wtorek, 29 listopada 2011

Delikatne bułeczki, pachnące i takie cieplutkie na śniadanko dla rodzinki w sam raz do tego  chrupiąca kruszonka z wierzchu kto się im oprze ...

przepis własny

Na 8 bułek 

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 400 - 450 g mąki pszennej

Ponadto 

Do miski wlać maślankę, dodać jajko, rozpuszczone i przestudzone masło, płynny miód oraz drożdże - wymieszać do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać przesiana mąkę  i wyrobić ciasto ok 5 minut. Gdy będzie się kleiło do rąk posmarować oliwą, ciasto przełożyć do miski - przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. 

Kolejnego dnia ciasto wyłożyć na stolnice odgazować, uformować kulę i podzielić ja na osiem równych części.  Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie związać go na środku, i każdą końcówkę zawijać do środka.Tak uformowane bułeczki wyłożyć na blachę i pozostawić na ok 15 - 20minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować każdą  bułeczkę roztopionym masłem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec na rumiano ok 20-30 minut. Przestudzić i podawać z masełkiem i konfiturami. 

Smacznego 

13:53, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
piątek, 25 listopada 2011

Czekoladowe pancakes z jabłkami wilgotne w środku po porostu pyszne. Chciałam podać też z roztopioną czekolada niestety wszystko zostało zjedzone w błyskawicznym tempie :-) ...

przepis własny
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki kakao

 Maślankę  roztrzep razem z jajkiem,olejem i łyżką płynnego miodu - dodaj mąkę, kakao i utrzyj mikserem do połączenia się składników. Następnie obierz jabłka,zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj z ciastem. Smażyć na patelni teflonowej najlepiej bez tłuszczu lub tylko smarując ją pędzelkiem. Smażyć z obu stron do lekkiego przypieczenia.

Podawać na gorąco z cukrem pudrem, miodem czy też powidłami ...

Smacznego 

poniedziałek, 21 listopada 2011

Pleśniak znane ciasto i robione bardzo często w moim domu z jabłkami czy tez innymi owocami takie na szybko gdy goście zaskoczą :-) polecam

przepis własny
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 250 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Wszystkie składniki wysypujemy na stolnice i mieszamy siekając nożem, następnie rozcieramy w rękach tworząc tzw kruszonkę. Ciasto dzielimy na trzy części, dwie wsypujemy na blachę wcześniej wyłożoną  papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia się.

  • 1,5 kg jabłek do 2 kg

 W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach - gdy owoce są kwaskowe można przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z odrobiną cukru. 

  •  4 białka 
  • 1/2 szklanki cukru

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika uważając by się nie poparzyć wykładamy na ciasto starte jabłka na to ubita pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki która nam została. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut do zrumienienia się wierzchu.  Podawać na ciepłe lub wystudzone. 

Smacznego

 Parówki choć nie należą do  zbyt zdrowych, to jednak goszczą w naszym domu - od czasu do czasu. Jadamy je,ale wybieramy zawsze te co mają największą zawartość mięsa. Z ulubionym boczkiem mojej sześcioletniej córki i żółtym serem. Polecam

przepis  Agnieszki.J
  • 6 cienkich parówek lub cienkich kiełbasek
  • ok 6 grubych plastrów żółtego sera 
  • 6 plastrów wędzonego boczku

Z parówek zaciągamy folię następnie nacinamy przez środek tak by nie przeciąć z drugiej strony. I zostawić nienacięty koniec i początek. Następie ser przecinamy na dwa kawałki aby ułożyć je wzdłuż w parówce. Każdą kawałek obwijamy plastrem wędzonego boczku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15-20 minut w 180 C . 

Podawać na gorąco.

Smacznego

 

niedziela, 20 listopada 2011

Ser robiony jakiś czas temu który potrzebowałam do placków a nigdzie nie mogłam go kupić. Jest delikatny w smaku lekko słonawy który lubię łączyć z pieczywem a na serku odrobina dżemiku ... :-)

przepis własny
  • 1,5 litra mleka prawdziwego od krowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 cytryny 

 Mleko wlać do garnka z grubym dnem, i podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć dodać soli oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny. Następnie gotować jeszcze chwile co jakiś czas mieszając, gdy zacznie wytwarzać się ser zdjąć z ognia i przecedzić przez sito wyłożone wcześniej gazą lub czystą ściereczką. Tak pozostawić do całkowitego ocieknięcia i wystudzenia. Przełożyć do miseczki i przechowywać przez kilka dni w lodówce. 

Smacznego 

09:46, kasandraa6 , Wytrawnie
Link Komentarze (7) »
niedziela, 13 listopada 2011

 

 

Gdy dopada nas przeziębienie najlepszym sposobem jest ten trunek oczywiście tylko dla dorosłych. Pijemy go gdy zaczynamy czuć się źle ,to najlepsza metoda na przeziębienie w okresie zimy. Wypijamy dwa kieliszki na noc i wskakujemy pod ciepłą kołderkę... :-) to działa przetestowany na naszej rodzinie i na sobie rzecz jasna, a przepis pochodzi od mojej kuzynki -Aniu - dziękuję :-)

przepis Ania J.
  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 1 szklanka spirytusu 
  • 1 szklanka płynnego modu

Mieszamy sok z cytryn z miodem i spirytusem - całość zostawiamy do przegryzienia na ok 1 tydzień. NIE DODAJEMY WODY

Oczywiście można ten trunek przygotować w ten sam dzień kiedy czujemy że bierze nas grypa  i zostawić na godzinę do przegryzienia, ale lepiej gdy trochę postoi.

Pijemy dwa kieliszki na noc i wskakujemy pod kołderkę.

Polecam

21:26, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (14) »

Doskonałe ciasto drożdżowe bez wyrabiania delikatne w smaku i puszyste oraz wilgotne w środku co tu dużo mówić upiekę na pewno je jeszcze nie jeden raz ... Polecam :-) a znalazłam je na tym blogu

forma 35/24 cm

  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

 dodatkowo:

  •  kruszonka 

 Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ,(bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie  wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka - wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać całość łyżka i przełożyć do blachy  posypać kruszonka i pozostawić pod przykryciem na ok 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już ciepłe nie gorące wyjąć i podawać.

 Smacznego



Kruszonka do ciasta kto jej nie lubi :-) zawsze robię większą jej ilość i trzymam w zamrażalce. Kiedy tylko potrzebuję wyciągam i posypuje ciasto czy tez muffiny bez rozmrażania .A jak zabraknie mi jajek w domu :-) to zamiast żółtek dodaję łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Polecam

przepis własny
  • 150 g masła
  • 2 żółtka lub łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Na stolnice wysypać mąkę wymieszaną wcześniej z cukrem dodaj żółtka kawałki zimnego masła i mieszaj siekając nożem lub specjalnym tasakiem do ciasta kruchego. Następnie rozcieraj między palcami do uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posypuj ciasto przed pieczeniem lub zamroź.

Polecam

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach