do zbyt lekkich dlatego podaję ją na plasterkach ogórka które nadadzą lekkiego orzezwienia.Podstawą jest tu słonecznik który nadaje niezwykłej chrupkości - kiedy ją jadłam pierwszy raz nie spodziewałam się nawet że to właśnie słonecznik. Jadłam kiedyś podobne sałatki ale to zachwyca mnie najbardziej spróbujcie bo warto.

  • 500 g łuskanych pestek słonecznika
  • 100 g ryżu u mnie basamati
  • 1 podwójna pierś z kurczaka(plus pół
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • majonez ok 300-400 g

opcjonalnie

  • natka pietruszki
  • zielony ogórek

Mięso umyć osuszyć pokroić na mniejsze kawałki -przyprawić solą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem, posypać ostrą i słodką papryką. Patelnię rozgrzać posmarować oliwą i usmażyć mięso. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie zalać go najlepiej domowym rosołem i gotować aż wchłonie całkowicie płyn - pod koniec gotowania posolić oraz wystudzić.

Kukurydzę oraz seler odcedzić z zalewy- odstawić.

Słonecznik przełożyć na drobne sito i przelać wrzątkiem. Rozgrzać patelnię teflonową i na suchą wrzucić słonecznik - zrumienić, ale uważać aby się nie spalił.

Plastry ananasa pokroić w kostkę i przełożyć do miski dodać ryż,mięso,kukurydzę,seler,wystudzony słonecznik. Na koniec pokroić drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić - całość wymieszać z majonezem.

Jeżeli chcecie aby wasza sałatka była mniej kaloryczna można zamienić część majonezu na jogurt naturalny.

Ja swoją sałatkę podaję na plasterka zielonego ogórka - całość razem fajnie smakuje - polecam.

17:18, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »

Delikatne placuszki cytrynowe przygotowane na bazie twarogu, są lekkie i puszyste. Kiedy jest na to czas przygotowuje je w sobotę czy niedzielę specjalnie dla dzieci które je uwielbiają z różnymi dodatkami owocowymi lub śmietaną. A to jedyny sposób który zostanie zjedzony pod postacią twarogu:-) Polecam

  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 jajka (118g)
  • 50 ml drobnego cukru
  • 250 ml mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

ponadto

  • cream fresh
  • cukier puder 

Do miski przekładam wszystkie składniki i miksuję do połączenia składników. Następnie rozgrzewam patelnie z odrobiną tłuszczu i kładę po łyżce na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu i przewracać łopatką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać 1-2 łyżki mąki. Przekładam na ręczniki papierowe aby odsączyć je z tłuszczu a następnie na przełożyć na talerz i podawać z posypane cukrem pudrem z cream fresh , owocami lub dżemem. 

Smacznego

wtorek, 20 stycznia 2015

Dziś przygotowałam wspaniałe danie obiadowe w postaci spaghetti z różnymi dodatkami. Dodałam niby zwykłe brązowe pieczarki, ale to one nadały niezwykłego aromatu. Do tego sos przygotowany na bazie sosu balsamico - pycha. Koniecznie spróbujcie - polecam. 

Porcja dla dwóch osób

na sos

  • 15o ml octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sok z połowy limonki

Rozgrzać patelnię, wlać ocet oraz miód i sos worcester gotować na małym ogniu aż sos zredukuje się o połowę - wcisnąć sok z połowy limonki wymieszać i zdjąć z ognia - odstawić.

  • 2 porcje makaronu razowego lub z mąki durum 
  • ok 8 średnich brązowych pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli w proszku lub suszonych płatków

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu - odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, w międzyczasie obrać i pokroić drobniutko imbir wrzucić na rozgrzany tłuszcz następnie dodać pokrojony szczypiorek smażyć przez krótką chwilę. Kolejno dodawać pokrojone w plasterki pieczarki oraz cukinię smażyć na małym ogniu na rumiano - wrzucić ugotowany makaron oraz przygotowany wcześniej sos balsamiczny - smażyć aż składniki się połączą na koniec posypać porwanymi listami bazylii lub kolendry oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego 

 
11:20, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (2) »
sobota, 17 stycznia 2015

 

Przedstawiam dziś moją sałatkę z kaszką quinoa która zawiera dużo białka i jest doskonała po treningu, przynajmniej dla mnie :-) do tego lekka i orzezwiająca. Ma w sobie warzywa które bardzo lubię oraz dużo ziaren :-) możecie do niej dodać mięso podsmażane choć ja nie jestem mięsożercom dlatego mi to wystarcza... Polecam

  • 1/2 szklanki quinoa
  • 1/2 średniego kalafiora
  • ok 10 -15 sztuk brukselek
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki nasion dyni

dresing

  • 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
  • szczypta soli do smaku

 Kaszkę quinoa zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut, następnie odcedzić i przełożyć do garnka zalać wodą i gotować ok 20 minut na małym ogniu do wchłonięcia się wody. Gdy woda cała się wchłonie posolić i zostawić do wystudzenia.

Kalafiora przekroić na pół jedną połówkę odłożyć drugą podzielić na mniejsze kawałki. Brukselki umyć , oczyścić z pierwszych liści i przekroić na pół. Blachę od piekarnik posmarować oliwą i wyłożyć kalafiora oraz brukselki - wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C ok 15-20 minut aż się zrumieni. Wyjąć z piekarnika uważając aby się nie oparzyć - wystudzić.

Rozgrzać patelnię i na suchej tabletki zrumienić najpierw sezam - przełożyć do miseczki, następnie słonecznik i przełożyć do miseczki i na końcu pestki słonecznika.

Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i wymieszać - przygotować dresing.

Do małego słoiczka wlać sok wyciśnięty z połowy limonki dodać miód, sól oraz olej z orzecha - zakręcić słoiczek i całość wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą - polać sałatkę - wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego

19:39, kasandraa6 , trening
Link Komentarze (5) »
wtorek, 13 stycznia 2015

Dziś proponuje sałatkę z dodatkiem kotlecików mielonych które zostały z dnia poprzedniego, nikt nie chce już ich jeść i nie wiadomo co z nimi zrobić więc padło na pyszną i pożywną sałatkę którą zajadam się po treningu.

 na 2 porcje

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • garść roszponki
  • 3 pomidory
  • 3 jajka (ugotowane na pół-twardo)
  • 3 kotlety mielone (pieczone w piekarniku dzień wcześniej)
  • 2 łyżki podprażonego słonecznika

dresing

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży lub suszony tymianek małą garstka 

Do słoiczka przekładam wszystkie płynne składniki doprawiam solą i pieprzem - zakręcam słoik wstrząsam kilkakrotnie aż wszystko się połączy i odstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję składniki na sałatkę.

Jajka gotuję na pół - twardo studzę obieram ze skorupki i kroję je w ćwiartki - odkładam na talerzyk. Liście sałaty myję i osuszam na ręczniku papierowym lub suszarce, następnie rozrywam na mniejsze kawałki i przekładam na talerz wraz z roszponką na którym będzie podana sałatka. Kotlety i pomidory kroję na mniejsze kawałki i układam na sałacie wraz z jajkami. Całość posypuję prażonym słonecznikiem i polewam wcześniej przygotowanym dresingiem - sałatę można wcześniej delikatnie posolić.

Smacznego

11:19, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 12 stycznia 2015

 

Sałatka z kapusty włoskiej i quinoa a dokładnie z komosą ryżową jest lekka i pożywna z dodatkiem świeżego ananasa, ale nie może być przejrzały aby nie nadał cierpkości sałatce. Do tego lekki dresing i sałatka gotowa lekka i zdrowa Polecam

  • *1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1-2 cukinie
  • 4 plastry świeżego ananasa
  •  1/4 szklanki czarna quinoa (komosa ryżowa)
  • 2 łyżeczki przyprawi chilli con carne

dresing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok 1/2 łyżeczki soli (do smaku )

 Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki wstrząsnąć do połączenia składników.

Kapustę pokroić w paski i zblanszować. Cukinie umyć i pokroić w średnia kostkę posypać chilli i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy - wystudzić. Ananasa okroić ze skóry oraz twardego środka i pokroić miąższ w kostkę.

Do miski przełożyć kapustę,ananasa,cukinię oraz ugotowaną quinoa - polać sałatkę i wymieszać ewentualnie doprawić solą. Można jeść od razu lub schłodzić w lodówce ale przed podaniem wymieszać.

* Na gorącą wodę wrzucić kapustę - gotować ok 2-3 minutki , odcedzić i przelać zimną wodą.

12:46, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 stycznia 2015

Paszteciki z ciasta filo są lekko słone a zarazem bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu. Chrupiące i pyszne jako przekąska imprezowa są doskonałe jeżeli oczywiście ktoś lubi takie smaki. Polecam

na ok 10 sztuk

  • 1 płat ciasta filo
  • na farsz 
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 nadzienie

  • 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 3- spore garście szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu

Jeżeli ciasto macie rozmrozić a jeżeli było przechowywane w lodówce to wyjąć aby uzyskało temperature pokojową.

Rozgrzać patelnię wraz z łyżką oliwy wrzucić szpinak i przesmażyć aż się skurczy dodać wyciśnięty ząbek czosnku i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić - posiekać.

Połączyć twaróg ze szpinakiem posolić ale mało gdyż ciasto jest słone. Dodać starty parmezan ,wymieszać i odstawić. 

Masło rozpuścić wraz z oliwą i posmarować ciasto najlepiej z obu stron. Pokroić na mniejsze kawałki moje to 10/14 cm nałożyć odrobinę farszu i zwijać boki do środka a następnie zrolować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto bo bokach może trochę pękać ale nie przejmujcie się tym gdyż nadzienie zostanie na swoim miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 C termoobieg lub góra-dół i piec ok 15 minut do zrumienienia się oraz aż ciasto zrobi się dość sztywne. Można podawać na ciepło jak również na zimno.

Smacznego

czwartek, 08 stycznia 2015

 

Placki z gotowanej kaszy gryczanej wystarczy dodać kilka składników wymieszać, upiec i gotowe. Doskonałe jako przekąska z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i wilgotne. Podaję je z dresingiem jogurtowym i odrobiną tartego parmezanu. Można je jeść na ciepło od razu z wyjętego piekarnika ale na zimno również bardzo dobrze smakują i można je zabrać ze sobą do pracy . Polecam

Na 15 placków

  • 2 szklanki ugotowanej  kaszy gryczanej
  • 1 marchewka
  • 1/4 kalarepki
  • pół pęczka szczypiorku
  • zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli)

Kaszę ugotować na sypko - wystudzić i przełożyć do miski. Następnie zetrzeć na średnich oczkach marchewkę oraz kalarepkę. Szczypiorek pokroić drobniutko i dodać do reszty składników wraz z ziołami. Orzechy posiekać drobniutko i również przełożyć do miski - na końcu wbić jajka dodać przyprawy oraz zmielone płatki - połączyć składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać po łyżce farszu i formować okrągłe placki łyżką. (na mojej blaszce mieści mi się dziewięć placków) Piekarnik nagrzać do 180 C i wstawić blachę z plackami piec ok 10 minut po tym czasie delikatnie odrywać od papieru najlepiej płaską łopatką - uważać aby się nie poparzyć odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut do zrumienienia się. Podawać z sosem jogurtowym

sos jogurtowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki

Wszystkie składniki wymieszać i podawać z upieczonymi plackami.

opcjonalnie

  • 1 łyżka tartego parmezanu do posypania

Smacznego

i jeszcze kolka fotek...

 
czwartek, 01 stycznia 2015

Suszone jabłka na święta które nie zdążyły się pojawić na blogu przed świętami :-( ale mam nadzieję że taka zdrowa przekąska zachęci was do zrobienia zwłaszcza po świątecznym obżarstwie. :-) :-) :-) Moja wersja jest tym razem z cynamonem ale można też zrobić zwyczajne bez dodatków lub z odrobiną wanilii - uwielbiane przez dzieci te małe i t ,,duże,, Polecam

  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( ilość zależna od własnych upodobań )
  • szczypta imbiru

Jabłka pokroić w plasterki szatkownicą moja grubość to ok 3-4 mm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika 100 C  piec ok 2-3  godziny aż całkowicie pozbędą się wilgoci. W czasie pieczenia odwracam i posypują z drugiej strony przyprawami i pikę do całkowitego wysuszenia. Po wystudzeniu jabłka są chrupiące przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego  

 
poniedziałek, 29 grudnia 2014

Dość mocny drink z białą wódką ,pina coladą i słodką śmietanką - smaki dobrze się łączą bardzo lekko się go pije i nie jest gęsty lecz płynny.

Wypijmy razem za ten stary i jeszcze lepszy Nowy Rok 2015

wszystkiego dobrego

życzy Magia w Kuchni

porcja na jednego drinka

  • 60 ml białej wódki
  • 60 ml pina colada (biała)
  • 60 ml słodkiej śmietany

Do shakera wypełnionego kostkami wlewam wszystkie składniki - wstrząsnąć kilka razy a następnie przelać do kieliszka.

 ponadto

  • sok z cytryny
  • biały cukier

Na spodek wylać odrobinę soku z cytryny i zamoczyć w nim brzegi kieliszka następnie zanurzyć w cukrze. Do tak przygotowanego kieliszka wlać przygotowanego drinka.

 
16:43, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 89
Tagi
/>
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach