poniedziałek, 29 grudnia 2014

Dość mocny drink z białą wódką ,pina coladą i słodką śmietanką - smaki dobrze się łączą bardzo lekko się go pije i nie jest gęsty lecz płynny.

Wypijmy razem za ten stary i jeszcze lepszy Nowy Rok 2015

wszystkiego dobrego

życzy Magia w Kuchni

przepis własny

porcja na jednego drinka

  • 60 ml białej wódki
  • 60 ml pina colada (biała)
  • 60 ml słodkiej śmietany

Do shakera wypełnionego kostkami wlewam wszystkie składniki - wstrząsnąć kilka razy a następnie przelać do kieliszka.

 ponadto

  • sok z cytryny
  • biały cukier

Na spodek wylać odrobinę soku z cytryny i zamoczyć w nim brzegi kieliszka następnie zanurzyć w cukrze. Do tak przygotowanego kieliszka wlać przygotowanego drinka.

16:43, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 grudnia 2014

Magicznych Świąt

Bożego Narodzenia

Niech Wam się spełnią wszystkie marzenia

Te małe i te duże

niech Was los obdarzy

By wszystkiego było dosyć

- lecz nie za dużo

By było o czym marzyć.

zdrowych spokojnych Świąt życzy Magia w kuchni.

20:17, kasandraa6 , życzenia
Link Komentarze (2) »
piątek, 19 grudnia 2014

Korzenne ciasteczka na szybko mięciutkie i pachnące Bożym Narodzeniem jak mówią moje dzieci :-) Nie zawierają przyprawy piernikowej ale za to dużą ilość cynamonu. Te pierniczki nie potrzebują leżakowania można je jeść od razu po upieczeniu lub udekorować jeszcze lukrem. Polecam

przepis własny
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 100 g golden syropu
  • 60 g miodu
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cynamonu

ponadto

  • 2 białka
  • ok 400 g cukru pudru

Białka utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i gęstej masy - jeżeli lukier będzie się rozlewał z ciastek dodać jeszcze cukru pudru.

Masło rozpuścić z cukrem  - odstawić aby lekko przestygło.  Do miski przełożyć golden syrop, miód dodać rozpuszczoną mieszankę oraz łyżkę jogurtu naturalnego - wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać cynamon z mąką i sodą -zagnieść ciasto. (Ja początkowo mieszam trzepaczką następnie zagniatam rękoma do połączenia składników.) Ciasto przełożyć do miski i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 8 minut. Wystudzić na kratce.
Można udekorować lukrem.
Smacznego 

 
09:45, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »

Ciasteczka na każdą okazję tak do pochrupania , najlepsze na drugi dzień kiedy nabiorą wilgoci z powietrza. Lubie je posypać przyprawą korzenna tak z wierzchu wraz z cukrem pudrem. Polecam

inspiracja

na ok 30 sztuk

  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka ( waga w skorupkach 130g)
  • 290 g mąki pszennej
  • 100 g sopelek czekoladowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z mandarynki lub cytryny

opcjonalnie

  • cynamon do posypania
  • cukier puder

Masło utrzeć z cukrem na puszek dodać otartą skórkę oraz sopelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę -następnie mąkę wymieszaną z sodą i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce, formować kulki wielkości orzecha włoskiego - spłaszczając układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 7-10 minut do zrumienienia się - ostrożnie wyjąć i wystudzić na kratce. Można posypać odrobiną cynamonu i cukru pudru.
Smacznego

08:37, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »
środa, 17 grudnia 2014

 

Zupa z suszonych grzybów kojarzy mi się z świętami, bardzo ją lubię a w dodatku pachnie lasem ma niepowtarzalny smak i aromat podajemy ją z kluskami, grzankami czy też groszkiem ptysiowym w zależności kto co lubi. Tym razem u mnie z razowym makaronem i pieczonym czosnkiem - pychotka Polecam

przepis własny
  • 50 g suszonych grzybów ,,opieńków ,, lub podgrzybków
  • ok 2 litry gorącego wywaru
  • kwaśna śmietana 10 % lub 12%
  • natka pietruszki lub kolendry
  • *1 główka pieczonego czosnku

Ponadto

  • makaron razowy ugotowany według przepisu na opakowaniu

Grzyby zalać litrem wody i odstawić na minimum kilka godzin lub nawet na całą noc.
Kolejnego dnia do ugotowanego wywaru dodajemy moczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, gotować ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć grzyby połowę wrzucić z powrotem do garnka a druga połowę pokroić w paseczki i odstawić.  Zupę zmiksować blenderem wraz z pieczonym czosnkiem,  a przed podaniem dodać  śmietanę  i szybko wymieszać - doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem nałożyć na każdy talerz po odrobinie makaronu razowego oraz pokrojonych grzybów - zalać gorącą zupą i posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego 

*Czosnek piekę w 180 C w łupinach przekrojony na pół ok 20 minut aż się zrumieni. Wyjmuję, obieram z łupin i dodaję do zupy.

 
16:18, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 16 grudnia 2014

Kolejna propozycja obiadowa na nogi z indyka tym razem pieczone w piekarniku jeszcze lepsze niż ostatnio :-) czy rozpływa się w ustach po upieczeniu ? to mało powiedziane jest idealne soczyste w środku a mięso dosłownie samo odchodzi od kości jest aromatyczne i pachnące a podczas pieczenia ten zapach rozchodził się po całym domu , a dzieci wyczekiwały przy piekarniku - mamo długo jeszcze ... jeszcze chwilę ... a już minęła ta chwila... taki był zapach aż wreszcie się doczekali i zajadali się że aż uszy się trzęsły... ha ha polecam

przepis własny

Składniki na 4 dorosłe osoby

  • 4 nogi z indyka
  • 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • świeże lub suszone zioła ( tymianek, rozmaryn)

ponadto

  • folia aluminiowa
  • 2 marchewki na porcję

Mięso umyć oczyścić i osuszyć. sól wsypać do małej miseczki dodać rozgnieciony czosnek i utrzeć razem aż składniki się połączą - natrzeć mięso. Następnie posypać przyprawami z obu stron i ziołami - odłożyć do miski najlepiej na całą noc - przechowywać w lodówce pod przykryciem. Kolejnego dnia na folii rozłożyć kawałki marchewki wcześniej obrane i umyte  na to mięso i posypać curry, można polać odrobina oliwy - zawinąć każdą pałkę w oddzielny kawałek folii i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C, piec przez 2,5 godziny następnie wyłączyć piekarnik - zostawić mięso jeszcze na pół godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjąć najlepiej w rękawicach uważając aby się nie poparzyć. Podawać na gorąco.
Smacznego 

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Drink z whisky ze świeżo wyciśniętym sokiem z jabłek to podstawa, nie kupujcie skoku w kartonach bo zupełnie zmienia smak. Jeżeli nie macie sokowirówki to kupcie sok świeży w butelkach jest często dostępny w sklepach. Ilość alkoholu dostosować indywidualnie do każdego podniebienia. :-) Polecam

przepis własny

składniki na jedną osobę

  • 80 ml whisky
  • garść kostek lodu
  • 1 łyżka syropu korzennego
  • świeży sok jabłkowy


Do szklanki nalać whisky wrzucić kostki lodu dodać syrop korzenny i dopełnić sokiem z jabłek. Podawać.
Polecam, najlepiej kiedy sok i alkohol jest mocno schłodzony. 

10:17, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 grudnia 2014

Czekoladowy chlebek z aromatem korzennym szybki i prosty do zrobienia jeżeli chcecie można polać go czekoladą choć dla mnie jest zbędna...Wilgotny i pyszny taki jak lubię a dzieciaki go uwielbiają . Polecam

przepis własny
  • 3 banany waga w skórkach (593g) po obraniu (358g)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (59g)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego nie rafinowanego
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki owsianej


Masło rozpuścić i przestudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem  oraz kakao - odstawić.
Do masła wbić jajko ,dodać cukier i zmiksować do połączenia składników. Banany rozgnieść widelcem przełożyć do miski dodać cukier i płynna masę  oraz suche składniki - wymieszać trzepaczką aż składniki się  połączą. Formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec 30 - 35 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Opcjonalnie
Można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 


 
sobota, 13 grudnia 2014

Aromatyczne i delikatne mięso z indyka duszone ze świeżymi ziołami oraz jabłkami w lekkim aromacie cytryny ale nie dodawajcie jej zbyt dużo aby mięso nie było gorzkie. Mięso musi powoli dochodzić w niezbyt wysokiej temperaturze wtedy będzie mięciutkie i rozpływać się będzie w waszych ustach :-) Polecam

przepis własny

Porcja dla 4 dorosłych osób

  • 4 nogi z indyka 4 nogi z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka najlepiej szara reneta
  • 2 duże cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • ok 2 łyżeczki soli
  • 2-3 duże ząbki czosnku


Mięso oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym - odłożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą -natrzeć mięso następnie posypać słodką i ostrą papryką - polać lekko oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia  obrać marchew, cebulę  jabłka oczyścić z gniazda nasiennego - umyć i osuszyć. Przygotować naczynie żaroodporne posmarować je tłuszczem (masłem lub oliwą ) wrzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki na to ułożyć nogi z indyka oraz gałązki z indyka i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki - przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec przez ok 2,5 do 3 godzin. Mięso po upieczeniu powinno odchodzić od kości a warzywa powinny być miękkie najlepiej to sprawdzić na marchewce.
Podawać od razu

środa, 10 grudnia 2014

Jeżeli jesteście fanami ciast typu brownies to te ciastka na pewno wam zasmakują. Są wilgotne sycące i mocno truflowe. W dodatku dzieci bardzo zadowolone bo tam gdzie czekolada tam oni już są... i co trzeba piec kolejną porcję :-) Polecam

przepis własny

Na ok 18-20 sztuk

  • 2 całe jajka (110g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (68g)
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 40 g białej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady

Kakao wymieszać posiekaną czekoladą - odstawić Jajka wbić do miski i lekko ubić z drobnym cukrem i szczyptą soli - następnie wsypać zawartość miski i wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po łyżeczce w odstępach ok 2-3 cm od siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez 8-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia na blaszce na której się piekły.
Można delikatnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego


Tagi: czekolada
17:53, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach