piątek, 31 stycznia 2014

Chrupiący z wierzchu a w środku miękki  wilgotny - po prostu pyszny. Na jednym blogu pisze że to chleb zmieniający życie i całkiem możliwe że coś w tym jest :-) Nie da się przejść obok niego obojętnie bo tak wciąga. Można go zajadać jak ulubione ciasteczka :-) Polecam

oryginał

forma keksówka 23/8 cm

  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemię lnianego
  • 3/4 szklanki dowolnych orzechów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • szczypta soli prowansalskiej
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki przełożyć do miski wymieszać dodać ciepłej wody i odstawić na 5 minut by woda wsiąkła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, piekarnik rozgrzać do 175 C  i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut. Następnie przełożyć formę z ciastem na blachę stawiając do góry dnem i delikatnie ściągnąć formę i papier. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie chlebek wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić przed krojeniem bo inaczej będzie się nam kruszył. 

Smacznego



czwartek, 30 stycznia 2014

Zdrowie o poranku, lubicie :-) ja bardzo często wyciskam soki z warzyw i owoców zależnie od tego co akurat mam w spiżarni ;-) A kapusta działa oczyszczająco na nasz organizm - warto wypić z niej sok w połączeniu z innymi warzywami czy też owocami bo sama nie smakuje zbyt smacznie... Polecam

przepis własny
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 jabłka 
  • 1 cytryna 
  • 1 pietruszka 
  • 1/4 główki białej kapusty  

 Warzywa umyć marchewce i pietruszce obciąć końcówki, kapustę i jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa przepuścić przez sokowirówkę  doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Smacznego

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Lekka sałatka słodko kwaśna z dodatkiem kaki który nadaje mu słodkiego smaku a w połączeniu z dresingiem cytrynowym wspaniale się razem komponuje i cudownie smakuje, polecam

przepis własny
  • ok 200-300 g ugotowanego makaronu z mąki durum
  • 1 owoc kaki 
  • 1 żółta papryka 
  • 100 g sera pilśniowego 
  • 3-4 garście roszponki 

 dresing 

  • 1 cytryna  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • sól, pieprz do smaku

Do małego słoiczka wycisnąć sok z cytryny dodać musztardę,  miód oraz sól i pieprz - słoik zakręcić i potrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Do miski przełożyć ugotowany makaron, paprykę oczyścić i umyć -pokroić w piórka.  Kaki pokroić w grubszą kostkę przełożyć do makaronu. Ser pokroić na mniejsze kawałki i również do miski, na końcu dodać roszponkę i wymieszać z dressingiem.

Podawać od razu.

Smacznego 

Ostatnio dużo piekę pieczywa różnego rodzaju, bardzo lubię te chleby, chlebki i bułeczki... uwielbiam zapach świeżego pachnącego pieczywa i jeszcze takie cieplutkie z topiącym masełkiem. Tym razem padło na dyniowe pure i to był świetny wybór bo dzięki niemu pieczywo jest chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku. Z pewnością zachowa długo swoją świeżość polecam...

przepis własny
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej - razowej

 Do miski przełożyć wszystkie składniki połączyć i  wyrobić ciasto ok 10 minut, (ciasto będzie się trochę kleiło dlatego najlepiej posmarować ręce oliwą) odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5-2 cm wykroić kółka - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy krążki wyrosną każdy posmarować oliwą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić jeszcze na ok 15 minut aby lekko podrosło.

Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić bułeczki , piec ok 10 minut następni zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 15 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego   

09:47, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 13 stycznia 2014

Brownie czekoladowe z mnóstwem czekolady, ciasto jest ciężkie ale za to jakie pyszne :-) chyba nie znam nikogo kto mu się oparł. Naprawdę warte grzechu, Choć chyba to tego ciasta nie muszę was przekonywać ;-)

przepis własny

masa czekoladowa

  • 150 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady typu ,,nutella,,
  • 100 g cukru 
  • 3 jajka
  • 100 g ciemnego kakao

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z czekoladą oraz nutellą, odstawić. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i połączyć z rozpuszczoną czekoladą na końcu wymieszać z kakao.

masa serowa

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka 
  • 50 g cukru
  • otarta skórka z cytryny 
  •  200 g odsączonych wiśni z syropu 

Twaróg zmielić 2 razy dodać jajka i utrzeć dodać otartą skórkę z cytryny. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylewać na zmianę po odrobinie masy białej i czarnej - lekko mieszać aż do wyczerpania mas. Wiśnie wciskać w ciasto z wierzchu, wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C termoobieg i piec ok 30 -35 minut. Pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez ok 10 minut następnie wyjąć wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać kakaem. 

Smacznego

środa, 08 stycznia 2014

 

Na kolację dziś proponuję jajka z domową ćwikłą proste delikatne i smaczne.polecam

przepis własny
  • 2 jajka 
  • 1/4 łyżeczki soli do gotowania jajek
  • odrobina świeżej natki pietruszki
  • 1 ugotowany burak 
  • mały kawałek korzenia chrzanu 
  • sól 
  • sok z cytryny  

Burak ścieram na drobnych oczkach i odstawiam. Następnie korzeń chrzanu myję, obieram ścieram na tarce również na drobnych oczkach - mieszam z burakiem doprawiam solą oraz sokiem z cytryny.

Jajka gotuję na pół-twardo czyli wkładam do garnka z wodą z odrobinką soli, wstawiam na gaz i od zagotowania czkam 4 minutki. Następnie ściągam z gazu i zalewam zimną wodą. Obierać ze skorupy, każde jajko przekroić na pół  i na każdej połówce położyć po łyżeczce przygotowanej ćwikły. Posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego 

18:57, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 stycznia 2014

Lekka sałatka z dresingiem balsamicznym, która może spełnić świetną przekąskę lub przystawkę. Możemy ją zabrać również do pracy. Polecam

przepis własny

porcja na 1 osobę

  • 60 g roszponki 
  • 1/4 strączka żółtej papryki 
  • 1/4 strączka czerwonej papryki 
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli świeżo mielonej 
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego 

 Roszponkę i papryki umyć następnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub w suszarce do sałaty.  Roszponkę przełożyć do miski, papryki pokroić na małe plasterki, ser pokruszyć i wszystko do miski.  

Teraz wymieszać oliwę z octem balsamicznym i przyprawami - polać sałatkę i wymieszać. 

Smacznego 

14:04, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 stycznia 2014

Doskonałe serniko-bronwnies z dodatkiem dyni jest słodkie i wilgotne inaczej mówiąc idealne :-) Chyba powili zaczynam się uzależniać od jego smaku :-) Jest mocno czekoladowe i stanowi fajne połączenie z delikatną dynią ... polecam

przepis własny
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej

 Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka wbić do miski, ubijać ok 4-5 minut , następnie dodać rozpuszczoną czekoladę oraz  mąkę -i delikatnie wymieszać aż składniki się połączą -odstawić.

masa dyniowa

  • 250 g pure z dyni
  • 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 100 g cukru

Twaróg utrzeć z cukrem i pure z dyni dodać  przyprawę piernikową - wymieszać i odstawić.

masa serowa

  • 300 g twarogu trzykrotnie mielonego 
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 żółtka

 Masło z czekoladą rozpuścić na parze -odstawić by lekko przestygło.

Twaróg utrzeć z żółtkami dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia  i wylać trzy masy ciasto do formy po łyżce z każdej porcji aż  do wykończenia ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i pic ok 30 minut. Wyłączyć piekarnik zostawić ciasto jeszcze ok 5 minut następni wyjąć i wystudzić, po czym zimne przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach