piątek, 22 sierpnia 2014

 

Dziś proponuję wam pyszny i mięciutki chlebek z chrupiąca skórką który można jeść nie tylko ze słodkimi dodatkami. Jest niezwykle aromatyczny i prosty do wykonania. Polecam 

zaczyn

  • 250 ml wody
  • 60 g aktywnego zakwasu
  • 2 łyżki mąki razowej typu 2000

Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem i mąką odstawić na 12 godzin. 

  • 125 ml szklanki cydru z białego bzu
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 60 g kakao
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ciemnego
  • 400 g mąki razowej
  •  200 g mąki żytniej
  • 3 łyżki otrębów gryczanych 

Do zaczynu dodać płynne składniki cydr, oliwę, połączyć. Następnie dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Następnie przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką , zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie odgazować ciasto czyli zagnieść kilka razy, przełożyć do natłuszczonej formy i zostawić aż wyrośnie - naciąć lekko nożem wierzch chleba. Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę 180 i piec jeszcze ok 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

piątek, 15 sierpnia 2014

 

Jedne z ulubionych przekąsek moich dzieci najważniejsze aby były ich ulubione suszonymi śliwki lub morele, a nie zostawią ani okruszka... tym razem w wersji ze śliwkami.

Ciastka są chrupiące i słodkie dzięki pysznemu miodzikowi z naszej pasieki :-)

  • 125 g masła
  • 125 ml oleju rzepakowego 
  • 1 jajko
  • 3 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka prażonego amarantusa
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 125 ml prawdziwego miodu
  • 20 sztuk suszonych śliwek

( Wiórki kokosowe dzień wcześniejszej zalewam wrzątkiem a powstał z niego mleko wykorzystuję do koktajli a wiórki do ciastek )

Masło utrzeć z jajkiem i miodem, następnie zmiksować na mąkę (płatki orkiszowe,amarantus,) dodać do utartego masła. Odsączone wiórki zmiksować z olejem na miałko i dodać do masy , na końcu wymieszać z wcześniej pokrojonymi w kostkę śliwkami - wszystko razem połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto ręce maczać w wodzie lub mące,(ciasto kroję od-razu na porcje przed pieczeniem). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 i piec z termoobiegiem ok 20 minut do zrumienienia się. Wystudzić i podawać dzieciom to jedna z ich ulubionych przekąsek. 

Smacznego

 

 

 

 

15:12, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 sierpnia 2014

 

Dziś delikatne placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i czosnku są lekkie i pyszne. Doskonałe na szybki obiad polecam

 

na ok 16 sztuk

  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 3 spore garście rucoli
  • 2 małe jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • garstka świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, kolendra)

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach wraz z oczyszczoną marchwią, z cukinii odciąć końcówki i również zetrzeć na tej samej tarce - całość posolić. Warzywa odcisnąć z wody dodać mleko, rozgnieciony czosnek i posiekaną całą zieleninę doprawić jeszcze odrobiną pieprzu aby zaostrzyć smak.

Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wykładać po łyżce warzyw na patelnię, smażyć do lekkiego zrumienienia się i przekładać delikatnie na drugą stronę aby również lekko się przypiekły.

 

Można podawać z odrobiną jogurtu naturalnego wymieszanego ze startą skórką z limonki.


środa, 13 sierpnia 2014

Lekka i aromatyczna sałatka z fasolki szparagowej, jest bardzo zdrowa dlatego powinniśmy ją jadać jak najczęściej, puki sezon na nią trwa. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych oraz fosfor, potas... a także błonnik który wspomaga układ trawienny. Polecam

  • 350 g fasolki szparagowej
  • spora garść świeżego siekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziarn czerwonego pieprzu
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka mielonego lnu 
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli gruboziarnistej
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Fasolkę umyć odciąć końcówki z obu stron następnie przekroić na dwie połówki lub trzy - odstawić. W garnku wstawić wodę gdy zacznie się gotować wrzucić fasolkę i gotować ok 15 minut aż będzie na wpół twarda - odcedzić i przelać zimną wodą

Fasolę osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do miseczki, w moździerzu utrzeć sól z pieprzem dodać do fasoli wraz z ziarnami sezamu (można podprażyć na suchej patelni) na końcu wymieszać z olejem z suszonych pomidorów , suszonym lnem oraz siekanym koperkiem lub pietruszką.

Smacznego

17:21, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
środa, 23 lipca 2014

Takie risotto z bobem to niebo ... , risotto do danie które dość często przyrządzam w domu bo jestem jego absolutną fanką - gdyż kocham, ryż :-) pod każdą postacią ... Risotto można przygotować z różnymi dodatkami takim jak mięso czy warzywa ale podstawą jest ryż. Danie jest delikatne i dość sycące dlatego niewielka porcja zaspokoi nasz głód na długi czas. Polecam

ok 6-7 porcji

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 1 cebula 
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/2 kg bobu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka groszku
  • garść melisy cytrynowej i mięty 
  • otarta skórka z cytryny lub limonki
  • kilka kwiatów z dyni lub cukinii
  • garść kwiatów ogórecznika

W garnku zagotować wodę, wrzucić bug na wrzątek i gotować ok 15 minut - odcedzić. Młodego bobu wcale nie obieram ze skórki, jednak mój bób był mieszany dlatego częściowo jest obrany.

Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulkę, podsmażam na rumiano następnie dodaję  ryż i podsmażam aż stanie się przejrzysty, kolejno dodaję po chochelce gorącego bulionu oraz ugotowany wcześniej bób i obrany groszek. Następnie wino i dalej bulion-  dodaję stopniowo aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki na koniec wsypać świeże zioła oraz kwiaty cukinii i ogórecznika  mieszam i podaję posypany parmezanem. Risotto ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego

wtorek, 22 lipca 2014

Smoothie z ananasa to witaminowa boba, do tego aromatyczna bazylia i banan który doda nam energii z lekkim posmakiem limonki o tak takie napoje to ja mogę pić co dziennie -

  • 1/2 świeżego ananasa
  • garść listków bazylii
  • 2 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 limonki

Ananasa obrać wykroić rdzeń i pokroić go w mniejsze kawałki wraz z bananem zalać wodą -zmiksować. Na końcu wrzucić listki bazylii i ponownie zmiksować, doprawić sokiem z limonki przed podaniem mocno schłodzić lub zamiast wody dodać kostki lodu , zmiksować i podawać. Smacznego

poniedziałek, 21 lipca 2014

Kolejny omlet na śniadanie tym razem bez mąki lecz z samych jaj i świeżych ziół z dodatkiem kiełbasy która nadaje mu lekkiej pikanterii, a ser słoności dlatego do tego omleta nie dodaję żadnych przypraw, jest bardzo aromatyczny dzięki świeżym ziołom prosto z mojego ogrodu jeżeli ubijamy jajka będzie pulchny i delikatny. Polecam :-)

  • 3 jajka ekologiczne 
  • garść świeżych  ziół  (oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn, kwiatki ogórecznika )
  • 16 cieniutkich plastrów kiełbasy chorizo
  • 5 plastrów seta typu koryciński 

Rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć plasterki chorizo - zdjąć z patelni i odstawić. Jeżeli wytopiło się nam zbyt dużo tłuszczu odlać go. Jajka wbić do miski i lekko ubić, następnie dodać porwane na kawałki zioła dodać trzy plastry sera pokrojonego na kawałki i podsmażoną kiełbasę - wszystko razem wymieszać, wylać na rozgrzaną patelnie i smażyć na małym ogniu. Gdy jajka będą już od spodu ścięte zsunąć na talerz przykryć patelnia i odwrócić smażyć do lekkiego zrumienienia położyć na połówce dwa plastry sera i przykryć druga połową omleta - gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talerz i podawać .

Smacznego 

niedziela, 20 lipca 2014

Na niedzielny poranek polecam razowe gofry które u nas w domu są hitem -nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci które je uwielbiają :-) Każdy ze swoimi ulubionymi dodatkami ( ale bitej śmietany przy śniadaniu to nie znajdziecie) :-) najczęściej to jednak są owoce wymieszane z twarogiem lub jogurtem naturalnym... Polecam

 Na ok 6 sztuk

  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu( dokarmionego dzień wcześniej )
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki mąki razowej 

Jajka z solą ubić dodać miód ,olej i zakwas oraz mąkę ze szczyptą drożdży . Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na ok 30 minut aby odpoczęło, następnie rozgrzać gofrownicę i dalej postępować według obsługi producenta. 

 Na twaróg z owocami

  • 200 g chudego twarogu 
  • 1 szklanka borówek lub czarnej porzeczki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1-2 łyżeczki miodu 

ponadto 

kilka malin i borówek do posypania 

Twaróg utrzeć z borówkami lub porzeczką (latem daję zmrożoną) oraz miodem - mi osobiście nie potrzeba więcej dosładzać, ale Wy dosłodźcie sobie według waszego smaku. 

Na przestudzone gofry wykładam odrobinę twarogu i posypuję świeżymi borówkami oraz malinami - ewentualnie można polać jeszcze odrobiną miodu.

Smacznego 

i jeszcze trochę fotek

 

wtorek, 15 lipca 2014

Jak ja lubię koktajle ... i powoli zarażam tym moje dzieci w końcu zaczynają się przekonywać że to jest pyszne :-) i w dodatku zdrowe Polecam

 Na jedną porcję

  • 1 szklanka mleka kokosowego  (mleko roślinne domowe) 
  • 1 dojrzały banan 
  • 1/2 szklanki zmrożonych czarnych porzeczek 
  • 2 łyżki otrębów 
  • listki melisy i mięty do dekoracji

Wszystkie składniki umieścić w mikserze z blenderze i zmiksować - ja nie miksuję na idealną gładką masę bo lubię czasem czuć kawałki owoców

Smacznego 

niedziela, 13 lipca 2014

Omlet na śniadanie w sobotę czy niedzielę to chyba już tradycja wszyscy do uwielbiają dla każdego z innymi dodatkami a czasem smażę ich naprawdę dużo :-) Ja najbardziej lubię z owocami lub ziołami prosto z mojego ogrodu. Omlet jest bardzo puszysty i mięciutki, można go zrobić również na słodko to już zależy od waszego smaku i fantazji Polecam

Porcja dla jednej osoby

  • 3 białka + 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki razowej lub orkiszowej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 garście świeżych ziół ( bazylia,oregano,tymianek,roszponka,kolendra)
  • 20 strączków groszku 
  • 10 sztuk malin 
  • 3 łyżki tartego parmezanu +1 łyżka do posypania 
  • kilka kwiatków ogórecznika

Świeże zioła umyte i osuszone posiekać na drobniejsze kawałki , groszek obrać ze strączków dodać do ziół wraz z malinami i trzema łyżkami tartym parmezanu - odstawić. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , w międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową z łyżką oleju. Do ubitych białek dodać nasiona chia oraz  mieszankę ziół,groszku i malin oraz żółtka i mąkę wszystko delikatnie wymieszać. Całą zawartość miski wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu uważać aby się nie przypaliło gdy się zrumieni przerzucić łopatką na drugą stronę ale jeżeli nie macie w tym wprawy wystarczy zsunąć na talerz przykryć patelnią i odwrócić razem - w ten sposób odwrócimy na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni i zetnie w środku, jeżeli nie macie pewności czy omlet się dopiekł można wstawić całość na chwilę do rozgrzanego piekarnika ( ale uwaga nie każda patelnie jest do tego przystosowana). Pod koniec smażenia przykrywam talerzem na którym będzie podany omlet  aby się zagrzał a omlet nie opadł . Na gotowy omlet układam kilka malin, kwiatów ogórecznika oraz posypuję łyżką parmezanu. 

Smacznego 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 85
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />