wtorek, 31 grudnia 2013

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku pomyślności i sukcesów ... a teraz zapraszam na drinka...

Oto bardzo prost drink z białym rumem w połączeniu z świeżymi owocami kiwi w dopełnieniu z cydrem jabłkowym smakuje wyśmienicie i lekko ... Polecam

przepis własny

porcja na jednego drinka

  • 1 owoc kiwi 
  • 1 limonka 
  • 60 ml białego rumu bacardi 
  • gałązka świeżej mity 
  • 1 łyżka syropu cukrowego 
  • kilka kostek lodu 
  • cydr do dopełnienia 

Owoce kiwi kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy kawałki limonki - wszystko wrzucamy do schłodzonej szklanki. Następnie wlewamy syrop cukrowy , wódkę i kostki lodu na koniec dopełniamy  cydrem i dekorujemy  gałązką mięty.

Polecam 

19:42, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 30 grudnia 2013

To moja pierwsza propozycja na drinki karnawałowe, bardzo lubię łączyć świeże owoce z alkoholem. Oczywiście ilość alkoholu można zwiększać  lub zmniejszać w zależności od potrzeb. A jutro kolejne drinki ...

przepis własny

Na 1 porcję

  • 50 ml białego rumu
  • 15 ml wytrawnego wermutu
  • 4 łyżki kruszonego lodu
  • 1-2 łyżki syropu z kiwi lub cukrowego
  • 1 dojrzała kiwi

Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do wysokiego kubka -  wlać resztę składników i zmiksować. Dobrze wymieszać i przelać do schłodzonego kieliszka do martini.

Polecam

16:41, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 grudnia 2013

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim moim czytelnikom tym starym i tym nowym :-). Samych sukcesów w pracy zawodowej jak również w życiu osobistym oraz miłych i spokojnych świąt spędzonych w gronie rodzinnym życzy

                                                                                      Kasandraa6

16:15, kasandraa6 , życzenia
Link Komentarze (3) »
sobota, 21 grudnia 2013

Taką fajną paczkę niespodziankę dostałam wczoraj co bardzo mnie ucieszyło :-) od pysznapaczka.pl . Same fajne rzeczy które bardzo mnie ucieszyły z chęcią wykorzystam je jeszcze przed świętami - mam nadzieję że wam się spodobają daj cie znać co wam najbardziej się podoba :-)

 

Posypka cukrowa to takie mini kuleczki z brokatem do np do ciastek, muffin i czy tortów.  Zachwyciły mnie swoim wyglądem super się prezentują na pierniczkach i innych ciasteczkach. Fajnie że zapakowane są w pudełeczku - bo nie dostają wilgoci i szczelnie się przechowują.

Aromatyczne laski cynamonu z których możemy przygotować własnoręczną domową przyprawę piernikową, która będzie niezwykle aromatyczna. Laski są grube i pięknie pachną. Chyba każdego ucieszył by taki prezent.

W tej pysznej paczce znalazłam również przepisy do testowania na pierniki, pierogi z kapustą i grzybami czy też muffiny piernikowe które bardzo mnie zachwyciły i z pewnością je zrobię. To super pomysł bo zachęca do gotowania czy też pieczenia zwłaszcza że w paczce znalazły się również suszone grzyby.

To niezwykła mieszanka suszonych grzybków takich jak podgrzybek,borowik szlachetny, kozlarz czerwony. Pachnie wspaniale, są idealnie wysuszone i mają piękny kolor. Grzyby są zapakowane w szczelnej torbie aby się nie popsuły czy też niezwietrzały duży plus za to.

Zaskoczył mnie ten gadżet, szczerze mówiąc nie wiedziałam z początku co to jest dobrze że był obrazek :-) Jest to przyrząd do wykrawania kółek w cieście na pierogi ale dobrze się sprawdza również w wykrawaniu ciasteczek. Można go powiesić również na haczyku w kuchni. Polecam

Pędzelek silikonowy nie zastąpiony w naszej kuchni do smarowania ciastek czy też mięsa marynatami - sprawdza się super. Ma idealny kształt który dopasowuje się do naszej dłoni i przemiły w dotyku , polecam :-)

Silikonowa stolnica świetnie się sprawdza zwłaszcza w małej kuchni choć nie tylko. Zajmuje mało miejsca można go umyć w zmywarce i znajdziemy go w szafce po kolorze. Metalowe foremki nie są mu grozne... polecam 

Foremki gwiazdki metalowe trwałe i solidnie wykonane idealne do świątecznych ciasteczek, a dzieci zachwycone. Możemy zrobić dowolnej wielkości od większych do mniejszych i powiesić na choinkę, polecam.

Cukier trzcinowy nierafinowany o świetnej konsystencji i ciekawym smaku. Doskonale nadaje się do słodzenia kawy jak również do wypieków. Jest naturalny i zdrowszy i nasze ciasta będą zdrowsze polecam.

I na koniec kod rabatowy - na pewno będzie nowa książka :-)

Uważam że to fajna opcja zrobienia komy=uś niespodzianki na prezent, polecam Bo wszystkie fajne prezenty.

23:24, kasandraa6 , testy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 grudnia 2013

Bardzo lubię krokiety choć robię je niezwykle rzadko, i zbliża się okazja kiedy na pewno pojawią się na moim stole w połączeniu z barszczem na zakwasie. Po usmażeniu są niezwykle chrupiące - polecam.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego zagościł już od dość dawna  w mojej kuchni na stałe, i nie wyobrażam sobie smażenia bez niego. Można powiedzieć że stał się naszym członkiem rodziny :-) bo wszyscy go kochają. 

przepis własny

Ciasto

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki krupczatki

 Mleko,jajka,wodę i masło połączyć , następnie miksując dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. ( powinno być jak gęsta śmietana)

 farsz

  • ok 750 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • odrobina oleju rzepakowego do obsmażenia

Pieczarki oczyścić i pokroić na  mniejsze kawałki usmażyć na patelni na rumiano. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę usmażyć na rumiano - przełożyć do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem ja siekam jeszcze całość w blenderze.

 panierka

  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 3-4 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia

Gotowe naleśniki posmarować na środku farszem i zwinąć po bokach na zakładkę - następnie zwijać w duł tworząc rulonik. Tak przygotowane naleśniki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w lekko zmielonych płatkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego  

17:58, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 grudnia 2013

Rożki francuskie z nadzieniem z kaszki kuskus w połączeniu z łososiem i kolendrą - doskonale razem się komponują są delikatne i chrupiące. Świetnie będą smakować również jako przekąska na sylwestra - lub na wigilijny stół taka odskocznia od tradycyjnych pierogów :-) polecam

przepis własny
  • 1/2 szklanki kuskus
  • 1 mała czerwona cebula
  • 125 g łososia wędzonego
  • garść świeżej kolendry 
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego  
  • 1 białko 

Kaszkę kuskus zalać gorącym wywarem przykryć talerzykiem i pozostawić aż napęcznieje przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać do kaszki. Następnie dodajemy kawałki pokruszonego łososia i doprawiamy ostrą papką ewentualnie dodać soli i pieprzu. Całość wymieszać z jajkiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty i nałożyć farsz sklejać na ukos - tworząc trójkąty.  Przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C , piec ok 20 -25 minut do zrumienienia się. 

Smacznego

sobota, 14 grudnia 2013

Mocno wilgotne ciasto bananowe z przyprawą piernikową i miodem, najbardziej lubię ciasta które nie są suche :-)a to właśnie takie jest mocno wilgotne a z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej polecam

przepis własny

forma kwadratowa 26 cm

  • 2 duże banany lub 3 mniejsze 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

 Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą kakaem oraz przyprawą piernikową - odstawić. 

Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem utrzeć z cukrem i miodem następnie wbijać po jednym jajku na przemian z olejem. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami do połączenia. 

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego

piątek, 13 grudnia 2013

Właśnie zrobiłam domowy twaróg i zastanawiałam się nad jego wykorzystaniem - bo wyszedł naprawdę pyszny bardzo delikatny i padło na czekoladę w połączeniu z serem czyli serniko-bronwies takie zwyczajne klasyczne z nutką piernika. Oj jak szybko się pojawiło tak jeszcze szybciej znikło :-) polecam

przepis własny

Forma kwadratowa 26cm

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek (
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

 Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem dodać roztopioną i przestudzona czekoladę ,przyprawę piernikową i na końcu wymieszać z mąką - odstawić.

 masa serowa

  • 600 g twarogu
  • 2 jajka
  • 250 ml świeżej śmietany kremówki 36% 
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny  

Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z masą serową. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać ciasto na przemian ciemne z białym tworząc łatki. 

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut. 

Smacznego  

 
środa, 11 grudnia 2013

Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym z lepkiego piernika do tego polane słodkim sosem karmelowym - pycha oj tego to u mnie na święta nie może zabraknąć ...

przepis własny

Na spód

Piernik pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastem -  wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić. 

 masa serowa

  • 800 g twarogu
  • 5 jajek ( 340g w skorupkach) 
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny + skóra
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 80 g mąki kukurydzianej  lub ziemniaczanej

Twaróg utrzeć z cukrem dodać roztopione masło oraz wbijać kolejno po jednym jajku na końcu wymieszać z otartą skórką z cytryny wraz z sokiem. Do masy twarogowej dodać mąkę - zmiksować aby składniki się połączyły. Następnie wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 50 minut.

W międzyczasie przygotować sos piernikowy

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 50 ml mleka

 Masę kajmakową zmiksować z mlekiem- dodając stopniowo, aby sos nie był zbyt rzadki. Na końcu dodać przyprawę piernikową i zmiksować.

Upieczony sernik wystudzić i podawać z sosem piernikowym.

Smacznego  



12:22, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (4) »

Dziś na śniadanko polecam kanapki z grilowaną gruszką i delikatnym awokado - całość skropiona balsamico z mango

przepis własny

porcja dla 2 osób

  • 4 kromki chleba 
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 gruszka 
  • garść kiełków 
  • ocet balsamiczny z mango lub inny 
  • kilka listków świeżej bazylii 

Gruszkę pokroić w plastry i grilować na patelni posmarowanej oliwą rozmarynową.  Następnie kromki chleba posmarować masłem i położyć po odrobinie kiełków na to po plasterku grilowanej gruszki, awokado oraz listki świeżej bazylii posolić świeżo zmieloną  solą oraz skropić octem balsamicznym. 

Smacznego  

08:42, kasandraa6 , Kanapki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach