piątek, 30 grudnia 2011

sylwester

życzę wszystkim :-)


Radości, którymi warto się dzielić,
przyjaciół z którymi warto być
i nadziei bez której nie da się żyć.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2012
oby nie był gorszy od minionego
ale decydowanie lepszy  y

22:35, kasandraa6 , inne
Link Komentarze (5) »
środa, 28 grudnia 2011

 

Gorąca czekolada na chandrę jest doskonałym lekarstwem rozgrzewa i poprawia humorek :-) polecam Poczwórnie czekoladowa czekolada w środku i trzy na zewnątrz ... mniam mniam

przepis własny
  • 500 ml pełnego mleka 
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej 70 % kakao 
  • 100 g mleczne czekolady
  • 300 ml rumu
  • bita śmietana 
  • 1 kostka białej czekolady 
  • 1 kostka mlecznej czekolady 
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Mleko zagotować lekko przestudzić i wlać śmietanę do garnuszka zagrzać, następnie wrzucić połamaną czekoladę - zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestudzić,  połączyć z rumem, następnie przelać do filiżanek udekorować bitą śmietaną i posypać po odrobinie tartej czekolady gorzkiej, mlecznej i białej. 

Smacznego 

dołączam do akcji Sylwestrowe prywatki

Tagi: czekolada
18:59, kasandraa6
Link Komentarze (8) »
niedziela, 25 grudnia 2011

Ĺźyczenia

 

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim moim czytelnikom dużo zdrowia, ciepłych i radosnych świąt spędzonych w gronie rodzinnym

kasandraa6

12:06, kasandraa6 , inne
Link Komentarze (5) »
wtorek, 20 grudnia 2011

 

Barszcz czerwony na wigilijny stół jest bardzo aromatyczny, można podawać go z uszkami czy też pierogami, ile domów tyle przepisów :-) Polecam

przepis własny
  • 2 kg buraków
  • 3 litry wody 
  • 3 obrane marchewki
  • 1 por 
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 5 ziaren pieprzu 
  • 3 liście laurowe 
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 mała główka czosnku
  • sól,pieprz do smaku 
  • 1-2 łyżki octu 
  • majeranek według uznania  ja dałam ok 3-4 łyżki

 Buraki wyszoruj, włożyć do garnka  wraz z innymi warzywami - zalać wodą i gotować do miękkości , dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz sól, pieprz gotować do miękkości buraków - warzywa odcedzić. Do ugotowanego wywaru buraczanego dodać 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku kilka kapeluszy grzybów oraz majeranek i łyżkę octu. Gotować jeszcze ok 30 minut podawać na gorąco do picia. Barszcz można przecedzić jeśli przeszkadza wam majeranek.

Smacznego

niedziela, 18 grudnia 2011

mus czosnkowy 1

Mus czosnkowy jest pomocny w przygotowaniu różnego rodzaju dań kiedy nie mam czasu na obieranie czosnku -ma takie samo zastosowanie co zwykły czosnek lecz niema tak intensywnego zapachu.

inspiracja KuchniaTv
  • 5 główek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek

Czosnek porozdzielać na ząbki ,w garnuszku zagotować wodę i wrzucić czosnek wraz z łupinami i gotować ok 2-3 minutki. Następnie odcedzić i przelać zimna wodą - obrać z łupin. Obrany czosnek zmiksować blenderem - doprawić solą i pieprzem. Mus czosnkowy przełożyć do wyparzonego słoiczka do 3/4 wysokości i zalać oliwą. Wstawić do lodówki i przechowywać do 2 tygodni. Po każdym użyciu musu należy go zalewać oliwą.

Polecam

mus czosnkowy 2

mus czosnkowy 3

czwartek, 15 grudnia 2011

 Babeczki mince pies pochodzą z książki Nigella świątecznie  postanowiłam zrobić na Święta są delikatne w smaku i bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu - oj nie mogłam się nim oprzeć. Polecam

przepis Nigella Lawson

Na 36 sztuk

  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g margaryny lub smalcu
  • szczypta soli
  • sok z 1 pomarańczy
  •  cukier puder do posypania 

Odmierzoną mąkę wsyp do miski i wymieszaj z masłem, smalcem i wymieszaj tak by powstała grubsza kruszonka - wstawić do zamrażalki na 20 minut.

Sok pomarańczowy wymieszać z sola i wstawić do lodówki, by się chłodził. 

Po tym czasie składniki z obu misek łączmy - miksując do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folie i wstawiamy do zamrażalki na ok 20 minut aby się  schłodziło. 

 Ciasto wyjmujemy z zamrażalki dzielimy na trzy kawałki, dwa do lodówki a jeden rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki oraz krążki nieco większe niż średnica foremki.Krążki wkładam do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i nakładam po łyżeczce nadzienia i nakładam na każda babeczkę gwiazdkę. Piec w 200 C ok 10 - 15 minut do zrumienienia się. Wyjmij babeczki i posyp cukrem pudrem. Jeżeli chcesz je zamrozić włóż do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażalnika, rozmrażaj pozostawione w lodówce - można potem podgrzać wstawiając na 3-4 minutki do piekarnika. 

Smacznego



przepis dodaję do akcji słodkości Nigelli

bierze również udział w konkursie świętujemy

środa, 14 grudnia 2011

Nalewka Bożonarodzeniowa na bakaliach znalazłam ją w cin-cin  jak również tu  i trochę zmodyfikowałam - wyszła smaczna ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna . Moja była robiona rok temu i w tym roku na-pewno zrobię kolejny raz ...

  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g dużych rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich (obranych)
  • 50 g kandyzowanego imbiru
  • 100 g suszonego ananasa
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g suszonej w całości żurawiny
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 2 pomarańcze
  • 500 ml białego rumu
  • 100 ml spirytusu
  • 100 ml wody
  • 150 g brązowego cukru

Pomarańcze sparzyć i pokroić w plasterki grubości 5 mm, owoce ułożyć w słoiku na przemian z plastrami pomarańczy. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier - wystudzić. Do słoika wrzucić laskę cynamony wlać przestudzony syrop cukrowy oraz spirytus i rum - zamknąć szczelnie słoik i odstawić w ciemne miejsce na ok 6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować alkohol i przelać do butelki a owoce można wykorzystać do deserów lub ciasta.

Smacznego

10:04, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 12 grudnia 2011

 

 Nadzienie żurawinowe z bakaliami i dodatkiem wina do babeczek Bożonarodzeniowych czy też tart według Nigelli Lawson miałam ochotę już na nie i zabierałam się od roku bo ciągle coś wypadało ... aż do dziś, żałuje że czekałam tak długo ... jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam 

Składniki na ok  600 ml nadzienia

  • 60 ml czerwonego wina słodkiego 
  • 75 g  brązowego cukru 
  • 300 g świeżej żurawiny 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 75 g koryntek
  • 75 g rodzynek 
  • 30 g suszonej żurawiny 
  • 1 klementynka ( sok + otarta skórka)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki miodu 

W garnku wymieszać wino z cukrem do rozpuszczenia następnie dodajemy imbir,cynamon, goździki,wraz z rodzynkami i koryntkami oraz sok i otarta skórka z mandarynki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut , aż owoce częściowo się rozpadną i wchłoną większa część płynu. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić, do lekko ochłodzonego nadzienia dodajemy płynny miód, ekstrakty oraz brandy i mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie przełożyć do słoiczków i przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Polecam

niedziela, 11 grudnia 2011

Przepis na ten bigos dostałam od mojego szefa Andrzeja :-) dziękuję . A pochodzi on z bardzo starej książki W staropolskiej kuchni która widziałam również tu. Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne. Do bigosu można dodać łyżkę przecieru pomidorowego - zgadzam się z tym co piszą w książce -bo poprawia jego smak. Bigos gotujemy w garnku emaliowym lub żeliwnym natomiast nigdy w aluminiowym. Podajemy z chlebem razowym lub jasnym i jako ułatwiający trawienie dla do rosłych podajemy z kieliszkiem ochłodzonej wódki.

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty świeżej
  • 2 kg kiełbasy( różne rodzaje)
  • 2 kg mięsa ( różne rodzaje np: szynka pieczona, wędzonka,schab gotowany...)
  • 4 duże kwaśne jabłka np: szara reneta 
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule
  • 20 dag suszonych śliwek 
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 

Kapustę kiszona odcisnąć z soku i pokroić niezbyt drobno. Kapustę świeżą poszatkować i sparzyć wrzątkiem - przełożyć do garnka podlać wodą (lepiej w wywarze z gotowanej kiełbasy)i gotować na małym ogniu.  kiełbasę i mięso pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do kapusty. Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. W oddzielnej wodzie ugotować suszone grzyby, ugotowane grzybki pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do kapusty. Teraz do bigosu dodajemy cebule która należny obrać pokroić w kostkę i przyrumienić na smalcu. Do mrugającego na ogniu bigosu dodajemy śliwki suszone bez pestek pokrojone w cienkie paseczki. Bigos przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobina cukru - powinien być pikantny. Na końcu wlewamy wino i gotujemy bigos na małym ogniu 40 minut - często mieszając. Następnego dnia bigos odgrzewamy - najsmaczniejszy jest po trzecim odgrzaniu. 

Smacznego

dołączam do Akcji Wigilia 2011

sobota, 10 grudnia 2011

Wpis który się zawieruszył i się odnalazł ... Syrop z pigwy doskonały do herbatki na przeziębienie ma słodko kwaśny smak z lekką cierpkością. Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przymrozkach . Polecam

przepis własny
  • 1 kg pigwy
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody

Pigwy poprzekrawać na pół i wydrążyć pestki następnie przemrozić w zamrażalce, na jeden dzień. Następnie wyjąć i zasypać cukrem, zostawić na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie dodajemy wodę i gotować na małym ogniu ok 15 minut na koniec dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Przecedzić przez sito i syrop zlać do butelek - pasteryzować. 

Polecam

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach