wtorek, 29 stycznia 2013

Ulubiona potrawa mojego taty :-) zresztą nie tylko jego... co tu więcej pisać po prostu są pyszne...

przepis własny

 farsz na kołduny

  • 500 g wołowiny 
  • 500 g  wieprzowiny 
  • ok 6 łyżek majeranku 
  • sól, pieprz do smaku 

Mięso zmielić dodać przyprawy i wymieszać - zostawić na kilka godzin w lodówce aby przeszło przyprawami.

ciasto pierogowe 

  • 1 szklanka wody 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3,5 szklanki mąki 

Do podania z rosołem 

Do ciepłej wody wbić jajko, dodać sól, oliwę i stopniowo dosypując mąkę. Wyrobić ciasto - najlepiej jeżeli odstawimy je przykryte ściereczką aby odpoczęło, ale jeżeli niema na to czasu ukroić kawałek i rozwałkować wykrawać kółka i nadziewać farszem tworząc pierożki - resztę zostawić pod przykryciem. Sklejone pierogi wrzucać od razu na gorącą wodę i gotować ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi podawać z gorącym rosołem. 

Smacznego

 

20:13, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (4) »
sobota, 26 stycznia 2013

Są bardzo smaczne, a nawet bardziej niż smaczne... i nie smakują jak typowe pączki, oraz są można powiedzieć trochę zdrowsze bo niesmażone w głębokim tłuszczu :-) Polecam nie tylko na ,,Tłusty Czwartek,,

oryginał Moje wypieki

na ok 50 sztuk

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 2 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 

do posmarowania i obtoczenia 

  • 100 g masła 
  • 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z jedną łyżką cukru, zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę cukru, roztopione masło (przestudzone) i roztrzepane jajka oraz mąkę, sól - wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i postawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. 

Wyrośnięte ciasto przerobić i rozwałkować na grubość ok 13 mm i wykrawać foremkami lub szklanka i kieliszkiem by powstały oponki. Wykrojone oponki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. 

Piec w temperaturze 180 C ok 8-10 minut do lekkiego zrumienienia się -wyjąć i lekko przestudzić na kratce. Następnie maczać w roztopionym maśle i odsypywać cukrem wymieszanym z cynamonem i odłożyć na kratkę. 

Smacznego 

 
czwartek, 24 stycznia 2013

To bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek, jest wyśmienite w smaku w dodatku bardzo szybkie i proste do wykonania. Polecam
oryginał

forma średnica 23 cm

  • 175 g masła
  • 150 g brązowego cukru 
  • 3 jajka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych 
  • 2 jabłka + sok z cytryny 
  • 200 g orzechów ( można dodać różne )
opcjonalnie 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny - odstawić. Orzechy (200g) zrumienić na suchej patelni, następnie pokroić na mniejsze kawałki ale niezbyt drobno. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. 

Mało utrzeć z cukrem do białości, wbić po jednym jajku, wsypać zmielone orzechy połowę jabłek i orzechów posiekanych, oraz mąkę - delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać resztę jabłek i orzechów - lekko wgnieść i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok godziny w nagrzanym piekarniku 180 C, po upieczeniu zostawić na chwilę w formie po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.

Smacznego 

 
wtorek, 22 stycznia 2013

Smaczna sałatka na szybko, ze składników które zawsze mam w domu :-) doskonała na kolację czy tez śniadanie do tego chrupiąca bułeczka i już jedzonko gotowe, które zawsze dobrze smakuje.Polecam...

przepis własny
  • 500 g szynki wędzonej
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 słoik selera w zalewie 350 g 
  • 1 puszka kiełków sojowych 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 3 łyżki majonezu 

Szynkę i oczyszczoną paprykę pokroić w paski, kukurydze i groszek odcedzić z zalewy i przełożyć wszystko do miski wraz z paprykę i szynką. Seler i kiełki odcedzić - przelać wodą, dodać do miski, całość przyprawić i wymieszać z majonezem. Wstawić do lodówki i schłodzić, przed podaniem wymieszać. 

Smacznego

08:59, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 stycznia 2013

Tort zrobiony na życzenie mojego pięcioletniego synka który od tygodnia mnie prosi bym mu zrobiła tort na urodziny choć urodziny były w grudniu ale on stwierdził że tamten się nie liczył i że chce jeszcze raz - w końcu dałam się namówić i oto powstał czekoladowy słodko -kwaskowy torcik dla mojego synka... oj bardzo był zadowolony i oto takim sposobem urodziny po raz drugi czemu nie :-)

przepis własny

forma średnica 26 cm

na kakaowy biszkopt

  • 6 jajek
  • 1szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać suche składniki mąkę, kakao i proszek do pieczenia - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, w rondelku wstawić wodę i postawić na nim miskę z żółtkami - wsypać połowę cukru i ubić na puszystą masę. Ubite żółtka z cukrem zestawić z garnka, w drugiej misce ubić białka na sztywno - stopniowo dosypując cukier.  Ubite żółtka połączyć z suchymi składnikami dodać dwie łyżki ubitych białek i wszystko zmiksować. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami i wylewamy do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia  (spod i boki). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg do tzw suchego patyczka.Wystudzić w uchylonym piekarniku.

na krem 

  • 600 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • ok 600 g dżemu czeko-śliwka

dekoracja

  • po 50 g białej i czarnej czekolady -startej na wiórki

 

(do pokrojenia tortu użyłam takiej fajnej formy)

Biszkopt przekroić na cztery części odstawić, w misce ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem - można na chwilę wstawić do lodówki. Placki smarować czeko-śliwką,  następnie ubita śmietaną i tak przekładać, aż do samej góry. Ostatni placek smaruję również od spodu powidłami i zakrywam nim ciasto aby powidła były w środku z wierchu smaruje śmietaną i posypuje tartą czekoladą. 

Tort zostawiam na noc w lodówce.

Smacznego

i jeszcze fotki...

 
Tagi: czekolada
10:13, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (8) »
czwartek, 17 stycznia 2013

Bardzo proste ciasto do wykonania dla każdego, to klasyczne ucierane ciacho z suchym makiem jest mięciutkie wilgotne i jak pisze ewenna długo zachowuje świeżość a przepis znalazłam tu

przepis własny

forma keksowa dł 30 cm

  • 250 g masła 
  • 6 jajek 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki maki pszennej 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 ekstraktu migdałowego 

Kek-sówkę wyłożyć papierem do pieczenia, masło utrzeć z cukrem do białości - stopniowo wbijać po jednym jajku. Później dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wymieszać z ekstraktem migdałowym oraz makiem - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok godziny do tzw suchego patyczka.

Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

11:04, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 16 stycznia 2013

Bardzo kremowa i aromatyczna zupa serowa z serków topionych, najprostsza z możliwych i do zrobienia w półgodziny Polecam

oryginał
  • 1 litr wody
  • 2 kostki bulionowe grzybowe najlepiej ekologiczne
  • 200 g serka topionego naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej

W garnuszku zagotować wodę z kostką grzybową , dodać serki topione i przyprawy gotować na małym ogniu przez chwilę. W międzyczasie wymieszać w zimnej wodzie mąkę wlać do garnka mieszając do zagotowania. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub grzankami.

Smacznego 

i jeszcze kilka fotek...

 
11:12, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 15 stycznia 2013

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - choć smak bananów w tym cieście jest mało wyczuwalny. Sycące i wilgotne a w dodatku nie za bardzo słodkie. Jak dla mnie idealne ...

oryginał
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Do miski wrzucam pokrojonego banana, oraz płynne składniki jajko,mleko, olej,wodę, wanilia, i miksuję całość blenderem do połączenia się składników. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki a następnie mieszam je z mokrymi. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i w stawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 40-50 minut z termoobiegiem . Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Zimne ciasto przekrawam na porcję i polewam roztopioną białą czekoladą - zostawiam do zastygnięcia. 

Smacznego

czwartek, 10 stycznia 2013

Whisky najlepiej smakuje z lodem, ale ja nie jestem aż takim smakoszem tego trunku najlepiej smakuje mi z coca-colą :-) Tak było do dziś:-) Kiedy jednak dostałam przepis, a raczej propozycję spróbowania wypić w inny sposób od kolegi Tomka za co mu bardzo dziękuję :-) to powiem szczerze bardzo mi smakowało nawet bardziej niż z coca-colą więc polecam bo naprawdę warto...

przepis mojego sąsiada Tomka
  • 50 ml whisky
  • kostki lodu 
  • 100 % sok z czarnej porzeczki ( schłodzony )

Kostki lodu wrzucić do szklanki, wlać whisky i dopełnić schłodzonym sokiem z czarnej porzeczki i podawać. 

Smacznego

10:14, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (6) »
wtorek, 08 stycznia 2013

Kasztany jadalne przywiózł mi mój mąż z Niemiec bo niestety w Polsce ciężko dostać i postanowiłam je upiec bo nigdy nie miałam możliwości ich spróbować - choć dużo o nich słyszałam - polałam odrobiną oliwy i posypałam solą przed jedzeniem. Wyszły bardzo dobre w smaku słodkawe i trochę mączne, ale z dodatkiem soli smakują bardzo dobrze i najlepsze na ciepło. Polecam

przepis własny
  • 1 kg jadalnych kasztanów 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól 

Kasztany umyć i osuszyć, następnie każdy naciąć na krzyż włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i polać oliwą z oliwek. Kasztany wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 30 minut aż się otworzą jak na zdjęciu, podawać na ciepło posypane solą. 

Smacznego 

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach