wtorek, 31 grudnia 2013

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku pomyślności i sukcesów ... a teraz zapraszam na drinka...

Oto bardzo prost drink z białym rumem w połączeniu z świeżymi owocami kiwi w dopełnieniu z cydrem jabłkowym smakuje wyśmienicie i lekko ... Polecam

przepis własny

porcja na jednego drinka

  • 1 owoc kiwi 
  • 1 limonka 
  • 60 ml białego rumu bacardi 
  • gałązka świeżej mity 
  • 1 łyżka syropu cukrowego 
  • kilka kostek lodu 
  • cydr do dopełnienia 

Owoce kiwi kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy kawałki limonki - wszystko wrzucamy do schłodzonej szklanki. Następnie wlewamy syrop cukrowy , wódkę i kostki lodu na koniec dopełniamy  cydrem i dekorujemy  gałązką mięty.

Polecam 

19:42, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 grudnia 2013

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim moim czytelnikom tym starym i tym nowym :-). Samych sukcesów w pracy zawodowej jak również w życiu osobistym oraz miłych i spokojnych świąt spędzonych w gronie rodzinnym życzy

                                                                                      Kasandraa6

16:15, kasandraa6 , życzenia
Link Komentarze (3) »
czwartek, 19 grudnia 2013

Bardzo lubię krokiety choć robię je niezwykle rzadko, i zbliża się okazja kiedy na pewno pojawią się na moim stole w połączeniu z barszczem na zakwasie. Po usmażeniu są niezwykle chrupiące - polecam.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego zagościł już od dość dawna  w mojej kuchni na stałe, i nie wyobrażam sobie smażenia bez niego. Można powiedzieć że stał się naszym członkiem rodziny :-) bo wszyscy go kochają. 

przepis własny

Ciasto

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki krupczatki

 Mleko,jajka,wodę i masło połączyć , następnie miksując dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. ( powinno być jak gęsta śmietana)

 farsz

  • ok 750 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • odrobina oleju rzepakowego do obsmażenia

Pieczarki oczyścić i pokroić na  mniejsze kawałki usmażyć na patelni na rumiano. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę usmażyć na rumiano - przełożyć do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem ja siekam jeszcze całość w blenderze.

 panierka

  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 3-4 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia

Gotowe naleśniki posmarować na środku farszem i zwinąć po bokach na zakładkę - następnie zwijać w duł tworząc rulonik. Tak przygotowane naleśniki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w lekko zmielonych płatkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego  

17:58, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 grudnia 2013

Rożki francuskie z nadzieniem z kaszki kuskus w połączeniu z łososiem i kolendrą - doskonale razem się komponują są delikatne i chrupiące. Świetnie będą smakować również jako przekąska na sylwestra - lub na wigilijny stół taka odskocznia od tradycyjnych pierogów :-) polecam

przepis własny
  • 1/2 szklanki kuskus
  • 1 mała czerwona cebula
  • 125 g łososia wędzonego
  • garść świeżej kolendry 
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego  
  • 1 białko 

Kaszkę kuskus zalać gorącym wywarem przykryć talerzykiem i pozostawić aż napęcznieje przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać do kaszki. Następnie dodajemy kawałki pokruszonego łososia i doprawiamy ostrą papką ewentualnie dodać soli i pieprzu. Całość wymieszać z jajkiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty i nałożyć farsz sklejać na ukos - tworząc trójkąty.  Przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C , piec ok 20 -25 minut do zrumienienia się. 

Smacznego

sobota, 14 grudnia 2013

Mocno wilgotne ciasto bananowe z przyprawą piernikową i miodem, najbardziej lubię ciasta które nie są suche :-)a to właśnie takie jest mocno wilgotne a z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej polecam

przepis własny

forma kwadratowa 26 cm

  • 2 duże banany lub 3 mniejsze 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

 Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą kakaem oraz przyprawą piernikową - odstawić. 

Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem utrzeć z cukrem i miodem następnie wbijać po jednym jajku na przemian z olejem. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami do połączenia. 

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego

piątek, 13 grudnia 2013

Właśnie zrobiłam domowy twaróg i zastanawiałam się nad jego wykorzystaniem - bo wyszedł naprawdę pyszny bardzo delikatny i padło na czekoladę w połączeniu z serem czyli serniko-bronwies takie zwyczajne klasyczne z nutką piernika. Oj jak szybko się pojawiło tak jeszcze szybciej znikło :-) polecam

przepis własny

Forma kwadratowa 26cm

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek (
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

 Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem dodać roztopioną i przestudzona czekoladę ,przyprawę piernikową i na końcu wymieszać z mąką - odstawić.

 masa serowa

  • 600 g twarogu
  • 2 jajka
  • 250 ml świeżej śmietany kremówki 36% 
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny  

Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z masą serową. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać ciasto na przemian ciemne z białym tworząc łatki. 

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut. 

Smacznego  

 
środa, 11 grudnia 2013

Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym z lepkiego piernika do tego polane słodkim sosem karmelowym - pycha oj tego to u mnie na święta nie może zabraknąć ...

przepis własny

Na spód

Piernik pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastem -  wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić. 

 masa serowa

  • 800 g twarogu
  • 5 jajek ( 340g w skorupkach) 
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny + skóra
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 80 g mąki kukurydzianej  lub ziemniaczanej

Twaróg utrzeć z cukrem dodać roztopione masło oraz wbijać kolejno po jednym jajku na końcu wymieszać z otartą skórką z cytryny wraz z sokiem. Do masy twarogowej dodać mąkę - zmiksować aby składniki się połączyły. Następnie wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 50 minut.

W międzyczasie przygotować sos piernikowy

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 50 ml mleka

 Masę kajmakową zmiksować z mlekiem- dodając stopniowo, aby sos nie był zbyt rzadki. Na końcu dodać przyprawę piernikową i zmiksować.

Upieczony sernik wystudzić i podawać z sosem piernikowym.

Smacznego  



12:22, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (4) »

Dziś na śniadanko polecam kanapki z grilowaną gruszką i delikatnym awokado - całość skropiona balsamico z mango

przepis własny

porcja dla 2 osób

  • 4 kromki chleba 
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 gruszka 
  • garść kiełków 
  • ocet balsamiczny z mango lub inny 
  • kilka listków świeżej bazylii 

Gruszkę pokroić w plastry i grilować na patelni posmarowanej oliwą rozmarynową.  Następnie kromki chleba posmarować masłem i położyć po odrobinie kiełków na to po plasterku grilowanej gruszki, awokado oraz listki świeżej bazylii posolić świeżo zmieloną  solą oraz skropić octem balsamicznym. 

Smacznego  

08:42, kasandraa6 , Kanapki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 grudnia 2013

Pyszne pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej i aromatycznymi suszonymi grzybami w delikatnym cieście. Podsmażone na maśle klarowanym, polecam.

przepis własny

na ciasto

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Do ciepłej wody dodać sól i olej następnie stopniowo mąkę i wyrobić , odłożyć na pół godziny pod przykryciem. Następnie rozwałkować na ok 2-3 mm grubości i wykrawać krążki, nakładać farsz i sklejać. Gotować w lekko odsolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.

na farsz

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 5 plastrów ogórka konserwowego z carry lub zwykłego
  • 2 łyżki soku z  cytryny

Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie podgotować je i wystudzić.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę i dodać do kaszy.  Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć z łyżeczką miodu - cebulę również przełożyć do kaszy doprawić solą i pieprzem do smaku. Grzyby  pokroić w kostkę całość wymieszać z kaszą dodać odrobinę soku z cytryny i jajko. Tak przygotowanym farszem nakładać po łyżeczce na wykrojone krążki z ciasta - dobrze sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Następnie zahartować - odsączyć z wody i podsmażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego

sobota, 07 grudnia 2013

Jedne z lepszych pierniczków jakie jadłam do tej pory, są mięciutkie i pyszne. Piekę je już teraz aby mieć czas na inne pyszności przed świętami choć te pierniki należą do tych które nie muszą leżakować. Polecam

oryginał

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

dzień przed pieczeniem

Miód rozpuścić w garnuszku wraz z przyprawami - dodać masło aby się rozpuściło. Wystudzić. Do dużej miski przełożyć mąkę i kakao - wymieszać. Śmietanę przelać do naczynia i wymieszać z sodą - pozostawić aż powiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier - na końcu wymieszać z żółtkami, tak ubite białka delikatnie wymieszać z pozostawioną mąką . Dodajemy również powoli mieszając wystudzony miód i śmietanę - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość rzadkie ale po 24 godzinach zgęstnieje..

w dniu pieczenia

Ciasto wyłożyć na stolnicę i ugnieść, następnie rozwałkować na ok 2-3 mm grubości i wykrawać dowolne kształty. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wykrojone ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 10-12 minut. 

Po upieczeniu wystudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. 

Aby ciasteczka były błyszczące wystarczy je posmarować białkiem. 

lukrowanie

szklanka przesianego cukru pudru

woda

Do cukru pudru dodajemy gorącą wodę do uzyskanie odpowiedniej konsystencji, jeżeli lukier jest za gęsty dodać jeszcze wody a jeśli zbyt rzadki to dodać jeszcze cukru pudru.

Smacznego 

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach