piątek, 14 lutego 2014

Wilgotne serca truflowe z wyczuwalnym smakiem banana , bardzo szybkie i proste w wykonaniu dla każdego. Zamiast formy silikonowej można użyć blaszanej wyłożonej papilotkami. Polecam

na ok 18 serc

  • 250 g masła
  • 300 g czekolady (biała,gorzka,mleczne)
  • 150 g pianek 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 2 jajka 
  • 2 banany 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • + kakao do posypania

Masło utrzeć wraz z cukrem na puszek wbić całe jajka i utrzeć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banana pokroić na większe kawałki dodać do masy wraz z roztopioną czekoladą i zmiksować do połączenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia przełożyć do masy czekoladowej wraz z piankami i wymieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy silikonowej serduszka i wstawić do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 10 minut po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie formę delikatnie odwracam i wyjmuję upieczone serduszka. Przed podaniem posypuję gorzkim kakao. 

Smacznego 

19:08, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (8) »
wtorek, 11 lutego 2014

Carpaccio z buraków z dodatkiem szpinaku to coś co lubię gościć na swoim stole jako dodatek  do cięższych dań. Burak jest częstym gościem w mojej kuchni pojawia się pod różnymi postaciami w zupie,sokach warzywnych czy też sałatkach. :-) W dodatku jest zdrowy i pyszny polecam wam przeczytać ten post jeżeli jeszcze się nie przekonaliście do tego warzywa :-)

  • 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 
  • 2 kulki mozzarella po 125g
  • 3 garści świeżych liści szpinaku 
  • świeżo mielona sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny do skropienia ( u mnie biały z mango) 
  • odrobina startego parmezanu

opcjonalnie

  • natka pietruszki

Liście szpinaku umyte i osuszone ułożyć na talerzu posolić, buraki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser odlać z wody i pokroić w plasterki.Buraki i ser układamy na przemian na liściach szpinaku tworząc koło, całość skrapiamy oliwą, octem i doprawiamy solą oraz pieprzem na końcu posypujemy odrobiną startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki.

Smacznego 

poniedziałek, 10 lutego 2014

 

 Upiekłam dziś chlebek z mąki mieszanej z dodatkiem roszponki i smalcu roślinnego. To było ciekawe połączenie i niezwykle aromatyczne. Upieczony chlebek podaję już z masłem gdyż jego smak byłby zbyt intensywny. Polecam

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000

Składniki zaczynu wymieszać  i odstawić na 12 godzin.

  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3 łyżki roztopionej smakowitej pady z ziołami
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Kolejnego dnia wszystkie mąki wymieszać w misce i odstawić. Do zaczynu wlać ciepłą wodę, roztopiony smalec - dodać drożdże oraz mąki i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2 godzinki, aż podwoi swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto odgazować i ponowni zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie umyć roszponkę osuszyć i posiekać drobno. Ciasto rozwałkować i urywać małe kawałki wyłożyć do formy aby zakryło dno blaszki posmarować tłuszczem i posypać posikaną roszponką powtórzyć czynność do wykończenia ciasta. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i pic ok 40 minut.

Upieczony chleb studzić na kratce 

 

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie niezwykłym aromatem aż tak intensywnym czego się nie spodziewałam.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,,Smakowita Pajda to kulinarna frajda,, którego sponsorem są ZK Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

To moja pierwsza w życiu kasza jaglana i powiem wam trochę się jej obawiałam , choć niepotrzebnie bardzo mi zasmakowała :-) jest delikatna a w połączeniu z moim sosem pycha aż niemożna się tego najeść. polecam

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry 

Kaszę ugotowałam z łyżeczką curry a potem dopiero ją posoliłam według tego przepisu

 na sos

  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

opcjonalnie 

  • natka pietruszki

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych - umyć i pokroić na mniejsze kawałki, marchew oczyścić i kroimy w plasterki.Paprykę i marchew podsmażyć na rumiano na patelni najlepiej bez tłuszczu przełożyć do garnuszka. Zalać wodą lub wywarem dodać grzyby i gotować na małym ogniu. W międzyczasie podsmażyć pokrojone na mniejsze  kawałki pieczarki i przełożyć do garnuszka i całość dusić aż marchew będzie miękka. W misce wymieszać wodę z mąką i śmietaną połączyć z sosem mieszając- zagotować.

Podawać z kaszą jaglaną i natką pietruszki. 

Smacznego

niedziela, 09 lutego 2014

Zdrowy koktajl na początek dnia, pyszny i sycący bez dodatku cukru, bardzo często piję koktajle czy też wyciśnięte soki z owoców lub warzyw zwłaszcza rano. Czasem przygotowuję sobie je dzień wcześniej kiedy wiem że rano nie będzie na to czasu i przechowuje w lodówce.

Na dwie porcje

  • 400 g maślanki 
  • 250 g roszponki 
  • 2 duże owoce kiwi 
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki otrębów

Owoce obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki - wrzucić do blendera. Roszponkę umyć, i przełożyć do blendera wraz z otrębami całość zmiksować wraz z maślanką - na koniec doprawić sokiem z cytryny. 

Smacznego  

piątek, 07 lutego 2014

Dziś na kolację proponuję rozgrzewający makaron z chilli i szpinakiem. To danie jest dość ostre ale pomoże nam w przeziębieniu dzięki właściwości chilli. Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada. Polecam

na dwie porcje

  • 500 g szpinaku 
  • 200 g ugotowanego makaronu 
  • 1 papryczka chilli 
  • garść startego parmezanu 
  • kilka szczypiorków czosnkowych lub 1 ząbek  czosnku 
  • 6 dużych suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów 
  • sól do smaku
  • garstka startego parmezanu
  • mały kawałek świeżego imbiru (obrać i zetrzeć)

Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną chilli starty imbir - podsmażyć. Następnie dodać liście szpinaku, oraz  pokrojony drobniutko szczypiorek czosnkowy lub rozgnieciony ząbek czosnku. gdy zmniejszą swoją objętość wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z ugotowanym makaron jeszcze chwile smażymy doprawiamy solą i przekładamy do miseczek posypujemy startym parmezanem. 

Smacznego

19:09, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 lutego 2014

Dziś proponuje na obiadek zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem tymianku i sera pleśniowego - wspaniale razem smakują. Jest jedwabista i sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu polecam

  • 1 litr domowego wywaru
  • ok 5-6 dużych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego tymianku 
  • ser z niebieska pleśnią
  • 1/2 cytryny

Buraki myjemy nakłuwamy każdy wykałaczką  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200C,  pieczmy ok 30 minut aż będą miękkie.

Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki - odstawić.  Wywar podgrzewamy i wkładamy buraki  oraz świeży tymianek -miksujemy na krem, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami pokruszonego sera pleśniowego dekorujemy gałązkami świeżego tymianku .

Smacznego



14:35, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 lutego 2014

Omlet to jedno z moich ulubionych śniadań :-) robię je dość często w różnych wersjach smakowych. Tym razem omlet z tuńczykiem i serem ,bez dodatku soli - oczywiście możecie ją dać jeśli chcecie ale mi wydaje się zbędna gdyż ser jest słony. Smakuje wyśmienicie, wyszedł bardzo puszysty nie wiem może do za sprawą wcześniejszego ubicia co pozytywnie mnie zaskoczyło a sam omlet bardzo delikatny. Podaję do z kiełkami i koktajlowymi pomidorkami lub innymi świeżymi warzywami. Polecam

na 1 porcję

  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka ekologiczne
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garstkę pokrojonego szczypiorku ( u mnie czosnkowy)
  • odrobina sera z niebieską pleśnią
  • kilka listków świeżej bazylii

Jajka wbić do miseczki i lekko ubić wymieszać ze szczypiorkiem i pokrojoną bazylią. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu i wylać jajka. Następnie wyłożyć odsączone mięso z puszki oraz pokruszyć kawałki sera. Gdy jajka powoli będą się ścinać złożyć na pół i smażyć do zrumienienia się, omlet na wpół usmażony zsuwam na talerz odwracam patelnie i przekładam omlet odwracając go do góry dnem i jeszcze chwilę dosmażam. Przekładam na talerz i podaję z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego

10:43, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
piątek, 31 stycznia 2014

Chrupiący z wierzchu a w środku miękki  wilgotny - po prostu pyszny. Na jednym blogu pisze że to chleb zmieniający życie i całkiem możliwe że coś w tym jest :-) Nie da się przejść obok niego obojętnie bo tak wciąga. Można go zajadać jak ulubione ciasteczka :-) Polecam

oryginał

forma keksówka 23/8 cm

  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemię lnianego
  • 3/4 szklanki dowolnych orzechów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • szczypta soli prowansalskiej
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki przełożyć do miski wymieszać dodać ciepłej wody i odstawić na 5 minut by woda wsiąkła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, piekarnik rozgrzać do 175 C  i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut. Następnie przełożyć formę z ciastem na blachę stawiając do góry dnem i delikatnie ściągnąć formę i papier. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie chlebek wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić przed krojeniem bo inaczej będzie się nam kruszył. 

Smacznego



czwartek, 30 stycznia 2014

Zrobiłam granolę ze świeżym kokosem z dodatkiem mleka -również kokosowego bez dodatku cukru i małą ilością miodu, ale dzięki dodatkowej żurawinie nabiera większej słodyczy. Oczywiście możecie zwiększyć ilość miodu, jeżeli wolicie bardziej słodką. Podczas pieczenia wytwarzał się niesamowity zapach pieczonego kokosu od razu człowiek chciał zjeść ... polecam

  • 2 szklanki płatków żytnich 
  • 2 szklanki płatków orkiszowych 
  • 200g  mleka kokosowego z puszki
  • 2 kokosy 
  • 2 łyżki miodu ( można dać więcej )
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich 
  • 5 łyżek sezamu 

opcjonalnie 

  • 100 g suszonej żurawiny 

W misce wymieszać płatki, otręby i sezam dodać miód oraz mleko kokosowe z puszki - wymieszać i odstawić. Kokosy przewiercić w miejscu gdzie są trzy kropki i wylać mleko do płatków, następnie rozbić ,wyjąć miąższ ze skorupy.

Biały miąższ kokosu kroję na małe kawałki przy użyciu obieraczki do ziemniaków i mieszam z płatkami.

Piekarnik rozgrzać do 180 C termoobieg wyłożyć płatki na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut aż płatki i kokos się zrumienią. Uwaga trzeba bardzo często mieszać gdyż kokos szybko się rumieni i może nam się przypalić. 

Upieczoną i wystudzoną granolę dzielę na pół jedną przesypuje do szczelnego słoika a drugą mieszam z żurawiną i w ten sposób jedna jest słodsza druga mniej. 

Smacznego  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach
  •  Akcja lodowa 2013 World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
  • Społeczności kulinarne
    Top Blogi
    Inne
    Odszukaj.com - przepisy kulinarne
    Facebook
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ Instagram