piątek, 14 lutego 2014

Wilgotne serca truflowe z wyczuwalnym smakiem banana , bardzo szybkie i proste w wykonaniu dla każdego. Zamiast formy silikonowej można użyć blaszanej wyłożonej papilotkami papierowymi. Polecam

przepis własny

na ok 18 serc

  • 250 g masła
  • 300 g czekolady (biała,gorzka,mleczne)
  • 150 g pianek 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 2 jajka 
  • 2 banany 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • + kakao do posypania

Masło utrzeć wraz z cukrem na puszek wbić całe jajka i utrzeć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banana pokroić na większe kawałki dodać do masy wraz z roztopioną czekoladą i zmiksować do połączenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia przełożyć do masy czekoladowej wraz z piankami i wymieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy silikonowej serduszka i wstawić do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 10 minut po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie formę delikatnie odwracam i wyjmuję upieczone serduszka. Przed podaniem posypuję gorzkim kakao. 

Smacznego 

19:08, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (11) »
wtorek, 11 lutego 2014

Carpaccio z buraków z dodatkiem szpinaku to coś co lubię gościć na swoim stole jako dodatek  do cięższych dań. Burak jest częstym gościem w mojej kuchni pojawia się pod różnymi postaciami w zupie,sokach warzywnych czy też sałatkach. :-) W dodatku jest zdrowy i pyszny polecam wam przeczytać ten post jeżeli jeszcze się nie przekonaliście do tego warzywa :-)

przepis własny
  • 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 
  • 2 kulki mozzarella po 125g
  • 3 garści świeżych liści szpinaku 
  • świeżo mielona sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny do skropienia ( u mnie biały z mango) 
  • odrobina startego parmezanu

opcjonalnie

  • natka pietruszki

Liście szpinaku umyte i osuszone ułożyć na talerzu posolić, buraki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser odlać z wody i pokroić w plasterki.Buraki i ser układamy na przemian na liściach szpinaku tworząc koło, całość skrapiamy oliwą, octem i doprawiamy solą oraz pieprzem na końcu posypujemy odrobiną startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki.

Smacznego 

poniedziałek, 10 lutego 2014

To moja pierwsza w życiu kasza jaglana i powiem wam trochę się jej obawiałam , choć niepotrzebnie bardzo mi zasmakowała :-) jest delikatna a w połączeniu z moim sosem pycha aż niemożna się tego najeść. polecam

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry 

Kaszę ugotowałam z łyżeczką curry a potem dopiero ją posoliłam według tego przepisu

 na sos

  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

opcjonalnie 

  • natka pietruszki

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych - umyć i pokroić na mniejsze kawałki, marchew oczyścić i kroimy w plasterki.Paprykę i marchew podsmażyć na rumiano na patelni najlepiej bez tłuszczu przełożyć do garnuszka. Zalać wodą lub wywarem dodać grzyby i gotować na małym ogniu. W międzyczasie podsmażyć pokrojone na mniejsze  kawałki pieczarki i przełożyć do garnuszka i całość dusić aż marchew będzie miękka. W misce wymieszać wodę z mąką i śmietaną połączyć z sosem mieszając- zagotować.

Podawać z kaszą jaglaną i natką pietruszki. 

Smacznego

niedziela, 09 lutego 2014

Zdrowy koktajl na początek dnia, pyszny i sycący bez dodatku cukru, bardzo często piję koktajle czy też wyciśnięte soki z owoców lub warzyw zwłaszcza rano. Czasem przygotowuję sobie je dzień wcześniej kiedy wiem że rano nie będzie na to czasu i przechowuje w lodówce.

przepis własny

Na dwie porcje

  • 400 g maślanki 
  • 250 g roszponki 
  • 2 duże owoce kiwi 
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki otrębów

Owoce obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki - wrzucić do blendera. Roszponkę umyć, i przełożyć do blendera wraz z otrębami całość zmiksować wraz z maślanką - na koniec doprawić sokiem z cytryny. 

Smacznego  

piątek, 07 lutego 2014

Dziś na kolację proponuję rozgrzewający makaron z chilli i szpinakiem. To danie jest dość ostre ale pomoże nam w przeziębieniu dzięki właściwości chilli. Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada. Polecam

przepis własny

na dwie porcje

  • 500 g szpinaku 
  • 200 g ugotowanego makaronu 
  • 1 papryczka chilli 
  • garść startego parmezanu 
  • kilka szczypiorków czosnkowych lub 1 ząbek  czosnku 
  • 6 dużych suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów 
  • sól do smaku
  • garstka startego parmezanu
  • mały kawałek świeżego imbiru (obrać i zetrzeć)

Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną chilli starty imbir - podsmażyć. Następnie dodać liście szpinaku, oraz  pokrojony drobniutko szczypiorek czosnkowy lub rozgnieciony ząbek czosnku. gdy zmniejszą swoją objętość wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z ugotowanym makaron jeszcze chwile smażymy doprawiamy solą i przekładamy do miseczek posypujemy startym parmezanem. 

Smacznego

19:09, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 lutego 2014

Dziś proponuje na obiadek zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem tymianku i sera pleśniowego - wspaniale razem smakują. Jest jedwabista i sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu polecam

przepis własny
  • 1 litr domowego wywaru
  • ok 5-6 dużych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego tymianku 
  • ser z niebieska pleśnią
  • 1/2 cytryny

Buraki myjemy nakłuwamy każdy wykałaczką  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200C,  pieczmy ok 30 minut aż będą miękkie.

Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki - odstawić.  Wywar podgrzewamy i wkładamy buraki  oraz świeży tymianek -miksujemy na krem, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami pokruszonego sera pleśniowego dekorujemy gałązkami świeżego tymianku .

Smacznego



14:35, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 lutego 2014

Omlet to jedno z moich ulubionych śniadań :-) robię je dość często w różnych wersjach smakowych. Tym razem omlet z tuńczykiem i serem ,bez dodatku soli - oczywiście możecie ją dać jeśli chcecie ale mi wydaje się zbędna gdyż ser jest słony. Smakuje wyśmienicie, wyszedł bardzo puszysty nie wiem może do za sprawą wcześniejszego ubicia co pozytywnie mnie zaskoczyło a sam omlet bardzo delikatny. Podaję do z kiełkami i koktajlowymi pomidorkami lub innymi świeżymi warzywami. Polecam

przepis własny

na 1 porcję

  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka ekologiczne
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garstkę pokrojonego szczypiorku ( u mnie czosnkowy)
  • odrobina sera z niebieską pleśnią
  • kilka listków świeżej bazylii

Jajka wbić do miseczki i lekko ubić wymieszać ze szczypiorkiem i pokrojoną bazylią. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu i wylać jajka. Następnie wyłożyć odsączone mięso z puszki oraz pokruszyć kawałki sera. Gdy jajka powoli będą się ścinać złożyć na pół i smażyć do zrumienienia się, omlet na wpół usmażony zsuwam na talerz odwracam patelnie i przekładam omlet odwracając go do góry dnem i jeszcze chwilę dosmażam. Przekładam na talerz i podaję z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego

10:43, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach