środa, 17 grudnia 2014

 

Zupa z suszonych grzybów kojarzy mi się z świętami, bardzo ją lubię a w dodatku pachnie lasem ma niepowtarzalny smak i aromat podajemy ją z kluskami, grzankami czy też groszkiem ptysiowym w zależności kto co lubi. Tym razem u mnie z razowym makaronem i pieczonym czosnkiem - pychotka Polecam

  • 50 g suszonych grzybów ,,opieńków ,, lub podgrzybków
  • ok 2 litry gorącego wywaru
  • kwaśna śmietana 10 % lub 12%
  • natka pietruszki lub kolendry
  • *1 główka pieczonego czosnku

Ponadto

  • makaron razowy ugotowany według przepisu na opakowaniu

Grzyby zalać litrem wody i odstawić na minimum kilka godzin lub nawet na całą noc.
Kolejnego dnia do ugotowanego wywaru dodajemy moczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, gotować ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć grzyby połowę wrzucić z powrotem do garnka a druga połowę pokroić w paseczki i odstawić.  Zupę zmiksować blenderem wraz z pieczonym czosnkiem,  a przed podaniem dodać  śmietanę  i szybko wymieszać - doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem nałożyć na każdy talerz po odrobinie makaronu razowego oraz pokrojonych grzybów - zalać gorącą zupą i posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego 

*Czosnek piekę w 180 C w łupinach przekrojony na pół ok 20 minut aż się zrumieni. Wyjmuję, obieram z łupin i dodaję do zupy.

 
16:18, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 16 grudnia 2014

Kolejna propozycja obiadowa na nogi z indyka tym razem pieczone w piekarniku jeszcze lepsze niż ostatnio :-) czy rozpływa się w ustach po upieczeniu ? to mało powiedziane jest idealne soczyste w środku a mięso dosłownie samo odchodzi od kości jest aromatyczne i pachnące a podczas pieczenia ten zapach rozchodził się po całym domu , a dzieci wyczekiwały przy piekarniku - mamo długo jeszcze ... jeszcze chwilę ... a już minęła ta chwila... taki był zapach aż wreszcie się doczekali i zajadali się że aż uszy się trzęsły... ha ha polecam

Składniki na 4 dorosłe osoby

  • 4 nogi z indyka
  • 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • świeże lub suszone zioła ( tymianek, rozmaryn)

ponadto

  • folia aluminiowa
  • 2 marchewki na porcję

Mięso umyć oczyścić i osuszyć. sól wsypać do małej miseczki dodać rozgnieciony czosnek i utrzeć razem aż składniki się połączą - natrzeć mięso. Następnie posypać przyprawami z obu stron i ziołami - odłożyć do miski najlepiej na całą noc - przechowywać w lodówce pod przykryciem. Kolejnego dnia na folii rozłożyć kawałki marchewki wcześniej obrane i umyte  na to mięso i posypać curry, można polać odrobina oliwy - zawinąć każdą pałkę w oddzielny kawałek folii i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C, piec przez 2,5 godziny następnie wyłączyć piekarnik - zostawić mięso jeszcze na pół godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjąć najlepiej w rękawicach uważając aby się nie poparzyć. Podawać na gorąco.
Smacznego 

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Drink z whisky ze świeżo wyciśniętym sokiem z jabłek to podstawa, nie kupujcie skoku w kartonach bo zupełnie zmienia smak. Jeżeli nie macie sokowirówki to kupcie sok świeży w butelkach jest często dostępny w sklepach. Ilość alkoholu dostosować indywidualnie do każdego podniebienia. :-) Polecam

składniki na jedną osobę

  • 80 ml whisky
  • garść kostek lodu
  • 1 łyżka syropu korzennego
  • świeży sok jabłkowy


Do szklanki nalać whisky wrzucić kostki lodu dodać syrop korzenny i dopełnić sokiem z jabłek. Podawać.
Polecam, najlepiej kiedy sok i alkohol jest mocno schłodzony. 

10:17, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 grudnia 2014

Czekoladowy chlebek z aromatem korzennym szybki i prosty do zrobienia jeżeli chcecie można polać go czekoladą choć dla mnie jest zbędna...Wilgotny i pyszny taki jak lubię a dzieciaki go uwielbiają . Polecam

  • 3 banany waga w skórkach (593g) po obraniu (358g)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (59g)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego nie rafinowanego
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki owsianej


Masło rozpuścić i przestudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem  oraz kakao - odstawić.
Do masła wbić jajko ,dodać cukier i zmiksować do połączenia składników. Banany rozgnieść widelcem przełożyć do miski dodać cukier i płynna masę  oraz suche składniki - wymieszać trzepaczką aż składniki się  połączą. Formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec 30 - 35 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Opcjonalnie
Można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 


 
sobota, 13 grudnia 2014

Aromatyczne i delikatne mięso z indyka duszone ze świeżymi ziołami oraz jabłkami w lekkim aromacie cytryny ale nie dodawajcie jej zbyt dużo aby mięso nie było gorzkie. Mięso musi powoli dochodzić w niezbyt wysokiej temperaturze wtedy będzie mięciutkie i rozpływać się będzie w waszych ustach :-) Polecam

Porcja dla 4 dorosłych osób

  • 4 nogi z indyka 4 nogi z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka najlepiej szara reneta
  • 2 duże cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • ok 2 łyżeczki soli
  • 2-3 duże ząbki czosnku


Mięso oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym - odłożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą -natrzeć mięso następnie posypać słodką i ostrą papryką - polać lekko oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia  obrać marchew, cebulę  jabłka oczyścić z gniazda nasiennego - umyć i osuszyć. Przygotować naczynie żaroodporne posmarować je tłuszczem (masłem lub oliwą ) wrzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki na to ułożyć nogi z indyka oraz gałązki z indyka i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki - przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec przez ok 2,5 do 3 godzin. Mięso po upieczeniu powinno odchodzić od kości a warzywa powinny być miękkie najlepiej to sprawdzić na marchewce.
Podawać od razu

środa, 10 grudnia 2014

Jeżeli jesteście fanami ciast typu brownies to te ciastka na pewno wam zasmakują. Są wilgotne sycące i mocno truflowe. W dodatku dzieci bardzo zadowolone bo tam gdzie czekolada tam oni już są... i co trzeba piec kolejną porcję :-) Polecam

Na ok 18-20 sztuk

  • 2 całe jajka (110g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (68g)
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 40 g białej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady

Kakao wymieszać posiekaną czekoladą - odstawić Jajka wbić do miski i lekko ubić z drobnym cukrem i szczyptą soli - następnie wsypać zawartość miski i wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po łyżeczce w odstępach ok 2-3 cm od siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez 8-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia na blaszce na której się piekły.
Można delikatnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego


Tagi: czekolada
17:53, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
wtorek, 09 grudnia 2014

Kruche ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi szybkie w wykonaniu, te ciasteczka nie są zbyt słodkie ale jeżeli wolicie słodsze wypieki można dodać jeszcze odrobinę cukru. Takie ciasteczka będą doskonałym upominkiem dla przyjaciół zwłaszcza tym dbających o linię :-) Polecam


na ok 25 sztuk

  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 100 g miodu

ponadto

  • 50 g białej czekolady

Masło utrzeć z miodem następnie wbić jajko i ucierać dalej, gdy składniki się połączą dodać przyprawy oraz mąkę owsianą - zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinkę następnie rozwałkować podsypując mąką i wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec przez ok 10 minut do zrumienienia się. Wyjąć ciastka i wystudzić. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i maczając łyżkę polewać ciasteczka tworząc wzorek. Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego


 
09:56, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (2) »
sobota, 06 grudnia 2014

Tort potrójnie czekoladowy z kremowym kremem z białej czekolady wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, smaki są wyważone i idealnie się ze sobą komponują. Jest wilgotny i mocno czekoladowy coś co lubię od czasu do czasu. Ciężko się mu oprzeć. Polecam dla smakoszy czekolady.

na biszkopt

  • 6-7 jajek ( waga w skorupkach 439g)
  • 50 g kakao w proszku
  • 160 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek - odstawić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao - odstawić.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając po łyżce cukru - gdy białko będzie sztywne tak że można miskę odwrócić miskę do góry nogami, dodać żółtka oraz mieszaninę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką.

  • 300 ml śmietany
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny

 ponadto

  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego

poncz

  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 100 g białej - czekolady do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno dodać mascarpone oraz roztopioną i przestudzoną czekolad - zmiksować razem na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać. Masę wstawić do lodówki by lekko stężała.
W międzyczasie nasączyć placki ponczem i posmarować dżemem wiśniowym. Krem podzielić na dwie części połowę rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim a następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim plackiem - wstawić do lodówki.
W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę zdjąć z ognia i wymieszać z czekoladą - przestudzić do zgęstnienia, wylać na ciasto - wstawić do lodówki.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać boki oraz wierz tortu - wstawić na noc do lodówki.
Smacznego 

17:55, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (4) »
piątek, 05 grudnia 2014

Dziś na obiad proponuję razowy makaron ze szpinakiem i pieczoną dynią oraz kozim serem który nadaje mu niezwykłego smaku. Nigdy nie byłam wielbicielem kozich serów ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu ma ciekawy smak i nie jest z tych bardzo śmierdzących a konsystencją przypomina ser pleśniowy typu camembert. Polecam

  • 2 porcji makaronu
  • ok 400 g oczyszczonej dyni
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Oczyszczoną dyni pokroić w grubą kostkę posolić, posypać papryką i polać olejem - wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w temp 200 C ok 15-20 minut.

  • 100 g makaronu razowego
  • ok 200 g szpinaku
  • 200 g koziego sera (odłożyć cztery plasterki sera)
  • upieczona dynia
  • 1 łyżka nasion chia lub czarnego sezamu
  • 1/2 limonki
  •  pieprz do smaku

Makaron ugotować al'dente - odstawić.
Szpinak umyć i osuszyć jeżeli jest duży pokroić liście a szypułki wyrzucić.
Rozgrzać patelnię z odrobina oliwy wrzucić szpinak - posolić gdy się skurczy dodać makaron oraz dynię - smażyć przez ok 2 minutki dodać kawałki sera i smażyć aż ser się roztopi , dodać sok z limonki -wymieszać przełożyć na talerze położyć po plasterku sera na jedna porcję i posypać nasionami chia lub czarnym sezamem .
Smacznego 

16:57, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (2) »
czwartek, 04 grudnia 2014

Chrupiące ciasteczka cytrynowe z dodatkiem twarogu są delikatne i pyszne im cieńsze tym bardziej chrupkie a im grubsze tym bardziej miękkie. Można je zapakować w woreczek zawiązać ładną tasiemkę i prezent gotowy. Polecam

na ok 30 sztuk

  • 125 g masła
  • 2 łyżki twarogu
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki soku z cytryny + otarta skóra z jednej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Masło utrzeć na puszek wraz z cukrem ,sokiem i otartą skórką z cytryny - nie przykrywając ucierania dodać miód, twaróg oraz jajko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą i zagnieść ciasto. Ciasto może się kleić więc ręce można obsypać mąką, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 -2 godziny.
Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200 C przez ok 8-10 minut aż zbrązowieją ale pilnować żeby się nie spaliły. Im cieńsze ciasteczka tym bardzie chrupiące.

Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka dodajcie więcej cukru.
Smacznego 

 
10:35, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 88
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />