piątek, 14 lutego 2014

Wilgotne serca truflowe z wyczuwalnym smakiem banana , bardzo szybkie i proste w wykonaniu dla każdego. Zamiast formy silikonowej można użyć blaszanej wyłożonej papilotkami papierowymi. Polecam

przepis własny

na ok 18 serc

  • 250 g masła
  • 300 g czekolady (biała,gorzka,mleczne)
  • 150 g pianek 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 2 jajka 
  • 2 banany 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • + kakao do posypania

Masło utrzeć wraz z cukrem na puszek wbić całe jajka i utrzeć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banana pokroić na większe kawałki dodać do masy wraz z roztopioną czekoladą i zmiksować do połączenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia przełożyć do masy czekoladowej wraz z piankami i wymieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy silikonowej serduszka i wstawić do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 10 minut po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie formę delikatnie odwracam i wyjmuję upieczone serduszka. Przed podaniem posypuję gorzkim kakao. 

Smacznego 

19:08, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (11) »
wtorek, 11 lutego 2014

Carpaccio z buraków z dodatkiem szpinaku to coś co lubię gościć na swoim stole jako dodatek  do cięższych dań. Burak jest częstym gościem w mojej kuchni pojawia się pod różnymi postaciami w zupie,sokach warzywnych czy też sałatkach. :-) W dodatku jest zdrowy i pyszny polecam wam przeczytać ten post jeżeli jeszcze się nie przekonaliście do tego warzywa :-)

przepis własny
  • 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 
  • 2 kulki mozzarella po 125g
  • 3 garści świeżych liści szpinaku 
  • świeżo mielona sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny do skropienia ( u mnie biały z mango) 
  • odrobina startego parmezanu

opcjonalnie

  • natka pietruszki

Liście szpinaku umyte i osuszone ułożyć na talerzu posolić, buraki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser odlać z wody i pokroić w plasterki.Buraki i ser układamy na przemian na liściach szpinaku tworząc koło, całość skrapiamy oliwą, octem i doprawiamy solą oraz pieprzem na końcu posypujemy odrobiną startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki.

Smacznego 

poniedziałek, 10 lutego 2014

To moja pierwsza w życiu kasza jaglana i powiem wam trochę się jej obawiałam , choć niepotrzebnie bardzo mi zasmakowała :-) jest delikatna a w połączeniu z moim sosem pycha aż niemożna się tego najeść. polecam

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry 

Kaszę ugotowałam z łyżeczką curry a potem dopiero ją posoliłam według tego przepisu

 na sos

  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

opcjonalnie 

  • natka pietruszki

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych - umyć i pokroić na mniejsze kawałki, marchew oczyścić i kroimy w plasterki.Paprykę i marchew podsmażyć na rumiano na patelni najlepiej bez tłuszczu przełożyć do garnuszka. Zalać wodą lub wywarem dodać grzyby i gotować na małym ogniu. W międzyczasie podsmażyć pokrojone na mniejsze  kawałki pieczarki i przełożyć do garnuszka i całość dusić aż marchew będzie miękka. W misce wymieszać wodę z mąką i śmietaną połączyć z sosem mieszając- zagotować.

Podawać z kaszą jaglaną i natką pietruszki. 

Smacznego

niedziela, 09 lutego 2014

Zdrowy koktajl na początek dnia, pyszny i sycący bez dodatku cukru, bardzo często piję koktajle czy też wyciśnięte soki z owoców lub warzyw zwłaszcza rano. Czasem przygotowuję sobie je dzień wcześniej kiedy wiem że rano nie będzie na to czasu i przechowuje w lodówce.

przepis własny

Na dwie porcje

  • 400 g maślanki 
  • 250 g roszponki 
  • 2 duże owoce kiwi 
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki otrębów

Owoce obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki - wrzucić do blendera. Roszponkę umyć, i przełożyć do blendera wraz z otrębami całość zmiksować wraz z maślanką - na koniec doprawić sokiem z cytryny. 

Smacznego  

piątek, 07 lutego 2014

Dziś na kolację proponuję rozgrzewający makaron z chilli i szpinakiem. To danie jest dość ostre ale pomoże nam w przeziębieniu dzięki właściwości chilli. Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada. Polecam

przepis własny

na dwie porcje

  • 500 g szpinaku 
  • 200 g ugotowanego makaronu 
  • 1 papryczka chilli 
  • garść startego parmezanu 
  • kilka szczypiorków czosnkowych lub 1 ząbek  czosnku 
  • 6 dużych suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów 
  • sól do smaku
  • garstka startego parmezanu
  • mały kawałek świeżego imbiru (obrać i zetrzeć)

Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną chilli starty imbir - podsmażyć. Następnie dodać liście szpinaku, oraz  pokrojony drobniutko szczypiorek czosnkowy lub rozgnieciony ząbek czosnku. gdy zmniejszą swoją objętość wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z ugotowanym makaron jeszcze chwile smażymy doprawiamy solą i przekładamy do miseczek posypujemy startym parmezanem. 

Smacznego

19:09, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 lutego 2014

Dziś proponuje na obiadek zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem tymianku i sera pleśniowego - wspaniale razem smakują. Jest jedwabista i sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu polecam

przepis własny
  • 1 litr domowego wywaru
  • ok 5-6 dużych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego tymianku 
  • ser z niebieska pleśnią
  • 1/2 cytryny

Buraki myjemy nakłuwamy każdy wykałaczką  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200C,  pieczmy ok 30 minut aż będą miękkie.

Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki - odstawić.  Wywar podgrzewamy i wkładamy buraki  oraz świeży tymianek -miksujemy na krem, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami pokruszonego sera pleśniowego dekorujemy gałązkami świeżego tymianku .

Smacznego



14:35, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach