wtorek, 28 grudnia 2010

Naprawdę pyszny piernik mięciutki i mocno piernikowy, przełożony czeko -śliwką i polany lukrem mniam mniam a przepis z tej strony

Forma 30/40 cm

  • 500g miodu
  • 2 szklanki cukru dałam mniej
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

5-6 tygodni przed pieczeniem

Roztapiam masło dodaję cukier oraz miód i mieszam do rozpuszczenia na małym ogniu -następnie porządnie wystudzić.

Do zimnej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę piernikową. Cisto porządnie wyrobić ( nie dosypujemy mąki ) i przełożyć do kamiennego garnka lub emaliowego - przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni przed pieczeniem. Piec 3-4 dni przed świętami.

Pieczemy

Ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i przełożyć do blaszki - piec w 160 - 180 C ok 20 minut - ostudzić placki.

Piernik przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi u minie to czeko -śliwka. Przykryć papierem i obciążyć równomiernie. I odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem.

lukier

  • 2 białka
  • ok 30 g cukru pudru

Roztrzepać białko i dosypać cukru pudru aż masa stanie się dość gęsta polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - można dodać barwnik.

Smacznego

niedziela, 26 grudnia 2010

Na święta oczywiście nie może zabraknąć pierogów z leśnymi grzybami . Są tak pyszne że dla mnie inne potrawy mogłyby nie istnieć ;-) polecam

przepis własny

Na ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na farsz

  • ok 150 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz do smaku

Letnią wodę wlać do miski, dodać sól, oliwę - wymieszać. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiać ciasto. ok 5 minut. Odstawić.

Grzyby namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie grzyby do miękkości - odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka usmażyć na oliwie na złoty kolor - wystudzić . Zmielić grzyby wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem.

Rozwałkować ciasto , podsypać odrobinę mąką i wykrawać kółka nakładać jak najwięcej farszu i sklejać.

Wrzucać do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia ok 3 minuty.

Podawać na gorąco.

Smacznego

sobota, 25 grudnia 2010

Smaczna rolada rybna z żurawiną słodkawa ale w połączeniu z sokiem z cytryny jest bardziej wyrazista i nie jest mdła polecam...

przepis własny
  • 1,5 kg fileta z pangi bez skóry lub dorsza
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki masła

Żurawinę podsmażyć na maśle i przestudzić. Rozłożyć plasterki szynki tzw na zakładkę na to rybę wcześniej posoloną a na wierzch wyłożyć żurawinę i zwinąć w roladę wraz z szynką. Związać dratwą w czterech pięciu miejscach w szerz i wzdłuż ze dwa razy aby nam się nie rozleciało. Wyłożyć blaszkę folią aluminiową i na to położyć roladę - wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w 180 C. Po tym czasie uchylić piekarnik i wystudzić.

Smacznego

Można podawać z ostrym sosem lub sokiem z cytryny.

17:37, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (5) »
piątek, 24 grudnia 2010

choinka

ŻYCZĘ WSZYSTKIM

WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

ORAZ DUŻO ZDRÓWKA,

MIŁOŚCI,

DUŻO PREZENTÓW POD CHOINKĄ

ORAZ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2011 KTÓRY NADEJDZIE LADA DZIEŃ :-)

 

kasandraa6

 
23:46, kasandraa6 , off topic
Link Komentarze (6) »
niedziela, 19 grudnia 2010

Rafaelo rozgrzewające dla dorosłych, aromatyczne i smaczne Polecam.

przepis własny

Na 28 kulek

  • 235 g wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 4 łyżki rumu lub malibu
  • 2 laski wanilii
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki masła

Wiórki zalać alkoholem i odstawić aż nasiąknie, następnie dodać miąższ z lasek wanilii - wymieszać. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, Wiórki rozmiksować z masłem i rozpuszczoną czekoladą - schłodzić w lodówce do momentu kiedy będzie można formować kulki, obtaczać je w suchych wiórkach. Ponownie wstawić by stężały.

Kuleczki przed samym podaniem wyjmować z lodówki.

Smacznego

 
20:54, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 grudnia 2010

Speculoos (speculaas) kruche ciastka tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii w wigilię dnia Świętego Mikołaja jak pisze Dorotka. Ciastka są kruche i lekko korzenne w smaku. a przede wszystkim charakterystyczne są drewniane formy w których są pieczone.

przepis z bloga Moje wypieki
  • 150 g masła
  • 250 g maki pszennej
  • 140 g cukru muscovado
  • 1 łyżeczka przyprawy do speculoos:
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Następnie dodać masło,mleko i zagnieść ciasto - zawinąć w folię i włożyć do lodówki. U mnie było kilka godzin.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Formę do speculoos oprószyć mąka ja niestety takiej nie posiadam niestety :-) choć marzy mi się bardzo... Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w formę a jeśli takiej nie mamy rozwałkowuje przez folie aby nie kleiło się do wałka. Piec w 170 C ok 15-20 minut do zbrązowienia. Przechowywać do 7 dni.

Cukier zmielić młynkiem do kawy.

Smacznego

 

wtorek, 14 grudnia 2010

Malibu domowej roboty najlepsze na zimne wieczory osładza i rozgrzewa...

przepis własny

na ok 2 litry alkoholu

  • 150 g wiórek kokosowych
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 szklanka mleka z kantora 3,2%
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki amaretto

Wiórki wsypać do słoika i zalać spirytusem oraz mlekiem kokosowym i zwykłym zakręcić słoik, odstawić na 4-5 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzić wszystko przez gazę,  dodajemy mleko słodzone oraz nasionka z laski wanilii i amaretto - wymieszać. Całą zawartość przelać do butelek i pozostawić do przegryzienia na ok 2 tygodnie.

Smacznego

14:59, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 13 grudnia 2010

Bardzo delikatny i mięciutki schab w sosie z czosnkiem mojemu ,,R,, bardzo smakowało choć czosnku nie lubi a dzieci wprost się zajadały :-) polecam

przepis własny
  • 6 dużych kotletów schabowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 szklanki wody

Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać z solą i natrzeć tym kotlety - posypać każdy odrobiną majeranku, ułożyć jeden na drugim. Mięso przełożyć do miski i pozostawić w chłodnym miejscu na ok  godzinkę by przeszło przyprawami. Po tym czasie mięso przełożyć do garnuszka zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie gdy mięso będzie już miękkie można zagęścić sos zawiesiną (z mąki, wody i śmietany) . W małej ilości wody wymieszać mąkę i śmietanę następnie przelać do gotującego się sosu i szybko wymieszać - zagotować zdjąć z ognia i podawać.

Smacznego

niedziela, 12 grudnia 2010

szybkie tortelinii 1

Szybka tortilla jakią można zabrać ze sobą do pracy na pierwsze śniadanie w poniedziałek. Proste i pożywne mniam :-) polecam

  • 6 placków tortilla
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki majonezu

Filet z kurczaka przyprawić sola i papryka słodką - podsmażyć na minimalnej ilości oliwy pokrojonego w paseczki - przestudzić. Brokuły z blanszować - wystudzić. Do miski wrzucić cząstki brokułów, mięso i pokrojoną sałatę polać sosem wymieszać z majonezem. Przełożyć na placki i zwijać w rulonik. Jeśli zamierzamy zabrac do pracy zawinąć w folię spożywczą.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

szybkie tortelinii 2

 
niedziela, 05 grudnia 2010

Urodzinowy tort Igora na 3 latka koloru czerwonego bo taki sobie wybrał :-) prosty i szybki w wykonaniu dla każdego :-)

Forma 26 cm

  • biszkopt
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Upiec okrągły biszkopt według dowolnego przepisu - wystudzić i przekroić wzdłuż. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno - dodać otarta skórkę z cytryny i łyżkę soku , wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby się schłodził.

Do ciepłej wody dodać cukier i wymieszać następnie wlać sok z cytryny nasączyć tym biszkopty. Ciasto przełożyć kremem i przykryć biszkoptem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

Masa cukrowa

dorotaxx.1 z galerii potraw

  • 70 ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 800 g cukru pudru ( ja dałam 600g)
  • 1/2 łyżeczki barwnika w proszku

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić na parze, dodać glukozę i wymieszać ale nie zagotować. Przestudzić lekko, dodawać cukier puder wraz z barwnikiem zagniatać ciasto, dodajemy tyle cukru pudru aż ciasto nie będzie się kleiło. Rozwałkować i nałożyć na wcześniej przygotowany tort.

Ciasto podczas rozwałkowywania powinno być ciepłe inaczej będzie nam trudno , można je podgrzać w mikrofali.

Po przygotowaniu ciasto smaruję jeszcze delikatnie wodą wtedy jest bardziej błyszczące.

Smacznego

(Masy cukrowej wystarcza na dwa takie torty, lub pozostałą wkładam do woreczka i przechowuje w lodówce)

15:28, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach