środa, 25 lutego 2015

 

Sałatka z białej fasoli lekka i sycąca z dresingiem cytrynowym i świeżymi ziołami jest naprawdę aromatyczna i pyszna. To doskonała propozycja również dla wegetarian - osób niejedzących mięsa. Fasola zawiera więcej białka niż mięso dlatego warto ją spożywać choć od czasu do czasu. Polecam 

składniki

  • 1 szklanka białej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek + kilka liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki podprażonego sezamu
  • sól do smaku
  • kolorowy pieprz

na dresing

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon

Fasolę zalać wodą i odstawić w chłodne miejsce na noc. Kolejnego dnia odlewam fasolę z wody i przekładam do garnka na parze, gotuję do miękkości -przelewam zimną wodą i zostawiam do wystudzenia. 
Drugi sposób, namoczoną fasolę zalewam woda solę i gotuję również do miękkości - mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną przekładam na sito i przelewam pod bieżącą wodą.
Fasolę przekładam do miseczki dodaję posiekany szczypiorek wraz z listkami bazylii.Małą czerwoną cebulę siekam drobniutko i smażę na minimalnej ilości oliwy na prawie suchej patelni - usmażoną przekładam do fasoli.

Sezam lekko rumienię na suchej patelni i studzę.
 Następnie przygotowuję dresing do małego słoiczka przekładam wszystkie składniki i wstrząsam kilkakrotnie aż do połączenia -  polewam sałatkę ewentualnie doprawiam jeszcze świeżo mieloną  solą i pieprzem posypuję uprażonym sezamem - mieszam i podaję.
Smacznego


*Oryginalny przepis pochodzi z instagramu niestety nie mogę podlinkować bo się zagubił. Mój z lekkimi modyfikacjami .

poniedziałek, 23 lutego 2015

Przedstawiam Wam dziś krokiety , które są pyszne i bardzo sycące, nie są to tradycyjne krokiety jaki się robi na święta ale są równie dobre choć oczywiście każdy ma inny smak. Polecam

na ciasto naleśnikowe

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 70 g mąki razowej
  • 90 g mąki orkiszowej
  • oliwa do posmarowania patelni

Wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować do połączenia składników - zostawić na ok 30 minut by odpoczęło.

na farsz

  • oliwa do posmarowania patelni.
  • 1/2 szklanki dzikiego ryżu
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • mały szczypiorek
  • 200 g twarogu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chilli w proszku

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą wrzucić do garnuszka i zalać wodą.  Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę -pod koniec gotowania posolić.
Liście kapusty pekińskiej pokroić na cienkie i małe paseczki,  przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu - posolić. Gdy się zrumieni zdjąć z ognia i wrzucić do ryżu, następnie szczypiorek pokroić na drobno i przesmażyć - również dodać do ryżu. Pestki dyni i słonecznika zrumienić na suchej patelni teflonowej dodać do ryżu - wszystko wymieszać z twarogiem doprawić.
Rozgrzać patelnię teflonową i posmarować ją pędzelkiem maczanym w oliwie. Wylewać na patelnię po łyżce masy i smażyć z obu stron do ścięcia się ciasta.
Na usmażone naleśniki nakładać na środek farszu zwijać boki do środka następnie zrolować. Patelnie rozgrzać i zrumienić krokiety z obu stron.
Smacznego

przepis własny

sobota, 21 lutego 2015

Pieczona dynia uwielbiam ją pod każda postacią zarówno na ciepło jak i na zimno - prosto z piekarnika lub jako dodatek do sałatek. Akurat jeszcze zostało mi jeszcze kilka sztuk, więc tym razem padło na pieczoną z dodatkiem tahini która nadaje jej fajnego smaczku. Polecam 

  • ok 1/2 średniej wielkości dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • 2 łyżki pasty tahini
  • ok 2-3 łyżki tartego parmezanu
  •  garść rozmarynu suszony lub świeży

Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu, pokroić w grubszą kostkę - przełożyć do miski.

Rozgnieciony czosnek utrzeć z solą i tahini - natrzeć dynię , następnie posypać papryką i ziołami a na końcu polać oliwa i wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posypać dynię - łyżką tartego parmezanu i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut aż dynia będzie miękka, sprawdzić patyczkiem. Gdy dynia będzie już upieczona posypać ją jeszcze raz tartym parmezanem i wstawić ponownie do piekarnika aby ser lekko się rozpuścił - podawać na ciepło.

Ewentualnie można posypać jeszcze solą przed samym podaniem.

Smacznego

przepis własny

10:37, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 lutego 2015

Dziś zachęcam was do spróbowania moich pieczonych placków z dodatkiem ryżu, są pożywne i mało kaloryczne bo pieczone w piekarniku a nie na tłuszczu... oczywiście możecie usmażyć je na oleju, ale uważam że takie są o wiele lepsze  w dodatku nie musimy stać nad patelnią i ich pilnować. Z wierzchu są chrupiące a w środku wilgotne - takie właśnie lubię najbardziej. Polecam podać z sosem jogurtowym który nadaj im fajnego posmaku dzięki kropli oleju z pestek dyni. Polecam

 na placki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cukinia
  • 2 białka + 1 żółtko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g sera typu feta (słony)
  • 50 g łuskanych fistaszków bez soli
  • 50 g łuskanych pistacji solonych
  • 2 łyżki sezamu
  • garść bazylii
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki tartego parmezanu

na sos jogurtowy

  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka posikanego szczypiorku
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki oliwy z pestek dyni


Do miski wsypać ryż dodać zioła, ser, orzechy,sezam, rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz jajka - wymieszać i zostawić na ok 15 minut. Po tym czasie zetrzeć do masy na średnich oczkach cukinię - wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po łyżce masy w odstępach ok 1 cm lekko spłaszczając. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C piec ok 10 minut z każdej strony.
Do jogurtu wsypać posiekany szczypiorek oraz bazylię - dodać sok z limonki wraz z otartą skórką z połowy owocu. Całość przełożyć do miseczki, a po wierzchu polać oliwą - delikatnie zamieszać i podawać z plackami.

Smacznego

czwartek, 19 lutego 2015

Ryż czy ziemniaki - jak dla mnie zdecydowanie wygrywa ryż, ale nie taki zwykły: jaśminowy lub basmati to moje ulubieńce :-). Od pewnego czasu zrezygnowałam z kupowania ryżu w woreczkach a zastąpiłam go ryżem takim na kg tym bardziej że podczas gotowania wzbogacam jego smak różnymi przyprawami. Jest smaczny,zdrowy i już nam nie potrzeba wzbogacać go żadnymi sosami.

składniki

  • 3/4 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
  • 2-3 mrożone kostki rosołowe (domowej roboty)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok 3 szklanki wody
  • opcjonalnie
  • szczypta soli

Ryż odmierzyć i przesypać na sito - przelać wrzątkiem następnie przez ok 1-2 minutki przepłukiwać pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć go do garnuszka i zalać trzema szklankami wody - dodać kostki, przykryć i gotować na małym ogniu aż ryż będzie półtwardy. Odcedzić z wody i przełożyć go do miski można posolić dodać oliwę z oliwek lub oliwę np z  pistacji, oraz posypać świeżymi ziołami.

A jeżeli macie zamrożone zioła w oliwie można pod koniec gotowania dodać je do ryżu.

Ryż pod koniec gotowania można posolić lub po ugotowaniu wszystko zależy od intensywności waszych kostek.

Smacznego

przepis własny

środa, 18 lutego 2015

Kapusta pekińska - często robimy z niej surówkę ale przeszkadza domownikom twarda biała jej część, a że szkoda było jej wyrzucać to wpadałam na pomysł aby ją usmażyć z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego oraz ziół świeżych lub suszonych - w zależności co akurat mam pod ręką. Taką białą kapust pekińską również można zamrozić i w razie konieczności przygotować taki dodatek do obiadu, choć świeża smakuje o niebo lepiej niż mrożona. Polecam

  • ok pół kapusty pekińskiej  (tylko biała część)
  • świeże lub suszone zioła (bazylia,rozmaryn,tymianek)
  • ok 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 -2 łyżki sosu sojowego ewentualnie sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Kapustę pokroić w kwadraty , rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu wrzucić kapustę dodać ocet balsamiczny oraz sos sojowy  - smażyć na małym ogniu   (można przykryć na chwilę pokrywką by kapusta szybciej zmiękła) . Pod koniec smażenia dodać zioła , smażymy dotąd aż kapusta będzie półtwarda a większa część sosu odparuje.
Podawać na gorąco.

smacznego

Przepis własny

12:16, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
piątek, 13 lutego 2015

Nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe - takie to ja połączenia lubię najbardziej:-) Gofry smakują dobrze zarówno na śniadanie jak również jako deser sprawdzą się idealnie. Oczywiście można dodać więcej cukru do ciasta jeżeli lubicie bardziej słodkie - ale mi ta mała ilość cukru zupełnie wystarcza zwłaszcza że podaje je ze słodkimi jagódkami. ;-) polecam

 składniki na ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 2 białka + 1 żółtko 
  • 1 szklanka mąki żytniej+ 1 czubata łyżka (lub mąka pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody

 ponadto

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki połączyć i podawać z goframi

  • kilka łyżeczek jagód z syropu lub inny owoców

Do miski wlać mleko, wbić jajko plus jedno białko - lekko ubić.  Dodać resztę składników i zmiksować do połączenia składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok 20 -30 minut by odpoczęło.

Patelnię do gofrów rozgrzać na średnim gazie - posmarować pędzelkiem maczanym w oliwie i smażyć z obu stron na rumiano - uważać aby się nie przypaliło. 

Te same gofry możemy upiec w elektrycznej gofrownicy - postępować według instrukcji producenta.

Tak przygotowane gofry studzę chwilkę na kratce obsypuje lekko cukrem pudrem na wierzch kładę serek i polewam jagodami z syropu.

Smacznego

przepis własny

21:04, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 lutego 2015

 

 Lubię omlety zwłaszcza z rana bo są sycące i zaspakajają mój głód na długi czas. Jest puszysty i co tu więcej mówić jest pyszny... Znalazłam zdjęcie na instagramie niestety bez przepisu, ale że omlety robię bardzo często to żaden problem tym razem razowy z twarogiem i żurawiną polecam

porcja dla jednej osoby

  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka mąki razowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

dodatki

  • ok 100 g twarogu
  • 1 - 2  łyżeczki żurawiny (taka jak do mięsa lub serów)
  • pestki dyni,słonecznika oraz sezam po ok 1 łyżeczce


Pestki zrumienić na suchej patelni i podstawić.
Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodać żółtko oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i smażyć na rumiano z obu stron. Pod koniec smażenia kładę duży talerz na patelni aby się podgrzał - ściągam go za pomocą rękawicy lub ściereczki aby się nie oparzyć i przekładam na niego omlet.
Omlet smaruję twarogiem oraz żurawiną i posypuję zrumienionymi ziarnami.
Smacznego 

inspiracja foto 

sobota, 07 lutego 2015

Przy karnawale jak to bywa czas na drinka,tym razem z maracują i zieloną herbatą. Wspaniale razem się komponują, a dodatek grenadine podkreśla smak i łagodzi kwaskowość  maracui. Oczywiście ilość alkoholu zależy od indywidualnego podniebienia ;-)

na jedną porcję

  • 60 ml whisky
  • 2 maracuje
  • garstka kostek lodu
  • 1 łyżka syropu z grenadine 
  • 60 ml zielonej herbaty z 1/2 łyżeczką miodu (zaparzonej i przestudzonej)


Do szklanki wrzucić kostki lodu następnie wlać zawartość maracui na to whisky i zielona herbatę zamieszać i polać lekko syropem - jeszcze raz zamieszać i gotowe.
Można też wrzucić wszystkie składniki do szejkera a jeżeli go nie mamy to do słoika z zakrętką - wstrząsnąć kilkakrotnie i przelać do szklanki. Podawać od razu.
No to zdrowie :-) 


inspiracja

19:32, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 lutego 2015

 

A co powicie na pulpeciki do których nie dodajemy soli, a wbrew pozorom są słone dzięki dodatkowi sera. Kotleciki są delikatne w smaku i soczyste w dodatku szybko znikają podaje je na pieczywie lekko słonawym ze słodką żurawiną która fajnie przełamuje smak słonego.

na ok 25 sztuk

  • ok 350 g mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 średnia marchew lub pół dużej
  • 5 dużych liści bazylii lub 10 małych
  • kilka listków świeżego majeranku ( nie zastępuj go suszonym)
  • 60 g sera typu koryciński ewentualnie
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych

ponadto

  • pieczywo lekko słonawe
  • żurawina do mięsa
  • świeże listki bazylii

Mięso umyć oczyścić i zmielić w maszynce do mielenia, przełożyć do miski. Następnie  dodać rozgnieciony ząbek czosnku ,słonecznik oraz startą na średnich oczkach marchew i ser  koryciński - wymieszać, przykryć ( zostawić na minimum kilka godzin aby przeszło smakiem).
Po tym czasie dodać posiekane listki bazylii,majeranku, zmielone orzechy - wymieszać i uformować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pulpety - wstawić do nagrzanego piekarnika  180 C góra/dół i piec ok 15-20 minut aż lekko się zrumienią.
Tak przygotowane pulpety wyjmuję z pieca i podaję na ciepło lub zimno na grzankach słonego pieczywa typu precel.
Grzanki smaruję odrobiną żurawiny na to kładę świeże listki bazylii i kotlecik.
Smacznego 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 91
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach