piątek, 29 marca 2013

Wszystkim moim czytelnikom życzę miłych spokojnych świąt Wielkanocnych smacznego jajka bogatego zajączka i mokrego dyngusa

Kasandraa6

22:37, kasandraa6 , inne
Link Komentarze (3) »
czwartek, 28 marca 2013

Bardzo kruchy mazurek z powidłami u mnie to kwaskowa czeko-śliwka do tego odrobinę cukru pudru i gotowe. A dzieci uwielbiają wprost niemożna było ich odgonić podczas robienia zdjęć :-)

przepis własny
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 270 g mąki mąki krupczatki 
  • 300 g dowolnych powideł  

Mało utrzeć na puszek z cukrem, następnie dodać śmietanę i  jajko na końcu mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok 30-40 minut do zamrażalnika aby mocno się schłodziło ale nie zamarzło. Mocno schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce, (ja rozwałkowuje od razu na papierze i przekładam do blaszki zagniatając tylko boki) po-nakłuwać ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 180 C ok 20 minut. 

Na upieczone ciasto ponakładać w wodne kratki powideł i wstawić jeszcze na chwilkę 5 minut do piekarnika. Wystudzić i podawać z cukrem pudrem jeżeli powidła są zbyt kwaśne. 

Smacznego 

 
23:33, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (4) »

Mocno czekoladowa, wilgotna babka w smaku przypominająca trochę brownies jest puszysta. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i powiem takiej pysznej babki to ja jeszcze nie jadłam i powtórzę ją na pewno jeszcze nie jeden raz, choć z początku trochę się jej obawiałam ze względu na konsystencję ciasta przed upieczeniem ale było warto ją zrobić. Polecam

oryginał
  • 225 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 85 g ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml leju roślinnego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 g wrzącej wody

ponadto

  • 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao u mnie 70%
  • 180 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 żółtka

Piekarnik rozgrzać do 180 C i włożyć formę do pieczenia aby się nagrzała.

Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz wrzącej wody i zmiksować mikserem na niskich obrotach - tylko do połączenia składników. Gdy składniki się połączą wolnym strumieniem wlewać wrzącą wodę i mieszać drewnianą łyżką. (ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać mąki) Przelać do gorącej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut , po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, nie powinno być śladu surowego ciasta, i powinno być sprężyste.

Ciasto wystudzić w formie , następnie delikatnie oddzielić od ścianek nożem i rzucić z wysokości 20 -30 cm w formie i wyjąć na talerz.

polewa

Połamaną czekoladę przełożyć do garnuszka dodać śmietanę i połączyć - na wolnym ogniu, mieszając kulką do ucierania , stopniowo dosypując cukier i kakao na końcu dodać żółtka - gotować aż polewa będzie błyszcząca i lekko zgęstnieje. Polać ciasto i zostawić do wystudzenia.

Smacznego



19:44, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (21) »

Bardzo smaczna kiełbasa z aromatycznymi ziołami i delikatnym posmakiem piwa, w dodatku bardzo szybka do zrobienia.Polecam nie tylko na świąteczny stół. A jeśli nie lubicie piwa to zróbcie taką

przepis własny
  • 3 duże cebule
  • 8 białych parzonych kiełbasek
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka listków świeżej bazylii  
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy

Cebulę obrać, pokroić w pół-krążki, na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i masło - posolić dodać cukier wymieszać i przykryć. Całość dusimy chwilę na małym ognia,aż cebula zmięknie, w międzyczasie kiełbaskę nacinamy delikatnie. Zdjąć pokrywkę i usmażyć kiełbaski dodać zioła suszone i świeże oraz piwo - smażyć do wyparowania - mieszając co jakiś czas. Podawać na gorąco z chlebem.

Jeżeli używamy kiełbasy białej surowej to wcześniej należy ją ugotować.

Smacznego

środa, 27 marca 2013

Jajka od naszych kurek, własne wyhodowane kiełki, domowy serek i majonez lecz chrzan niestety sklepowy bo ziemia zamarznięta i niemożna wykopać. :-(  ale, co tam :-). Tak właśnie powstała moja pyszna orzeźwiająca sałatka z kiełkami i jajkami marynowanymi, jest wyjątkowo smaczna same pyszności w jednej miseczce. Polecam :-)

przepis własny
  • 8 jajek marynowanych w occie
  • 300 g sera korycińskiego lub mozzarelli 
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 1 garść kiełków soi 
  • 2 łyżki czarnego sezamu 

 dresing

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżeczki chrzanu 

Jajka pokroić na osiem części, ser pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski. Groszek przełożyć na sito przelać ciepłą wodą - odsączyć, i dodać do sałatki wraz z kiełkami.

Zalewę z jajek wlać do garnuszka gdy zacznie się gotować wrzucić pieczarki (wcześniej umyte i pokrojone w plasterki ) gotować aż ze dwa razy się obrócą wlać na cedzak przelać zimną wodą - odsączyć i dodać do sałatki. 

przygotować dresing 

do słoiczka włożyć wszystkie składniki  - zakręcić i potrząsnąć. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać i posypać sezamem. 

Jeżeli używacie sera mozzarelli trzeba odrobinę posolić, mój ser jest lekko słonawy dlatego nie użyłam soli. 

Smacznego

 

Bardzo smaczne jajka marynowane, można zrobić zwyczajnie jak te czy też dodać kurkumy, ostrej papryczki chili - a w sałatce smakują idealnie z kiełkami :-)

przepis Ewy
  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula 
  • 3-4 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 ziarna pieprzu

zalewa 

  • 2,5 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki octu 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka soli 

Wszystkie składniki zalewy  zagotować. 

Ugotowane jajka obrać ze skorupek - ostrożnie aby nie uszkodzić białka. Jajka ułożyć w słoiku, dodać resztę przypraw i zalać przestudzoną zalewą ale jeszcze ciepłą. Odstawić na 2-3 tygodnie według Ewy, choć moje stały trzy dni i były naprawdę smaczne. 

Smacznego 

Bardzo lubię keksy, choć niestety rzadko piekę bo w domu niema zbyt wielu wielbicieli tego typu ciast, to królewskie ciasto :-) w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Najlepiej upiec go 3 dni przed świętami ale mi wystarczyły dwa - dłużej nie wytrzymałam :-) zwłaszcza po tym jak pachniał podczas pieczenia... Polecam

oryginał

Na ciasto 

  • 250 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 50 ml rumu 
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 200 g mieszanych bakalii 

dodatkowo 

  • 150 g białej czekolady 
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g kandyzowanego ananasa 

Bakalie drobno pokroić, wymieszać z łyżką mąki - odstawić. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszek, do utartego masła wbijać po jednym jajku miksując oraz stopniowo dodawać mleko, rum i mąkę. Całość delikatnie wymieszać z bakaliami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Polewa 

Do miski wlewam mleko i połamaną czekoladą - rozpuszczam w kąpieli wodnej ciągle mieszając, polewam ciasto i ozdabiam bakaliami, gdy całość zastygnie zawijam w papier i wkładam do worka szczelnie zamknięte na dwa-trzy dni i podaję. 

Smacznego 

Tagi: czekolada
09:45, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (3) »
sobota, 23 marca 2013

Dziś na śniadanko postanowiłam sobie zrobić taki koktajl na obudzenie :-) z dodatkiem kawy, jak wiecie za kawą nie przepadam, ale to było naprawdę smaczne. Choć smaki człowiekowi się zmieniają więc może i z czasem ja polubię kawę :-) Polecam 

przepis własny

 Porcja na dwie osoby 

  • 1 duży jogurt naturalny (370g) schłodzony
  • 1 duży banan 
  • 3 owoce kiwi 
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 
  • 1 dojrzałe jabłko 
  • 2 łyżeczki miodu 

Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka lub zmiksować na proszek.  Do blendera wlać jogurt,wrzucić obrane owoce i pokrojone na mniejsze kawałki oraz wsypać proszek kawy i miód - całość zmiksować i podawać. 

Smacznego

13:55, kasandraa6
Link Komentarze (4) »
piątek, 22 marca 2013

To jest moje drugie podejście do tego pysznego sernika w pierwszym nie wiadomo czemu spód wyszedł dość twardy :-( dlatego tym razem jest na ciasteczkach z czekoladą ... sernik przypominającego trochę w smaku brownie - w dodatku bardzo sycący :-) i jaki pyszny ... naprawdę ciężko się od niego oderwać jak jest się smakoszem czekolady ... Polecam

przepis własny

 na spód

  • 200 g ciastek zbożowych z czekoladą
  • 100 g masła 

 masa twarogowa

  • 700 g twarogu 
  • 300 ml jogurtu greckiego 
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 5 jajek ( osobno żółtka od białek) 

krem kawowo-czekoladowy 

  • 150 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 100 g czekolady mlecznej 

ponadto

  • 1 słoiczek frużeliny wiśniowej

na spód 

Masło rozpuścić i lekko przestudzić, ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć spód masą ciastko-wą, wstawić do lodówki. 

masa serowa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Kawę zmiksować na puszek - odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszek, następnie powoli dodając ser na zmianę z jogurtem  ciągle ucierając. Na końcu wymieszać z rozpuszczaną czekoladą, kakao i proszkiem kawy.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową. Całość przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C ok 60 minut. Upieczony sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić go na  do lodówki aby mocno się schłodził. 

masa kawowo-czekoladowa 

Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach śmietany - przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć na puszek następnie miksując dodać rozpuszczoną kawę i czekoladę - połączyć składniki. Całość wstawić na chwilę do lodówki aby lekko nam stężało.  

Wyjąć sernik i posypać go kakao, masę kawową wyjąć z lodówki i przełożyć do szprycy - udekorować sernik - wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia podawać z odrobiną frużeliny wiśniowej. 

Smacznego 

Tagi: czekolada
16:15, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
środa, 20 marca 2013

Miałam dziś ochotę na sałatkę taką na szybko z tego co akurat było w domu - macie tak czasem :-) I wyszło coś takiego , sycącego i nawet obiadu nie trzeba było robić choć dziś ... :-) Polecam.

przepis własny
  • 1 szklanka kaszki kuskus
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 słoik selera w zalewie 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 2 łyżki ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka przyprawy curry 

dresing 

  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku ( przetrzeć przez praskę)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry 

Wszystkie składniki wymieszać i polać sałatkę.

 Kaszkę suchej kaszki wsypać do miski i zalać gorącym bulionem - przykryć, odstawić aż napęcznieje.

Pierś kurczaka oczyścić przyprawić ziołami i curry, - pokroić w paski i podsmażyć na odrobinie oleju, wystudzić.

Kaszkę odcedzić z bulionu jeżeli taki został, przełożyć ją wraz z mięsem do miski. Do kaszki dodać resztę składników wcześni je odcedzając z zalewy.  Całość wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i przygotowanym dresingiem. 

Smacznego

Można podawać na kaszce kus-kus lub od razu z nią wymieszać. 

 
23:08, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach