piątek, 30 listopada 2012
Od niedawna tradycją w naszym domu stało się pieczenie chleba...  Taki cieplutki z chrupiącą skórką i wilgotny w środku. Na Boże Narodzenie postanowiłam urozmaicić go iście świątecznymi dodatkami: żurawinowym akcentem i orzechową nutą - czy czujecie już tę aurę wigilijnych spotkań? Do tego domowe masełko…  i nie potrzeba nic więcej.
przepis własny

 ok 20 kromek

Składniki na zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego*
  • 300 g ciepłej wody + 1 litr na dno piekarnika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 

*  jeżeli zakwas jest młody, dodać łyżeczkę suchych drożdży.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, zafoliować i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 100 g ciepłej wody
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Po 12 godzinach dodajemy do ciasta resztę składników i mieszamy do połączenia - ciasto będzie klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia od 2 do 3 godzin do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu przerabiamy (mieszamy) ciasto i przekładamy do formy keksowej (o rozmiarze 30/11 cm) posmarowanej olejem - zostawiamy, aby jeszcze wyrosło. Następnie na dno piekarnika wstawiamy około jednego litra wody w blaszce, wstawiamy chleb na kratkę w piekarniku i pieczemy w 180 C przez ok. 50 minut.

Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i układamy na kratce do wystygnięcia.  

Smacznego

 

czwartek, 29 listopada 2012

 

Dla smakoszy kawy filiżanka tego gorącego napoju to niemalże rytuał. Ja do nich nie należę, ale w te święta postanowiłam i ją nieco przystroić ;) Wzorując się na strojnej choince dodałam słodki, piernikowy akcent do kawy, uzupełniając smak laską wanilii...

Niezapomniany urok chwili, kiedy za oknem hula śnieżna zawieja, a Ty zmęczona świątecznym szaleństwem siadasz wygodnie z fotelu z filiżanką aromatycznego napoju, który delikatnie Cię rozgrzeje. Zaserwuj przysmak swoim gościom - zapewniam, że im też zasmakuje...

 przepis własny

Składniki:

  • 1 szklanka wody 
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki startej czekolady

Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier oraz kawę z przyprawą do piernika i podgrzewać do połączenia się składników, po czym odstawić. 

Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka - przełożyć do drugiego garnuszka, wlać mleko i podgrzać, ale nie gotować. Połączyć z mieszanką kawową i przelać do szklanek.

Teraz ubić szybko mocno schłodzoną śmietanę - przełożyć do szprycy i udekorować kawę, posypując odrobiną czekolady.

Smacznego

 
środa, 28 listopada 2012

 Zaraz zaraz w ferworze rybnych perturbacji chyba zapomniałam o deserowym komponencie ? Nie może zabraknąć łakoci, które wypełniają po brzegi buzie najmniejszych łasuchów. Na deser proponuję makowe zawiniątka z dodatkiem zdrowej słodyczy - suszonych owoców. Można je ugotować lub usmażyć - wybierzcie sami. 

przepis własny

na ok 45 sztuk

Składniki na farsz:

  • 100 g maku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych daktyli 
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej marakui
  • 50 g kandyzowanych suszonych śliwek
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 6 sztuk herbatników typu petit bure
  • otarta skórka z jednej cytryny

Mak zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie wylać wodę, a mak zmielić przez maszynkę o gęstym sicie wraz z orzechami. Następnie dodać suszone owoce pokrojone na mniejsze kawałki oraz miód i pokruszone herbatniki – wymieszać. Jeżeli lubicie bardzo słodkie przekąski można dodać jeszcze miodu.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko

Do ciepłej wody dodać jajko, olej, sól i wymieszać z mąką – zagnieść ciasto, wyrabiając przez 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowywać na cienkie placki i wykrawać kółeczka. Na nie nakładać po łyżeczce nadzienia i sklejać na górze w kształt sakiewki.

Smażyć* w głębokim oleju na rumiano lub gotować w osolonej wodzie.

*Sakiewki smażone podawać na gorąco, gdyż po wystudzeniu mogą robić się twarde. Po ponownym podgrzaniu miękną znowu.

Smacznego

 

Zostały już ostatnie chwile na upieczenie Christmas Cake dlatego spieszcie się bo warto :-). To ciasto z bardzo dużą ilością bakali i dodatkiem brandy myślę że wam zasmakuje - jeżeli oczywiści lubicie bakalie . Nie możecie zapomnieć owinąć podwójnie papierem foremki jak również podwójnie wyłożenia jej dna - jest to konieczne.  Więcej zdjęć za jakiś czas :-)

oryginał

forma u mnie 24 cm

  • 450 g  koryntek (dałam żurawiny)
  • 175 g sułtanek
  • 175 g rodzynek
  •  50 g kandyzowanych czereśni (wypłukanych wysuszonych i drobno posiekanych)
  • 50 g kandyzowanych skórek cytrusowych
  • 3 łyżki brandy
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 225 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g migdałów (mogą być w skórkach)
  • 1 łyżeczka melasy
  • 225 g brązowego cukru
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 110 g migdałów jeśli zrezygnujemy z lukru

Dzień przed pieczeniem, wszystkie owoce przekładamy do miski i mieszamy polane brandy - odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce.

Formę wykładamy podwójnym papierem do pieczenia,  z zewnątrz obkładamy formę folią aluminiową. Przygotować jeszcze dość duży papier podwójnie złożony do przykrycia ciasta.

Piekarnik nastawić na 140 C. Mąkę przesiać do dużej miski, wraz z solą, przyprawą piernikową. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do białości. W kolejnej misce ubić jajka i powoli dodawać masę maślaną, wymieszać delikatnie z mąką i przyprawami. Wrzucić bakalie, orzechy, skórkę z pomarańczy oraz melasę połączyć składniki. Masę przełożyć do przygotowanej formy i przykryć przygotowanym papierem na środku zrobić dziurkę o średnicy 2 cm i piec na najniższej półce piekarnika 4 godziny i 45 minut - czasem może to trwać dłużej. 

Ciasto studzić w piekarniku przez pół godziny - potem wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. W zimnym cieście zrobić dziurki wykałaczką i nasączyć brandy zwinąć w papier - schować do worka i odstawić na tydzień w chłodne miejsce, powtarzać tą czynność raz w tygodniu do świat czyli czas leżakowania ok 4-5 tygodni.  

Jeżeli nie będziemy ciasta lukrować migdały wysypać na wierzch przed pieczeniem.

Smacznego

wtorek, 27 listopada 2012
Trochę się uzbierało tych rybnych wariacji, ale ta propozycja jest doskonałym uzupełnieniem reszty świątecznych dań. Jest delikatna w smaku, można ją skropić sokiem z cytryny lub podać z sosem chrzanowym. Łakomczuchy nie pozwolą jej długo pozostać na stole...
przepis Pani domu

 ok 8 porcji

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • garść siekanego koperku
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  •  3 ½ łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 40 ml ciepłej wody
  • sok z cytryny

Ryby gotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego,przez około pół godziny. Następnie wyjąć i odsączyć na sicie.

Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną, następnie zmielić przez maszynkę wraz z rybą. Do masy rybnej dodać jajka, posiekany koperek oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.

Folię aluminiową posmarować koniecznie margaryną, aby się nie przykleiła się do ryby. Uformować dwa wałeczki i zawinąć w wysmarowaną folię. Całość gotować na parze przez 30 minut, po czym wystudzić.

Zimną galantynę rozwinąć i pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku.

Przygotować galaretę: żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i połączyć z gorącym wywarem – wystudzić do lekkiego stężenia i zalać rybę.

Przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny.

 ok. 4 godzin

Przepis pochodzi ze starego wydania gazety “Pani domu”. 

 
21:40, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 26 listopada 2012

Sycąca jajecznica z dwoma serami na śniadanko lub kolację do tego ostatnie pomidory z mojego ogrodu :-) i pysznymi jajkami od naszych kurek ... hm nic mi dziś więcej nie potrzeba... 

przepis własny
  • 2 jajka 
  • 1 pomidor 
  • 150 g sera korycińskiego lub mozzarelli 
  • 2 plasterki sera pleśniowego 
  •  sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka masła 
  • koperek do dekoracji 

Na patelni roztop masło wrzuć grubo pokrojonego pomidora następnie wbij jajka i pokrojony w grubszą kostkę ser całość smaż do ścięcia się jajka dopraw do smaku. Gorącą jajecznicę przełóż na talerz i połóż dwa plasterki sera pleśniowego - posyp odrobiną koperku.

Smacznego 

20:31, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 listopada 2012

To nie są zwyczajne śledzie - są bardzo wykwintne, nadają się dla smakoszy lubiących dziwne połączenia kulinarne. Pierwszego dnia w ogóle mi nie smakowały, drugiego dnia trochę były lepsze, ale trzeciego dnia stwierdziłam, że są naprawdę dobre. Tylko było już za późno, bo został tylko jeden.... I gdzie szukać winnego? 

Składniki:

  • 4 duże wymoczone śledzie
  • 250 g mrożonych śliwek węgierek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g siekanych migdałów
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny (dałam z dwóch)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ćwierć szklanki białego wina półsłodkiego
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki siekanej pietruszki lub odrobinę koperku 
 
Wymoczone w wodzie śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie przeciąć wzdłuż i zwinięte w ruloniki ułożyć na głębokim półmisku, który odstawiamy.
Morele zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia - po tym czasie odsączyć z wody i pokroić w paski.
Śliwki bez pestek wrzucić do rondelka, podlać winem i dusić pod przykryciem, a gdy się rozpadną - zmiksować, przerzedzić przez sito. Teraz dodać pieprz, miód, otartą skórkę z cytryn plus sok i olej Kujawski - wszystko wymieszać z pokrojonymi morelami oraz posiekanymi migdałami. Powstałą marynatą zalać śledzie i odstawić na ok. 2 dni. Po tym czasie można jeść, bo dopiero nabierają prawdziwego smaku. 
Smacznego
 
Porcji ok. 4
Czas do 3 dni
Przepis pochodzi z książki “Polskie tradycje świąteczne”
Hanny Szymanderskiej
i jeszcze fotki...
09:07, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (3) »
czwartek, 22 listopada 2012

Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej... 
przepis własny

na ok 18 porcji

Składniki na piernik (na formę 26 cm):
  • 120 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 250 g miodu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 450 g mąki pszennej

Do garnka wrzucić Palmę, dodać miód, cukier, przyprawę piernikową i podgrzewać do rozpuszczenia. W międzyczasie rozpuścić sodę w mleku i wlać do garnka - połączyć składniki. Całość zdjąć z ognia i przestudzić, ale gdy masa będzie jeszcze ciepła wbić jajka, dodać mąkę i wymieszać. Powstałe ciasto odstawiam na jeden dzień.

Kolejnego dnia wykładam formę kwadratową o rozmiarze 26 cm papierem do pieczenia i przekładam ciasto do formy - będzie się kleiło (można obsypać sobie ręce mąką). Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni C termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy nie ma śladu surowego ciasta.

Wystudzić w uchylonym piekarniku, zimne ciasto przekroić na pół w poprzek, odstawić. 

Składniki na poncz:

  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki amaretto

Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć obydwa przekrojone placki piernika - przygotować marcepan.

Składniki na marcepan:

  • 300 g białych migdałów
  • 1 białko
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto lub ekstraktu migdałowego

Migdały zalać gorącą wodą, a gdy woda trochę przestygnie - obrać ze skóry. Białe migdały zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać białko i stopniowo dodając cukier puder, ucierać na gładką i dość gęstą pastę-masę. W międzyczasie dodać amaretto lub ekstrakt migdałowy.

Nasączony piernik przełożyć pastą marcepanową - przygotować polewę czekoladową.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady
  • 35 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,

Margarynę rozpuścić na parze, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić mieszając. Uważać, aby czekolada nie podgrzała się zbyt mocno, bo wtedy może się zważyć. Trzeba po prostu pilnować, aby miska nie dotykała wody.

Piernik polać polewą czekoladową.

Po zastygnięciu czekolady zawijam ciasto w papier do pieczenia i wkładam do worka foliowego, gdzie zostawiam je na kilka dni.

i jeszcze kilka fotek...

środa, 21 listopada 2012

 

Krem mocno pomarańczowy z kawałkami skórki pomarańczowej, chciałam aby były zdecydowanie wyczuwalne więc pokroiłam je drobniutko zamiast ścierać na tarce i do był naprawdę dobry wybór. Jest przepyszny, niemożna się od niego oderwać doskonały na jesienną chandrę kiedy można go wyjadać wprost ze słoiczka lub podarować przyjaciółce - na pewno się ucieszy :-) Polecam... 

oryginał
  • 75 g masła 
  • 3 jajka 
  • 75 g cukru
  • 125 ml soku z pomarańczy (1 duża sztuka)
  • otarta skórka z jednej pomarańczy 
  • 2 łyżeczki suszonej gorzkiej pomarańczy

Masło rozpuścić na ogniu wraz z cukrem, dodać resztę składników i gotować na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje (kilka minut) uważać aby się ale się nie - zważyła. Gdyby tak się stało i pojawiły by się białe grudki zdjąć szybko z ognia wstawić garnek do zimnej wody i miksować.  Zimny krem przełożyć do słoiczka. 

Smacznego

i jeszcze kilka fotek...

09:21, kasandraa6 , na prezent
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 19 listopada 2012

Mocno wilgotny sernik z wyczuwalnym aromatem pomarańczy który rozpływa się w ustach i taki puszysty jak chmurka... Pycha

przepis własny
  • 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 125 g masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 duża pomarańcz 
  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku suszonej gorzkiej pomarańczy

W garnuszku rozpuścić masło, przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru i skórką pomarańczy - dodawać stopniowo ser, śmietanę, sok z pomarańczy i przestudzone masło - miksować do połączenia składników.  Masę serową wymieszać z mąką, następnie ubić białka na sztywno dodając pozostały cukier w czasie miksowania. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową i wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C  na środkową część, a na dno wstawić blaszkę z wodą po 10 minutach zmniejszyć temp do 170 C i piec ok 50 minut do zrumienienia się. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia.

Smacznego 

23:54, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach