środa, 29 lutego 2012

fotka 2

Jakoś ostatnio przeszła mi ochota na słodycze nie wiem czy to pogoda, czy to że w samotności nie lubię jadać - bo mąż wyjechał i czekam na niego z utęsknieniem do tego praca i dwoje małych brzdąców :-) .. dlatego postanowiłam zrobić sobie taką oto szybką pastę. Ma ciekawy smak w połączeniu z chrzanem i imbirem w sam raz do kanapek ... polecam

przepis własny
  • 250 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego lub mascarpone
  • 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka rzodkiewek
  • sól, pieprz do smaku

Ser utrzeć z tartym chrzanem, imbirem - dodać pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewki oraz szczypiorek - doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z grzankami.

Smacznego

fotka 1

fotka 3

środa, 22 lutego 2012

 

Uwielbiam naleśniki, chyba lubiłam je od zawsze w każdej postaci, a najbardziej z owocami :-) mniam. Tęsknię za słońcem i moimi jagódkami - dlatego aby przybliżyć trochę słońca proponuje z jagódkami ze słoiczka lub po prostu z dżemem i ... zobaczcie sami. Polecam

przepis własny

na ciasto naleśnikowe 

  • 2 szklanki mleka 
  • 1 jajko 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru pudru 
  • 1 łyżka oleju 

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować aby składniki się połączyły i nie było grudek mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Usmażyć na minimalnej ilości tłuszczu lub bez na patelni teflonowej.

na nadzienie 

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego 
  • 3 łyżki jagód ze słoiczka w syropie 
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę i posmarować nią naleśniki. 

nadzienie dwa

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego 
  • 3 łyżki dżemu jagodowego najlepiej własnej roboty :-) 

 Wszystkie składniki rozetrzeć i przełożyć twarożkiem naleśniki. 

 Smacznego 

dołączam do akcji naleśniki na różne sposoby

poniedziałek, 20 lutego 2012

Delikatna i lekka sałatka śledziowa na śledzika, z orzeźwiającymi owocami ... Polecam. 

przepis własny

Porcja dla 2 osób

  • 3-4 filety śledziowe matiasy 
  • 1 czerwony grejpfrut 
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • garść orzechów włoskich- pokruszonych
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • szczypta mielonego pieprzu 
  • 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego

Śledzie jeżeli są zbyt słone wymoczyć w wodzie ok 2-3 godzinki, następnie odlać i osuszyć. Schłodzone owoce obrać ze skóry i błony pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki. Śledzia pokroić w paski ok 1 -1,5 cm dołożyć do owoców. Szczypiorek pokroić drobniutko wrzucić do miseczki. Całość przyprawić pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Na końcu wymieszać z olejem i orzechami włoskimi i podawać. 

Smacznego

a tu inne przepisy na śledzika

śledzie w curry

 sałatka śledziowa ze śliwkami

sałatka śledziowa z jabłkiem

sałatka śledziowa z burakami

10:38, kasandraa6 , śledzie
Link Komentarze (4) »
niedziela, 19 lutego 2012

Ciekawy smak śledzi w sosie curry z ziołami, doskonała sałatka na śledzika - spróbujcie sami .Polecam

przepis własny
  • 0,5 kg matiasów
  • 1 por (biała część)
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść płatków migdałów

na sos curry 

  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chili suszonego lub świeżego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

Śledzie jeżeli są zbyt słone namoczyć w wodzie przez ok 2-3 godzinki po czym sprawdzić słoność śledzi i odlać wodę. Por pokroić w piórka, śledzie w paski ok 1 cm,  dodać drobno pokrojony szczypiorek i starty ser ,wsypać migdały. Odstawić i przygotować sos.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos (nie dodawać soli)  i połączyć z wcześniej przygotowanymi śledziami - schłodzić w lodówce minimum 2 godzinki. Podawać na zimno.

Smacznego

Tagi: zioła
20:52, kasandraa6 , śledzie
Link Komentarze (2) »

Tradycyjne śledzie w oleju na śledzika , proste i smaczne dla każdego. Polecam :-)

przepis własny
  • 3 płaty śledzi matiasów
  • 2 cebule 
  • olej rzepakowy lub np z orzecha włoskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy kilka godzin, odlewamy wodę i sprawdzamy smak jeżeli są jeszcze mocno słone zalać ponownie. (śledzie muszą pozostać trochę słone) Po odcedzeniu pokroić w 2 - cm kawałki i ułożyć warstwami z pokrojoną w kostkę cebulą w słoiku. Następnie całość zalać olejem z dodatkiem soku z cytryny, lekko dociskając aby olej wszędzie doszedł - zakręcić słoik i wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Podawać na zimno

Smacznego

16:22, kasandraa6 , śledzie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 13 lutego 2012

Czekoladowy pierniki Liski jest bardzo dobry wilgotny, ze śliwkami i kandyzowanym imbirem i dużą ilością dżemu niestety w domu była tylko czeko-śliwka wiec więc nim zastąpiłam . A śliwki niespadły na dno ale i tak był pyszny... Polecam

przepis Liski
  • 120 g czekolady u mnie gorzka
  • 120 g masła
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przypraw do piernika
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g miękkich suszonych śliwek drobno pokrojonych
  • 40 g kandyzowanego imbiru
  • 2 jajka
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego, lub śliwkowego  ok 120 g  u mnie czeko-śliwka

Czekoladę, miód, cukier, masło włożyć do garnka i rozpuścić - dodać mleko i odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać w misce i połączyć z ostudzoną masą. W osobnej misce połączyć mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Całość połączyć z masą, dodając śliwki, imbir i dżem. Podłużną keksówkę o długości 26-28 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 160 C 60 minut.

Wystudzić w formie, gdy będzie już zimny owinąć folią spożywczą na jeden dzień.

Smacznego

środa, 01 lutego 2012

 

Prawdziwa nazwa to karmelki kawowe, ale u mnie są bez kawy i smakują podobnie jak Daim, kruche i czekoladowe, ale czekolada musi być dobrej jakości mleczna czy gorzka w zależności jaka lubicie u mnie to mleczna Pycha

Tu i Tu

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka melasy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 - 300 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Wszystkie składniki poza czekolada włożyć do garnuszka z grubym dnem, podgrzewać do zagotowania. W garnku umieścić termometr cukierniczy i gotować aż będzie wskazywał 275 ºF.

Masa będzie bardzo gęsta ale gotować jeszcze cały czas mieszając aż osiągnie temperaturę 315ºF.Zdjąć z ognia i mieszać kilka minut aż mikstura będzie gładka i miała jednolitą konsystencje. 

Masę tą wylać na przygotowana wcześniej mate lub pergamin, przy pomocy szpatułki rozwałkować całość na grubość ok 3mm - robiąc to bardzo szybko gdyż szybko zastyga. 

Używając rodełka delikatnie pociąć zastygniętą masę, ale gdy będzie jeszcze ciepła - bo później nie da rady. Gdy całkiem zastygnie i będzie zimna połamać na kawałki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać karmelki przy pomocy widelca i odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia. Po zastygnięciu udekorować czekoladą. 

Smacznego

Tagi: czekolada
22:10, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (18) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach