wtorek, 28 lipca 2015

Pudding z chia to bardzo słynny deser lub takie drugie śniadanie np: po bieganiu który jest bogaty w białko i omega 3 jest lekki i pożywny. Już dawno miałam na niego ochotę ale jakoś się nie złożyło aż do czasu  rozmowy z fajną Bloggerką i to dzięki niej w końcu znalazł swoje miejsce na moim stole ;-)  polecam 

oryginał 

na dwie porcje 

  • 1 szklanka mleka migdałowego 
  • 2,5 łyżki nasion chia 
  • 1 łyżeczka stevi lub innego zamiennika cukru 

Do słoiczka wsypać nasiona zalać mlekiem i posłodzić np stevią lub miodem - wstrząsnąć kilkakrotnie aby się wymieszało.  Odstawić na noc do lodówki. 

Kolejnego dnia rozgniatam część owoców i kładę na dno szklanki na to przekładam zawartość słoiczka z chia i posypuję świeżymi owocami. 

Smacznego 

sobota, 18 lipca 2015

 

Dziś przedstawiam Wam moje dietetyczne tiramisu bo bez jajek i cukru. Nie jest to może tradycyjne tiramisu z mascarpone ale jest naprawdę mega pyszne. W okresie letnim jadam mało słodyczy no może poza lodami ;-) ale ostatnio nawet lody są zdrowe ;-) . Staramy się zdrowo odżywiać i jeść mniej cukru który praktycznie dodają wszędzie, Moje tiramisu jest z dodatkiem stevi która jest zdrowszym zamiennikiem cukru do tego kawa i biszkopty z odrobiną cukru a na samym wierzchu tarta gorzka czekolada . Mi wystarczyło kilka godzin w lodówce i pochłonęłam ten deser raz dwa i bez wyrzutów. Polecam 

przepis własny

na 2 porcję 

  • 6 szt podłużnych biszkoptów 
  • 350 g twarogu trzykrotnie mielonego 2 % tł. 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do masy 
  • 3-4 łyżeczki stevi
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka kawy 
  • 140 ml wody
  •  1 łyżeczka kakao w proszku
  •  1 kostka gorzkiej czekolady 

opcjonalnie

  •  1-2 łyżki amaretto

 Kawę zaparzyć gorącą wodą i przestudzić można dodać amaretto ale dopiero jak przestygnie. Twaróg przełożyć do miski i utrzeć z jogurtem na gładko dodać stevię lub inny zamiennik,( miód, cukier trzcinowy) spróbować jeżeli jest mało słodki jeszcze dosłodzić według uznania. W moździerzu ucieram dwie łyżeczki kawy i dodaję do sera - mieszam do połączenia składników. Przygotować dwie czyste szklanki , każdy biszkopt pokroić na cztery małe kawałki i maczać  w zaparzonej kawie układać na dnie szklanki na to ok 1,5 łyżki masy serowej posypać kakao i znowu biszkopty i tak aż do wyczerpania . Wierzch posypać kakao oraz odrobiną startej gorzkiej czekolady - wstawić do lodówki aby się schłodziło. 

Smacznego 

21:40, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
piątek, 17 lipca 2015

Orzeźwiająca , zimna, pyszna idealna na upał taka jak lubie ze spienionym zimnym mlekiem. 

Od niedawna mieszkam na Bawarii i nie wiem czy tu mleko jest inne ale eksperyment się udał, wlałam świeże mleko prosto z lodówki do spieniacza ręcznego i tak się upiło że dzieci wyjadały je łyżeczką. Wyglądało i smakowało jak ubita śmietana. 

przepis własny 

na jedną porcję 

  • 180 ml zimnego mleka 
  • 60 ml gorącej wody 
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 
  • 1 łyżeczka kremu karmelowego 
  • kostki lodu

Do szklanki wsypać kawę i zalać gorącą wodą dodać karmel - wymieszać do rozpuszczenia następnie wrzucić 2-3 kostki lodu aby się schłodziło. Teraz wlać zimne mleko do spieniacza i ubijać ok 2 minutki aż się spieni. Do drugiej szklanki wrzucić kostki lodu do połowy szklanki ,wlać spienione mleko a następnie powolutku kawę z rozpuszczonym karmelem. Smacznego

19:00, kasandraa6
Link Komentarze (4) »
wtorek, 14 lipca 2015

Lekki obiad a może nawet kolacja ? Takie proste i szybkie danie , oczywiście można do tego dodać kawałki mięsa s kurczaka czy też indyka wystarczy je podsmażyć . Choć latem wolę wybrać dania bezmięsne sama nie wiem czemu - chyba są dla mnie zbyt ciężkie. Idealnie ugotowany do tego ryż i mamy warzywa z patelni. Polecam 

  • 1 bakłażan 
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka 
  • 3 szalotki 
  • 1/2 szklanka ryżu 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki wody filtrowanej 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2-3 łyżki sosu chili słodko -kwaśnego 
  • 1 awokado 

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą  następnie dodać przyprawy i zalać wodą ok 1,5 szklanki - gotować według przepisu na opakowaniu - ja gotuję ok 2-3 minuty krócej aby ryż był półtwardy - odcedzam z wody i przepłukuję pod bieżącą woda. 

Warzywa umyć i osuszyć, Bakłażana i cukinię pokroić w średnią kostkę - odstawić. Szalotki pokroić na drobno, marchew obrać i pokroić najpierw w paski potem w słupki - odstawić. 

Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojone szalotki gdy się zrumienią dodać bakłażana oraz przyprawy, sos sojowy. Gdy bakłażan zacznie zmieniać kolor dodać cukinię, groszek i marchew - smażyć aż warzywa będą miękkie, dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć jeszcze z pięć minut na koniec dodać kawałki pokrojonego awokado i podawać , ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. 

 

czwartek, 25 czerwca 2015

Orzeźwiający, pyszny i chłodzący koktajl- uwielbiam go pić po treningu czasem z bananem czasem bez, jak kto woli ... a nawet w ciągu dnia tak na szybko na ugaszenie pragnienia polecam ;-)

przepis własny 

na jedną porcję 

  • 250 ml  maślanki 
  • 100 g twarogu 
  • 1 duża pomarańcza 
  • 6 listków melisy 
  • 3 duże listki mięty 
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego 
  • 1/2 szklanki kostek lodu

 opcjonalnie 

  • 1 banan 

Do blendera przełożyć twaróg, maślankę dodać startą skórkę z połowy pomarańczy oraz świeżo wyciśnięty sok ( kawałki banana jeśli mamy chęć)  -zmiksować. Następnie wrzucić świeże listki mięty i melisy oraz nasiona siemienia lnianego  - całość zmiksować z kostkami lodu i podawać posypane odrobinką siemienia. 

Smacznego

niedziela, 21 czerwca 2015

Tortilla z warzyw a dokładnie z kalafiora ... co powiecie na taką tortillę ja zdecydowanie mówię TAK.  W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna, elastyczna, miękka w środku i chrupiąca z wierzchu . Można ja jeszcze przyrumienić na suchej patelni. Polecam

 

 

na 6 sztuk

  • 500 g kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1 garść ziół ( bazylia , oregano, tymianek, mięta)
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Kalafiora zetrzeć na tarce same główki po starcu będzie go 350g. Następnie w garnku zagotować wodę i wrzucić go na gotująca się wodę - gotować ok 2 minutki odcedzić i przelać zimną wodą ( kalafior ma być na wpół-twardy) można również ugotować go na parze.

Zimny i odsączony kalafior przełożyć do miski dodać rozmiażdżony przez praskę czosnek, oraz posiekane zioła, siemię lniane, sos sojowy i oliwę na końcu wymieszać z mąką do połączenia składników.

Rozgrzać piekarnik do 200 C a blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia , wykładać po 1,5 łyżki masy tworząc kółka i rozprowadzając cienko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut aż się lekko zrumienią i zetną - odwrócić na druga stronę i piec kolejne 8 minut. Tak przygotowane torttile wystudzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Podgrzewać na suchej patelni z powłoką teflonową lub piekarniku.

Smacznego

inspiracja

09:48, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 15 czerwca 2015

Jedno z ulubionych moich dań to jest risotto i koniecznie bez mięsa kocham je i mogę jeść nawet na śniadanie obiad czy kolację ;-) ... A szparagowe to już w szczególności - choć wiem że szparagi już powoli się kończą to nie mogę się z nimi rozstać dlatego risotto szparagowe ostatnio pojawiło się u mnie w domu nawet w kilku wersjach ...

Składniki na ok 4 porcje

  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 500 g białych szparag
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka cydru gruszkowego
  • ok 700 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posikanej natki pietruszki

Ryż zalać dwoma szklankami wody i odstawić na noc.
Kolejnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojona drobno cebulkę , następnie dodać ryż i smażyć przez chwilę. Jabłko obrać w międzyczasie i pokroić w grubszą kostkę dodać do ryżu i podlać cydrem. Szparagi od połowy obrać cieniutko ze skóry i pokroić na ok 2,5 cm kawałki dodać do ryżu gdy wchłonie całą zawartość cydru podlewać wywarem po chochli aż całość wchłonie a ryż będzie miękki lub al'dente jak wolicie. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Podawać na gorąco .
Smacznego 

 przepis własny

 

Zdrowy koktajl na szybko z tego co akurat było pod ręką , jest sycący dodaje nam energii to takie moje drugie śniadanie po treningu ;-) Latem wystarczy dodać kilka kostek lodu i wtedy jest mega pyszny po męczącym treningu zwłaszcza w upał ;-) Polecam

na ok 2 porcje

  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 3 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 3-4  suszone śliwki
  • 2  banany
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1/2 cytryny

Liście rzodkiewki przełożyć do durszlaka i umyć , następnie przełożyć do blendera, dodać obrane banany , śliwki suszone oraz siemię lniane. Wszystko zmiksować z wodą lub mlekiem roślinnym oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Smacznego

 

sobota, 13 czerwca 2015

Kolacja pełni bardzo ważną rolę dlatego nie rezygnujcie z niej , wystarczy zjeść coś lekkiego 2-3 godziny przed snem a spewnością nie przytyjecie. U mnie dziś sporo warzyw z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego bez soli ale zamiast soli użyłam sosu sojowego jest idealny. Do sałatki można dodać np pierś grilowaną z kurczaka czy też indyka. Polecam ;-)

Porcja dla 1 osoby

  • 1/4 szt. zielonego ogórka ze skórą
  • 1 pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • garść szczypiorku
  • 3 liście sałaty lodowej

 na sos

  • 50 g twarogu
  • 100 jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pomidor, ogórek i sałatę umyć i osuszyć następnie pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić, marchew oczyścić - umyć i pokroić plasterki . Sałatę pokroić na mniejsze kawałki lub w paski - wymieszać wszystko razem i odstawić.

Przygotować sos , do miseczki przełożyć twaróg i jogurt , wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę do sosu na końcu wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Połączyć składniki i wymieszać z sałatką.

Smacznego

przepis własny


 

21:51, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 czerwca 2015

Dziś jest okropnie gorąco i właśnie tego mi było trzeba orzeźwiających lodów owocowych ( bo nadal czyszczę zamrażalnik) . Są pyszne zdrowe bez dodatku cukru ;-)  Wystarczy kilka prostych składników i lody gotowe . Polecam

na ok 8- 10 sztuk

  • 400 g rabarbaru
  • 5-6 suszonych daktyli
  • 4 łyżki wody
  • 150 g mrożonych wiśni w sezonie świeżych
  • 1 duży banan - może być mrożony
  • 80 ml mleka kokosowego

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki przełożyć na patelnię wraz z daktylami, podlać wodą i dusić pod przykryciem aż się całkowicie rozpadnie, zdjąć pokrywkę jeżeli jest jeszcze jakaś woda to odparować i wystudzić masę.
Do blendera przełożyć wcześniej przygotowany rabarbar dodać banany i wiśnie - miksować . W międzyczasie dodawać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mus przełożyć do foremek do lodów i wstawić do zamrażalnika zostawić do całkowitego zamarznięcia najlepiej na noc.
Przed podaniem foremki oblać ciepłą wodą wtedy łatwiej będzie wyciągnąć lody.


* Jeżeli chcecie otrzymać bardziej słodkie lody można dodać więcej daktyli ewentualnie odrobinę stevi lub inny zamiennik cukru 

Smacznego

przepis własny

11:59, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 97
O autorach
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach