czwartek, 25 czerwca 2015

Orzeźwiający, pyszny i chłodzący koktajl- uwielbiam go pić po treningu czasem z bananem czasem bez, jak kto woli ... a nawet w ciągu dnia tak na szybko na ugaszenie pragnienia polecam ;-)

przepis własny 

na jedną porcję 

  • 250 ml  maślanki 
  • 100 g twarogu 
  • 1 duża pomarańcza 
  • 6 listków melisy 
  • 3 duże listki mięty 
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego 
  • 1/2 szklanki kostek lodu

 opcjonalnie 

  • 1 banan 

Do blendera przełożyć twaróg, maślankę dodać startą skórkę z połowy pomarańczy oraz świeżo wyciśnięty sok ( kawałki banana jeśli mamy chęć)  -zmiksować. Następnie wrzucić świeże listki mięty i melisy oraz nasiona siemienia lnianego  - całość zmiksować z kostkami lodu i podawać posypane odrobinką siemienia. 

Smacznego

niedziela, 21 czerwca 2015

Tortilla z warzyw a dokładnie z kalafiora ... co powiecie na taką tortillę ja zdecydowanie mówię TAK.  W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna, elastyczna, miękka w środku i chrupiąca z wierzchu . Można ja jeszcze przyrumienić na suchej patelni. Polecam

 

 

na 6 sztuk

  • 500 g kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1 garść ziół ( bazylia , oregano, tymianek, mięta)
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Kalafiora zetrzeć na tarce same główki po starcu będzie go 350g. Następnie w garnku zagotować wodę i wrzucić go na gotująca się wodę - gotować ok 2 minutki odcedzić i przelać zimną wodą ( kalafior ma być na wpół-twardy) można również ugotować go na parze.

Zimny i odsączony kalafior przełożyć do miski dodać rozmiażdżony przez praskę czosnek, oraz posiekane zioła, siemię lniane, sos sojowy i oliwę na końcu wymieszać z mąką do połączenia składników.

Rozgrzać piekarnik do 200 C a blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia , wykładać po 1,5 łyżki masy tworząc kółka i rozprowadzając cienko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut aż się lekko zrumienią i zetną - odwrócić na druga stronę i piec kolejne 8 minut. Tak przygotowane torttile wystudzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Podgrzewać na suchej patelni z powłoką teflonową lub piekarniku.

Smacznego

inspiracja

09:48, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 15 czerwca 2015

Jedno z ulubionych moich dań to jest risotto i koniecznie bez mięsa kocham je i mogę jeść nawet na śniadanie obiad czy kolację ;-) ... A szparagowe to już w szczególności - choć wiem że szparagi już powoli się kończą to nie mogę się z nimi rozstać dlatego risotto szparagowe ostatnio pojawiło się u mnie w domu nawet w kilku wersjach ...

Składniki na ok 4 porcje

  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 500 g białych szparag
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka cydru gruszkowego
  • ok 700 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posikanej natki pietruszki

Ryż zalać dwoma szklankami wody i odstawić na noc.
Kolejnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojona drobno cebulkę , następnie dodać ryż i smażyć przez chwilę. Jabłko obrać w międzyczasie i pokroić w grubszą kostkę dodać do ryżu i podlać cydrem. Szparagi od połowy obrać cieniutko ze skóry i pokroić na ok 2,5 cm kawałki dodać do ryżu gdy wchłonie całą zawartość cydru podlewać wywarem po chochli aż całość wchłonie a ryż będzie miękki lub al'dente jak wolicie. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Podawać na gorąco .
Smacznego 

 przepis własny

 

Zdrowy koktajl na szybko z tego co akurat było pod ręką , jest sycący dodaje nam energii to takie moje drugie śniadanie po treningu ;-) Latem wystarczy dodać kilka kostek lodu i wtedy jest mega pyszny po męczącym treningu zwłaszcza w upał ;-) Polecam

na ok 2 porcje

  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 3 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 3-4  suszone śliwki
  • 2  banany
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1/2 cytryny

Liście rzodkiewki przełożyć do durszlaka i umyć , następnie przełożyć do blendera, dodać obrane banany , śliwki suszone oraz siemię lniane. Wszystko zmiksować z wodą lub mlekiem roślinnym oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Smacznego

 

sobota, 13 czerwca 2015

Kolacja pełni bardzo ważną rolę dlatego nie rezygnujcie z niej , wystarczy zjeść coś lekkiego 2-3 godziny przed snem a spewnością nie przytyjecie. U mnie dziś sporo warzyw z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego bez soli ale zamiast soli użyłam sosu sojowego jest idealny. Do sałatki można dodać np pierś grilowaną z kurczaka czy też indyka. Polecam ;-)

Porcja dla 1 osoby

  • 1/4 szt. zielonego ogórka ze skórą
  • 1 pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • garść szczypiorku
  • 3 liście sałaty lodowej

 na sos

  • 50 g twarogu
  • 100 jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pomidor, ogórek i sałatę umyć i osuszyć następnie pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić, marchew oczyścić - umyć i pokroić plasterki . Sałatę pokroić na mniejsze kawałki lub w paski - wymieszać wszystko razem i odstawić.

Przygotować sos , do miseczki przełożyć twaróg i jogurt , wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę do sosu na końcu wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Połączyć składniki i wymieszać z sałatką.

Smacznego

przepis własny


 

21:51, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 czerwca 2015

Dziś jest okropnie gorąco i właśnie tego mi było trzeba orzeźwiających lodów owocowych ( bo nadal czyszczę zamrażalnik) . Są pyszne zdrowe bez dodatku cukru ;-)  Wystarczy kilka prostych składników i lody gotowe . Polecam

na ok 8- 10 sztuk

  • 400 g rabarbaru
  • 5-6 suszonych daktyli
  • 4 łyżki wody
  • 150 g mrożonych wiśni w sezonie świeżych
  • 1 duży banan - może być mrożony
  • 80 ml mleka kokosowego

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki przełożyć na patelnię wraz z daktylami, podlać wodą i dusić pod przykryciem aż się całkowicie rozpadnie, zdjąć pokrywkę jeżeli jest jeszcze jakaś woda to odparować i wystudzić masę.
Do blendera przełożyć wcześniej przygotowany rabarbar dodać banany i wiśnie - miksować . W międzyczasie dodawać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mus przełożyć do foremek do lodów i wstawić do zamrażalnika zostawić do całkowitego zamarznięcia najlepiej na noc.
Przed podaniem foremki oblać ciepłą wodą wtedy łatwiej będzie wyciągnąć lody.


* Jeżeli chcecie otrzymać bardziej słodkie lody można dodać więcej daktyli ewentualnie odrobinę stevi lub inny zamiennik cukru 

Smacznego

przepis własny

11:59, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 czerwca 2015

Choć to dopiero początek słońca, ale niestety przydarzyło mi się już poparzyć skórę promieniami słonecznymi . Kiedy brak pod ręką maści ,lekarstw ratuję się domowymi sposobami tym co akurat jest pod ręką . Nie polecam bo mam nadzieję że Wam się to nie przydarzy no ale gdyby to spróbujcie bo warto. Jeżeli macie inne sposoby to koniecznie napiszcie w komentarzu pod postem. ;-)

  • 1-2  białka kurze

Białko ubić do uzyskania piany ale nie trzeba na sztywno wystarczy nam odrobina pianki. Nałożyć na poparzoną skórę , u mnie to nogi , brzuch , dekolt ... i pozostawić tak ok 15 minut . Następnie po tym czasie pozostałą piankę spłukuje chłodna wodą.

I powiem tak nie wierzyłam że to może coś pomóc dopóki nie spróbowałam naprawdę złagodziło mój ból, a wierzcie był nie do zniesienia - wprawdzie dalej mnie jeszcze piecze ale, już jest lepiej. Gdy nałożyłam piankę na ciało to czułam jak się wchłania w skórę, choć na bokach trochę spływało jak woda więc musiałam wycierać delikatnie miękką ściereczką.

*Drugi sposób to smarowanie się zsiadłym mlekiem lub kefirem ten sposób stosuję od lat bo jak to bywa z tym słońcem ;-)  Zostawić na 15 minut następnie spłukać chłodną wodą.

Czynności te powtarzać kilka razy w ciągu dnia.

Uwaga kiedy poparzymy się słońcem nie bierzemy kąpieli czyli tzw długi leżnie w wannie tylko chłodny prysznic. Gdybyśmy tak chcieli poleżeć z pewnością na poparzonej skórze powychodziły by bąble.

a więcej sposobów w razie konieczności znajdziecie na tej stronie

 

środa, 03 czerwca 2015

Aksamitna zupa szparagowa jest tak pyszna że mogłabym ją jeść co dzień , dlatego nadal jadam szparagi bo już wkrótce się skończą dlatego muszę nacieszyć się ich smakiem i z utęsknieniem czekam na budki truskawkowe w których pojawią się truskawki prosto od rolnika.

Zupka jest kremowa z delikatnym posmakiem słodkiego cydru , jest gotowa w kilka chwil i szybko można cieszyć się jej smakiem do tego utarte listki bazylii z sokiem z limonki i świeżo zmielony pieprz . Hm nic tylko jeść ... Polecam

  • 1 pęczek białych szparagów 500g
  • 800 ml bulionu
  • 250 ml cydru jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak lub dwa małe
  • 2 cebulki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • 1/2 limonki


Cebulki oczyścić i pokroić w kostkę , zeszklić na oleju kokosowym i przełożyć do garnuszka. Dodać oczyszczonego ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Szparagom odciąć końcówki i obrać jak najcieniej od połowy, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnuszka - całość zalać cydrem wraz z bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20 minut ( aż ziemniaki będą miękkie) - zmiksować blenderem na gładko.
Bazylię utrzeć z sokiem z limonki i podawać z zupą, całość posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

przepis własny

14:30, kasandraa6 , zupy
Link Dodaj komentarz »

Lody z owoców najlepsze zdrowe i pyszne, ochłodzą nas i orzeźwią latem . Są słodkie dzięki dodatkowi śliwek suszonych można zamienić na suszone daktyle jeśli ktoś nie lubi. Choć śliwki nie są zbyt wyczuwalne zdecydowanie dominuje w tym przepisie rabarbar. Polecam

 

  • 400 g rabarbaru
  • wody
  • ok 10szt  śliwek suszonych
  • 250 g bananów obranych ( wcześniej zmrożone )
  • 60 ml mleka migdałowego

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki wrzucić na patelnię wraz kawałkami bananów dodać  wody i dusić pod przykryciem aż się rozpadnie, zdjąć pokrywkę i chwilę odparować  -wystudzić.
Do blendera przełożyć zimny rabarbar oraz śliwki( jeżeli są twarde wcześniej trzeba namoczyć) - zmiksować na gładko. Następnie dodać mleko i zmiksować na gładko. Tak przygotowany mus przekładam do pojemniczków na lody i wstawiam do zamrażalnika najlepiej na noc.
Gdy lody są już zamarznięte wyciągam a foremki oblewam delikatnie ciepłą wodą aby lody lepiej wyszły z foremek.
Smacznego


przepis własny

09:39, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 czerwca 2015

Czas leci tak szybko że mineło 5 lat od pierwszego wpisu na blogu , tym razem bez tortu ... ale na pocieszenie mam dla Was super drinka z rabarbaru słodko kwaśny z teqilą łączą się wspaniale. Polecam .

Dziękuję Wam za wspólne spędzone chwilę wirtualne i te nie ... oraz za te miłe e:maile i za to że odwiedzacie i komentujecie na blogu czy też na innych platformach Buźka :-)

  • 5 szklanek wody (1 szkl. 250ml)
  • 500 g rabarbaru ok ( 5 łodyg ze skórą )

Rabarbar umyć i odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka - zalać zimną wodą i wstawić na gaz doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny - bez pokrywki. Po pół godziny zlać sok przez sito - miąższ odstawić na bok a sok porządnie schłodzić.


na jednego drinka

  • 150 ml napoju z rabarbaru (wcześniej przygotowany)
  • 50 ml tequila
  • 1-2 łyżki syropu cukrowego
  • kostki lodu
  • listki mięty
  • mały kawałek rabarbaru do dekoracji

Szklankę napełniamy lodem , wrzucamy kilka plasterków rabarbaru wlewamy napój rabarbarowy dodajemy tequile oraz syrop cukrowy mieszamy wkładamy listki mięty oraz gałązkę rabarbaru i słomkę - gotowe.

Polecam

Przepis własny

 

22:40, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 97
O autorach
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach