czwartek, 29 marca 2012

fotka2

Dziś domowy majonez z jajeczek prosto od naszych kurek :-) szybki w przygotowaniu i bez dodatkowych ulepszaczy polecam

przepis własny
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • 150 mililitrów oliwy z oliwek lub rzepakowego
  • 150 mililitrów oleju z pestek winogron 
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z limonki 
  • szczypta soli i pieprzu 

Żółtka wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i miodem oraz sokiem z limonki. Następnie oliwy połączyć i ucierając żółtka mikserem cieniutkim strumieniem dolewać oliwę ucierać ok nasza masa się powiększy i zgęstnieje oraz zrobi się lekko biała lub żółtka jak u mnie. Wszystko zależy od koloru żółtek. Taki majonez przechowuje w lodówce do 2 tygodni.

Polecam 

i jeszcze kilka fotek... 

fotka3

wtorek, 27 marca 2012

Jajka z białymi migdałami i prażonym sezamem, są delikatne w smaku doskonale pasują na świąteczne śniadanie.Polecam

przepis własny
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka sezamu 
  • garść białych migdałów

Ugotowane jajka przeciąć na pół najlepiej nożem z ząbkami , następnie wyciągnąć delikatnie ze skorupek jajka i rozgnieść widelcem - skorupki odłożyć. Jajka przyprawić dodać posiekane na drobno migdały, koperek dodać musztardę i majonez - wymieszać. Farsz przełożyć do wcześniej odłożonych skorupek, sezam uprażyć na suchej patelni i posypać nim każde jajko - podawać schłodzone.

Smacznego  

 
poniedziałek, 26 marca 2012

na ostro 1

Papryczki marynowane dla odważnych gdyż są wściekle ostre to najostrzejsze papryczki -  wody, wody... doskonale pasują z kanapką jak i z grillowanym mięsem polecam...

źródło: moja mama 
  • 100 g papryczek chili odmiany habanero żółte i czerwone
  • oliwa z oliwek lub olej lniany (do uzupełnienia)

opcjonalnie

  • świeże zioła

Paprykę umyć i osuszyć, pokroić na małe plasterki i ułożyć w słoiczku. Jeżeli macie świeże zioła to układamy na papryczce i całość zalewany oliwa z oliwek lub olejem lnianym tak aby papryka nie wystawała ponad oliwę. Zakręcić szczelnie słoiczek i wstawić do lodówki na 2-3 dni aby papryka skruszała i nabrała odpowiedniego smaku. 

Podawać do kanapek czy też grillowanego mięsa.

 Polecam 

 Papryczki najlepiej kroić w rękawiczkach jednorazowych, gdyż wtedy unikniemy pieczenia palców - polecam, a woda tego nie zmyjesz :-)

 
Tagi: zioła
09:28, kasandraa6 , Półprodukty
Link Komentarze (5) »
piątek, 23 marca 2012

fotka

Ciekawe połączenie smaków, słodko kwaśne kurczaczki do obiadu lub na imprezkę jak znalazł polecam ...

przepis własny

Na 4 porcje

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 
  • 2 łyżeczki tartego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka przyprawy 5 -smaków 
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z limonek + otarta skórka
  • 1 łyżka sezamu 

Sól utrzeć z rozgniecionym czosnkiem, i startym imbirem. Następnie natrzeć tym umyte i osuszone skrzydełka odstawić na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę przypraw i wymieszać- odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C , kurczaka ułożyć na ruszcie  i piec ok 20 minut na rumiano. Podawać na gorąco.

Smacznego 

poniedziałek, 19 marca 2012

fotka2

To jest herbatka o smaku imbirowo-cytrynowym pomaga na bolące stawy i kości przetestowana na mnie i mojej mamie, babci... itp , na pewno nie zaszkodzi. Kiedyś miałam straszne bule, i skurcze w nocy, ale kiedy zaczęłam ja pić naprawdę dużo pomogła zwłaszcza zimą kiedy brak słońca...  Polecam

przepis własny
  • 1 saszetka czarnej herbaty 
  • 2 plasterki imbiru na szklankę 
  • 1 plasterek cytryny 

 Do filiżanki włożyć dwa plasterki świeżego imbiru - można obrać następnie zaparzyć wraz z herbatą odstawić. Po pięciu minutach wyjąć herbatkę można dodać plasterek cytryny lub kawałek pomarańczy do smaku. Jeżeli lubicie słodką herbatę posłodzić najlepiej miodem. 

Herbatę z imbirem parzymy 2-3 razy.

Opcjonalnie

  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Smacznego

fotka 1

 
piątek, 09 marca 2012

Chlebek na zakwasie z dodatkiem melasy i sera pleśniowego, delikatny w smaku i lekko wilgotny z chrupiącą skórką na śniadanko w sam raz ... Polecam :-)

przepis własny

zaczyn

  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 45 g zakwasu żytniego - aktywnego 
  • 54 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka melasy

Wszystko wymieszać i odstawić na ok 12 godzin

Następnego dnia dodajemy:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + 3 łyżki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 serki pleśniowe każdy po 120 g pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych

Całość wyrabiamy do połączenia się składników, gdy będzie mocno się kleiło do rąk zmoczyć wodą lub oliwą. Włożyć do miski wysypanej wcześniej odrobiną mąki i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę wszystko zależy od temp. w danym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia. Na spód piekarnika postawić blaszkę napełnioną dwoma szklankami wody, następnie  nagrzaćpiekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek. Piec ok 60 minut, wystudzić na kratce.

Smacznego

poniedziałek, 05 marca 2012

fotka1

Prosta i łatwa sałatka do zrobienia dla każdego w dodatku bardzo lekka i smaczna poleca.

pochodzi z książki Oliver w kuchni

  • 16 małych pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 świeżego kokosa 
  • mała garść bazylii
  • 1/2 świeżego ogórka 
  • 1 czerwona papryczka chili 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, i pieprz do smaku
  • sok z 1-2 limonek lub połowy cytryny 

Wrzuć do miski pomidorki pokrojone na ćwiartki, kokosa zetrzyj na tarce na cienkie wiórki, ogórka w pół-krążki bez miękkiego miąższu. a chili w cienkie paseczki. Na końcu wrzuć listki bazylii - dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, wymieszaj z oliwą. I podawaj :-)

Smacznego 

Wydrukuj przepis

fotka 2

piątek, 02 marca 2012

fotka 2

Świetny syrop na kaszel dobry w smaku i skuteczny wypróbowany na własnych dzieciach i nie tylko ... - naprawdę pomaga. Dostałam go od mojej mamy. Najlepiej zrobić od razu z podwójnej porcji bo nie wychodzi go zbyt dużo. Polecam

przepis mojej mamy
  • 5 dużych buraków
  • ok 10 łyżeczek brązowego cukru

Buraki wyszoruj następnie wydrążyć środek ale nie do końca wsypać do każdego po łyżeczce cukru i potrząsając obsypać boki. Następnie wsypać kolejną łyżeczkę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 30 minut aż wytworzy się syrop - zlać do słoiczka  i przestudzić. Podawać przy atakach kaszlu. 

* Burak można również obrać i zetrzeć na drobnych oczkach i przesypać cukrem wtedy wyjdzie go mięcej.

Polecam

fotka  3

fotka 1

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach