środa, 27 listopada 2013

Uwielbiam gofry w każdej postaci choć nie robię ich zbyt często bo wiadomo że na jednym się nie skończy :-) Dziś moje gofry wzbogaciłam o dodatek piwa który nadaje im fajnego posmaku i puszystości.

przepis własny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki piwa 
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli 

 W ciepłym mleku  rozpuścić drożdże dodać piwo,  maślankę, jajka rozpuszczone mało i połączyć. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy wszystko razem do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. 

  • 4 łyżki roztopionego masła

Następnego dnia  nagrzać gofrownice i smażyć mini gofry na rumiano, a ciasto wylewam tylko na sam środek. Po każdym ściągnięciu gofra smaruję roztopionym masłem.

Podaję z zwyczajnie cukrem pudrem.

Smacznego

 
16:16, kasandraa6 , gofry
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 listopada 2013

Szynka marynowana w piwie Książęce o aromacie dzikiej róży nadaje potrawie nie co dziennego smaku i pięknego aromatu w połączeniu z powidłami śliwkowymi smakuje wyśnicie. Mięso jest soczyste i mięciutkie dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam

przepis własny
  • 1,3 kg  szynki wieprzowej
  • 2 gałązki tymianku 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe ( pokruszyć )
  • 2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 cytryna 
  • 2 szklanki ciemnego piwa Książęce

Mięso umyć osuszyć, natrzeć solą z miodem oraz ziołami - zalać piwem i odstawić na noc. Kolejnego dnia wyjąć szynkę z zalewy i obwiązać dratwą nadając jej kształt rulonu. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Cytrynę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 C i piec przez 2 -do 2,5 godziny. Moje mięso było lekko krwiste ale jeżeli wolicie bardziej wypieczone trzeba wydłużyć czas pieczenia. Upieczone mięso miało temperaturę 85 C.

 powidła śliwkowe

  • 1/4 szklanki piwa 
  • 1 szklanka wody 
  • 100 g suszonych śliwek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka pasty z chilli 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Śliwki namoczyć w piwie wymieszanym z wodą - ja zostawiam na noc.

Następnie całość wlewam do garnuszka dodaję resztę składników i gotuję na małym ogniu aż śliwki częściowo się rozpadną. Dodaję soku z cytryny do smaku. 

Tak przygotowane powidła podaję na ciepło lub zimno do mięsa do obiadu lub do mięsa na kanapki. 

Upieczone mięso można używać jako wędliny na kanapki lub pokroić na grubsze plastry i podawać do obiadu z ziemniakami polane sosem własnym który wytworzył się podczas pieczenia.

Smacznego 

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie dla piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

niedziela, 24 listopada 2013

Jak już zauważyliście uwielbiam omlety na śniadanie z różnymi dodatkami czy to na słodko, czy słono lub wytrawnie. Zwłaszcza kiedy jajek pod dostatkiem dzięki naszym kurą :-) Do tego obowiązkowo sok 100% Tymbark i śniadanie gotowe. Polecam

przepis własny
  • 3 jajka 
  • 1 spora garść kiełków 
  • 60 g sera mozzarella 
  • 4 suszone pomidory 
  • 1/4 kawałka świeżej papryki 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Jajka lekko ubić odstawić, resztę składników pokroić na mniesz kawałki i wymieszać z jajkami - doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i wylać masę jajeczną usmażyć z oby stron na rumiano . Podawać ze świeżymi kiełkami oraz szklanką soku.

Smacznego 

Przepis bierze udział w konkursie Tymbark na Durszlaku

czwartek, 21 listopada 2013

Dziś na śniadanie proponuję kanapki z pieczoną dynią i burakiem - choć nie tylko.Do tego porcja soku Tymbark 100% bez cukru. Często warzywa do kanapek piekę dzień wcześniej bo rano zawsze brakuje czasu. Polecam 

przepis własny
  • 1 mały kawałek dyni 
  • 1 podłużny burak 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 Oczyszczoną dynię posolić , posypać ziołami i polać oliwą, buraka upiec wraz z dynią w 200 C ok 20 minut.

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem
  • 1 łyżeczka masła 
  • garstka mieszanych sałat 
  • kawałek upieczonej dyni 
  • garstka kiełków 
  • 1/4 łyżeczki czarnego sezamu 
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem 
  • 1 łyżeczka serka mascarpone 
  • garstka mieszaniny sałat 
  • mały upieczony burak 
  • 3 plasterki sera mozzarella
  • mała gałązka świeżego rozmarynu  
  • pieprz świeżo mielony

 Pierwszą kromkę posmarować masłem , ułożyć listki sałat na to pokrojoną w plasterki dynię oraz kiełki posypać ziarnami czarnego sezamu. 

 Drugą kromkę posmarować serkiem i ułożyć listki sałat , na to obrany i pokrojony burak przełożony plasterkami mozzarelli - całość doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. 

Podawać z sokiem pomarańczowym tymbark.  

Przepis pierze udział w konkursie Tymbark

wtorek, 12 listopada 2013

Konfitura cebulowa która wspaniale smakuje z serem choć nie tylko - do tego ma piękny słoneczny kolor :-) Bardzo lubię łączyć różne konfitury z mięsem czy też serami a ten zdecydowanie bardzo mi smakuje. polecam

przepis pochodzi z książki Hans Grelach ,,Dżemy,marmolady,galaretki,,
  • 1 kg cebuli 
  • 1 świeża chilli 
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
  • 500 ml soku pomarańczowego 
  • 150 g cukru
  • 3 gałązki tymianku  
  • 3 gałązki rozmarynu 

 Cebulę pokroić w piórka, dodać pokrojoną na drobno chilli, rodzynki -  całość zalać sokiem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok godziny. Po tym czasie dodać cukier posiekane zioła i sól - smażyć jeszcze z 20 minut aż lekko zgęstnieje. Następnie gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem. 

Smacznego 

czwartek, 07 listopada 2013

 

Bardzo delikatny omlet z jabłkami polecam na śniadanie czy też kolację. Dzieciaki były strasznie szczęśliwe kiedy mogły go porozrywać paluszkami jadząc  bez użycia  widelca I maczając w konfiturze wiśniowej. Polecam

oryginał

Na 3 porcje

  • 40 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 żółtek
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka rumu
  • 150 g mąki pszennej
  • 6 białek
  •  szczypta soli
  • 1 duże jabłko obrane i starte na tarce o grubych oczkach.
  •  cukier trzcinowy do posypania omletu ( u mnie cukier puder i dżem wiśniowy)
  • olej i kawałek masła do smażenia

 Żółtka połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mleko,rum ,śmietankę oraz mąkę - wymieszać. W drugiej misce ubić białka - delikatnie wymieszać z masą jajeczną. 

Na patelni rozgrzać tłuszcze, wylać 1/3 ciasta gdy zacznie się ścinać wyłożyć 1/3 startego jabłka posypać cukrem i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 C i piec ok 5 minut pod górną grzałką. 

 Ja zamiast wkładać do piekarnianina wylałam jeszcze odrobinę ciasta i przewróciłam na druga stronę - gdy całość się zrumieniła - wyłożyłam na ogrzane talerze aby omlet nie opadł. Puste talerze ogrzałam kładąc je na patelni pod koniec smażenia potem zdjęłam ścierką bo były gorące i nałożyłam omlety. 

Smacznego 

środa, 06 listopada 2013

Dżem z zielonych pomidorów z cydrem i odrobiną pikanterii dzięki chili, zrobiłam dwie wersję druga bez chili i dodatkiem miodu i soku z limonki. Obie wersje były pyszne, druga wersja bardzo smakowała dzieciom mówiły ,mamo ale ten dżem z kiwi zrobiłaś pyszny :-) choć kiwi w nim brak :-) . Smak dżemu trochę przypomina mi agrestowy ale nie do końca ... musicie go po prostu spróbować polecam:-)

przepis własny
  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 szklanka cydru z białego bzu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 zielone papryczki chilli

 Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i zalać cydrem odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Kolejnego dnia pomidory wstawiam na gaz po częściowym odparowaniu płynu dodaję pokrojoną w kostkę chilli oraz cukier i gotuję do zgęstnienia ok godziny. Po tym czasie przekładam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem przykrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzania.

Smacznego

Dżem z zielonych pomidorów z limonką

  • 1 kg pomidorów
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 2 limonki (skóra+sok)

Pomidory zalać cydrem i odstawić na 12 godzin, po tym czasie wstawić na gaz i odparować część płynu dodać miód i otartą skórkę z limonki - smażyć na małym ogniu do zgęstnienia i odparowania pozostałej ilości płynu. Gdy dżem jest już wystarczająco gęsty przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam i odwracam do góry dnem.

Smacznego

poniedziałek, 04 listopada 2013

To kolejna propozycja sałatki ziemniaczanej tym razem z kaparami i dodatkiem chilli :-) Jest sycąca i świetnie pasuje na różnego rodzaju imprezy. Nie dodaję do niej zbyt dużej ilości soli bo kapary są lekko słonawe. Świetnie łączy się jako dodatek do mięs grillowanych i nie tylko .Polecam.

przepis własny
  • 600 g ziemniaków
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g kaparów
  • 1 - 2 papryczki chilli 
  • zioła po 2 małe gałązki świeżego ( rozmarynu, bazylii, koperku,oregano,szczypiorku) 

 Ziemniaki umyć i zalać wodą gotować do miękkości z łyżeczką soli. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody i zostawić do wystudzenia. W międzyczasie ugotować jajka na twardo -przestudzić. 

Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę, jajka obrać ze skorupek i również pokroić w grubszą kostkę dodać do ziemniaków. Szczypiorek, koperek,oregano,bazylię i rozmaryn posiekać dodać do sałatki wraz z odcedzonymi kaparami. Paprykę pokroić w krążki ja dodaję razem z nasionami - ale można je pominąć jeżeli chcemy wersję bardziej łagodną. 

  • 3łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • sól, pieprz do smaku 
  • opcjonalnie rozgnieciony ząbek czosnku

 W słoiczku wymieszać majonez, miód, sól i pieprz oraz jogurt naturalny,  polać sałatkę i wymieszać.  Schłodzić w lodówce.

Smacznego 

19:25, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach