piątek, 29 kwietnia 2011

Pyszny tradycyjny sos tatarski który musiał oczywiście się znaleźć na naszym stole - obowiązkowo. Pyszny uwielbiamy go wszyscy. Polecam

przepis własny
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych 
  • ok 150 g grzybków marynowanych 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 4 czubate łyżki majonezu 
  • 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 

Ponadto 

  • ugotowane jajka na twardo

Ogórki, szczypiorek, grzybki drobno pokroić przyprawić solą i pieprzem wymieszać z jogurtem,  majonezem oraz świeżo startym chrzanem.  Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z jajkami.

Smacznego

środa, 27 kwietnia 2011

Krówkowy mazurek na kruchym czekoladowym spodzie z chrupkimi orzechami nerkowca pycha - polecam

przepis własny

Na ciasto

  • 250 g masła
  • 1 całe jajko
  • 2 szklanki maki krupczatki 326 g
  • 3 czubate łyżki czekolady w proszku

Miękkie masło utrzyj z jajkiem dodaj mąkę i czekoladę - zagnieść na jednolite ciasto wstaw przykryte do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Rozwałkuj i wyłóż blaszkę. Ja wałkuję na papierze do pieczenia i tak przekładam. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 C zostawić do wystudzenia.

Masa:

  • 750 g kruchych krówek
  • 100 g masła
  • 200 g orzechów nerkowca

Ponadto:

  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji

Krówki roztapiam w garnku wraz z masłem do połączenia się składników, następnie jeszcze ciepłą masę przekładam na kruchy spód i wygładzam - na to posypuje posiekanymi wcześniej orzechami nerkowca i lekko dociskam. Brzegi kruchego ciasta dekoruję roztopioną czekoladą.

Smacznego

Tagi: czekolada
20:29, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (6) »
sobota, 23 kwietnia 2011

Babeczki wielkanocne z białą czekoladą, mięciutkie i delikatne w smaku w dodatku bardzo szybkie do wykonania. Doskonałe również na podarunek do życzeń.

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam smacznego jajka bogatego króliczka :-) i dużo zdrówka oraz mokrego dyngusa :-) pozdrawiam ...

przepis własny

Na ok 13 babeczek

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Czekoladę białą zetrzeć na tarce i odstawić. Masło utrzeć z cukrem i dwoma żółtkami następnie dodać jogurt naturalny oraz mleko, mąki wymieszać z proszkiem i sodą - połączyć z resztą składników. W międzyczasie ubić białko z cukrem na sztywną pianę - wymieszać delikatnie z masą, na końcu dodajemy czekoladę - łączymy z resztą składników i przekładamy do foremek. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut tzw do suchego patyczka - wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Formy silikonowej nie smaruję inne tak.

Smacznego

 
Tagi: czekolada
19:54, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (10) »
środa, 13 kwietnia 2011

Delikatne i smaczne pulpeciki z kukurydzą ugotowane na parze z sosem sojowo-pieczarkowym wymieszane z makaronem papardelle - polecam

przepis własny

Na pulpeciki

  • 300 g mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kukurydzy z puszki

Na sos

  • 4 duże pieczarki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu winchester
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ponadto

  • makaron papardelle

Mielone wymieszać rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, siekana natką pietruszki sosem sojowym oraz kukurydzą i bułką tartą - żeby zagęścić mięsko. Odstawić na ok godzinkę aby przeszło przyprawami. Po tym czasie formujemy małe pulpeciki i układamy w garnku do gotowania na parze. Gotować ok 20 minut.

W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki i podsmażyć - -przełożyć do garnka zalać wodą, dodać sosy i gotować ok 15 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę szybko mieszając tak by niepowstały kluchy tylko ładnie się połączyło. Wlać łyżkę sosu i połączyć mieszając następnie przelać do garnuszka i wymieszać tak by się nam nie zważyło zagotować i odstawić.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanym sosem i przełożyć na talerz na wierzch ułożyć pulpeciki posypać delikatnie siekaną natką pietruszki i podawać.

Smacznego

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Kokosanki chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku takie jak lubię zresztą nie tylko ja, szybkie i proste w wykonaniu - do kawki jak znalazł polecam :-)

przepis własny
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka białka 240g
  • 180 g cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z całej cytryny
  • 1 żółtko

Do białek wsypać sól i ubijać na sztywną pianę w międzyczasie dosypując po trochu cukier. Do ubitej piany wrzucić żółtko i wymieszać, następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z cytryny i otartą skórkę.Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy po łyżce na blaszkę wyłożona wcześniej papierem do pieczenia w odległości od siebie ok 1,5 cm. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut. Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego

środa, 06 kwietnia 2011

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z tego przepisu - mocno kwaskowy mięciutki w środku z chrupiącą skórką. Polecam

Składniki

  • 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody źródlanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży

Na wierzch

  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • nasiona do posypania

Zakwas wymieszać z ciepłym mlekiem.

Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka i dwiema łyżkami cukru - odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać wodę, roztopione masło i resztę składników- wyrobić ciasto i postawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczka do podwojenia objętości.

Następnie wyjąć ciasto i wyrobić uformować chlebek i odłożyć do wyrośnięcia przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać nasionami. Piec 10 minut w 240 C potem zmniejszyć do 190 C i piec jeszcze ok 25 minut.

Studzić na kratce.

Smacznego

poniedziałek, 04 kwietnia 2011

kandyzowane pomara�cze 2

Kandyzowane plasterki pomarańczy jedzone prosto ze słoiczka lub do mazurka na święta a znalazłam je tu polecam :-)

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody

Pomarańcze spożyć gorącą wodą , następnie pokroić w 5 mm plasterki. Do garnka wlać cukier i wodę - zagotować i włożyć plastry pomarańczy. Gotować na małym ogniu co jakiś czas odwracając plasterki. ok 1 godziny aż pomarańcze staną się szkliste a syropu zostanie niewiele. Wyjąć pomarańcze na papier lub folię aluminiową i pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekładam do szczelnego słoiczka i trzymam w lodówce kilka dni.

Smacznego

Wydrykuj przepis

 

kandyzowane pomara�cze 3

 

kandyzowane pomara�cze 1

 
piątek, 01 kwietnia 2011

Czekoladowe naleśniki z masą serowo dyniową z aromatem pomarańczy. Bardzo smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło . Polecam

Przepis własny

Na ok 10 naleśników

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki

Wszystkie składniki zmiksować na jednolita masę i smażyć cieniutkie naleśniki na minimalnej ilości oleju - wystudzić.

Nadzienie dyniowo-serowe

  • ok 300 g dyni oczyszczonej
  • 1 duża pomarańcz + skórką
  • 4 łyżki cukry trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g twarogu śmietankowego

Dynię pokroić na mniejsze kawałki -wrzucić do garnka , skórkę z pomarańczy zetrzeć na talerzyk i odstawić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wlać do dyni - dusić na małym gazie do miękkości i odparowania. Dynię zmiksować i posłodzić cukrami wymieszać - wystudzić. Dodać skórkę z pomarańczy część można odłożyć do miseczki a resztę wymieszać z serem. Najpierw smarujemy połowę naleśnika składamy na pół, po złożeniu smarujemy jeszcze ćwiartkę i składamy w kopertę.

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach