czwartek, 31 marca 2016

Ten przepis miał się pojawić przed świętami niestety nie zdążyłam ;-) na ostatnią chwilę pojechaliśmy do Polski na święta i było cudownie ;-) Dlatego dopiero dziś wrzucam przepis na bloga bo przecież nie będzie czekał roku na publikację. To takie szybki ciasteczka w kształcie mazurka.

A firmie Lubella dziękuję za prezent niespodziankę oraz mąki ;-) Mazurki wyszły pyszne. Człowiek mieszkający poza granicami kraju bardzo docenia Polskie produkty - przynajmniej ja ;-)

 

przepis własny
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 180 g mąki użyłam lubella puszysta tortowa
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki siekanek drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło utrzeć na puszek dodać jajko oraz śmietanę i dalej ucierać mikserem. Następnie powoli dodawać mąkę - miksować tylko na początku potem zagnieść rękoma. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po tym czasie rozwałkować ciasto formując kwadrat odrobinę ciasta odłożyć aby zrobić kratkę. Ciasto rozwałkowuję od razu na papierze na którym będzie się piekł. Gdy już mam uformowany prostokąt wszystkie boki zwijam odrobinę do środka następnie z pozostałego ciasta formuję cienkie wałeczki i wykładam na wierzch ciasta. Ciasto nakuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20-30 minut do aż się zrumieni - wystudzić.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ze skórką -lekko przestudzić musi mieć półpłynną konsystęcje wlewać łyżeczką do pustych kratek - zostawić do zastygnięcia po czym pokroić w kwadraty.

Smacznego

20:45, kasandraa6
Link Komentarze (1) »

 

Pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej ;-) . A może zostało wam trochę jajek na twardo po świętach - to przepis jak znalazł . Ja zajadałam się nimi bez dodatków, ale możecie zrobić do nich sałatkę z dresingiem lub podać po prostu z sosem czosnkowym .

Kotlety wyszły bardzo smaczne i dość łatwo się je robiło, ale następnym razem pominę len i zastąpię innymi ziarnami ponieważ podczas smażenia niektóre kotleciki mi strzelały i musiałam przykryć pokrywką aby się nie poparzyć. Piją zbyt dużo tłuszczu moim zdaniem dla tego raczej nie należą do zbyt lekkich następnym razem upiekę w piekarniku i dam znać jak wyszły. Polecam 

oryginał
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki prażonego lnu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek siekanej rzeżuchy
  • ok 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia lub masło klarowane

 Kaszę wsypać na sito i płukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przezroczysta , następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą ok 1,5 szklanki i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotować ok 15 minut następnie wyłączyć gaz i przykryć - pozostawić ok 10 minut aż wchłonie się woda po tym czasie zdjąć pokrywkę jeżeli została jeszcze jakaś woda odcedzić . Tak przygotowaną kaszę przełożyć do miski posolić i zostawić do wystudzenia.

W międzyczasie podprażyć na suchej patelni nasiona lnu.

Jajka pokroić w małą kostkę dodać do kaszy wraz z masłem i posiekaną natką pietruszki, rzeżuchą, nasionami lnu. Wszystko wymieszać z surowym jajkiem i dodać jeszcze sól i pieprz aż wszystko się połączy. 

Zwilżyć dłonie i formować kotleciki obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z dodatkiem masła klarowanego z obu stron na rumiano.

Podawać z ulubioną sałatką lub jako burgery na bułeczce.

Smacznego

*Jeżeli masa będzie zbyt mokra dodajcie do niej odrobinę mąki lub bułki tartej .

09:02, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
niedziela, 13 marca 2016

Ostatnio niestety rzadko bywam na blogu a to za sprawą małego wypadku z moim okiem . Które nadal nie jest do końca sprawne co utrudnia mi bardzo pisanie i czytanie . Dlatego nie bywam tak tu często jak bym chciała ale nie martwcie się to nie jest tak poważne na jakie wygląda ;-) Ale to nie powstrzymało mnie przed dołączeniem do Wypiekanie na śniadanie.

Przepis zmodyfikowałam na własne potrzeby pod spodem jednak znajdziecie link do oryginalnej receptury. A zawijaski z całego serca polecam są chrupiące po upieczeniu i mięciutki w środku oraz niezwykle aromatyczne. Polecam

oryginał

na ok 9-10 sztuk

  • 500 g mąki orkiszowej typ 1050
  • 3 łyżki wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250-300 ml wody

nadzienie

  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła klarowanego
  • 30 g oliwy z oliwek

Do miseczki wlej trzy łyżki wody , syrop z agawy oraz wymieszaj z drożdżami aż składniki się połączą - odstaw na chwilę aby lekko podrosło.

Do misy miksera z hakiem wsyp mąkę, posiekaną bazylię oraz resztę składników - wraz z wyrośniętymi drożdżami i mieszaj stopniowo dodając letnią wodę ( dodawać tyle wody aż uformuje się kula) . Ciasto średnio wyrabiać 7-8 minut, następnie odstawić pod przykryciem na ok godzinę aby wyrosło.

Czosnek obrać - odłożyć na chwilę teraz rozgrzać patelnię z masłem i olejem dodać przeciśnięty czosnek i posiekane zioła - gdy zacznie skwierczeć natychmiast zdjąć z ognia - przestudzić. Gdy tłuszcz nam już przestygł przecedzić przez drobne sito - odstawić.

Wyrośnięcie ciasto rozwałkować na duży prostokąt pociąć pasy wzdłuż i każdy posmarować przygotowanym tłuszczem następnie posypać posypką czosnkowo-bazyliową , potem każdy kawałek zwijać w rulonik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane zawijaski można posmarować jeszcze tłuszczem i odstawić na 20-30 minut aby lekko podrosły. Rozgrzać piekarnik do200 C i piec ok 15 minut. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ok 5 minut w uchylonym piekarniku po czym studzę na kratce.

Smacznego

osoby które razem wypiekły to

Joanna z bloga Sama słodycz i szczypta chili

Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie

Iwona z bloga Izioni pyszne smaki

Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie

Nina z  bloga Gotuj Sam

Aneta z bloga Piekielna Kuchnia Anety

Ewa z bloga Ewa w kuchni

Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją

x   z bloga Szóste niebo

Magda z bloga Apetyt na Smaka

Joanna z bloga Grunt to przepis

Kamila z bloga Życie ze smakiem

Angelika z bloga Życie zaczyna się w kuchni

17:14, kasandraa6
Link Komentarze (10) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach