środa, 27 lutego 2013

Nie ma jak domowa wędlinka, coraz częściej u nas w domu przygotowuje domowe wędliny gdyż te kupne, z nazwy inne w smaku praktycznie to samo, a jak szybko się psują... Tym razem schab gotowany delikatne i chude mięsko takie jak lubię :-) znalazłam go u Ani i od razu postanowiłam  zrobić i było warto. Jest chuda i pięknie pachnąca - aromatyczna, może nie jest zbyt soczysta ale jeżeli chcę coś soczystego piekę po prostu to :-) Polecam

przepis Ani
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 litr wody 
  • 2 łyżki soli morskiej 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 3 ząbki czosnku dałam 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe

opcjonalnie

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku do wywaru

 

Wszystkie składniki oprócz mięsa umieścić w garnku zagotować - wystudzić, włożyć mięso i ponownie zagotować ok 8 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wstawić znowu na gaz i gdy się zagotuje parzyć jeszcze ok 5 minut , zdjąć z gazu zostawiając w zalewie - wystudzić. Następnie wyjąć z zalewy i można spożywać jako wędlinę do kanapek lub jako mięsko do obiadu.

Smacznego 

Rada : Schab najlepiej obwiązać dratwą aby nadać mu kształt, potem będzie lepiej nam się kroiło.

 
11:30, kasandraa6 , Wędliny
Link Komentarze (2) »
sobota, 23 lutego 2013

Drink zdecydowanie dla kobiet, według mnie trochę zbyt mało alkoholowy, ale tu już zależy od nas samych :-) . W smaku bardzo smaczny ciekawe połączenie... Polecam

oryginał

na jedną porcję 

  • 20 ml wódki 
  • 100 ml nektaru bananowego 
  • 50 ml nektaru z czarnej porzeczki

Do większego kieliszka na dno wlewamy schłodzoną wódkę a następnie nektar bananowy oraz z czarnej porzeczki - cienkim strumieniem i podajemy. 

Polecam 

21:37, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (4) »
wtorek, 19 lutego 2013

Bardzo proste i efektowne ciasto do wykonania, puszysty biszkopt z galaretką to jedno z ulubionych ciast z mojego dzieciństwa... Niby taki zwyczajne ciacho a jak potrafi uszczęśliwić dzieci... :-) Polecam

przepis własny
  • 2 galaretki różnego koloru 

Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzącej wody i zostawić do całkowitego ścięcia się , następnie pokroić w kostkę - odstawić.

 na biszkopt

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 3 czubate łyżki  cukru pudru

Żółtka dzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu delikatnie wymieszać z żółtkami i mąką - wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C ok 20 minut do zrumienienia się. W międzyczasie rozłożyć na stole ściereczkę posypać ją sporą ilością cukru pudru. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier ciasto posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. I zostawić do lekkiego przestudzenia.

 Na masę śmietanową

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Śmietanę upić z cukrem pudrem na sztywno następnie wsypać galaretkę - wymieszać. W odrobinie wody namoczyć żelatynę - rozpuścić na parze( przestudzić ) i wymieszać z masą śmietanową. Wstawić na chwilę do lodówki - gdy masa zacznie tężeć rozwinąć biszkopt posmarować masą i zwinąć z powrotem w ścierce zostawić na noc w lodówce. '

Następnego dnia rozwijamy przekładamy na patere i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego  

 
poniedziałek, 18 lutego 2013

 

Ciekawy smak wędzonej ryby w połączeniu z ziemniakami, mozzarellą oraz sezamem na ciepło kotleciki smakują wyśmienicie, a na zimno najbardziej lubię podane z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym chili. Polecam

przepis własny
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 wędzona makrela
  • 1 wędzony pstrąg
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g mozzarelli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ok 5 łyżek bułki tartej
  • 50 g sezamu

do obtoczenia

  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej 

ponadto 

  • olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce wraz z rybami - oczyszczonymi  ze skóry i ości,  następnie posiekać drobno natkę pietruszki oraz mozzarellę, wrzucić do ziemniaków - dodać przyprawy oraz sezam, jaja i stopniowo dosypując bułkę tartą - wyrabiać kotleciki. Całość podzielić na większe kulki  i obtaczać w sezamie wymieszanym z odrobiną bułki tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.

Smacznego 

 
09:19, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 lutego 2013

Tak, jak już kiedyś pisałam nie jestem smakoszem kawy, choć powiem szczerze że w deserach ją uwielbiam - jak również podaną na zimno. I właśnie tym deserkiem postanowiłam sobie osłodzić ten dzień Św Walentego bo mąż daleko ... Polecam bo bardzo smaczny

oryginał

porcja na 6 sztuk

  • 300 ml śmietany 36%
  • 200 ml mocnej kawy ( z 2 łyżeczek)
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżki żelatyny 

ponadto 

  • odrobina kakao do posypania lub startej czekolady 

Żelatynę zalać odrobina zimnej wody. Kawę zaparzyć z cukrem , do garnuszka wlać śmietanę i połączyć z kawą. Następnie żelatynę podgrzać aby się rozpuściła ( wstawiając kubek do gorącej wody lub na chwilę do mikrofali) dodać do reszty składników i wymieszać. Tak przygotowaną mieszaninę przelewam do silikonowej formy i zostawiam na noc w lodówce by stężała. Wyciągam Panna Cottę na talerz ozdabiając gorzkim kakao lub startą czekoladą.

Smacznego

 
13:27, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (9) »

Doskonałe połączenie nalewki z sokiem, jest delikatna a zarazem rozgrzewająca oraz słodkawa jak kobieta ... :-)

przepis własny

Na jedną porcję

  • 30 ml nalewki wiśniowej
  • 10 ml wódki lub białego rumu
  • 20 ml nektaru bananowego 

Schłodzony nektar bananowy wlewamy do kieliszka następnie powoli wlewamy nalewkę wymieszaną z wódką lub rumem - alkohol opadnie na dno jak widać na zdjęciu. I podajemy gościom.  

Polecam

09:09, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (5) »
niedziela, 10 lutego 2013

Po obżarstwie pączkowym zapraszam wszystkich na pyszne muffiny z warzywami i serem pleśniowym. Są lekko słodkawe od papryki i wilgotne można podawać z ostrym sosem, lub po prostu lekko przestudzone z piekarnika czy też na zimno. Polecam

przepis własny

Na 12 - 14 muffin

  • 200 ml maślanki
  • 100 ml oleju kujawskiego z bazylia i czosnkiem
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g sera pleśniowego typu camembert
  • 1 łyżeczka miodu
  • 330 g mąki krupczatki

 

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę - odstawić. Do miski wlać maślankę,olej i wbić jajka - lekko ubić, Następnie wrzucić pokrojone warzywa i dodać przyprawy oraz resztę składników na końcu pokroić ser w grubszą kostkę i odłożyć ich 12 sztuk resztę wrzucić do miski. lekko wymieszać i nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzchu ułożyć po jednej kostce sera - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić na kratce.

Smacznego

Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej, Kujawski ze Smakiem, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.



 
Tagi: zioła
08:58, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (8) »
sobota, 09 lutego 2013

 

Chrupiące bułeczki z gruszką i niebieskim serem oraz bardzo aromatycznym olejem z bazyliom i czosnkiem - nie myślałam z początku że będzie tak wyczuwalny a jednak jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego mojego wypieki i takie bułeczki zabieram do pracy. A wam polecam jeśli lubicie takie smaki :-)

przepis własny
Na ok 10-12 sztuk
  • 400 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 ml mleko
  • 3 łyżki oleju kujawskiego z bazylią lub z bazylią i czosnkiem
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 200 g gruszki obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 jajko
ponadto
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1/4 kubka oleju z bazylią do posmarowania

Do miski wlej ciepłe mleko dodaj drożdże olej i połącz składniki , następnie wsyp połowę mąki z solą - wymieszaj. Dodaj pokruszony ser i kawałki gruszki i resztę mąki całość zagnieść - odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 30 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie lekko zagnieść ciasto zrobić wałek podzielić na 10-12 równych części, z każdego zrobić małe wałeczki, potem przekładać na przemian tworząc śrubę końcówkę przełożyć przez dziurkę i układać tak powstałe bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - posmarować olejem i posypać białym i czarnym sezamem - zastawić jeszcze na 15 minut aby podrosły. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut do zrumienienia się, studzić na kratce.

Smacznego



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,,??Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

 
16:39, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (5) »
piątek, 08 lutego 2013

 

Camembert to jeden z bardziej lubianych serów,lubię sery ale ten w szczególności darzę sympatią :-) Po tłustym czwartku proponuję coś nie - słodkiego, a bardziej aromatycznego lejącego się do chrupiących grzanek... Polecam 

Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ??Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. który organizuje blog Majanowe pieczenie a trwa do 10 lutego.

przepis własny
  • 1 camembert
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • szczypta ostrej papryki w proszku 
  • 2 łyżki oleju ,,kujawski ze smakiem,, z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Ser wyciągamy z pudełka i rozwijamy z papieru lekko ścinam górną białą część i posypuję ziołami oraz papryką i polewam oliwą. Zawinąć camembert z powrotem w papier i włożyć do pudełka, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 15 minut. Podawać z grzankami. 

Smacznego



środa, 06 lutego 2013

Pyszne, delikatne i nawet na zimno smakują dobrze... wyjdą każdemu wystarczy zrobić ciasto rozwałkować pokroić usmażyć i już gotowe obsypane cukrem pudrem stoją na waszym stole i czekają na zjedzenia... :-) Polecam

Oryginał
  • 270 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 17 g świeżych drożdży 
  • 180 ml mleka 
  • 50 g czystego smalcu 
  • 1 małe jajko 
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny 
  • 1 litr oleju 
  • cukier puder do posypania 

 

Do miski wsypać mąkę, cukry, pokruszone drożdże i kawałki masła - połączyć składniki dodając odrobinę ciepłego mleka , tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut. Następnie w reszcie mleka wymieszać cukier i smalec -wlać do zaczynu i zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. 

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm i pokroić na kwadraty. 

Rozgrzać olej 170 C , ale trzeba uważać żeby za mocno się nie rozgrzał bo pączusie się będą palić, a w środku pozostaną surowe. Smażyć na rumiano z obu stron, następnie wykładać na papierowy ręcznik aby wchłoną nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posypać cukrem pudrem.

Smacznego 

 
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach