czwartek, 30 października 2014

Pestki z dyni w aromatycznych przyprawach np świeży rozmaryn ,tymianek , bazylia dodaję takie zioła jakie lubię lub które akurat mam pod ręką. Najbardziej lubię dodatek świeżych ziół ale, czasem robię również z suszonymi - które również są bardzo dobre choć może mniej aromatyczne. Dodaję również świeżo zmielonej soli która nadaje im wyrazistości i fajnie się komponuje ze wszystkimi przyprawami. Polecam


Nasiona z ziołami na ostro

  • nasiona z 2-3 dyń
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub (bazylii,tymianku )
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dynie wydrążyć nasiona przełożyć do miski posypać przyprawami, rozmaryn przeciąć na mniejsze kawałek - polać oliwą i przełożyć na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać 200 C , piec ok 10 -15 minut do zrumienienia się( zamieszać co jakiś czas) - wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. Podawać jako przekąskę.

Nasiona z suszonymi ziołami

  • nasiona z 2-3 dyń
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy rozmarynowej
  • ok 1/4 łyżeczki świeżo mielonej soli morskiej

Dynie wydrążyć z pestek i przełożyć  je na papier do pieczenia posolić i posypać resztą przypraw - polać oliwą i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 C i  piec ok 10 -15 minut - do zrumienienia się. Czas pieczenia trzeba pilnować aby pestki nam się nie spaliły i zamieszać co jakiś czas)  Wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. 

Smacznego

przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

środa, 29 października 2014

Na śniadanko dziś grilowane kanapki z chałki dyniowej z domowym pesto ze szpinaku i ciągnącym się serem - to coś co lubię najbardziej... Taką kanapkę można zrobić na dwa sposoby albo grilować na patelni lub w tosterze, a że nasz toster poszedł na emeryturę to została nam tylko patelnia :-) Kanapki wyszły smaczne i pożywne najgorzej jak każdy zażyczy sobie z innymi dodatkami ;-) Polecam

  • 2 kromki pieczywa dyniowego
  • spora garść szpinaku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 3 plastry sera typu koryciński
  • kilka plastrów cukinii lub kabaczka


Na patelni grilowanej podsmażyć kabaczka ( u mnie jeszcze z młodymi pestkami - uwielbiam). W moździerzu utrzeć porwane liście szpinaku z rozgniecionym czosnkiem oraz podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Gdy utrzemy trochę dodać parmezan i oliwę truflową i ucierać jeszcze chwilę ale niezupełnie na gładko. Posmarować pieczywo położyć plastry sera na to świeże liście bazylii i przykryć drugą kromką. Patelnię grilowaną rozgrzać i posmarować odrobina tłuszczu położyć kanapkę i grilować - przycisnąć gdy się zrumieni odwrócić na drugą stronę i przypiec.
Zdjąć z ognia przekroić na pół i podawać.
Smacznego


przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

 

Lekka sałatka na kolację z dodatkiem pieczonej dyni i porozrywanej mozzarelli - bo dynię mogę jeść w każdej postaci...  Tym razem z pysznym dresingiem na bazie oliwy truflowej która jest niezwykle aromatyczna i stała się składnikiem który dość często używam do różnych sałatek i nie tylko. Taką sałatkę zjadam również po treningu nie dość że lekka to jeszcze pożywna. Polecam 

  • mały kawałek dyni
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry posypać ostrą papryką i polać oliwą - wymieszać i upiec w piekarniku ok 20 minut 200 C . Po upieczeniu dynię wystudzić.

  • 2 garście roszponki
  • upieczona dynia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/4 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżka nasion dyni
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju z białych trufli

Roszponkę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, wrzucić upieczoną dynię polać olejem truflowym - wymieszać. Na końcu porozrywać na kawałki kulkę mozzarelli dodać do sałatki wraz z nasionami chia i dyni - ponownie wymieszać i podawać.
Smacznego 

19:34, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 28 października 2014

Jesienna granola dyniowa bardzo aromatyczna dzięki świeżemu imbirowi, lasce cynamonu i innym przyprawom - jest lekko rozgrzewająca, tym razem prosta wersja z dodatkiem słonecznika i pestek dyni bez orzechów  (bo syn wyjadł) tak na szybko. Ale każdy może dodać swoje ulubione dodatki podstawą są tu płatki, pure z dyni i korzenne przyprawy - reszta dodatków jest dodawana według upodobań smakowych każdego z nas , bo wiadomo jeden lubi rodzynki drugi żurawinę a jeszcze inny daktyle itp... Polecam.

  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 100 g pestek dyni
  • 50 pestek słonecznika
  • 1 laska cynamonu  (lub mielony cynamon)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna kolendry
  •  szczypta mielonego chilli
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 300 g pure z dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego


opcjonalnie

  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych daktyli


Płatki wsypać do miski wraz ze słonecznikiem i pestkami dyni - odstawić.Olej kokosowy lekko podgrzać do rozpuszczenia - odstawić. Do moździerza przełożyć ziele angielskie,kolendrę, mielone chilli oraz zetrzeć na tarce laskę cynamonu , gałkę muszkatołową - całość utrzeć wsypać do płatków. Następnie zetrzeć świeży imbir , dodać pure z dyni,rozpuszczony olej i miód - całość wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły - płatki powinny być lekko wilgotne.  Całość przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 1 godzinkę aby nabrało aromatu, po tym czasie nagrzać piekarnik 180 C , masę wyłożyć na blachę od piekarnika i wstawić do pieczenia mieszać często aby się nam nie przypaliło - piec do lekkiego zrumienienia się. Upieczoną granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Moja granola nie jest zbyt słodka dlatego jeżeli wolicie słodsze dodajcie bakalie typu daktyle czy żurawina lub po prostu zwiększcie dodatek miodu ewentualnie można dodać cukier trzcinowy.
Smacznego 

19:46, kasandraa6
Link Komentarze (1) »

Bardzo aromatyczna bagietka dyniowa wzbogacona olejem truflowym - który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i zapachu. Bagietka nadaję się z dodatkami słodkimi jak również słonymi - idealnie komponuje się z serem i szpinakiem ale o tym już niedługo na blogu , Polecam.


1 szklanka pure z pieczonej dyni
1 szklanki jogurtu naturalnego
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju z białych trufli
3 i 3/4 szklanki mąki okriszowej

Jogurt utrzeć z drożdżami i odstawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski przełożyć pure z dyni , dodać sól, olej z trufli oraz jogurt z drożdżami - wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i wyrobić ciasto ok 10 minut. przykryć folią spożywczą lub ściereczką ,odstawić do wyrośnięcia na ok 60 minut aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie gdy ciasto urośnie przerobić i uformować w wałek przeciąć wzdłuż na trzy części ale nie do końca zapleść warkocz - przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczę. Bagietkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni zostawić aby jeszcze podrosła na ok 20 minut (wszystko zależy od ciepła w danym pomieszczeniu) Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut sprawdzić patyczkiem czy nie ma śladu surowego ciasta.

Smacznego

piątek, 22 sierpnia 2014

 

Dziś proponuję wam pyszny i mięciutki chlebek z chrupiąca skórką który można jeść nie tylko ze słodkimi dodatkami. Jest niezwykle aromatyczny i prosty do wykonania. Polecam 

zaczyn

  • 250 ml wody
  • 60 g aktywnego zakwasu
  • 2 łyżki mąki razowej typu 2000

Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem i mąką odstawić na 12 godzin. 

  • 125 ml szklanki cydru z białego bzu
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 60 g kakao
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ciemnego
  • 400 g mąki razowej
  •  200 g mąki żytniej
  • 3 łyżki otrębów gryczanych 

Do zaczynu dodać płynne składniki cydr, oliwę, połączyć. Następnie dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Następnie przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką , zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie odgazować ciasto czyli zagnieść kilka razy, przełożyć do natłuszczonej formy i zostawić aż wyrośnie - naciąć lekko nożem wierzch chleba. Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę 180 i piec jeszcze ok 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

piątek, 15 sierpnia 2014

 

Jedne z ulubionych przekąsek moich dzieci najważniejsze aby były ich ulubione suszonymi śliwki lub morele, a nie zostawią ani okruszka... tym razem w wersji ze śliwkami.

Ciastka są chrupiące i słodkie dzięki pysznemu miodzikowi z naszej pasieki :-)

  • 125 g masła
  • 125 ml oleju rzepakowego 
  • 1 jajko
  • 3 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka prażonego amarantusa
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 125 ml prawdziwego miodu
  • 20 sztuk suszonych śliwek

( Wiórki kokosowe dzień wcześniejszej zalewam wrzątkiem a powstał z niego mleko wykorzystuję do koktajli a wiórki do ciastek )

Masło utrzeć z jajkiem i miodem, następnie zmiksować na mąkę (płatki orkiszowe,amarantus,) dodać do utartego masła. Odsączone wiórki zmiksować z olejem na miałko i dodać do masy , na końcu wymieszać z wcześniej pokrojonymi w kostkę śliwkami - wszystko razem połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto ręce maczać w wodzie lub mące,(ciasto kroję od-razu na porcje przed pieczeniem). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 i piec z termoobiegiem ok 20 minut do zrumienienia się. Wystudzić i podawać dzieciom to jedna z ich ulubionych przekąsek. 

Smacznego

 

 

 

 

15:12, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 sierpnia 2014

 

Dziś delikatne placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i czosnku są lekkie i pyszne. Doskonałe na szybki obiad polecam

 

na ok 16 sztuk

  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 3 spore garście rucoli
  • 2 małe jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • garstka świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, kolendra)

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach wraz z oczyszczoną marchwią, z cukinii odciąć końcówki i również zetrzeć na tej samej tarce - całość posolić. Warzywa odcisnąć z wody dodać mleko, rozgnieciony czosnek i posiekaną całą zieleninę doprawić jeszcze odrobiną pieprzu aby zaostrzyć smak.

Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wykładać po łyżce warzyw na patelnię, smażyć do lekkiego zrumienienia się i przekładać delikatnie na drugą stronę aby również lekko się przypiekły.

 

Można podawać z odrobiną jogurtu naturalnego wymieszanego ze startą skórką z limonki.


środa, 13 sierpnia 2014

Lekka i aromatyczna sałatka z fasolki szparagowej, jest bardzo zdrowa dlatego powinniśmy ją jadać jak najczęściej, puki sezon na nią trwa. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych oraz fosfor, potas... a także błonnik który wspomaga układ trawienny. Polecam

  • 350 g fasolki szparagowej
  • spora garść świeżego siekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziarn czerwonego pieprzu
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka mielonego lnu 
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli gruboziarnistej
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Fasolkę umyć odciąć końcówki z obu stron następnie przekroić na dwie połówki lub trzy - odstawić. W garnku wstawić wodę gdy zacznie się gotować wrzucić fasolkę i gotować ok 15 minut aż będzie na wpół twarda - odcedzić i przelać zimną wodą

Fasolę osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do miseczki, w moździerzu utrzeć sól z pieprzem dodać do fasoli wraz z ziarnami sezamu (można podprażyć na suchej patelni) na końcu wymieszać z olejem z suszonych pomidorów , suszonym lnem oraz siekanym koperkiem lub pietruszką.

Smacznego

17:21, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
środa, 23 lipca 2014

Takie risotto z bobem to niebo ... , risotto do danie które dość często przyrządzam w domu bo jestem jego absolutną fanką - gdyż kocham, ryż :-) pod każdą postacią ... Risotto można przygotować z różnymi dodatkami takim jak mięso czy warzywa ale podstawą jest ryż. Danie jest delikatne i dość sycące dlatego niewielka porcja zaspokoi nasz głód na długi czas. Polecam

ok 6-7 porcji

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 1 cebula 
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/2 kg bobu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka groszku
  • garść melisy cytrynowej i mięty 
  • otarta skórka z cytryny lub limonki
  • kilka kwiatów z dyni lub cukinii
  • garść kwiatów ogórecznika

W garnku zagotować wodę, wrzucić bug na wrzątek i gotować ok 15 minut - odcedzić. Młodego bobu wcale nie obieram ze skórki, jednak mój bób był mieszany dlatego częściowo jest obrany.

Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulkę, podsmażam na rumiano następnie dodaję  ryż i podsmażam aż stanie się przejrzysty, kolejno dodaję po chochelce gorącego bulionu oraz ugotowany wcześniej bób i obrany groszek. Następnie wino i dalej bulion-  dodaję stopniowo aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki na koniec wsypać świeże zioła oraz kwiaty cukinii i ogórecznika  mieszam i podaję posypany parmezanem. Risotto ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 86
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />