poniedziałek, 16 maja 2016

W ramach wypiekanie na śniadanie tym razem zapraszam na gofry w wersji orkiszowej . Pyszne i chrupiące u mnie z domowym dżemem wiśniowym i brzoskwiniami - pycha takie śniadanie to ja lubię a dzieci to już w szczególności. Polecam

oryginał wypiekanie na śniadanie
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 350 g wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki orkiszowej
  • otarta skórka z jednej cytryny


Wszystkie składniki przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę i odstawić na ok 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry według instrukcji producenta u mnie trwa to po ok 5-7 minut.
Podaję z ulubionym dżemem wiśniowym i brzoskwiniami konserwowymi.
Smacznego 

osoby które wypiekały wspólnie gofry :

Basia z bloga Śniadanie u Basi

Joanna z bloga Grunt to przepis

Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie

Marzena z bloga Kulinarna Maniusia

Dorota z bloga Moje małe czarowanie

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I love it

Magda z bloga Apetyt na Smaka

11:55, kasandraa6
Link Komentarze (11) »
piątek, 06 maja 2016

 

 Dzisiaj zapraszam na ciepłe śniadanko , w postaci mięska z aromatycznym olejem. Do tego lekka sałatka i nic mi więcej nie potrzeba - zwłaszcza że po takim śniadaniu nie czuję się ospała i nie jestem szybko głodna, bo wystarcza mi ono na ok 4-5 godzin . A przy dużej aktywności fizycznej naprawdę jestem ciągle głodna. Wiec takie śniadanie jak znalazł . Zawiera białko i tłuszcze i tego mi właśnie potrzeba a może i Wy się skusicie.

Nie często mi się zdarza opisywać produkty a te są naprawdę tego warte. Kupuję naprawdę mnóstwo olei /octów - takie małe upośledzenie ha ha ;-) . Urzekły minie bardzo sowim smakiem i zapachem są niezwykle aromatyczne. Do tego tłoczone na zimno i smakują jak wskazuje butelka. Jak ma smakować rzepakiem to naprawdę nim smakuje. Najpierw otworzyłam len był cudny - w zapachu i smaku - postanowiłam zrobić sałatkę na szybko. Na drugi ogień poszedł z pestek dyni aż ciężko mi go opisać -jego zapach i smak bo zrobił na mnie ogromnie pozytywne wrażenia - był tak pyszny.

W tym przepisie wykorzystałam tylko dwa ale oczywiście spróbowałam wszystkich na końcu słonecznikowy do którego raczej podchodziłam sceptycznie i kolejna butelka mnie zaskoczyła bo smakował tak jak bym zajadała się pestkami słonecznika a nie oliwą.

A jak tylko będę w Polsce na pewno się zaopatrzę we wszystkie - to może mi wystarczy na jakiś czas. Kocham już te oleje a wam polecam spróbujcie koniecznie .

Przepis własny

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki pestek dyni
  • garść tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego

Mięso umyć osuszyć i zmielić na średnich oczkach , do mięsa dodać wszystkie przyprawy - wymieszać najlepiej rękoma aż składniki się połączą. Na końcu dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać. Odstawić na ok minimum 30 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Rozgrzać grill elektryczny, uformować mięsne kulki lekko je spłaszczyć nadając kształt kotleta . Dalej postępować według instrukcji producenta.

 na sałatkę

  • 4 garści roszponki
  • 2 łyżki oleju z lnu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sezamu

Do słoiczka przelać olej, sok z limonki oraz odrobinę miodu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie. Gdy składniki się połączą polać sałatkę i posypać sezamem doprawić solą i pieprzem.

Całość podaję z grillowanymi szparagami.

23:38, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 kwietnia 2016

Lekka sałatka z pomarańczą na szybko .

przepis własny
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1-2 pomarańcze
  • 1-2 łyżki czarnego sezamu

na dresing

  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • świeżo mielona sól oraz pieprz

Sałatę porwać na mniejsze kawałki lub kroić w paski , przełożyć do miseczki / Następnie wyfiletować pomarańcze i pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do sałaty.

Przygotować dresing do słoiczka wycisnąć sok z limonki dodać musztardę ,oliwę oraz sol i pieprz . Słoik zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą . Polać sałatę -wymieszać i posypać ziarnami sezamu .

Smacznego

20:02, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 marca 2016

Ten przepis miał się pojawić przed świętami niestety nie zdążyłam ;-) na ostatnią chwilę pojechaliśmy do Polski na święta i było cudownie ;-) Dlatego dopiero dziś wrzucam przepis na bloga bo przecież nie będzie czekał roku na publikację. To takie szybki ciasteczka w kształcie mazurka.

A firmie Lubella dziękuję za prezent niespodziankę oraz mąki ;-) Mazurki wyszły pyszne. Człowiek mieszkający poza granicami kraju bardzo docenia Polskie produkty - przynajmniej ja ;-)

 

przepis własny
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 180 g mąki użyłam lubella puszysta tortowa
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki siekanek drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło utrzeć na puszek dodać jajko oraz śmietanę i dalej ucierać mikserem. Następnie powoli dodawać mąkę - miksować tylko na początku potem zagnieść rękoma. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po tym czasie rozwałkować ciasto formując kwadrat odrobinę ciasta odłożyć aby zrobić kratkę. Ciasto rozwałkowuję od razu na papierze na którym będzie się piekł. Gdy już mam uformowany prostokąt wszystkie boki zwijam odrobinę do środka następnie z pozostałego ciasta formuję cienkie wałeczki i wykładam na wierzch ciasta. Ciasto nakuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20-30 minut do aż się zrumieni - wystudzić.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ze skórką -lekko przestudzić musi mieć półpłynną konsystęcje wlewać łyżeczką do pustych kratek - zostawić do zastygnięcia po czym pokroić w kwadraty.

Smacznego

20:45, kasandraa6
Link Komentarze (1) »

 

Pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej ;-) . A może zostało wam trochę jajek na twardo po świętach - to przepis jak znalazł . Ja zajadałam się nimi bez dodatków, ale możecie zrobić do nich sałatkę z dresingiem lub podać po prostu z sosem czosnkowym .

Kotlety wyszły bardzo smaczne i dość łatwo się je robiło, ale następnym razem pominę len i zastąpię innymi ziarnami ponieważ podczas smażenia niektóre kotleciki mi strzelały i musiałam przykryć pokrywką aby się nie poparzyć. Piją zbyt dużo tłuszczu moim zdaniem dla tego raczej nie należą do zbyt lekkich następnym razem upiekę w piekarniku i dam znać jak wyszły. Polecam 

oryginał
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki prażonego lnu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek siekanej rzeżuchy
  • ok 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia lub masło klarowane

 Kaszę wsypać na sito i płukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przezroczysta , następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą ok 1,5 szklanki i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotować ok 15 minut następnie wyłączyć gaz i przykryć - pozostawić ok 10 minut aż wchłonie się woda po tym czasie zdjąć pokrywkę jeżeli została jeszcze jakaś woda odcedzić . Tak przygotowaną kaszę przełożyć do miski posolić i zostawić do wystudzenia.

W międzyczasie podprażyć na suchej patelni nasiona lnu.

Jajka pokroić w małą kostkę dodać do kaszy wraz z masłem i posiekaną natką pietruszki, rzeżuchą, nasionami lnu. Wszystko wymieszać z surowym jajkiem i dodać jeszcze sól i pieprz aż wszystko się połączy. 

Zwilżyć dłonie i formować kotleciki obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z dodatkiem masła klarowanego z obu stron na rumiano.

Podawać z ulubioną sałatką lub jako burgery na bułeczce.

Smacznego

*Jeżeli masa będzie zbyt mokra dodajcie do niej odrobinę mąki lub bułki tartej .

09:02, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 21 marca 2016

Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego , wilgotne i mocno czekoladowe - i moje ulubione ;-) . No i po świętach na pewno nie zostaną przynajmniej w naszym domu. Polecam

przepis własny

12-14 sztuk

  • 180 g mąki orkiszowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 100 g  g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 2 całe jajka (po rozbiciu 110 ml razem)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

opcjonalnie

  • cukier puder do obsypania

Do miski wbić jajka dodać mleko , olej i cukier delikatnie ubić. W drugiej misce wymieszać mąki z kakao oraz sodą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli wsypywać mieszaninę mąk i kakao do wykończenia.
Przygotować formę do muffin u mnie to silikonowa więc nie potrzebowałam papilotek, ale jeżeli takiej nie macie użyjcie zwykłej i wyłóżcie papilotkami. Wylać ciasto do foremek do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić jeszcze przez chwilę a następnie wystudzić na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub jeżeli wolicie można wcześniej roztopić czekoladę  i również nią polać babeczki.
Smacznego


14:29, kasandraa6
Link Komentarze (4) »
niedziela, 13 marca 2016

Ostatnio niestety rzadko bywam na blogu a to za sprawą małego wypadku z moim okiem . Które nadal nie jest do końca sprawne co utrudnia mi bardzo pisanie i czytanie . Dlatego nie bywam tak tu często jak bym chciała ale nie martwcie się to nie jest tak poważne na jakie wygląda ;-) Ale to nie powstrzymało mnie przed dołączeniem do Wypiekanie na śniadanie.

Przepis zmodyfikowałam na własne potrzeby pod spodem jednak znajdziecie link do oryginalnej receptury. A zawijaski z całego serca polecam są chrupiące po upieczeniu i mięciutki w środku oraz niezwykle aromatyczne. Polecam

oryginał

na ok 9-10 sztuk

  • 500 g mąki orkiszowej typ 1050
  • 3 łyżki wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250-300 ml wody

nadzienie

  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła klarowanego
  • 30 g oliwy z oliwek

Do miseczki wlej trzy łyżki wody , syrop z agawy oraz wymieszaj z drożdżami aż składniki się połączą - odstaw na chwilę aby lekko podrosło.

Do misy miksera z hakiem wsyp mąkę, posiekaną bazylię oraz resztę składników - wraz z wyrośniętymi drożdżami i mieszaj stopniowo dodając letnią wodę ( dodawać tyle wody aż uformuje się kula) . Ciasto średnio wyrabiać 7-8 minut, następnie odstawić pod przykryciem na ok godzinę aby wyrosło.

Czosnek obrać - odłożyć na chwilę teraz rozgrzać patelnię z masłem i olejem dodać przeciśnięty czosnek i posiekane zioła - gdy zacznie skwierczeć natychmiast zdjąć z ognia - przestudzić. Gdy tłuszcz nam już przestygł przecedzić przez drobne sito - odstawić.

Wyrośnięcie ciasto rozwałkować na duży prostokąt pociąć pasy wzdłuż i każdy posmarować przygotowanym tłuszczem następnie posypać posypką czosnkowo-bazyliową , potem każdy kawałek zwijać w rulonik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane zawijaski można posmarować jeszcze tłuszczem i odstawić na 20-30 minut aby lekko podrosły. Rozgrzać piekarnik do200 C i piec ok 15 minut. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ok 5 minut w uchylonym piekarniku po czym studzę na kratce.

Smacznego

osoby które razem wypiekły to

Joanna z bloga Sama słodycz i szczypta chili

Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie

Iwona z bloga Izioni pyszne smaki

Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie

Nina z  bloga Gotuj Sam

Aneta z bloga Piekielna Kuchnia Anety

Ewa z bloga Ewa w kuchni

Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją

x   z bloga Szóste niebo

Magda z bloga Apetyt na Smaka

Joanna z bloga Grunt to przepis

Kamila z bloga Życie ze smakiem

Angelika z bloga Życie zaczyna się w kuchni

17:14, kasandraa6
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 07 marca 2016

 

Rolada z puszystym i delikatnym kremem . Tym razem ciasto na życzenie męża ;-)  wyszło bardzo delikatne a biszkopt puszysty i lekko nasiąkł od kremu co było dużym plusem . Dzieci nie mogły wprost się doczekać kiedy ciasto będzie gotowe - dosłownie pilnowały lodówkę ... oczywiście miska od kremu została wylizana do sucha ha ha tak smakował im ten krem. Roladę polecam również upiec na święta u nas na pewno się znajdzie.  To taka alternatywa dla suchych ciast. Polecam

przepis własny

na biszkopt

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4  łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

Białka przełożyć do miski dodać szczyptę soli i ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodać żółtka i mąkę delikatnie wymieszać i przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w 180 C .

Gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę ( zdjąć papier) i zwinąć w rulonik - zostawić do wystudzenia.

  •  1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody i zostawić do całkowitego stężenia, następnie pokroić w kostkę. 

na krem

  • 300 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • otarta skórka z cytryny lub limonki

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , następnie dodać mascarpone i sok z cytryny oraz otartą skórkę -delikatnie zmiksować aż składniki się połączą.

Wymieszać z galaretką pokrojoną w kostkę , krem wyłożyć na  biszkopt i ponownie zwinąć w ściereczkę - włożyć do lodówki najlepiej na noc. Kolejnego dnia rozwinąć ze ściereczki i posypać cukrem pudrem .

Smacznego

 

 

10:18, kasandraa6
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 lutego 2016

Omlet na śniadanko jak znalazł - ostatnio to moje ulubione śniadano ;-) owsianki też pewnie były by dobre ale niestety jakoś nie mogę się do nich przekonać ...  Jest soczek i jest omlecik oraz ulubiony kozi ser do tego trochę świeżych ziół i gotowe.Polecam

przepis własny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki marchewki (miąższ po soku)
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • kilka plasterków sera koziego
  • czarny sezam
  • olej z pestek winogron
  • ok 2 -3 łyżki świeżych siekanych ziół (tymianek , bazylia)
  • 2 łyżki czarnego sezamu

ponadto

  • pleśniowy ser kozi

Żółtka oddzielić od białek białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , w międzyczasie wycisnąć sok z marchewki ( marchewkę trzeba wcześniej obrać). Soczek przelać do szklaneczki jeżeli jest za słodki można rozcieńczyć trochę wodą . Miąższ po wyciśniętym soku (dwie łyżki) dodajemy do ubitego białka wraz z żółtkami oraz wsypujemy jeszcze zioła, czarny sezam i delikatnie mieszamy razem z mąką .

Rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego wyłożyć masę i smażyć na średnim ogniu na rumiano przewrócić na druga stronę można użyć do tego dużego talerza - zsunąć omlet na talerz następnie przykryć patelnią i odwrócić na drugą stronę jeżeli będzie taka potrzeba można dodać odrobinę tłuszczu.

Usmażony omlet przełożyć na talerz następnie pokroić plasterki koziego sera posypać ziarnami czarnego sezamu i podawać.

Smacznego

09:46, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
środa, 24 lutego 2016

 

Pasta brokułowa z dodatkiem kiszonych ogórków taka na szybko do kanapek, świeżych warzyw czy też makaronu w zależności kto co woli i na co w danej chwili mamy ochotę. Ostatnio bardzo dużo robię takich smarowideł czy dipów do warzyw albo po prostu używam zamiast masła. I myślę że to będzie również ciekawy dodatek do grilowanego mięsa , Polecam

inspiracja
  • 2 szklanki obgotowanego brokuła
  • 1 szklanka pokrojonych w paski liści kapusty włoskiej
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki sparzonego słonecznika
  • sól, pieprz do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • szczypta kminu
  • szczypta chili w proszku

Różyczki brokuła ugotować na parze ok 5 minut mają być półtwarde. Można też wrzucić na gorącą wodę i gotować ok 3-4 minutki muszą się obrócić kilka razy następnie odcedzić i przelać zimną wodą aż będą zimne.

Przełożyć różyczki do blendera wraz z resztę składników i zmiksować na pastę ale nie musi być dokładnie . W międzyczasie dolewać wodę z ogórków kiszonych lub sok z cytryny. Gdy masa będzie będzie już odpowiednią konsystencję - spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Pokrojone liście kapusty włoskiej można zblanszowć ale nie jest to konieczne.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 93
O autorach
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach