niedziela, 23 grudnia 2012

Dziś miałam ochotę zrobić coś słodkiego, a zarazem rozgrzewającego - więc pomyślałam może śliwki w rumie do tego wasza ulubiona czekolada i gotowe. Zazwyczaj wszędzie można kupić śliwki suszone, ale są w gorzkiej czekoladzie - której smakoszem nie jestem :-) W dodatku to świetny pomysł na prezent... Polecam 

przepis własny


  • 300 g śliwek kalifornijskich -twardszych
  • 1,5 szklanki rumu lub wódki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej

Śliwki wrzuć do słoika i zalej rumem odstaw na noc.Następnego dnia odsącz śliwki na sicie, czekoladę mleczną rozpuść na parze. Śliwki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie kłaść na folii aluminiowej do zastygnięcia. Następnie rozpuścić białą czekoladę i udekorować śliwki.

Smacznego 

Tagi: czekolada
08:41, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (1) »
piątek, 21 grudnia 2012

Lubicie domowe pieczywo bo ja tak, wiem przynajmniej co jem ... A ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia -wprost niemożna się doczekać pierwszej kromki i ta chrupkość za każdym ugryzionym kęsem ... A ten dodatek śliwek wędzonych nadaje mu przyjemnego aromatu i lekkiej słodyczy. Polecam szczególnie na święta ale i nie tylko ...

przepis własny
  • 100 g zakwasu 
  • 400 g ciepłej wody 
  • 200 g maki pszennej 
  • 150 g wędzonych śliwek bez pestek 
  • 50 g dużych rodzynek
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania

 Pierwszego dnia wlać ciepłą wodę dodać zakwas i mąkę wymieszać - odstawić na noc.

Kolejnego dnia dodać drożdże,oliwę, sól, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz rodzinki i mąkę wyrobić. Ciasto przełożyć do miski posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia. 

Po tym czasie odgazować i przerobić ciasto - włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - zostawić do wyrośnięcia. Włączyć piekarnik  na 200 C , wyrośnięty chlebek posmarować oliwą i wstawić do piekarnika piec ok 30 minut . Po tym czasie zostawiam jeszcze na 10 minut po czym wyjmuje i studzę na kratce. 

Smacznego 

czwartek, 20 grudnia 2012

Te powidła z suszonych daktyli i dodatkiem rumu są wyśmienite, mają piękny aromat są doskonałe do przełożenia pierników jak również innych ciast. Nie są zbyt słodkie ani rum nie dominuje nad smakiem daktyli ale nadaje im odpowiedniego charakteru serdecznie polecam.

oryginał
  • 500 g daktyli 
  • 3 pomarańcze 
  • opcjonalnie - odrobina cynamonu 

Daktyle wrzucić do garnuszka dodać otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Wstawić na gaz i gotować na małym ogniu do miękkości ok 20 minut na koniec polać całość rumem - przestudzić i zmiksować. Tak przygotowane powidła przekładam do słoiczków i trzymam w lodówce. 

Smacznego

 
wtorek, 18 grudnia 2012

Miodowe pierniczki znalazłam w gazecie ,,Kuchnia,, zaczarowały mnie swym wyglądem i opowieścią o nich jak to cała rodzina siada i dekoruje - ja niestety nie mam takich zdolności jeżeli chodzi o dekorację pierniczków :-) ale lubię je piec razem z dziećmi a w święta się nimi zajadać ... Mam nadzieję że zmiękną bo w gazecie niestety nic o ich twardości nie napisali.

przepis z czasopisma Kuchnia
  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 g miodu gryczanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Cukier, masło, jaka, przyprawy wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z wodą - podgrzewamy mieszając. Trzeba bardzo uważać aby masa się nie ścięła.  Zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić - dodać resztę składników i wyrobić ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc. Kolejnego dania rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C ok 10-15 minut na rumiano.

Lukier 

  • 1 białko 
  • 120-150 g cukru pudu 

składniki wymieszać dodać odrobinę dowolnego barwnika u mnie w paście przełożyć gotowy lukier do worka cukierniczego i udekorować pierniczki. 

Smacznego

 
piątek, 14 grudnia 2012

 

Super napój rozgrzewający, doskonały na przeziębienie po szklaneczce tego napoju ciepło trzymało mnie pół dnia :-) do tej pory piłam tylko herbatkę z imbirem na bóle kości, ale ten również mi bardzo pod-pasował, ma orzeźwiający smak cytrusów i jest bardzo aromatyczny Polecam

A przepis znalazłam gazecie KUB-BUK
  • 7 - centymetrowy kawałek imbiru
  • 4 duże łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 700 ml wody

Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do dzbanka wlać miód,  dodać starty imbir i ćwiartki owoców. Łyżką pognieść trochę owoce aby puściły sok dodać laskę cynamonu i goździki - zalać gorącą wodą.  Odstawić na chwilę aby napój się zaparzył i podawać.

Smacznego

czwartek, 13 grudnia 2012

To już czas aby upiec niebywale prosty keks czekoladowy według Nigelli z dużą ilością bakali a dodatek śliwek powoduje że ciasto jest wilgotne wystarczy upiec je tydzień przed świętami choć dłuższy czas wcale mu nie zaszkodzi. Upieczone ciasto, zawinąć w papier i folię - tak pozostawione będzie świeże nawet kilka tygodni. Polecam

przepis Nigella Lawson

 Forma 20 cm

  • 350 g śliwek kalifornijskich 
  • 250 g rodzynek ( duże żółte)
  • 175 g rodzynek kory-tanek dałam żurawinę suszoną 
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 225 g(175 ml) miodu
  • 125 g Tia Maria lub innego likieru kawowego
  • 2 pomarańcze skórka + sok
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka, ubite
  • 150 g mąki
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Piekarnik nastawić na 150 C i przygotować tortownicę wyłożyć boki i dno tortownicy podwójnie złożonym papierem do pieczenia.

W dużym rondlu umieścić wszystkie bakalie pokrojone na mniejsze kawałki, dodać masło, cukier, miód, likier kawowy, przyprawy korzenne, kakao oraz otartą skórkę z pomarańczy i sok. Całość gotować na małym ogniu przez ok 10 minut -mieszając.Po tym czasie odstawić na 30 minut lub nawet dłużej.  Następnie dodaj do bakali ubite lekko jajka, zmielone migdały,proszek do pieczenia i sodę - wszystko wymieszać drewnianą łyżką aby składniki się połączyły. 

Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 3/4 do 2 godzin po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać ale będzie lepki i lśniący. 

Ciasto wyjąć z piekarnika i położyć na metalowej kratce do wystudzenia.

Smacznego 

źródło: blog i ,,Nigella Świątecznie ,,

 
wtorek, 11 grudnia 2012

Takie pieczenie ciasteczek zawsze wprowadza mnie w świąteczny nastrój - zaczynam powoli czuć Święta. Są  pyszne z dodatkiem żurawiny, amaretto i aromatem piernikowym oraz pięknie skórką cytrynową - to lubię. Polecam

przepis własny
  • 230 g masła 
  • szczypta soli 
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki amaretto 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • garść siekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • otarta skórka z cytryny 

Masło utrzeć z cukrem na puszek - dodać jajko, amaretto, otartą skórkę z cytryny i żurawinę, orzechy posiekane oraz mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować podsypując mąką - wykrawać małe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 10 minut do zrumienienia - wyciągać z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego

22:29, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (5) »

Bardzo lubię naleśniki w każdej postaci, wytrawne czy też na słodko - a dziś nabrała mnie ochota na coś słodkiego akurat zawsze w lodówce mam masę krówkową  bo często lubimy ją wyjadać wprost z puszki i jest też w lodówce kostka twarogu a to połączenie idealnie mi pasuje więc będą słodkie naleśniki z gorzką czekolada co Wy na to...

przepis własny

ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mleka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta soli i cukru 
  • ok 2 szklanek mąki 
  • 1 łyżka roztopionego masła i przestudzonego 

Wszystkie mokre składniki wymieszać na końcu połączyć z cukrem, solą i mąką - konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Smażyć na minimalnej ilości tłuszczu lub bez na patelni teflonowe.

wszystkie składniki

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego 
  • 400 g masy korówkowej
  • 1 żółtko 

Ponadto 

  • 100 g roztopionej czekolady o zawartości kakao 70 %

Twaróg  rozetrzeć  z żółtkiem następnie dodać masę korówkową i zmiksować. Masą tą posmarować naleśniki i zwinąć w rulonik przekroić na pół i polać roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego   

i jeszcze kilka fotek...

 
poniedziałek, 10 grudnia 2012

Zawsze na święta robimy różne mięsiwa domowe, w tym roku postanowiłam zrobić coś innego niż schab ze śliwkami,galantyna z kurczaka czy też karkówka pieczona. Mięso jest bardzo wykwintne nie jest zbytnio słodkie od żurawiny, a boczek nadaje mu delikatnego aromatu, migdały chrupkości. Wykwintna rolada z migdałami i żurawiną idealna na święta - zaskoczy na pewno waszych gości. A ze stołu szybko znika przynajmniej mojego :-) Polecam

przepis własny
  • 1,5 kg schabu
  • 200 g migdałów
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki soli 
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag suszonej żurawiny 

Schab umyć i osuszyć rozłożyć mięso jaj na roladę, czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą  natrzeć tym mięso polać oliwą i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce. 

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić - gdy woda trochę przestygnie obrać ze skórki i pokroić na połówki, odstawić. Boczek pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na rumiano pod koniec smażenia dodać migdały i żurawinę  smażyć jeszcze chwilę zdjąć z ognia i wystudzić zostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Następnego dnia rozwinąć mięso posypać odrobiną pieprzu i posmarować na całości farszem zwinąć i związać miso dratwą. Tak przygotowane mięso przekładam do specjalnego worka do pieczenia - na dno wykładam kawałki słoniny pod pod mięso.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 C ok 2 godziny. 

Podawać na ciepło lub zimno. 

Smacznego 

10:14, kasandraa6 , Wędliny
Link Komentarze (4) »
niedziela, 09 grudnia 2012

 Jakiś czas temu zostałam zaproszona ja i cztery inne blogerki do projektu Świątecznej książki z przepisami. Przygotowałam 12 przepisów Świątecznych wraz ze zdjęciami których część pojawiła się już na blogu. Z lewej strony pod kategoriami do przepisów znajduje się baner aby pobrać książkę w formie e-booka. Zapraszam serdecznie.

Do podtrzymania tradycji rodzinnej na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć również pasztetu domowej roboty. Wprawdzie nie będzie to ten z czasów „babcinej świetności”, ale kto powiedział, że mu nie dorówna. Podaję go w aranżacji z domowym sosem żurawinowym.

Moim zdaniem połączenie pasztetu z leśnym sosem komponuje się doskonale i podany w ten sposób szybko zniknie ze stołu.

przepis własny

Składniki na pasztet: 

  • 350 g boczku świeżego  
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 800 g łopatki
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3-4 grzybki suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 czerstwa bułka
  • ok. 2 litrów wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Boczek i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wraz z warzywami zalać wodą tak, aby pokryła warzywa i mięso, do tego wrzucić wcześniej namoczone grzyby. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania włożyć do garnka wątróbkę – chwilę pogotować (ok. 15 minut) i wyłączyć. Do prawie wygotowanego wywaru włożyć małe kawałki bułki i zostawić do nasiąknięcia.

Kolejnego dnia zmielić mięso wraz z warzywami (ja daję tylko pietruszkę) i bułką dwukrotnie na małym sitku.  Zmielone mięso przyprawić do smaku, dodać jajka, dobrze wymieszać do połączenia składników.

W międzyczasie kwadratową formę o rozmiarze 20 cm posmarować olejem Kujawskim, włożyć mięso – wyrównać na kształt pasztetu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około godziny. Do piekarnika wstawiamy na spód gorącą wodę (1 litr) w blaszce, by pasztet nie wysechł w czasie pieczenia. Jeżeli góra pasztetu nam się zbytnio przyrumieni, należy przykryć go folią.

Wystudzony pasztet pokroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem żurawinowym. 

 Składniki na sos żurawinowy:

  • 1 kg żurawiny mrożonej
  • ok. 300 g cukru
  • ¾  szklanki wody 

Zachęcam do przygotowania sosu dużo wcześniej w słoiczkach - w Wigilię i tak jest dużo do zrobienia.

Ugotować syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu dodać ¾  oczyszczonych owoców i gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dołożyć resztę owoców – gotować i mieszać, aż owoce staną się szkliste. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać.

 Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach