niedziela, 27 lutego 2011

Bardzo smaczne żeberka z posmakiem słodkości rozpływające się w ustach- bardzo polecam na obiadek jak również na grilla :-)

przepis własny
  • 12 żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/4 szklanki wywaru

Żeberka wkładam pojemnika posypuje wszystkie przyprawy - zamykam i mieszam potrząsając. Tak pozostawiam na noc a następnego dnia wyjmuję z marynaty i piekę na ruszcie w piekarniku w 180 C ok godziny do miękkości.

Smacznego

piątek, 25 lutego 2011

Aromatyczna zupka z pieczonych warzyw, mocno czosnkowa idealna na przeziębienie bardzo polecam.

przepis własny
  • 1 kg obranej dyni
  • 3 duże obrane marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 3-4 szklanki ugotowanego wywaru z warzyw
  • ok 1-2 łyżeczki soli morskiej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryka słodka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka otartego imbiru
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obierać, pół główki wrzucamy do warzyw a resztę przeciskamy przez praskę - nacieramy warzywa - dodajemy jeszcze, słodką paprykę, sól - polewamy odrobiną oliwy. Odstawić na ok godzinkę by przeszło przyprawami. Następnie rozkładamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie do ugotowanego wywaru wkładamy upieczone warzywa i otarty imbir - miksujemy blenderem na pure - doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać pestkami dyni lub słonecznika przypieczonymi na suchej patelni.

Smacznego.

09:51, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (5) »
środa, 23 lutego 2011

Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe z miesięcznika KUCHNIA, z lekkimi modyfikacjami. Ciasto aromatyczne, mokre, a zarazem bardzo lekkie - dzieci wniebowzięte smakiem aż, trzeba było chować :-) sama nie mogłam się oderwać - polecam ...

Tortownica 26 cm

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 450 ml oleju
  • 6 jajek
  • 500 g drobno startej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , w drugiej mieszamy lekko ubite jajka z olejem i marchewką. Następnie wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wylewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 10 minut aby wierzch lekko się przyrumienił, po tym czasie zmniejszamy do 160 C i pieczemy ok godziny do tzw suchego patyczka - wystudzić.

Smacznego

17:48, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (7) »
sobota, 19 lutego 2011

Śledzie po sułtańsku na czerwono na słodko, bardzo lubię słodkawe śledzie więc i te przypadły mi do gustu polecam ... Niektórzy obawiają się śledzi na słodko ale przecież do odważnych świat należy ...

Przepis z tej strony

  • 250 g płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • 50 g rodzynek ja dałam żurawinę
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy dałam mniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez ok 1-2 żeby niebyły zbyt słone. Następnie osuszyć i pokroić ukośnie w 2 cm kawałki. Żurawinę namoczyć we wrzątku , odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz posypać cukrem - przykryć i dusić do miękkości . Odkryć dodać żurawinę, sok z cytryny i jeszcze chwilę smażyć - połowę odłożyć a do reszty dodać koncentrat - wymieszać. Całość wystudzić, śledzie ułożyć na półmisku i położyć na wierzch cebulę czerwoną i jasną - podawać na zimno.

Smacznego

15:48, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 lutego 2011

Nie wiesz co zrobić z czekoladowymi mikołajami czy też bombkami pozostałymi po świętach ... a takiej połamanej czekolady już nikt nie chce. Czekoladowe misie z chili i imbirem bardzo smaczne polecam na upominek dla koleżanki lub Miś dla MISIA ... na Walentynki :-)

Na 12 misiów

  • 250 g łomu czekoladowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać suszony imbir i chili - wymieszać. Płynną czekoladę wlać do formy silikonowej i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie wycisnąć z foremek i podawać lub zapakować w woreczek i można komuś podarować.

Smacznego

17:49, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (17) »
piątek, 11 lutego 2011

Bardzo smaczne placki ze śliwkami, mają ciekawy smak inny niż tradycyjne - szczerze polecam...

przepis własny
  • 1,5 szklanki serwatki lub mleka
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • garść śliwek kalifornijskich pokrojonych na małe kawałki
  • garść żurawiny suszonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka roztopionego masła

Serwatkę lub mleko wlej do miski wrzuć resztę składników i wymieszaj .Smażyć na minimalnej ilości oleju, podawać z cukrem pudrem lub płynnym miodem.

Smacznego

poniedziałek, 07 lutego 2011

Pyszne pączki z dziurką i słodkim czerwonym lukrem - dzieci zachwycone;-), nie tylko one, polecam...

przepis własny
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 całe jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka brandy
  • otarta skórka z jednej cytryny

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać płynny miód i zostawić do wyrośnięcia. Następnie do drugiej miski wsypać przesiana make z solą dodać wyrośnięte drożdże, brandy, otarta skórkę z cytryny oraz jajka i roztopione masło - zagnieść ciasto. Będzie trochę klejące ale takie pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę wszystko zależny od temperatury w naszym domu. Ciasto musi podwoić swoją objętość, po tym czasie wyjmujemy ciasto i delikatnie podsypujemy maka rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i robimy w środku dziurki - tak pozostawiamy do podwojenia objętości. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano, wyciągamy na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.

Smacznego

Chrupiący chlebek z lekko wilgotnym środkiem, do tego świeżutkie domowe masełko wprost nie można się oprzeć hm...

przepis własny
  • 100 g zakwasu pszennego
  • 400 g wody
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki serwatki lub mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

W ciepłej wodzie wymieszać zakwas, oliwę,sól, serwatkę lub mleko i drożdże powoli dosypujemy mąkę miksując - do połączenia się składników. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin najlepiej na noc. Następnego dnia przerabiam ciasto i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej wcześniej oliwą. Pozostawiam na ok 2 godzinki do wyrośnięcia - wierzch smaruje wodą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 C, piekę 10 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 C i piec ok 35 minut. Wyjmuje chleb na kratkę i smaruję go kilkakrotnie wodą aby skórka nie była zbyt twarda. Nie kroimy go przed wystygnięciem.

Smacznego

niedziela, 06 lutego 2011

Bardzo smaczny sernik chałowy, słodki i ciężki ale, jak dla mnie wspaniały bo uwielbiam wszystko co zawiera chałwę polecam...

Przepis tu

Tortownica o średnicy 23 cm

Na spód

  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego

Masa serowa

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem - wyłożyć spód blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić.

Ser utrzeć z cukrem, dodawać powoli jajka - krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia się masy. Na końcu wymieszać z pokruszoną chałwę przy pomocy szpatułki. Masę serową przelać na ciasteczko-wy spód i wyrównać.

Na najniższej półce postawić naczynie z wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej.

Na wyższej półce położyć sernik i piec w temperaturze 170 C przez ok godzinkę.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąc i wystudzić do końca - polać polewą

Polewa chałowa

  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej
  • 125 ml śmietany kremówki

Chałwę pokruszyć na małe kawałki i zalać kremówką - wymieszać tak by nie było grudek. Masę podgrzać by lekko zgęstniała, przestudzić troszkę i polać sernik. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Smacznego

13:47, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (5) »
sobota, 05 lutego 2011

Bardzo smaczne kremowe masełko do chlebka które rozpływa się w ustach, aż trudno mu się oprzeć. Można dodawać do niego różne przyprawy jakie tylko lubicie zioła,suszone pomidory szczypiorek polecam...a pomysł od pewnej Pani  ze sklepu ze zdrową żywnością - dziękuję :-)

Na 350 g masła

  • 1 l śmietany 30 % tłuszczu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Śmietanę wlać do miski i ubijać mikserem do uzyskania gęstej masy jak na bitą śmietanę. I ubijamy dalej aż śmietana zacznie zmniejszać swoją objętość i powoli zacznie się rozwarstwiać aż w końcu zacznie bryzgać. Przestajemy ubijać i na gęstym sicie układamy czystą pieluchę tetrową lub gazę i przelewamy śmietanę, tak pozostawiamy do odsączenia z serwatki. Gdy już się odsączy, mieszamy z rozgniecionym czosnkiem,solą lub innymi dodatkami. Następnie przekładamy na folie aluminiową i formujemy kształt - wkładamy do lodówki aby zwarło i gotowe masełko do chlebka.

Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach