piątek, 26 lutego 2016

Omlet na śniadanko jak znalazł - ostatnio to moje ulubione śniadano ;-) owsianki też pewnie były by dobre ale niestety jakoś nie mogę się do nich przekonać ...  Jest soczek i jest omlecik oraz ulubiony kozi ser do tego trochę świeżych ziół i gotowe.Polecam

przepis własny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki marchewki (miąższ po soku)
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • kilka plasterków sera koziego
  • czarny sezam
  • olej z pestek winogron
  • ok 2 -3 łyżki świeżych siekanych ziół (tymianek , bazylia)
  • 2 łyżki czarnego sezamu

ponadto

  • pleśniowy ser kozi

Żółtka oddzielić od białek białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , w międzyczasie wycisnąć sok z marchewki ( marchewkę trzeba wcześniej obrać). Soczek przelać do szklaneczki jeżeli jest za słodki można rozcieńczyć trochę wodą . Miąższ po wyciśniętym soku (dwie łyżki) dodajemy do ubitego białka wraz z żółtkami oraz wsypujemy jeszcze zioła, czarny sezam i delikatnie mieszamy razem z mąką .

Rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego wyłożyć masę i smażyć na średnim ogniu na rumiano przewrócić na druga stronę można użyć do tego dużego talerza - zsunąć omlet na talerz następnie przykryć patelnią i odwrócić na drugą stronę jeżeli będzie taka potrzeba można dodać odrobinę tłuszczu.

Usmażony omlet przełożyć na talerz następnie pokroić plasterki koziego sera posypać ziarnami czarnego sezamu i podawać.

Smacznego

09:46, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
środa, 24 lutego 2016

 

Pasta brokułowa z dodatkiem kiszonych ogórków taka na szybko do kanapek, świeżych warzyw czy też makaronu w zależności kto co woli i na co w danej chwili mamy ochotę. Ostatnio bardzo dużo robię takich smarowideł czy dipów do warzyw albo po prostu używam zamiast masła. I myślę że to będzie również ciekawy dodatek do grilowanego mięsa , Polecam

inspiracja
  • 2 szklanki obgotowanego brokuła
  • 1 szklanka pokrojonych w paski liści kapusty włoskiej
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki sparzonego słonecznika
  • sól, pieprz do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • szczypta kminu
  • szczypta chili w proszku

Różyczki brokuła ugotować na parze ok 5 minut mają być półtwarde. Można też wrzucić na gorącą wodę i gotować ok 3-4 minutki muszą się obrócić kilka razy następnie odcedzić i przelać zimną wodą aż będą zimne.

Przełożyć różyczki do blendera wraz z resztę składników i zmiksować na pastę ale nie musi być dokładnie . W międzyczasie dolewać wodę z ogórków kiszonych lub sok z cytryny. Gdy masa będzie będzie już odpowiednią konsystencję - spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Pokrojone liście kapusty włoskiej można zblanszowć ale nie jest to konieczne.

Smacznego

sobota, 20 lutego 2016

 

Pasta z bakłażanów z tymiankiem aromatyczna i pyszna do tego ulubiony chlebek i nic mi więcej nie potrzeba. No chyba że przyjdzie pora obiadu to nie wiem czy zdołam się temu oprzeć . Wystarczy ugotować makaron dodać pastę trochę parmezanu lub płatków drożdżowych i obiad na szybko gotowy. Polecam

przepis własny

  • 2 upieczone idealnie bakłażany
  • 4-5 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki (posiekanej drobno)
  • sól, pieprz do smaku

Bakłażany lekko przestudzić i obrać ze skóry - powinna sama odchodzić. Następnie pokroić wzdłuż w paski a potem kroić nożem wszerz w ten sposób wyjdzie nam kosteczka. Bakłażana przełożyć na sito i posolić dodać sok z cytryny i wymieszać - zostawić aby ociekł z nadmiaru soku. W międzyczasie pokroić w kostkę suszone pomidory i przełożyć do miseczki wraz z odsączonym bakłażanem. Obrać czosnek przecisnąć przez praskę wrzucić do miski dodać zioła i doprawić do smaku. Podawać z ulubionym chlebkiem, grzankami lub nawet wymieszane z makaronem z dodatkiem parmezanu lub dla wegan z płatkami drożdżowymi.

Smacznego

10:16, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
piątek, 19 lutego 2016

 

Pieczenie bakłażanów wydaje się banalnie proste i takie jest wystarczy nam piekarnik wykałaczka no i oczywiście bakłażany. Trzeba je po nakłuwać aby podczas pieczenia nie pękły i nierozprysły się nam po całym piekarniku. Do tego odpowiedni czas i gotowe można z nich wyczarować pyszne pasty . Polecam

Bakłażan jest nisko kaloryczny dlatego mogą jeść go spokojnie bez wyrzutów osoby na diecie. Do tego jest bardzo zdrowy zawiera magnez, potas oraz błonnik polecam np na lekką kolację.

przepis własny
  • 2 bakłażany
  • grubsza wykałaczka

opcjonalnie

  • papier do pieczenia

 

Bakłażany po nakłuwać wykałaczką kilkanaście razy u mnie to ok 40 dziurek w jednym bakłażanie.

Rozgrzać piekarnik do 200 C bakłażany umieścić na blaszce można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia - pózniej będzie mniej mycia.

Do nagrzanego piekarnika wstawić warzywa i piec ok 30- 40 minut ale po 30 minutach sprawdzić patyczkiem przez nakłucie go jeżeli będzie już bardzo obkurczony i miękki to wyłączyć piekarnik i pozostawić go tam jeszcze przez 10 minut.

Po tym czasie wyjąć i przeciąć wzdłuż - skóra sama powinna odejść nam od miąższu - to oznacza że idealnie nam się upiekł. Ściągnąć skórę pokroić miąższ i zrobić np pastę lub wydrążyć go łyżką i zjadać np z solą i odrobiną soku z cytryny .

Polecam

20:28, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 lutego 2016

Dzisiejsze śniadanie Walentynkowe nie jest zbyt fotograficzne , ciężko było mi jakoś zrobić zdjęcie . Ale danie jest bardzo smaczne dlatego polecam, zaskoczcie swoją druga połówkę własnymi dodatkami. Coś zwykłego podane z akcentem serduszkowym.

 Propozycję na to danie dostałam od koleżanki kiedy byłam akurat w Polsce od Moniki M chociaż trochę je urozmaiciłam . Pierwszy sposób jest mój drugi Moniki - zdjęcie dodam pożniej . Ja podaję takie tosty z serem ale można włożyć w tosta dosłownie wszystko na co przyjdzie wam ochota, usmażone pieczarki, szpinak, szynka itp . Polecam

inspiracja Monika M

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2-4 jajka
  • garść żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • suszone pomidory ale nie z oliwy
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

 

W dwóch kromkach chleba wyciąć foremką serduszka i odłożyć. Na kolejnych dwóch ułożyć starty ser posypać ziołami i pokruszonego pomidora suszonego na wierzch nałożyć kromkę z wyciętym serduszkiem . Przygotować tak dwa tosty , rozgrzać toster u ułożyć przygotowane kanapeczki, wbić po jednym lub po dwa jajka do każdego tosta. Posoli ć i popieprzyć posypać z wierzchu jeszcze odrobiną tartego sera - zamknąć toster ale specjalnie mocno nie dociskać - bo wtedy jajko może wypłynąć. Po ok 2 minutach sprawdzamy czy jest upieczone - w zależności czy wolicie bardziej przypieczone czy mniej. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.

Propozycja numer 2

  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 jako
  • oliwa
  • sól, pieprz

Z kromki wyciąć kółeczko , rozgrzać oliwę położyć kromkę chleba a do środka wbić jajko - posolić i popieprzyć . Smażyć aż jajko się zetnie lub odwórucić na druga stronę.

Podawać od razu. 

14:44, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach