wtorek, 31 stycznia 2012

Proste połączenie tuńczyka z orzechami i szybkie w przygotowaniu idealne na śniadanko. Polecam

przepis własny
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 łyżka majonezu 
  • garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • garść natki pietruszki lub szczypiorku

Tuńczyka odsączyć z oliwy, dodać drobno pokrojone jajka, natkę pietruszki oraz posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny na końcu wymieszać z majonezem. 

Podawać z pieczywem.

Smacznego 

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Takie na szybko placki pieczarkowe z pikantnym sosem, mniam mniam polecam

przepis własny

 Na ok 25 sztuk

  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki maki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g pieczarek 
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  •  olej do smażenia

Na sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 

Do miski wlać mleko, wbić jajko wsypać mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia, dodać czosnek i  wymieszać na jednolitą masę. Następnie pieczarki umyć i osuszyć - zetrzeć na tarce jarzynowej wraz z cebulą i wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z schłodzonym sosem.

 wszystkie składniki na sos wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznego

niedziela, 29 stycznia 2012

fotka2

Orzeźwiający drink o smaku wiśniowym, jeżeli chcecie to można wrzucić kilka wiśni ze spirytusu na dno - oczywiście jeżeli takie macie Polecam ... 

  • kilka kostek lodu
  • 100 ml coli 
  • 100 ml nalewki wiśniowej 
  • 50 ml białej wódki
  • 3 plasterki limonki 

Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu nalewamy wiśniówkę, wódkę - całość dopełniamy colą,  na końcu dodajemy plasterki limonki - wymieszać i podawać.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

fotka 1

 Dołączam do akcji na durszlaku drinki i koktajle
15:50, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (3) »
piątek, 27 stycznia 2012

To jedna z ulubionych sałatek mojej mamy :-), i nie tylko, którą się robi bardzo szybko. Jest orzeźwiająca i sycąca - można ją robić cały rok. Polecam 

przepis własny
  • 1/2 opakowania pierożków tortellini mięsem
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

 Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, paprykę,pomidory pokroić na mniejsze kawałki, ogórek obrać przekroić w wzdłuż na pół i wyciąć miękki miąższ - twardy ogórek pokroić na mniejsze kawałki, całość przyprawić

na sos 

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 2 - 3 łyżeczki sosu woncestershire

Wszystkie składniki na sos wymieszać wraz z rozgniecionym czosnkiem i połączyć z sałatką. Na końcu dodać pokrojony drobno szczypiorek

Smacznego

11:06, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (12) »
niedziela, 22 stycznia 2012

 Piernikowe serca które po upieczeniu są jeszcze twarde a w kolejnym dniu zaczynaj mięknąć. Doskonałe na święta jak również do podarowania na walentynki przepis z tej strony

 składniki suche:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • szczypta soli

 składniki mokre

  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce i przesiać. 

Do garnuszka włożyć masło, melasę, czekoladę - podgrzewać mieszając do połączenia się składników. Lekko przestudzić.

Do suchych składników wbić jajko i wlać lekko przestudzoną mieszankę oraz skórkę z pomarańczy - całość zmiksować. Masę przełożyć do miseczki i owinąć folią spożywczą,  wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pobyt w lodówce powoduje że masa jeszcze stężeje i nie będzie się kleiła.

Schłodzoną masę wyciągać z lodówki partiami i rozwałkowywać na grubość ok 3 mm dowolne kształty. Piec w 180 C ok 10- 12 minut. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem.

Smacznego

niedziela, 08 stycznia 2012

Pasta i marcepan są proste w wykonaniu i każdy może zrobić,pochodzi z tej strony. Nigdy nie kupowałam masy marcepanowej  do ciast choć kilka razy się nad tym zastanawiałam. Ale odkąd mam ten przepis to już nie muszę... jest tak smaczna że wyjadaliśmy z dziećmi wprost z miseczki polecam.

Składnik na pastę migdałową 

  • 1 i 1/2 szklanki obranych migdałów
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko ( surowe nieubite )
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Migdały z mielić w melakserze lub maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie wrzucając małe porcje migdałów. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Schłodzić dobrze w lodówce (ok godziny) przed wykorzystaniem masy na marcepan.

Składniki na marcepan

  • 225 g pasty migdałowej
  • 1 szklanka cukru użyłam cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Pastę utrzeć z żółtkami i cukrem następnie dodając resztę składników. Można owinąć w folię i zamrażać.

Polecam

10:41, kasandraa6 , inne
Link Komentarze (6) »
sobota, 07 stycznia 2012

Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami, bardzo przeze mnie lubiany i nie tylko Polecam

przepis własny
  • 2 litry wywaru warzywnego 
  • 2 suszone grzybki
  • 2 szklanki zakwasu buraczanego
  • 2 duże długie buraki
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku 

Buraki umyć oczyścić ze skóry i zetrzeć na tarce - wrzucić do wywaru, dodać przyprawy sól, pieprz, majeranek, ząbki czosnku i suszone grzybki. Gotować aż buraki będą prawie miękkie - przecedzić. Przecedzony barszcz połączyć z zakwasem i zagrzać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.  

Podawać z uszkami 

 I przepis na uszka

Ciasto 

  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ok  2,5 szklanki mąki pszennej 

Do miski wlać ciepłą wodę połączyć z jakiem, oliwą dodać soli oraz stopniowo dodawać przesianą mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Po przekrojeniu powinno mieć sporo pęcherzyków powietrza. Zostawić na ok 30 minut przykryte ściereczką, po tym czasie wałkować podsypując mąką.

Farsz 

  • 30 dag pieczarek 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz do smaku 
  • klarowane masło do smażenia 

Pieczarki oczyścić, umyć - osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rumiano - nie solić. Cebulę oczyścić pokroić drobno i usmażyć na maśle na rumiano - przełożyć do pieczarek i zmielić razem. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na cienki placek ok 3 mm i wykrawać małe kółeczka, na środek nakładać odrobinę farszu i sklejać małe pierożki a przeciwległe rogi również sklejamy ze sobą. Uszka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy po wypłynięciu ok 2 minuty. 

Jeżeli chcemy zamrozić

Następnie wyławiam uszka i hartuje je zamaczając w zimnej wodzie na kilka minut odcedzam i zostawiam na tacy aby pozostała woda ociekła. Gdy są już całkowicie zimne smaruję je oliwą i zamrażam. Zamrożone uszka wrzucam na gotującą wodę i gotuję krótką chwilę - podawać z barszczem. 

Smacznego

czwartek, 05 stycznia 2012

Słynne ciasto 3-bit proste do zrobienia, smaczne i zawsze wychodzi polecam ...

przepis od mojej mamy

Na bitą śmietanę

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 20 ml wody +1 łyżeczka żelatyny 
  • 370 g herbatników typu pety-bery

Na budyń

  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Karmel

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Do posypania

  • 100 g mlecznej czekolady (utartej)

Do garnuszka włożyć puszkę mleka zalać woda i gotować pod przykryciem ok 2,5 godziny - tak by cały czas była zalana wodą - wystudzić (kiedy masa jest jeszcze lekko ciepła lepiej się nią smaruje)

Ugotować budyń

Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, cukier i ekstrakt waniliowy, resztę mleka wlać do miski i wymieszać z mąkami. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zdjąć z ognia i wlewać masę z mąką ciągle mieszając. Wstawić ponownie na gaz i gotować jeszcze minutkę - zdjąć i lekko przestudzić. Następnie utrzeć z masłem. 

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę w wodzie i wymieszać ze śmietaną - można wstawić na chwilę do lodówki by stężało.

Przekładamy 

  • herbatniki
  • masa karmelowa 
  • herbatniki
  • masa budyniowa 
  • bita śmietana 
  • posypać utartą czekoladą

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc - podawać schłodzone.

Smacznego

Tagi: czekolada
10:10, kasandraa6
Link Komentarze (13) »
wtorek, 03 stycznia 2012

Pyszne roladki a'la kebab na klarowanym maśle rozpływają się w ustach na sam i widok zachciało mi się jeść kiedy je zobaczyłam na tym blogu , naprawdę są wyśmienite i zachwycają smakiem. Polecam

przepis Karmel-itki

 Na 5 porcji 

  • 10 plastrów schabu
  • 20 dużych plastrów żółtego sera 
  • przyprawa kebab-gyros u mnie 1,5 paczki
  • masło do smażenia (u mnie klarowane)

Mięso umyć, osuszyć i rozbić na większe kotlety - tak aby ich nie przedziurawić. Następnie obficie oprószyć przyprawa z obu stron, na każdy kawałek kładziemy po dwa plasterki sera - zwijamy ciasno i spinamy wykałaczkami. Usmażyć na maśle, gdy nabiorą złocistego koloru podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem ok 15 minut. U mnie podane z ziemniaczkami u karmel-itki z frytkami :-)

Smacznego

poniedziałek, 02 stycznia 2012

Po obżarstwie świątecznym proponuję delikatną pastę jajeczną lub jeśli koś woli na ostro z chili. Nie ma jak domowa - najlepsza Polecam

przepis własny
  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz do smaku 
  • szczypta otartej gałki muszkatołowej 
  • 2-3 łyżki majonezu 

opcjonalnie

  • 1 suszona papryczka chili lub 1/2 łyżeczki chili w proszku

Jajka posiekać drobniutko doprawić do smaku, następnie dodać majonez i musztardę - wymieszać. Szczypiorek pokroić drobniutko i połączyć z masa jajeczną podawać do kanapek.

Smacznego 

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach