niedziela, 29 listopada 2015

Kiedy zobaczyłam tą Margaritę na blogu ,,Ale Meksyk,, wiedziałam że muszę ją zrobić . Zwłaszcza że tequila to jeden z moich ulubionych alkoholi ;-) A kiwi z dodatkiem świeżych liści bazylii fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Szkoda że kolor nie jest bardziej zielony, no ale cóż może to zależy od odmiany kiwi sama nie wiem ale i tak było pysznie... Polecam

na jedną porcję

  • 40 ml tequili
  • 2 owoce kiwi
  • kilka listków bazylii u mnie 5 dużych
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 15 ml soku z limonki
  • plasterek kiwi do dekoracji
  • potrzebny będzie też blender

Kiwi przekroić na pół i odciąć plasterek - odłożyć na bok, resztę kiwi wydrążyć i przełożyć do blendera. Następnie wycisnąć sok z limonki dodać do kiwi wraz z listkami bazylii oraz resztę składników. Całość zmiksować .

Na mały talerzyk wycisnąć odrobinę soku z cytryny lub nalać odrobinę wody zanurzyć brzeg kieliszka a następnie zanurzyć go w cukrze postawić i wlać przygotowany wcześniej drink.

Połówkę kiwi przeciąć na pół i tą połówkę lekko naciąć i zaczepić o brzeg kieliszka i podawać .

Polecam

 

 

 

 

17:12, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 listopada 2015

Dziś na zielono zupa krem z kapusty włoskiej i innych zimowych zielonych warzyw . Jest sycąca, kremowa i rozgrzewa. Do tego lekko chrupiący makaron z marchewki i viola''

To kolejna moja propozycja w ramach Festiwalu Zupy który trwa do końca tygodnia u mnie na blogu i chyba już ostatnia bo raczej zabraknie mi czasu na kolejne wariacje . Ale nadal czekam na wasze propozycję również na Facebooku.

przepis własny

na ok 4 porcie

  • 1 litr wody
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1-2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 250 g brukselki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • garść koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • ponadto
  • 1cm do 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2-3 duże marchewki
  • parmezan


opcjonalnie

  • nasiona sezamu


Warzywa umyć i osuszyć , cebulę obrać i pokroić w piórka podsmażyć na małej ilości oleju - przełożyć do garnka. Następnie pokroić kapustę w paski i również przesmażyć na oleju , przełożyć do garnuszka wraz z brukselkami. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z odrobiną soli - dodać do reszty warzyw, gotować na małym ogniu aż wszystko zmięknie.  W międzyczasie zetrzeć kawałek imbiru do zupy.
Marchew obrać . umyć i pokroić w cieniutkie paseczki najlepiej obieraczką która ma takie ząbki.
Zagotować wodę i wrzucić nitki marchwi dosłownie na 2 minutki - tzw zblanszować , odcedzić z gorącej wody i przelać zimną.  Odłożyć.
Do ugotowanej zupy dodać natkę koperku , doprawić do smaku  i zmiksować , na końcu wymieszać ze śmietaną.
Zupę przelać do miseczek dodać wcześniej przygotowaną marchew oraz  kawałki parmezanu lub innego ulubionego sera , można posypać podprażonym sezamem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

 

 

13:57, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 listopada 2015

 Zapraszam na szybką zupkę brokułową bardzo kremową i aromatyczną z chrupiącymi kiełkami - jest naprawdę pyszna. To kolejna moja propozycja do Festiwalu Zupy do którego serdecznie was zapraszam.

A jeżeli lubicie żółty ser pokroicie go w średnią kosteczkę i wrzućcie do miseczek z już nalaną gorącą zupą - to naprawdę świetna sprawa kiedy podczas jedzenia zjadamy pyszne ciągnące kawałki ciepłego sera. Polecam

przepis własny

na ok 4 porcje

  • ok 1,5 litra wody
  • 1 duże brokuły
  • 1 -2 marchewki
  • 1 por ( biała część)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 ml śmietany kremówki

 ponadto

  • natka pietruszki
  • kiełki soi
  • kawałki średnich kostek żutego sera

Obrać marchew, ziemniaki oraz łodygę brokuła - wszystko umyć i pokroić w kostkę łodygę brokuła obrać wcześniej z twardej skóry . Przełożyć do garnuszka i zalać wodą gdy warzy będą prawie miękkie dodajemy różyczki kalafiora  i gotujemy do czasu aż zmiękną. Na koniec wszystko doprawić solą i pieprzem  oraz wymieszać ze śmietaną . Podawać z kiełkami i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 

 

 

18:21, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 listopada 2015

 

W ramach festiwalu zupy zapraszam dziś na zupkę z batatów i kasztanów jadalnych. Jest prosta smaczna i sycąca w dodatku zaskakuje smakiem. Lekko słodkawa z nutą słonego sera i pikantnych chipsów tortellini.

Cydr nadaje jej fajnego charakteru - idealna na obiad lub późną kolację. Polecam

przepis własny

Na ok 3 porcje

  • 600 g batatów
  • 300 g kasztanów jadalnych
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 125 ml cydru jabłkowy lub gruszkowy
  • 1 litr wywaru warzywnego

 ponadto

  • ok 150 g sera z niebieską pleśnią
  • garść chipsów tortellini
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Kasztany obrać ze skorupki i następnie zlać wrzątkiem aby zeszła skórka. Z ciepłych kasztanów z ciągnąć skórkę.

Do garnuszka wlać wywar wrzucić oczyszczone bataty marchew i seler naciowy - wszystko pokrojone na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu , dodać kasztany i cydr, kiedy warzywa będą już miękkie - dodać kawałek sera do rozpuszczenia następnie całość zmiksować i doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczyć ją odrobiną wody.

Podawać z kawałkami sera z niebieską pleśnią i chipsami tortilla i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 

 

08:51, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 listopada 2015

 

Jesień to czas kiedy jemy więcej gorących potraw . Czasem brak nam czasu na przygotowanie obiadu a taka zupka prawie sama się robi i każdy może ją bez problemu odgrzać jak wróci do domu.Rozgrzewa i nasyci.

Gotujemy zupy wyłącznie bez dodatków typu kostek rosołowych , warzywek itp

Chodzi o prawdziwy smak zupki. Smacznie i zdrowo.

Zasady Festiwalu Zupy

* Festiwal trwa od 16-30 listopada 2015

* Nie dodajemy przepisów archiwalnych

*Na koniec festiwalu proszę podać nazwę bloga , nazwę potrawy , link do przepisu można dodawać w wydarzeniu na Facebooku lub przysłać email : kasandra6.jurek@wp.pl

*Przepis musi zawierać zdjęcie potrawy

*Proszę podać link do Festiwalu :

Zapraszam

 

14:57, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 listopada 2015

Naleśniki na dwa sposoby z winem lub bez jak kto woli . Są to słodkie naleśniki z puszystym nadzieniem twarogowym  od których naprawdę nie mogłam się oderwać. ;-) Oczywiście można tu użyć zamiast wina soku z czarnej porzeczki ale jeżeli macie możliwość to koniecznie spróbujcie tego nadzienia z jeżynami bo jest naprawdę smaczne a już o samych jeżynach nie wspomnę . Przyznaje się trochę wyjadłam z garnka ;-) Polecam

przepis własny

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  •  8 naleśników

nadzienie

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin 
  • 125 ml wytrawnego wina 
  • 2-3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
  • cream fresch
  • 1 łyżeczka miodu

Do garnuszka przełożyć jeżyny i zalać winem odczekać aby lekko się rozmroziły , następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu aż większa część płynu odparuje - odstawić. 

Twaróg wymieszać z cream fresch dodać troszkę cukru lub miodu do smaku następnie dodać połowę jeżyn i utrzeć nadzienie serowe. Po czym posmarować naleśniki i złożyć w kopertę polać resztą syropu z jeżynami. Opcjonalnie można posypać odrobiną cukru pudru.

nadzienie bez alkoholu

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub innych owoców np : truskawek,malin, jagód ,czarnej porzeczki
  • 125 ml soku z czarnej porzeczki ,pomarańczowego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

Do garnuszka przełożyć mrożone owoce posypać cukrem i wlać sok , gotować na małym ogniu aż większość płynu wyparuje a owoce się skarmelizują. Odstawić do przestudzenia.Dalej postępować jak wyżej.

Smacznego

 

 

 

08:29, kasandraa6
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowa zupka która niestety nie zdążyła wskoczyć na bloga w czasie trwania festiwalu dyniowego na blogu Bea w kuchni ;-) . Ale i tak w końcu udało się ją opublikować...  jak to mówią lepiej pózno niż wcale ;-) Jestem smakoszem zup różnego rodzaju zwłaszcza w porze jesienno zimowym uwielbiam je i praktycznie same się robią wystarczy wrzucić trochę warzyw , zalać wodą pogotować doprawić do własnych upodobań i możemy się cieszyć smakiem.  Lubię rozgrzewać się zupą i zjadać nawet na kolację zakopana pod ciepłym kocem z gorącym kubeczkiem zupy. Polecam ;-)

przepis własny

  • ok 600 g oczyszczonej dyni 
  • 200 g mleka migdałowego
  • 1 por ( biała część ) 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 spora garść kolendry 
  • 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki migdałów+ 2 szklanki wody

Migdały przełożyć do miseczki zalać gorąca wodą - odstawić . Po ok 15 minutach sprawdzić czy skórka schodzi jeżeli tak to obrać i odcedzić z wody ale jej nie wylewać wykorzystamy ją do zupy.
Do garnka przełożyć dynię pokrojoną w kostkę , łodygę selera pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do garnka wraz z obranymi migdałami. Białą część pora podsmażyć na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnuszka - zalać wszystko wodą w której moczyły się migdały, dodać przyprawy oraz połowę mleka migdałowego . Gdy dynia będzie już miękka dodać resztę mleka i  całość zmiksować  na gładko, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z posiekana kolendrą ewentualnie pietruszką.

Smacznego 

 

 

 

14:32, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach