poniedziałek, 01 lutego 2016

Sok z selera naciowego i owoców polecam do picia na czczo - oczyszcza organizm z toksyn i do tego jest smaczny - jeżeli oczywiście lubicie seler. Ma bardzo dużo witaminy C jak również witaminę młodości E , pomaga w pracy nerek i przemianie materii . Ma dużo potasu i wapnia oraz wiele innych cenny składników dla naszego zdrowia. Polecam.

przepis własny

na dwie szklaneczki

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 małe jabłka
  • 1/2 zielonego długiego ogórka ze skórą
  • 1/2 limonki
  • pół pęczka kolendry

opcjonalnie 

  • syrop z agawy

Wszystkie warzywa i owoce umyć , następnie przepuścić przez sokowirówkę sok zlać do blendera i zmiksować z natką kolendry na gładko - dodać wyciśnięty jeszcze sok z limonki i spróbować - jeżeli jest dla Was mało słodki można dosłodzić np syropem z agawy .
Na zdrowie ;-)

10:35, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
czwartek, 28 stycznia 2016

Zapraszam na lekkie śniadanie w postaci aromatycznego omletu z ziołami i kokosem. Jest delikatny aż rozpływa się w ustach , ciężko opisać go słowami dlatego musicie koniecznie spróbować. Idealny również po treningu zawiera zarówno białko jak i zdrowe tłuszcze. Polecam

 

na jedną porcję

  • 2 jajka
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • mała garstka świeżych plasterków kokosa
  • garść świeżej rzeżuchy

dodatkowo

  • 1 -2 kromki chleba
  • 2 plasterki pleśniowego sera koziego

Jajka ubić w miseczce dodać sól, pieprz oraz porwane liście bazylii ,rzeżuchę  a następnie wsypujemy małe plasterki koksa. Wszystko wymieszać, rozgrzać patelnię z olejem koksowym - wylać masę jajeczną i smażyć , gdy masa zacznie się ścinać powoli zwijać ale nie dopuszczać do całkowitego ścięcia gdyż podczas zwijania omlet zacznie nam popękać po bokach.
W międzyczasie przypiec kromki chleba w  tosterze na grzanki.
Omlet przekroić na pół , przełożyć na talerz i podawać z plasterkami pleśniowego sera koziego i przygotowanymi wcześniej grzankami.

* Kokos pociąć go w bardzo cieniutkie plasterki najlepiej używając do tego obieraczki , można też przelać do gorącą wodą lub namoczyć w ciepłej wodzie przez kilka minut lub zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki.

Smacznego

środa, 27 stycznia 2016

 

Kołduny to tradycyjny przepis który przechodzi z pokolenia na pokolenie ;-) To pierożki z farszem mięsnym w którym nie potrzeba zbyt dużo składników. Jest prosty, smaczny i podaje się je w ,,Tłusty czwartek,, koniecznie z rosołem . Choć pierożki zmieniły trochę wygląd reszta pozostaje ta sama. Poleca i to nie tylko na ,,Tłusty czwartek ,, ;-)

 

 

 

Przepis rodzinny

na ok 40 sztuk pierożków 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowe
  • 2 duże łyżki suszonego majeranku
  • ok 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Do miski przełożyć mięso dodać wszystkie przyprawić i wyrobić mięso rękoma aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły . Odstawić i przygotować ciasto .

ciasto pierogowe

  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki oleju z oliwek lub rzepakowego
  • ok 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Wlać gorącą wodę do miski i dodać sól oraz oliwę wymieszać trzepaczką , stopniowo dosypując mąki . Wyrobić ciasto rękoma lub w maszynie. Ciasto lepiej jak będzie się odrobinę kleiło gdyż podczas wałkowania podsypujemy je jeszcze mąką a wtedy nie zrobi nam się zbyt twarde.
Rozwałkować ciasto i wykrawać grubsze krążki nakładać po łyżeczce farszu i sklejać .  Ciasto trzeba trochę rozciągnąć między palcami .

Ale pewnie każdy ma swój ulubiony sposób na sklejanie pierogów.

Wstawić garnek z wodą i odrobiną soli oraz oliwy , gdy woda się zagotuje wrzucać pierożki - od razu zamieszać aby nie przykleiły się do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2-3 minutki . Podawać z gorącym rosołem.


Ten wzorek który zwijałam nauczyłam się dzięki filmikowi z bloga Smaki Alicji - za co serdecznie jej dziękuję. Filmik załączony jest na samym dole.

niestety nie mogę załączyć filmu ale podaję link do filmu Smaki Alicji 

jak się uda to go wkleję .

 

11:47, kasandraa6
Link Komentarze (4) »
niedziela, 24 stycznia 2016

Szybki chlebek na drożdżach na specjalne zamówienie mojej córki , bez dodatków ziaren itp . Robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika , to taki ekspresowy chlebek gdy np zabraknie nam pieczywa w domu. Jest delikatnie aromatyczny dzięki dodatkowi oliwy z orzechów arachidowych spróbujcie bo warto. Polecam

na 1 średni chlebek

  • 375 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oleju z orzechów arachidowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 250 g mąki orkiszowej 1050
  • 510 g mąki pszennej typ 1050
  • plus 2 łyżki oleju arachidowego do posmarowania przed pieczeniem


W misce wymieszać wszystkie mokre składniki i rozpuścić w niej drożdże. Następnie przesiać mąkę i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie miskę wysmarować oliwą i przełożyć ciasto - przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie zdjąć folię i zagnieść ponownie , jak będzie się mocno kleiło można podsypać odrobiną mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkować  lub rozgnieść palcami i pokroić na kwadraty - ułożyć w formie. (posmarować olejem ) Zostawić aby jeszcze podrosło, w międzyczasie wstawić piekarnik 200 C , na dno wstawiam miseczkę z wodą . Do gorącego piekarnika wstawić chleb i piec 10 -15 minut następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze ok ok 35 minut aż się zrumieni . Chleb studzić na kratce , sprawdzam jeszcze patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta przebijam go przez środek. Upieczony chleb musi mieć głuchy odgłos jeżeli postukamy go od spodu.
Smacznego 

19:41, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 stycznia 2016

Batoniki powstały w zasadzie z resztek quinoi która została z obiadu inaczej komosy ryżowej, była ugotowana z odrobiną rozmarynu ;-) ale nie miało to wpływu na batony i ich smak .Do tego trochę różnych ziaren, zamieszać wszystko upiec i gotowe. Batoniki można spożywać przed treningiem , po jak również kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego a zdrowego. Polecam 

przepis własny

na ok 12 batonów

  • 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 6 śliwek suszonych
  • 6 suszonych daktyli
  • 2 łyżki syropu z brązowego ryżu lub (miód, stevia)


Śliwki i daktyle pokroić na małe kawałki , odstawić. Ziarenka rozpuszczalnej kawy ucieram w możdzieżu.Do miski przełożyć ugotowaną komosę ryżową dodać wszystkie składniki oraz pokrojone owoce - wymieszać do połączenia składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę rozprowadzić równo i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w 200 C ok 30 minut aż masa się zrumieni , po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie pociąć na mniejsze kawałki.
Smacznego
* Batoniki przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

czwartek, 14 stycznia 2016

Mini pączki z dodatkiem ziemniaków które wyrastają w nocy kiedy śpimy a rano wystarczy zagrzać olej i usmażyć . Uwielbiam jeszcze takie na ciepło , choć na ziemno również smakują wyśmienicie. To tzw kładzione ciasto które na które nie potrzebuję tracenia czasu w dzień i oczekiwania na jego rośnięcie - noc jest lepsza. Spróbujcie bo warto . Polecam 

przepis własny

na 1 duży talerz

  • 300 g ziemniaków obranych
  • 3 jajka
  • 380 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka amaretto lub spirytusu

Obrane ziemniaki przełożyć do garnka i zalać wodą posolić i gotować do miękkości ok 20-30 minut. Następnie ziemniaki przestudzić i zmielić w maszynce lub po prostu ubić tłuczkiem.
Do miseczki przełożyć śmietanę dodać cukier oraz drożdże i wymieszać aż składniki się połączą . Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podrosną.
Przestudzone pure z ziemniaków przełożyć do miski dodać jajka oraz wyrośnięte drożdże - zmiksować . Następnie dodać otartą skórkę z cytryny oraz amaretto i wyrabiać stopniowo dosypując mąkę. Ciasto może się trochę kleić ale nie dosypywać mąki ewentualnie posmarować ręce oliwą.
Miskę posmarować oliwą, włożyć ciasto drożdżowe przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki - zdjąć folię i zamieszać, dzięki temu ciasto straci na objętości i odgazuje się.
Rozgrzać olej lub rozpuścić smalec . Gdy tłuszcz będzie już gorący maczam łyżkę w tłuszczu i łyżką nakładam małe porcję ciasta na gorący tłuszcz. Smażyć aż będą rumiane z obu stron . Gotowe pączusie odsączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.
Smacznego

*Pączusie najlepsze w dniu smażenia. 

wtorek, 12 stycznia 2016

 

Śniadanie a może lekka kolacja co Wy na to ? Jajka z półpłynnym żółtkiem do tego cukinia przesmażona z sałatą i ziołami a na końcu posypane odrobiną słonecznika . Smaczne i zdrowe no i nie zawsze śniadanie musi być słodkie ;-)

Polecam

przepis własny

na jedną porcję

  • 1 cukinia
  • 3 duże liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

przyprawy

  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu , tymianku
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka

Cukinię pokroić w paski najlepiej specjalną obieraczką z której wychodzą paski jak spaghetti .

Resztę cukinii której już nie da się obrać obieraczką kroję w drobną kostkę -odstawić.

Następnie sałatę pokroić w paski ok 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić sałatę gdy będzie na wpół-twarda dodać cukinię i przyprawy - smażyć na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa zmiękną spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć na talerz posypać słonecznikiem i położyć ugotowane które wcześniej należy przekroić na pół.

Gotowanie jajek na wpół-twardo

Do garnuszka wlać wodę i wstawić na gaz gdy zacznie się gotować włożyć jajka przy pomocy łyżki i gotować 4 minuty. Po czym wyjąć i przełożyć do zimnej wody aby żółtka dalej się nie ścinało. Obrać i podawać z warzywami jak wyżej.

Smacznego

 

11:15, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 stycznia 2016

Zapraszam dziś na leniwe Niedzielne śniadanko w wersji z goframi. Miał być omlet z serkiem ale wyszły gofry są pyszne i chrupiące ale jak już stygną robią się bardziej miękkie więc najlepiej zjadać je od razu po upieczeniu. Serek czasem robię sama a czasem kupuje.

Do tego świeże warzywa , odrobina czosnku i śniadanie gotowe. Zdrowe i pyszne. Polecam

Porcja dla 1-2 osób

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej lub razowej
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika

ponadto

  • olej kokosowy

Jajka wbić do miski i lekko ubić pokroić drobno szczypiorek i wymieszać z jajkami.  Następnie wsypać sezam , słonecznik doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą na końcu wymieszać z mąką .

 Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem kokosowym następnie postępować według instrukcji gofrownicy.

Serek z dodatkami

  • 1/4 cukinii
  • 10 fistaszków do rozłupania
  • po 1/2 strączka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 200 g serka ricotta ewentualnie serek

ponadto

  • 1 ząbek czosnku

Do miseczki przełożyć serek rozgnieć czosnek (można pominąć ) dodać odrobinę soli oraz warzywa które wcześniej należy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z serkiem. Orzechy obrać i pokroić na drobno  wymieszać i podawać z goframi, omletem lub chlebkiem.

Smacznego

 

11:35, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 stycznia 2016

 

Bardzo lubię sałatki zwłaszcza te z lekkim dresingiem najczęściej na bazie owoców . Świetnie nadaje się na lekką kolację lub po prostu na przekąskę. Do tego jest zdrowa i pyszna no i nasz żołądek może odpocząć trochę po świętach Polecam

2 porcje

  • 1 garstka roszponki
  • 1 garść sałaty lodowej
  • ok 3 łyżki kaparów
  • mini kulki mozzarella
  • 1 dojrzała kaki
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika
  • parmezan

dresing

  • 2 marakuje
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • świeżo mielona sól himalajska lub morska
  • świeżo mielony  pieprz

Do miski przełożyć roszponkę oraz mniejsze kawałki sałaty lodowej, dodać kapary, odsączone z wody serki mozzarella a kaki pokroić na mniejsze kawałki - polać dresingiem z maracui i wstrząsnąć miską kilkakrotnie aż dresing pokryje całą sałatkę. Podawać posypane kawałkami parmezanu.

Marakuję przeciąć na pół i wydrążyć środek do małego słoiczka dodać musztardę oraz syrop ryżowy . Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Tak przygotowaną sałatkę podawać od razu.

Smacznego

08:49, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
środa, 23 grudnia 2015

To mój ostatni wpis przed Świętami dlatego życzę Wam zdrowych , pogodnych świat Bożego Narodzenia oraz samych smakołyków na waszych stołach. ;-)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mojej ulubionej sałatki ze słodką gruszką i curry oraz tymiankiem który nadaje fajnego aromatu. Ryż musi być ugotowany koniecznie w przyprawach , a sałatka mocno schłodzona wtedy jest najlepsza. Polecam

 

 przepis własny

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody
  • ok 300 g gruszek w puszce
  • ok 200 g szynki konserwowej
  • Mała garstka świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego


Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie wsypać do garnka zalać wodą dodać przyprawy i gotować na małym ogniu - ja gotuję ok 15 minut . Ale najlepiej zobaczyć jaki jest czas na opakowaniu , każdy ryż inaczej się gotuje. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i zostawić aby ociekł z wody.
Szynkę pokroić w małą kostkę a gruszki odcedzić z soki i również kroimy w kostkę ale grubszą - wszystko przełożyć do miski wraz z ryżem.
Przygotować sos , wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i doprawić solą oraz pieprzem do smaku - wymieszać z sałatką i odrobiną siekanego tymianku.
Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego

* zamiast tymianku można dodać siekanej natki pietruszki oraz puszkę konserwowej kukurydzy. Nie zawsze ją daję ponieważ w moim domu nie wszyscy ją lubią a szkoda.

 

 

 

10:27, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 100
O autorach
Tagi
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach