poniedziałek, 31 stycznia 2011

Po kilku nieudanych próbach nareszcie upiekłam swój prawdziwy chleb na zakwasie.Był a raczej jest pyszny i jestem bardzo z tego zadowolona mięciutki, pulchniutki z ziarnami i chrupiącą skórką mniam polecam

przepis własny
  • 100 g zakwasu aktywnego żytniego
  • 400 g ciepłej wody
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 30 g ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania papieru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej

Do miski wlać aktywny zakwas oraz wodę - wymieszać. Na suchej patelni podprażyć słonecznik oraz sezam - wystudzić. Następnie do wody z zakwasem dodajemy oliwę z oliwek, sól, ziarna oraz mąki i wyrobić ciasto najlepiej mikserem bo ciasto jest dość klejące i pozostawić do wyrośnięcia na ok 5-6 godzin do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto nie dosypując mąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia - papier ten smarujemy oliwą i przekładamy ciasto - znowu zostawiamy do wyrośnięcia tym razem w formie. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość - piekarnik rozgrzewamy do temp 250 C i wkładamy nasz chlebek i spryskujemy wodą ,pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 180 C pieczemy ok 30 minut - po wyjęciu z piekarnika skórkę skrapiam delikatnie wodą aby niebyła zbyt twarda.

Smacznego

sobota, 29 stycznia 2011

Smaczne i kruche ciasteczka z aromatem wanilii, proste i szybkie w wykonaniu a jeszcze szybciej znikają :-)

przepis własny
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym następnie dodać mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce ok godziny, rozwałkować i odciskać foremką ciasteczka. Ciastka ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 15 minut do zrumienienia się. Wystudzić na kratce.

Smacznego

19:00, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (11) »
środa, 26 stycznia 2011

Pyszne muffiny z niespodzianką w środku,mocno czekoladowe ale, też nie za słodkie - takie w sam raz polecam...

przepis własny


Na 12 muffin 
  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 150 g białej czekolady
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 130 g miękkiego masła

Masło zmiksować z cukrem dodać jajka, mleko kakao - zmiksować. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem i sodą łączymy składniki na jednolitą masę. Połowę ciasta wylewamy do wcześniej wysmarowanych blaszek na każde kładziemy po kosteczce białej czekolady i zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut w 180 C . W międzyczasie roztopić pozostałą czekoladę i ozdobić muffiny.

Smacznego

16:09, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (30) »
wtorek, 18 stycznia 2011

Chrupiące krewetki w sezamie i wiórkach kokosowych, lekko słodkawe a zarazem ostre polecam...

przepis własny
  • 12 krewetek królewskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Na sos

  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu chili z typu TAO-TAO
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka płynnego miodu

Sezam wymieszać razem z wiórkami kokosowymi oraz przyprawami, krewetki oczyścić. Następnie wstawić olej a krewetki przygotować do smażenia - obtaczać je najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w przygotowanej panierce, wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Wszystkie składniki na sos wymieszać i podawać z krewetkami.

 

niedziela, 16 stycznia 2011

chlebek bananowy 4

Bardzo dobry chlebek bananowy wilgotny i słodki z chrypiącymi orzeszkami z wierzchu a znalazłam go TU polecam...

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 banany rozgniecie
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 3 łyżki mleka

Na kruszonkę

  • 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 / 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ( nie dałam )
  • 4 łyżki masła

Do nasączenia

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru ( nie dałam )
  • 1/4 szklanki rumu

Orzechy posiekać dodać masło oraz cukier i mąkę - wymieszać ręką tak powstanie lepka kruszonka - odstawić.

Rozgniecione banany przełożyć do miksera, dodać olej miksując wbijamy po jednym jajku, ekstrakt z wanilii oraz mleko -odstawić.

W kolejnej misce mieszamy suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy z mokrą masą bananową miksując ją wsypujemy powoli mąkę do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem na to delikatnie kładziemy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 60 minut do tzw suchego patyczka.

Gdy orzechy nam się przyrumienią przykryć chlebek od góry folią aby się zbytnio nie przypiekły.

Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w tym czasie przygotowujemy tzw poncz do nasączenia.

Masło roztopić dodać ciepłej wody oraz rum - wymieszać. Wyjąć chlebek po 5 minutach i nasączyć od góry, zostawić do całkowitego wystygnięcia

Smacznego

 

chlebek bananowy 3

 
14:22, kasandraa6 , Pieczywo
Link Komentarze (6) »
piątek, 14 stycznia 2011

Pyszne bułeczki od Kasi żółciutkie - i pachnące choć najlepiej smakują mi na ciepło polecam :-)

  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 duże żółtko
  • 2,5 szklanki mąki

Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem ciepłym pure, następnie dodajemy soli i drożdże oraz żółtko - mieszamy na jednolitą masę . Dodajemy powoli mąkę i wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się nam zbytnio do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy je - następnie dzielimy je na 10 części i z każdej z nich formujemy długi na ok 15 cm wałeczek. Na jego środku zawiązujemy supełek, a następnie wystające końce

zawijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i dociskamy do środka. Bułeczki

układamy na podsypanej mąką blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15 min.

Smacznego

 

11:14, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
środa, 12 stycznia 2011

Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu sałatka z tuńczykiem, jako lekka przekąska po obżarstwie świątecznym ... polecam

przepis własny
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 4-5 liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 3- 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Połowę liści sałaty porwać na kawałki i ułożyć na dnie miski, na to kładziemy pokrojony na małe kawałki pomidory, papryki, jajka oraz kukurydzę - przyprawiamy. Tuńczyka odsączamy z sosu i mieszamy z łyżka majonezy - doprawiamy i wykładamy połowę na warzywa. Polewamy majonezem i kładziemy druga taka samą warstwę, posypujemy odrobiną szczypiorku na to majonez i posypać zmielonym czerwonym pieprzem.

Schłodzić w lodówce i podawać.

Smacznego

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Przepis ten znalazłam w jakiejś gazecie i naprawdę efekt smakowy pyszny - którego się nie spodziewałam szczerze polecam :-)

przepis z gazety

Na jedną porcję

  • 30 ml rumu
  • 30 ml likieru bananowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 plasterki banana
  • szampan do uzupełnienia ( wino musujące )

Do kieliszka wlewamy biały rum , następnie likier bananowy - plasterki banana skropić sokiem z cytryny i wrzucić do kieliszka - uzupełnić szampanem.

Można podawać z kostkami lodu.

Polecam

19:19, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (4) »

Smaczne, szybkie i proste do wykonania koreczki z tuńczyka na imprezę - polecam...

przepis własny
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1-2 ogórki zielone
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Tuńczyka odsączyć z sosu i przełożyć do miseczki przyprawić - dodać kukurydzę i wymieszać z majonezem. Z ogórka ściąć skórę specjalnym nożykiem lub pozostawić ze skórą jeśli takiego nie mamy. Pokroić go w plasterki grubości ok 0,5 cm, farsz nakładamy po łyżeczce na ogórka i wbijamy wykałaczkę.

Smacznego

sobota, 08 stycznia 2011

Przepis a w zasadzie propozycja podania konserwowych szparagów z pomysłu mojej mamy - bardzo smaczne i pasuje jako przystawka na karnawał :-) polecam

  • 350 g szparagów konserwowych w słoiku
  • 300 g szynki konserwowej w plastrach
  • 2 łyżki majonezu

Szparagi odsączyć i układać po jednej na plasterku szynki - następnie zwijać w rulonik. Tak przygotowane szparagi układać na talerzy polewając majonezem - podawać schłodzone.

Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach