poniedziałek, 24 listopada 2014

Pasta do kanapek z brokuła i pesto bazyliowego można ją również użyć do makaronu lub pokroić małe kanapeczki, nałożyć po odrobinie pasty i postawić jako przekąskę na imprezie lub po prostu zjeść na śniadanie. Polecam

  • 5 dużych różyczek brokuła
  • 8 sztuk brukselek
  • 1/2 limonki
  • ok 0,5 litra rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka pesto z bazylii


Do garnka wlać rosół i podgrzać w międzyczasie brukselki obrać z pierwszych liści i naciąć od spodu na krzyż - wrzucić do gorącego rosołu wraz z różyczkami brokuła gotować na małym ogniu. Po ok 3-5 minutach kiedy brokuł jest półtwardy wyjąć z garnka i przelać zimną wodą. Brukselki jeszcze chwile pogotować ok 3 minuty następnie również wyjąć i zalać zimną wodą. Odcedzone warzywa przełożyć do blendera wraz z liśćmi bazylii, otartą skórką z limonki oraz sokiem i pesto bazyliowym. Dodać łyżkę wywaru w którym  gotowały się warzywa - zmiksować na gładką pastę - ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego


 
sobota, 22 listopada 2014

Smoothie z dodatkiem jesiennego warzywa czyli dyni... a że dynię uwielbiam to chyba każdy już wie :-)  oraz owoców które świetnie się łączą z tym warzywem. Dziś zamiast czekolady wybrałam smoothie - choć na czekoladę też przyjdzie czas. Polecam

  • 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 2 kaki
  • 1 banan
  • 4 pomarańcze
  • 2 mandarynki


Do blendera przełożyć pure z dyni , dodać pokrojone kaki oraz banana i plasterki mandarynki. Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do owoców - całość zmiksować i podawać.

Smacznego

wtorek, 18 listopada 2014

Mamy teraz sezon na jesienne warzywa typu brukselka więc czemu by nie przygotować jesiennej sałatki - która jest lekka na bazie dresingu truflowego a nie ciężkiego majonezu i na długo nas nasyci - polecam szczególnie w te jesienne deszczowe dni. 

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 
  • ok 10 sztuk brukselek 
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 150 g sera typu koryciński lub mozzarella 
  • 1/4 pęczka szczypiorku 
  • garść liści bazylii 

dresing

  • 2-3 łyżki oleju z białych trufli 
  • 1/2 limonki 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz do smaku 


Zagotować wodę w garnku ( lub rosół jeżeli mamy) wrzucić oczyszczone z pierwszych liści brukselki większe po-przekrajać na połówki lub ćwiartki gotować ok 8 minut - odcedzić i zalać zimną wodą zostawić na 2 minutki , odcedzić. Grszek przłożyć do szklanki i zalać go gorącą wodą lub rosołem w którym gotowały się warzywa - zostawić na chwilę aby się odmroził - odcedzić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę , dadać brukselki ,zielony groszk, ser pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Szczypiorek pokroić drobniutko a liście bazylii porwać na mniejsz - wymieszać z sałatką. 

Przygotować dresing 

Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki - zakręcić i potrząsnąć aby się połączyły. Następnie polać sałatkę i wymieszać . 

Smacznego 

 
10:07, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
sobota, 15 listopada 2014

Na blogu było już ,,risotto dyniowe,, ale tym razem w trochę innej wersji - pomarańczowej z dodatkiem czerwonego pieprzu słodkiego groszku oraz odrobiną sera pleśniowego który nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Polecam

Na ok 4 porcje

  • 500 g dyni
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • szczypta świeżo mielonej soli
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 pomarańcze
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach

Dynię oczyścić i pokroić w kostkę następnie posypać słodką papryką solą - polać oliwą wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 15-20 minut. Dynia ma być półtwarda.

Na patelni rozgrzać oliwę dodać drobno pokrojone szalotki i zrumienić na patelni, wsypać ryż smażyć aż się zeszkli następnie zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok na razie z jednego owocu. Dodać półtwardą dynię i smażyć na małym ogniu - mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie całą zawartość soku wlewać po jednej chochelce bulionu gdy wchłonie płyn dodać kolejną i tak powtarzać aż skończy się cały wywar. Pod koniec smażenia wrzucić kawałki sera oraz groszek i wlać wyciśnięty sok z drugiej pomarańczy doprawić jeszcze utartym czerwonym pieprzem ewentualnie solą i podawać na gorąco .
Smacznego 

17:22, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 listopada 2014

Sycąca sałatka z dodatkiem grilowanych gruszek oraz sosem balsamicznym na bazie wina - smaki tu łączą się doskonale jest lekko słodka a zarazem kwaskowa. Świetna po treningu i nie tylko, może spokojnie zastąpić nam śniadanie czy też kolację.Polecam

na jedną porcję

  • 1 garść roszponki lub rukoli
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 1/2 granata
  • 1 kulka mozzarelli 125g
  • 1 dojrzała gruszka

dresing

  • 50 ml octu balsamico
  • 50 ml czerwonego wina typu wermut
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ponadto
  • 1/4 limonki do skropienia sałatki


Rozgrzać patelnię i wlać ocet balsamiczny oraz miód i wino - zredukować sos o połowę - odstawić.
Gruszkę umyć osuszyć i pokroić w plastry, podsmażyć z obu stron na patelni grillowej posmarowanej odrobiną tłuszczu na rumiano z obu stron -odłożyć na talerz.
Sałatę lodową pokroić w cienkie paseczki i wymieszać z roszponką, posolić a następnie rozłożyć na talerzu. Na to poukładać wcześniej zgrilowane plastry gruszki oraz porwaną na kawałki mozzarellę,  na koniec posypać pestkami granata. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem  balsamicznym najlepiej kiedy jest jeszcze lekko ciepły. Przed samym podaniem można jeszcze skropić odrobiną soku z limonki.
Smacznego 

20:28, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 listopada 2014

Egzotyczna sałatka z owocem pitahaja który miałam okazję pierwszy raz kupić i zjeść owoc jest jak dla mnie mało wyrazisty dlatego zrobiłam pyszny dresing na bazie maracui i to był strzał w dziesiątkę - pasują do siebie idealnie. Sałatka bardzo szybko się robi nie ma w niej nic skomplikowanego i jeszcze szybciej znika z talerza. Polecam


na dwie porcje

  • 2 spore garście roszponki1/2 owocu pitahaja
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka pestek słonecznika

dresing

  • 2 maracuje
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na talerzu rozłożyć roszponkę , pokroić w cieniutkie plasterki owoc pitahaja ułożyć na roszponce wraz z serem. Na suchej patelni uprażyć słonecznik i sezam - przestudzić i posypać sałatkę.
Owoce maracui przekroić na pół i wydrążyć zawartość do słoiczka dodać miód, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek, zakręcić i potrząsnąć aż wszystkie składniki się połączą - gotowym dresingiem polać sałatkę i podawać.
Smacznego


12:56, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 06 listopada 2014

 

Dynia to  doskonały zamiennik ziemniaków i mniej kaloryczny , przygotowuje się praktycznie sam i to w krótkim czasie. Robię go ze świeżym rozmarynem który nadaje mu niezwykłego smaku i aromatu a otarta skórka z cytryny nadaje świeżości - koniecznie musicie spróbować. Oczywiście rozmaryn możecie zamienić na inne świeże zioła jeżeli go nie lubicie np tymianek, bazylię... Polecam

na 2 porcje

  • 1/4 dyni średniej wielkości dyni
  • ok 125 ml domowego wywaru lub wody
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu , pestek  skóry, pokroić ją w grubszą kostkę.  Do garnuszka wlać wywar lub wodę wrzucić pokrojoną dynię, gałązki rozmarynu oraz otartą skórkę z cytryny -   przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem,  co jakiś czas zamieszać. Gotuję całość ok 15-20 minut do miękkości, ale nie rozgotowuję całkiem lubię kiedy jest półtwarda.  Można ewentualnie doprawić jeszcze solą.

  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka lub jedna czubata łyżka jogurtu naturalnego ewentualnie kwaśniej śmietany

Do ugotowanej dyni  wrzucić łyżkę masła, wlać odrobinę mleka - całość ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i podawać do obiadu.
Smacznego

19:12, kasandraa6 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 listopada 2014

Doskonałe curry z kurczaka lub indyka to zależy od was co bardziej lubicie ;-) to doskonałe połączenie curry z mlekiem kokosowym oraz słodką śmietaną. Paprykę chili dodałam odrobinę w proszku ze względu na dzieci ale jeżeli macie świeżą to dodajcie - zaostrzy bardziej smak. Całość jest bardzo delikatne i ma kremową konsystencję. polecam

  • 500 g fileta z indyka lub kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 250 ml domowego wywaru
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy

ponadto

  • zielenina do posypania

Mięso oczyścić umyć - osuszyć na papierowych ręcznikach. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą, papryką i curry w proszku oraz rozgniatamy ząbek czosnku i dodajemy do mięsa - polewamy oliwą i mieszamy - odstawiamy na kilka godzin aby mięso nabrało smaku i aromatu.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, mięso obtaczamy lekko w mące i podsmażamy z obu stron na rumiano - przekładamy do rondla zalewamy mlekiem kokosowym, śmietaną i wywarem - gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje - doprawić pasta curry oraz solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Smacznego


niedziela, 02 listopada 2014

 

 Hinduskie chlebki naan, nie miałam okazji nigdy ich jeść, dlatego postanowiłam poszperać w necie i pierwszy raz spróbować zrobić je samemu. Tradycyjne są wypiekane w specjalnych piecach które mają kształt dzbana i wypieka się je na ściankach. W tym przepisie dziewczyny proponują usmażenie w woku niestety jeszcze się nie dorobiłam ;-) ale za to posiadam patelnię grillową i po wiem Wam że moja żeliwna patelnia grillowa spełniła swoje zadanie, a chlebki wyszyły bardzo pyszne choć najlepsze na ciepło.

orginał

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  •    15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  •     150 g jogurtu naturalnego
  •     180 ml letniej wody
  •     1,5  łyżeczki soli
  •     2 łyżki oliwy
  •     1 łyżeczka przyprawy garama masala

Do miski przełożyć jogurt i wymieszać ze świeżymi drożdżami - zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  Do drugiej miski przełożyć mąkę ,pół łyżeczki przyprawy grama masala , sól, oliwę wyrośnięte drożdże oraz wlewać powoli letnią wodę i wyrobić ciasto rękoma ok 10 minut lub mikserem ok 5 minut.  Dobrze wyrobione ciasto zostawić w misce posmarowanej oliwą - przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazować , wyłożyć na blat i podzielić na 6 lub 8 części. Z każdego kawałka  uformować podłużny placek w kształci łezki - spłaszczając go delikatnie dłonią.
Uformowane plaski posmarować oliwą wymieszana z połową łyżeczki przyprawy grama masala. Tak przygotowane chlebki smażyć na rozgrzanym woku po 2-3 minuty z każdej strony.
Ale jeżeli nie posiadamy woka możemy to zrobić również na patelni grillowej posmarowanej delikatnie oliwą.  Chlebki podajemy od razu lub zawijamy w ściereczkę.
Smacznego 

18:41, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
piątek, 31 października 2014

Chrupiące wafelki  czekoladowe z delikatnym nadzieniem  dyniowym ,,ala pumpkin latte,,  gdy spróbujecie jednego nie będziecie mogli się oprzeć...  Same wafelki nie są zbyt słodkie ale połączone z nadzieniem dyniowym smakują wyśmienicie. Wafle bez nadzienia można przechowywać dłużej w szczelnie zamkniętym pojemniku.  Polecam

na ok 40 sztuk mini wafelków

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej


Masło rozpuścić i przestudzić, jajka lekko ubić z mlekiem i cukrem dodać roztopione masło oraz sodę wymieszaną wcześniej z mąką i gorzkim kakao.
Rozgrzać waflownicę i nakładać po 3/4 łyżeczki ciasta - piec wafelki według instrukcji waflownicy. Następnie upieczone jeszcze gorące   nawijam na końcówkę drewnianej łyżki dość szybko a następnie ściągam zwiniętą rurkę i zostawiam do przestudzenia. (trzeba przy tym uważać aby się nie poparzyć)

nadzienie dyniowo-kawowe

  • 250 g białego twarogu  (zmielonego)
  • 250 mascarpone
  • 3  łyżki pure z dyni
  • 1/4 szklanki brązowego cukru wcześniej zmielonego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 utartej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (zmielić)


ponadto

  • cukier puder


Cukier z kawą zmielić w młynku. Twaróg utrzeć  z dynią, następnie dodać zmielone przyprawy  oraz zmielony cukier wraz z kawą - połączyć składniki.
Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać wcześniej przygotowane rurki waflowe. Podawać od-razu posypane cukrem pudrem.
Smacznego

19:38, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 87
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />