poniedziałek, 21 marca 2011

Moje ostatnie świeże dynie - trzeba je wykorzystać. Więc postanowiłam zrobić racuszki z mąką pełnoziarnistą. Można również placki zrobić wykorzystując mus dyniowy. Polecam

przepis własny
  • 1 szklanka mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (25g)
  • 1 jajko
  • 235 g mąki pełnoziarnistej
  • 400 g obranej dyni

Ponadto:

  • olej do smażenia

W ciepłym mleku rozpuścić miód i drożdże oraz wsypać łyżkę mąki - odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Po tym czasie dodać jajko, startą dynię oraz mąkę i wymieszać do połączenia się składników.Smażyć na minimalnej ilości oleju.

Podawać z cukrem pudrem lub czekoladą czy też miodem.

* Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę mąki .

Smacznego

 
środa, 16 marca 2011

Pieczone ziemniaczki uwielbiam same w sobie a z dodatkiem pieczarek i ciągnącego żółtego sera mniammmmmm....polecam

przepis własny
  • 10 ziemniaków
  • 20 małych plasterków żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

Ziemniaki ułożyć w blaszce i upiec w temp 200 C ok 40 minut do zrumienienia się skórki. Lekko przestudzić i poprzecinać na pół uważając by się nie oparzyć - wyjąc farsz a skorupki odłożyć. Cebulkę pokroić drobno usmażyć na oliwie i wymieszać z ziemniakami, pieczarki pokroić na małe kawałki i również usmażyć starając się nie mieszać i bez soli. Usmażone pieczarki wymieszać z ziemniakami - na końcu dodać pokrojony szczypiorek . Przyprawić do smaku i nakładać farsz do łódeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i na każdym kawałku ułożyć po plasterku sera zapiekać ok 30 minut.

Smacznego

Podawać na ciepło, choć mi na zimno również mi smakowały.

 
poniedziałek, 14 marca 2011

Kolejna bezmięsna propozycja, danie smaczne i szybkie do wykonania, można oczywiści zaostrzyć smak papryczką chili jeśli ktoś chce ... polecam

przepis własny

Na 3 porcje

  • 3 papryki
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 500 g pieczarek
  • 1 por (biała część)
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 1/4 szklanki wywaru grzybowego
  • 100 g startego żółtego sera + 3 plasterki sera

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, - wystudzić i wsypać do miski. Następnie przygotować składniki do podsmażenia, marchew oczyścić i pokroić w kostkę, cukinię również w kostkę, por w piórka, kapustę w paseczki, pieczarki oczyszczone w małe plasterki. Wszystkie składki podsmażamy oddzielnie na półtwardo i przekładamy do ugotowanego ryżu. Dodać wywaru grzybowego do masy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z papryk ścinamy górę, oczyścić -umyć następnie nałożyć do połowy farszem, potem trochę startego żółtego sera i resztę farszu. Na wierzch kładziemy po plasterku żółtego sera. Układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 30 minut.

Smacznego


16:36, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 07 marca 2011

Kolejny chlebek na zakwasie z chrypiącą skórką, lekko wilgotny w środku i posmakiem słodkości rodzynek oraz dodatkiem pszenicy. Polecam

przepis własny


Zaczyn

  • 100 g zakwasu aktywnego
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżka miodu

Do namoczenia

  • 200 g pszenicy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • woda

Ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 10 g drożdży świeżych lub 1/2 łyżeczki w proszku
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g rodzynek

Zaczyn - wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin

Pszenicę zalewamy wodą i odstawiamy, następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie ok 40 minut do miękkości - wystudzić.

Zaczyn łączymy z pszenicą, i rodzynkami dodajemy ciepłej wody, drożdże i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąki i zagniatamy ciasto - odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. Po tym czasie odgazowujemy i przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 220 C 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę 180 C i piec ok 40 minut - wyjąć i studzić na kratce. Gdy popukamy w spód chleba powinien on mieć głuchy odgłos.

Smacznego


niedziela, 06 marca 2011

Choć wiadomo że to już po TŁUSTYM CZWARTKU ale, u mnie trochę spóźnione ,,faworki czy pączusie,, o smaku bananowym delikatne i pyszne najlepsze jak to pączusie na ciepło - na drugi dzień odgrzewam sobie w mikrofali ha ha.

Pomysł mojego szefa był taki aby zrobić faworki z ananasem lub bananami ale, pomyślałam żeby dodać jeszcze trochę likieru i soku będą bardzie aromatyczne no i były. Polecam

  • 1/4 szklanki soku bananowego lub mleka
  • 1/4 szklanki likieru bananowego
  • 2 jajka
  • 2-3 banany ok 300 g
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ok 700 g mąki pszennej

Ponadto

  • olej do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać - wraz z rozgniecionymi bananami i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm wyciąć jak na faworki długie paski i przecinać w środku - można zwijać do środka ale to nie jest konieczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzać olej i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Podawać na ciepło z cukrem pudrem.

Smacznego

piątek, 04 marca 2011

Delikatny smak kapusty słodko kwaśnej z pieczarkami i żółty serem pycha - z dodatkiem domowego makaronu, polecam

przepis własny
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 500 g boczku wędzonego lub kiełbasy wędzonej
  • 500 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 dag żółtego sera + do posypania

Pieczki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oliwie w garnku do tego wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i smażymy do miękkości cebulki. Następnie Kapustę kroimy w kwadraty i wrzucamy do garnka - zalewamy bulionem i dusimy. W międzyczasie boczek kroimy w słupki i smażymy na patelni na rumiano - przekładamy do garnka dodajemy resztę przypraw i dusimy ok godziny. Odkrywamy pokrywkę i pozwalamy odparować, po tym czasie dosypujemy startego żółtego sera i mieszamy.

Podawać z makaronem i posypane z wierzchu startym żółtym serem.

Smacznego

11:07, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (4) »
czwartek, 03 marca 2011

Zdrowsze placuszki z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem wiśni - pycha polecam na śniadanko czy kolację :-)

przepis własny


Na ok 12 placków

  • 1 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 1 szklanka maki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka wiśni z sok własnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki oprócz wiśni wymieszać mikserem - na końcu dodać wiśnie i wymieszać delikatnie łyżka. Smażyć placuszki na minimalnej ilości tłuszczu. Podawać a miodem lub cukrem pudrem.

Smacznego

środa, 02 marca 2011

Batoniki bounty smażone w głębokim tłuszczu według Nigelli Lawson - są pyszne na ciepło jak również na zimno, rozpływają się w ustach - rozkosz dla podniebienia ... polecam, na tłusty czwartek są doskonałe :-)

przepis Nigella Lawson
  • 8 małych batoników bounty
  • 225 ml wody gazowanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 2 l oleju do głębokiego smażenia mi wystarczył 1 L
  • 1 dojrzały ananas

Olej wlać do garnka i rozgrzać. Do miski wlać gazowaną wodę - wymieszać z mąka i proszkiem. Następnie maczać w cieście batoniki - kłaść na gorący olej (uważając by się nie poparzyć). Wyciągać łyżką cedzakową i kłaść na ligninie by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z kawałkami świeżego ananasa.

Smacznego

20:55, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (13) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach