piątek, 31 stycznia 2014

Chrupiący z wierzchu a w środku miękki  wilgotny - po prostu pyszny. Na jednym blogu pisze że to chleb zmieniający życie i całkiem możliwe że coś w tym jest :-) Nie da się przejść obok niego obojętnie bo tak wciąga. Można go zajadać jak ulubione ciasteczka :-) Polecam

oryginał

forma keksówka 23/8 cm

  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemię lnianego
  • 3/4 szklanki dowolnych orzechów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • szczypta soli prowansalskiej
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki przełożyć do miski wymieszać dodać ciepłej wody i odstawić na 5 minut by woda wsiąkła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, piekarnik rozgrzać do 175 C  i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut. Następnie przełożyć formę z ciastem na blachę stawiając do góry dnem i delikatnie ściągnąć formę i papier. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie chlebek wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić przed krojeniem bo inaczej będzie się nam kruszył. 

Smacznego



czwartek, 30 stycznia 2014

Zrobiłam granolę ze świeżym kokosem z dodatkiem mleka -również kokosowego bez dodatku cukru i małą ilością miodu, ale dzięki dodatkowej żurawinie nabiera większej słodyczy. Oczywiście możecie zwiększyć ilość miodu, jeżeli wolicie bardziej słodką. Podczas pieczenia wytwarzał się niesamowity zapach pieczonego kokosu od razu człowiek chciał zjeść ... polecam

przepis własny
  • 2 szklanki płatków żytnich 
  • 2 szklanki płatków orkiszowych 
  • 200g  mleka kokosowego z puszki
  • 2 kokosy 
  • 2 łyżki miodu ( można dać więcej )
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich 
  • 5 łyżek sezamu 

opcjonalnie 

  • 100 g suszonej żurawiny 

W misce wymieszać płatki, otręby i sezam dodać miód oraz mleko kokosowe z puszki - wymieszać i odstawić. Kokosy przewiercić w miejscu gdzie są trzy kropki i wylać mleko do płatków, następnie rozbić ,wyjąć miąższ ze skorupy.

Biały miąższ kokosu kroję na małe kawałki przy użyciu obieraczki do ziemniaków i mieszam z płatkami.

Piekarnik rozgrzać do 180 C termoobieg wyłożyć płatki na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut aż płatki i kokos się zrumienią. Uwaga trzeba bardzo często mieszać gdyż kokos szybko się rumieni i może nam się przypalić. 

Upieczoną i wystudzoną granolę dzielę na pół jedną przesypuje do szczelnego słoika a drugą mieszam z żurawiną i w ten sposób jedna jest słodsza druga mniej. 

Smacznego  

Zdrowie o poranku, lubicie :-) ja bardzo często wyciskam soki z warzyw i owoców zależnie od tego co akurat mam w spiżarni ;-) A kapusta działa oczyszczająco na nasz organizm - warto wypić z niej sok w połączeniu z innymi warzywami czy też owocami bo sama nie smakuje zbyt smacznie... Polecam

przepis własny
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 jabłka 
  • 1 cytryna 
  • 1 pietruszka 
  • 1/4 główki białej kapusty  

 Warzywa umyć marchewce i pietruszce obciąć końcówki, kapustę i jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa przepuścić przez sokowirówkę  doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Smacznego

środa, 29 stycznia 2014

Bardzo delikatne i mięciutkie bułeczki żytnie w oryginalnym przepisie wykorzystano mąkę pszenno razową i pieczone były na sodzie, jednak obecny skład bułeczek bardziej mi odpowiada. Bardzo długo zachowują świeżość - doskonałe, polecam.

na ok 12 bułeczek

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 1/4 szklanki mąki żytniej
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka miodu 
  •  1 3/4 szklanki mleka 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 duże jajko 
  • mąka kukurydziana do obsypania 

Do garnuszka wlać mleko wraz z miodem i oliwą - podgrzać gdy będzie lekko ciepłe roztrzepać z jajkiem. W misce wymieszać mąki oraz drożdże, dodać zakwas, ciepłe mleko - zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia - przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swą objętość odgazować, następnie przerobić ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na ok 2,5 cm grubości podsypując mąką kukurydzianą i wykroić krążki, przykryć ściereczką aby podrosły. Rozgrzać patelnię posmarować oliwą i podsmażyć bułeczki z obu stron na rumiano po czym przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika160 C i piec ok 15 -20 minut aż zbrązowieją. Tak upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i wystudzić. 

Smacznego

22:40, kasandraa6 , bułki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 stycznia 2014

Lekka sałatka słodko kwaśna z dodatkiem kaki który nadaje mu słodkiego smaku a w połączeniu z dresingiem cytrynowym wspaniale się razem komponuje i cudownie smakuje, polecam

przepis własny
  • ok 200-300 g ugotowanego makaronu z mąki durum
  • 1 owoc kaki 
  • 1 żółta papryka 
  • 100 g sera pilśniowego 
  • 3-4 garście roszponki 

 dresing 

  • 1 cytryna  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • sól, pieprz do smaku

Do małego słoiczka wycisnąć sok z cytryny dodać musztardę,  miód oraz sól i pieprz - słoik zakręcić i potrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Do miski przełożyć ugotowany makaron, paprykę oczyścić i umyć -pokroić w piórka.  Kaki pokroić w grubszą kostkę przełożyć do makaronu. Ser pokroić na mniejsze kawałki i również do miski, na końcu dodać roszponkę i wymieszać z dressingiem.

Podawać od razu.

Smacznego 

Ostatnio dużo piekę pieczywa różnego rodzaju, bardzo lubię te chleby, chlebki i bułeczki... uwielbiam zapach świeżego pachnącego pieczywa i jeszcze takie cieplutkie z topiącym masełkiem. Tym razem padło na dyniowe pure i to był świetny wybór bo dzięki niemu pieczywo jest chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku. Z pewnością zachowa długo swoją świeżość polecam...

przepis własny
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej - razowej

 Do miski przełożyć wszystkie składniki połączyć i  wyrobić ciasto ok 10 minut, (ciasto będzie się trochę kleiło dlatego najlepiej posmarować ręce oliwą) odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5-2 cm wykroić kółka - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy krążki wyrosną każdy posmarować oliwą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić jeszcze na ok 15 minut aby lekko podrosło.

Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić bułeczki , piec ok 10 minut następni zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 15 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego   

09:47, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (1) »
środa, 22 stycznia 2014

Lubię tortillę choć rzadko je jem... to proste danie do wykonania w każdym domu i zabrania ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Nie lubię tortilli ociekającej majonezem wolę sosy przygotowane na bazie warzyw lub greckiego jogurtu. Moja tortilla jest zdrowa soczysta i chrupiąca. Polecam

przepis własny
  • 2 tortille
  • 2 łyżki pasty z bakłażana i papryki
  • 2 garście świeżego szpinaku  
  • kiełki ( rzodkiewki, soi, brokułu )
  • 1 łyżka klarowanego masła 
  • mały kawałek wędzonej ryby u mnie leszcz

Tortille podgrzać na suchej patelni teflonowej, zdjąć i odłożyć na bok. Na łyżce masła przesmażyć szpinak ze szczyptą soli. W międzyczasie tortillę posmarować pastą z bakłażana na to położyć przygotowany wcześniej szpinak , kawałki wędzonej ryby ( u mnie wędzony przez męża leszcz) i dowolne kiełki najlepiej przez was wyhodowane. Następnie zwijamy ciasno w rulonik i przekrajany na pół.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

13:06, kasandraa6 , Kanapki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 13 stycznia 2014

Brownie czekoladowe z mnóstwem czekolady, ciasto jest ciężkie ale za to jakie pyszne :-) chyba nie znam nikogo kto mu się oparł. Naprawdę warte grzechu, Choć chyba to tego ciasta nie muszę was przekonywać ;-)

przepis własny

masa czekoladowa

  • 150 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady typu ,,nutella,,
  • 100 g cukru 
  • 3 jajka
  • 100 g ciemnego kakao

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z czekoladą oraz nutellą, odstawić. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i połączyć z rozpuszczoną czekoladą na końcu wymieszać z kakao.

masa serowa

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka 
  • 50 g cukru
  • otarta skórka z cytryny 
  •  200 g odsączonych wiśni z syropu 

Twaróg zmielić 2 razy dodać jajka i utrzeć dodać otartą skórkę z cytryny. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylewać na zmianę po odrobinie masy białej i czarnej - lekko mieszać aż do wyczerpania mas. Wiśnie wciskać w ciasto z wierzchu, wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C termoobieg i piec ok 30 -35 minut. Pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez ok 10 minut następnie wyjąć wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać kakaem. 

Smacznego

środa, 08 stycznia 2014

 

Na kolację dziś proponuję jajka z domową ćwikłą proste delikatne i smaczne.polecam

przepis własny
  • 2 jajka 
  • 1/4 łyżeczki soli do gotowania jajek
  • odrobina świeżej natki pietruszki
  • 1 ugotowany burak 
  • mały kawałek korzenia chrzanu 
  • sól 
  • sok z cytryny  

Burak ścieram na drobnych oczkach i odstawiam. Następnie korzeń chrzanu myję, obieram ścieram na tarce również na drobnych oczkach - mieszam z burakiem doprawiam solą oraz sokiem z cytryny.

Jajka gotuję na pół-twardo czyli wkładam do garnka z wodą z odrobinką soli, wstawiam na gaz i od zagotowania czkam 4 minutki. Następnie ściągam z gazu i zalewam zimną wodą. Obierać ze skorupy, każde jajko przekroić na pół  i na każdej połówce położyć po łyżeczce przygotowanej ćwikły. Posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego 

18:57, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 stycznia 2014

Lekka sałatka z dresingiem balsamicznym, która może spełnić świetną przekąskę lub przystawkę. Możemy ją zabrać również do pracy. Polecam

przepis własny

porcja na 1 osobę

  • 60 g roszponki 
  • 1/4 strączka żółtej papryki 
  • 1/4 strączka czerwonej papryki 
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli świeżo mielonej 
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego 

 Roszponkę i papryki umyć następnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub w suszarce do sałaty.  Roszponkę przełożyć do miski, papryki pokroić na małe plasterki, ser pokruszyć i wszystko do miski.  

Teraz wymieszać oliwę z octem balsamicznym i przyprawami - polać sałatkę i wymieszać. 

Smacznego 

14:04, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach