wtorek, 31 marca 2015

Mam nadzieję że znajdą się tu smakosze marcepanu jeżeli tak to ten sernik na pewno jest dla Was. Ja z pewnością do nich należę uwielbiam marcepan pod każdą postacią a ten sernik jest po prostu pyszny mokry , intensywny w smaku , aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Polecam 

przepis własny

forma 26 cm

na spód

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła

na masę twarogową

  • 750 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki soku z limonki

ponadto

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 100-150 g płatków migdałów

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a z zewnątrz folią aluminiową aby podczas pieczenia nie dostała się woda.

Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami , wyłożyć spód tortownicy.
Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować.
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką  wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto postawić na blaszce od piekarnika i wlać na  nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przygotować polewę i migdały.

Do rondelka wlewam mleko i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch.
Gdy sernik trochę przestygnie wstawiam do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego 


17:08, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek obowiązkowo musi pojawić się na naszym świątecznym stole, tym razem przygotowany w wersji mini aby zmieścił się do koszyczka Wielkanocnego. Jest słodki za sprawą daktyli na idealnie kruchym cieście na którym zębów nie połamiecie ;-) Oczywiście dzieci jeden mały podwędziły i się ze sobą podzieliły ... resztę trzeba było schować bo do Świąt by nie doczekały. Polecam dla dużych i małych ...

przepis własny

na ok 8 mini mazurków

  • 60 g masła
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego ( 30 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego ( kwaśnej śmietany)
  • 200 g kaszy mannej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 jajko (65 g w skorupce)

Masło utrzeć z cukrem dodać jogurt i jajko - utrzeć. Następnie wsypać mąkę i kaszkę , zagnieść ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki aby się schłodziło. Schodzone ciasto rozwałkować na prostokąt i podzielić na dziewięć części zwijać lekko do środka boki. Jeden kawałek zagnieść i zrolować na małe sznureczki którymi ozdobić mazurki . Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut do zrumienienia się - wystudzić.

nadzienie

  • 100 G suszonych daktyli
  • 2 czubate łyżeczki zielonej herbaty ewentualnie 2 saszetki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

W czajniku zagotować wodę , herbatę wsypać do zaparzacza i włożyć do garnuszka - zalać gorącą wodą przykryć i odstawić na ok 10 minut. Następnie wyjąć herbatę i wrzucić suszone daktyle oraz sok z cytryny, gotować ok 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnuszek z kuchenki i wystudzić jego zawartość. Przestudzone daktyle wraz z odrobiną płynu przełożyć do melaksera i zmiksować na gładki mus.Można od razu nakładać na upieczone mini mazurki lub zostawić aby odrobinę zgęstniała pod wpływem schłodzenia.

Nadziane mazurki można posypać odrobiną cukru pudru dla dekoracji .

Smacznego


20:15, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 29 marca 2015

Czekolada to coś co uwielbiam w każdej postaci i z pewnością znajdzie się wielu którzy również ją lubi. Ale ostatnio mało jadam jakoś słodyczy... ale ten mus mnie bardzo zaciekawił co mnie do niego przyciągneło -to oczywiście czekolada ;-)  Wbrew pozorom to dziwne mieszać awokado z kakao ale naprawdę smakuje pysznie przekonałam się o tym na własnej skórze. Polecam

Postanowiłyśmy z Manufaktura ciastek założyć na facebooku  wydarzenie Słodko i zdrowo będą się tam pojawiać raz na 2-4 tygodnie  - zapraszam

porcja dla jednej osoby

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego

opcjonalnie

  • 1/2 kostki startej gorzkiej czekolady 75%
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • 8-10 malin lub innych owoców

Awokado przekroić na pół , wyjąć pestkę i wydrążyć łyżeczką miąższ - przełożyć do blendera i zmiksować na gładko wraz z pozostałymi składnikami. Mus przed podaniem schłodzić.

Ja swój schłodzony mus przekładam do rękawa cukierniczko i wyciskam do małego słoiczka dekoruję świeżymi lub mrożonymi malinami posypuje szczyptą cukru pudru i startą czekoladą.

Smacznego

 

przepis znależiony ,,Sto kolorów kuchni,, jak również u Edytki

 

 

 

 

20:10, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
sobota, 28 marca 2015
Dziś zapraszam na razowy chlebek nadziewany szpinakiem i serem fetą w ramach wydarzenia ,,Wypiekanie na śniadanie,, Zrobiłam z połowy porcji gdyż jestem jedyną osobą w tym domu która jada szpinak ;-) może kiedyś to się zmieni kto wie ... Przepis z lekką modyfikacją na własne potrzeby smakowe. Trochę się obawiałam pieczenia tego chlebka bo ani w nim drożdży ani zakwasu tylko na proszku do pieczenia. Ale zaskoczył mnie on bardzo pozytywnie, podczas pieczenia zapach rozchodził się po całym domu i już chciało się go jeść. Po upieczeniu i wystudzeniu okazał się niesamowity w smaku chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku - pycha. Na pewno go zrobię jeszcze nie raz. Polecam

  • 2 małe czerwone cebulki
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 60 g mąki razowej
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 125 ml maślanki
  • 1 jajko (60 g)
  • 40 g sera typu feta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Cebulę pokroić drobno w kostkę , rozgrzać oliwę i podsmażyć - następnie wrzucić szpinak i smażyć razem z cebulą mieszając co jakiś czas aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość - zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Do miski wsypać mąki wraz proszkiem do pieczenia, solą i  połową startego parmezanu. Następnie wbić jajko i dodać maślankę i zagnieść ciasto.
Ciasto zostawiam na ok pół godziny aby odpoczęło i odrobinę podrosło.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30 cm wyłożyć szpinak , posypać fetą i parmezanem - zrolować na roladę a końcówki ciasta skleić i podwinąć do spodu. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia naciąć ostrym nożem na ukos paski na chlebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut .
Wystudzić przed podaniem.
Smacznego



przepis pochodzi z książki Women's Weekly
"The Baking Collection"
w ramach ,,Wypiekanie na śniadanie,, z małymi moimi zmianami.
Razem ze mną piekli

 

 

Babka drożdżowa mocno czekoladowa wilgotna od czekolady - jak dla mnie to ideał. Choć wbrew pozorom jest mało słodka, zdecydowanie dla smakoszów gorzkiej czekolady. Jeżeli podajecie dzieciom to przyda się ją dosłodzić np dżemem malinowym - najlepiej takim z domowej spiżarni. Moja babka się troszkę spiekła ale i tak była pyszna lekko chrupiąca z wierzchu a wilgotna w środku hm ale lepszy taki ,,piekarnik,, niż wcale więc nie ma co narzekać tylko zjadać ;-) Polecam

przepis własny

na foremkę keksową

  • 125 ml maślanki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko ( 60 g )
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g ciemnego prawdziwego kakao w proszku
  • 180 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady typu nutella
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao lub mlecznej

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

Maślankę utrzeć z drożdżami i cukrem, następnie roztopić masło i przestudzić - dodać do maślanki wraz z jajkiem wymieszać do połączenia. Odważyć potrzebną ilość mąki i kakao - wymieszać dodać do pozostałych składników - zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Aby ręce się nie kleiły do ciasto posmarować je oliwą. Przełożyć do miseczki przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować je i przerobić jeszcze raz, i znowu zostawić do ponownego wyrośnięcia.

W Międzyczasie rozpuścić czekoladę typu nutella i odstawić. Czekoladę w tabliczce zetrzeć na tarce ( tak jak np szatkuje się kapustę) odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 180 C góra dół.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy na ok 35x30 cm podsypując mąką aby się nie kleiło. Rozprowadzić przestudzoną czekoladę na nią posypać tartą ( jeżeli wolicie bardziej słodkie dodać mleczną ). Ciasto zwinąć jak na roladę zlepić końce i lekko je podwinąć do spodu, lekko spłaszczyć i przeciąć ostrym nożem wzdłuż prawie do końca i przekładać na zmianę jak warkocz. Przełożyć do wysmarowanej keksówki i zostawić aby trochę jeszcze podrosło. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut aż się zrumieni , wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego 

piątek, 27 marca 2015

Jajka faszerowane na Wielkanoc tym razem z dodatkiem pieczonej papryki są aksamitne i delikatne w smaku z słodkawą nutą. To ni tylko propozycja Wielkanocna to również dobry pomysł jako przystawka na imprezy  - zaskoczcie swoich gości niecodziennym smakiem. Polecam

 przepis własny
  • 4  duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżeczki mascarpone lub majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki w proszku


Rozgrzać piekarnik włożyć paprykę w całości i upiec. Upieczoną paprykę oczyścić ze skóry i środka (uważać aby się nie oparzyć) - wystudzić.
Ugotowane jajka obrać ze skorupki, następnie przekroić  na pół i wydrążyć żółtka, przełożyć do melaksera wraz z papryką oraz twarogiem i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną pastę przełożyć do miseczki dodać posiekany szczypiorek wraz z rzeżuchą - wymieszać z pastą , doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Nadziewać ugotowane białka posypać siekanym szczypiorkiem i rzeżuchą.
Smacznego 

 

17:37, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (2) »
środa, 25 marca 2015

Chrupiące i pyszne nie tylko na Wielkanoc są takie dobre ... ale najlepsze na ciepło choć na zimno też można je zjeść ale wtedy potrzebny jest do nich sos bo już nie są takie wilgotne np na bazie majonezu - kto co woli... Polecam

przepis własny

na ok 15 sztuk

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki majonezu lub serka mascaropne ewentualnie miałkiego twarogu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka roztopionego masła lub rozbełtane jajko

Jajka ugotować na twardo wystudzić i posikać na drobno przełożyć do miski. Szczypiorek umyć , osuszyć i pokroić drobniutko dodać do jajek. Całość doprawić solą i pieprzem i na koniec wymieszać z majonezem lub serkiem mascarpone.

Ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty, na środek nakładać przygotowany farsz i zlepiać tworząc trójkąty. Rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia -posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 -25 minut aż się zrumienią. Podawać na ciepło.

Smacznego

16:33, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »

Zapraszam na kolejną propozycję jajek faszerowanych nietradycyjnie ;-) Mam nadzieję że wam się spodoba i spróbujecie lub zainspiruje was do nowych smaków. Są delikatne a zarazem i lekko pikantne Polecam

przepis własny
  • 4 jajka
  • *ok 60 g upieczonej dyni lub batatów
  • 50 g sera typu feta lub koryciński
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • garstka rzeżuchy
  • ok 2 łyżki szczypiorku

ponadto

  • szczypta kolorowego pieprzu
  • rzeżucha do dekoracji
  • liście sałaty do dekoracji

Jajka ugotować na twardo odcedzić obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Do melaksera przełożyć upieczoną dynię, żółtka, ser musztardę oraz majonez - całość zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z pokrojonym drobniutko szczypiorkiem i rzeżuchą .
Pozostawione białka nadziewać masą posypać tartym serem i rzeżuchą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

* Oczyszczoną dynię lub bataty przeprawić słodką i ostrą papryką oraz solą - upiec w 180 C aż będzie miękka, wystudzić.


09:56, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 marca 2015

Bardzo delikatne jajka z farszem z zielonego kalafiora to nieco inne niż tradycyjne na naszym stole, ale są również smaczne ... zaostrzam je nieco ostrym pieprzem i dodatkiem musztardy dzięki temu farsz nie jest mdły. Polecam dla smakoszy nowych smaków ;-)

przepis własny
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 - 5 różyczek ugotowanego kalafiora
  • garstka liści bazylii
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • odrobina posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne

Sezam uprażyć na suchej patelni na rumiano - odstawić.
Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka i przełożyć je do melaksera wraz z listkami bazylii majonezem, ostrą musztardą i zmiksować na gładką pastę jeżeli będzie zbyt gęsta dodać jeszcze majonezu.  Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekanym szczypiorkiem,  rzeżuchą i sezamem zostawić odrobinkę do dekoracji.
Przed nałożeniem na białka jaj najlepiej schłodzić farsz.
Białka jajek nadziewać farszem następnie posypać je prażonym sezamem oraz siemieniem lnianym.
Smacznego 

*Jeżeli nie macie zielonego kalafiora można użyć zwykłego białego lub brokułów . A jeżeli masa wyszła zbyt rzadka wystarczy dodać odrobinę startego na drobno żółtego sera.


21:27, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 marca 2015

W tym roku do koszyczka wielkanocnego pieczemy małe babeczki muffiny które uwielbiają dzieci nie tylko podczas świąt, są czekoladowe z piankami które się topią podczas pieczenia i nadają lekkiej wilgoci dzięki temu muffiny nie są zbyt suche. Polecam

przepis własny
  • 120 g masła (roztopić)
  • 2 jajka (110g w skorupkach)
  • 30 g ciemnego kakao
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 170 g maki pszennej
  • ok 150 -200 g pianek marshmallow
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z kakao ,proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło roztopić z cukrem odstawić aby lekko przestygło.  Do miski przełożyć jogurt naturalny,wbić całe jajka - wymieszać. Następnie dodać przestudzony tłuszcz oraz mąkę wymieszaną z suchymi składnikami.Na koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki pianki marshmallow i wymieszać aby ciasto je pokryło.
Formę do muffiny wyłożyć papilotkami i wylać do każdej z nich ciasto do ok 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 180 C  wystudzić .

Smacznego 


08:17, kasandraa6 , Muffiny
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach