czwartek, 25 listopada 2010

Smaczna sałatka rozgrzewająca na pierwszy śnieg w tym roku, ostra i taka właśnie jest pyszna polecam w szczególności na mrożne dni . 

przepis z tego bloga :-)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziarna sezamu

w oryginalnym przepisie było jeszcze

  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 2 -3 łyżki posiekanej kolendry (zabrakło)

Cebulę pokroić w piórka posolić, dodać kurkumę i dusić na oliwie z masłem pod przykryciem - gdy będzie dochodzić dodać pokrojoną chili, sezam i cukier. Przykryć i dalej dusić - następnie wrzucić różyczki kalafiora i wlać 1/4 szklanki wody, przykryć. Smażyć jeszcze chwilę, zestawić z ognia - tak pozostawić pod przykryciem by doszło. Kalafior powinien być lekko twardawy.

Podawać najlepiej na ciepło.

Smacznego

19:25, kasandraa6 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 listopada 2010

Ciastka maślane które są w moim domu od lat, to ciasto jest również podstawą kruchego ciasta do tarty lub innych ciast... Jest pyszne maślane i delikatne oraz bardzo aromatyczne, czasem dodaje jeszcze otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Polecam :-)

przepis własny
  • 200 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g mąki pszennej

Masło najpierw utrzeć z cukrem i żółtkiem, następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce ok godzinki po czym wałkować na grubość ok 2 mm i wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 5 do lekkiego zrumienienia się brzegów.

Smacznego

19:13, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
sobota, 20 listopada 2010

Spaghetti często gości na naszym stole bo bardzo je lubimy ,takie tradycyjne ...

przyrządza się różne sosy ale, najczęściej bolognese z dodatkami a makaron do niego powinien być al dente lekko twardawy ale nie surowy i gorący nie przelewamy go zimną wodą - tylko ląduje prosto na talerzach... polany sosem. Taki szybki obiad.

  • makaron spaghetti 1 paczka
  • mielone mięso wieprzowo -wołowe 0,5 kilograma
  • sól 0,5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
  • ser żółty 15 dag
  • 1 słoiczek koncentratu z cukinii
  • 3 łyżki oregano suszonego
  • 3 ząbki czosnku

Podsmażyć na oleju mięso z całymi koncentratami i przełożyć do rondla, podlać wodą posolić i popieprzyć. Dodać rozmiażdżone ząbki czosnku, oregano i dusić pod przykryciem. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu .Nałożyć na talerze makaron na środek polać sosem, posypać startym serem.

Czasem dodaję jeszcze trochę słodkiej papryki w proszku :-) na końcu gotowania.

Smacznego

22:18, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (2) »
piątek, 12 listopada 2010

poduszkowiec 1

Bardzo smaczne ciasto pulchniutkie, delikatne a zarazem lekko mokrawe, w smaku bardzo przypomina mi suflet czekoladowy. A samo ciasto zupełnie inaczej smakuje z dodatkiem nutelli polecam ;-) a był taki

  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka nutelli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii

Ser utrzeć z serkiem i ekstraktem waniliowym - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z połową cukru. Następnie dodać miksując jogurt naturalny, olej i mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać kakao i nutelle - zmiksować. Ubić piane z białek z resztą cukru - wymieszać delikatnie z masą kakaową wylać na blachę wyłożoną papierem dopieczenia.

Masę serową przełożyć do tuby z końcówką 0,05 i wyciskać ser na ciasto tworząc kwadraty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 C ok 30- 40 minut do tzw suchego patyczka.

Wystudzić i podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

poduszkowiec 2

 
niedziela, 07 listopada 2010

lody chałwowe1

Lody chałowe pyszne rozpływały się w ustach, choć nie dla każdego raczej dla smakoszy chałwy oj tak :-) Niektórym może się wydawać że smak dość dziwny ... aż ciężko go opisać. Musicie sami spróbować ...mi smakowały.

Na jeden litr lodów

  • 1/2 kg chałwy waniliowej
  • 300 ml naturalnego jogurtu greckiego lub śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem , następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz pokruszoną chałwę na przemian z jogurtem - połączyć. (Masę chałw-ową można przetrzeć jeszcze przez grube sito jeśli chcemy aby nasze lody nie miały kawałków chałwy.) Następnie schłodzić mocno w lodówce. Następnie postępuj według instrukcji maszynki do lodów.

Lody można posypać przedpodaniem gorzkim kakao :-)

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

lody chałwowe2

 
18:53, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (6) »
sobota, 06 listopada 2010

Wszędzie widzę te palce więc i ja musiałam się skusić i niekoniecznie na Halloween. Kruche i maślane - bardzo polecam

przepis Moje wypieki
  • 220 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki oprócz migdałów wrzucić do miski i zmiksować na jednolita masę. Następnie schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Z schłodzonego ciasta uformować paluszki , powinny być cieńsze niż nasze - gdyż jeszcze urosną. Migdały przecinam na pół i wciskam na palec.

Piec ok 10-15 minut w 180 C .

Smacznego

22:53, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
środa, 03 listopada 2010

Pyszne żołądki drobiowe z czosnkiem ,proste w przygotowaniu dla każdego. Polecam

przepis własny
  • 60 dag żołądków drobiowych
  • 3 szklanki wody
  • mąka pszenna
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz do smaku

Żołądki umyć oczyścić z błon, ewentualnie po przekrajać na pół. Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju - przełożyć do rondla, zalać wodą dodać przeprawy i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aby nie przywarło. Gotować do miękkości. Pod koniec duszenia dodać zmiażdżone ząbki czosnku i jeszcze chwilę pogotować ok 5 minut.

Podawać na gorąco z ziemniaczkami

Smacznego

poniedziałek, 01 listopada 2010

cukinia z kurczakiem...

Bardzo smaczne cukiniowe danie z kurczakiem z tego bloga. Odrobinę zmodyfikowane z pomienionym ketchupem i marchewką, dodatkiem ode mnie sosu worcester. Zdjęcie zajęło drugie miejsce.

  • 3 małe cukinie
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 20 dag małych pieczarek

Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić solą,pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i polać sosem sojowym oraz sosem worcester - odstawić na półgodzinki. Pieczarki pokroić na małe kawałki - usmażyć. Cukinie pokroić w długie cienkie paski posolić i podsmażyć na minimalnej ilości tłuszczu - przełożyć na talerz na to usmażoną cebulkę, na to część pieczarek. Kurczaka posypać majerankiem i podsmażyć na patelni - ułożyć na pieczarkach i na to pozostałą część pieczarek.

Podawać na ciepło

Smacznego

 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach