wtorek, 30 kwietnia 2013

Pyszna nalewka pomarańczowa z wyraźnym posmakiem kawy, przepis z pierwszego numeru KUKBUKA , bardzo lubię nalewki - robiłam ich już naprawdę dużo :-) a ta jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna .Polecam 

przepis z Kukubuka
  • 12 pomarańczy 
  • garść ziaren kawy 
  • 1 kg cukru 
  • 1 litr wody
  • 1 litr spirytusu 
  • słoik w którym zmieszczą się pomarańcze 

Pomarańcze sparzyć i zrobić otwory spiczastym nożem, powciskać ziarna kawy - tak aby nie było ich widać bo inaczej wypłyną. Owoce umieścić w dużym słoju, cukier rozpuścić w wodzie i przestudzić - połączyć ze spirytusem i zalać owoce. ( można dodać laskę wanilii lub korę cynamonu) Słój zakręcić i odstawiamy na 14 dni lub dla bardziej cierpliwych 28 dni. Po tym czasie przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek - schładzamy i możemy już pić. 

Polecam 

19:05, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (5) »
piątek, 26 kwietnia 2013

Tort orzechowo kawowy, słodki z posmakiem kwaśnych powideł śliwkowych - fajnie razem się komponują do tego delikatny posmak kawy i orzechów . Tort zrobiony specjalni na urodziny mojego taty :-) Polecam

przepis własny

biszkopt 

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej 

Do białek dodać szczyptę soli, ubijać na sztywno następnie stopniowo dosypywać cukru aż piana będzie lśniąca i sztywna. Do ubitej piany dodać proszek, mąkę i żółtka - delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 25 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć na pół.

 składniki na jedną bezę (x2)

  • 3 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 czubata łyżka kakao 

 Na papierze do pieczenia odrysować dwa kółka od blaszki w której wcześniej piekliśmy biszkopt.Wyłożyć na dużą blachę od piekarnika.

Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier na końcu delikatnie wymieszać z kakao wyłożyć na papier w obrysowane kółka i wstawić do piekarnika piec ok 50 minut w temp 160 C do zrumienienia się i aż beza będzie chrupka, upieczoną bezę wystudzić i zdjąć papier. 

Krem 

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 szklanka orzechów włoskich (zmielić ) 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczane w 2 łyżkach wody
  • ( odrobinę kremu zostawić do wysmarowania boków)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml wody 
  • 1 biała czekolada 
  • 1 gorzka czekolada 

Czekolady utrzeć na wiórki (szatkownicą )

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i przestudzić, schłodzoną wcześniej śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem na końcu szybko wymieszać z zmielonymi orzechami i rozpuszczoną kawą oraz lekko ciepłą żelatyną. Wstawić na chwilę do lodówki.

Biały biszkopt posmarować powidłami następnie wyłożyć trochę kremu, na to upieczona beza i ponownie krem. Potem biszkopt posmarowany powidłami i znowu krem i ostatnia beza. Posmarować boki pozostałym kremem i obsypać utartą czekoladą

polewa z białej czekolady

  •  1 biła czekolada 
  • 1 łyżka masła 

Czekoladę rozpuścić z śmietaną i polać beze, posypać reszta startej czekolady. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 Smacznego



19:08, kasandraa6 , Bezy
Link Komentarze (10) »

Granola to doskonały dodatek do śniadaniowego jogurtu czy tez jako przekąska do filmu :-) lekko słodka i zdrowsza niż kupowane w sklepach :-) a ta jej chrupkość... tym razem udało się zrobić zdjęcia zanim dzieci się dobrały... Polecam

przepis własny
  • 2 szklanki płatków żytnich
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka migdałów 
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka musu jabłkowego lub gruszkowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ponadto 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych owoców goi

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do miski i dodać resztę składników oprócz suszonej żurawiny i owoców goi.Całość wymieszać, wyłożyć na blachę wcześniej wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut co jakieś 10 minut mieszając. Całą masę możecie wyłożyć na dwie blachy i piec razem gdyż wychodzi tego dość dużo.Ciec aż całość się zrumieni - ale trzeba naprawdę pilnować aby nie spalić. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić w chłodnym miejscu do wystudzania. Zimną pokruszyć wymieszać z suszoną żurawina i owocami goi, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. 

Smacznego    

czwartek, 25 kwietnia 2013

Jak dla mnie bardzo smaczne, ale dopiero za drugim podejściem kiedy zmniejszyłam ilość cukru - bo tak było zdecydowanie za słodkie ... Świetne do ciast, deserów choć z kieliszka też smakuje dobrze...

oryginał
  • 10 cytryn
  • 0,5 litra spirytusu 
  • 350 g cukru  dałam mniej 200g
  • 0,5 litra wody 

Cytryny sparzyć i obrać cieniutko tak aby nie było białej części, wrzucić do słoika i zalać spirytusem - zakręcić i odstawić na tydzień. Po tym czasie zagotować wodę z cukrem - wystudzić połączyć składniki ze spirytusem ze skórek, zmętnieje - można od razu pić ale ja wodę kiedy .postoi jeszcze z tydzień i zrobi się bardziej klarowne jak na zdjęciach.

Polecam 

22:06, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (1) »

Jak już na pewno wiecie bardzo lubię robić wszelakie domowe sery, choć chyba bardzo ... to mało powiedziane :-) Zastanawiam się aby umieścić na blogu kategorie sery co Wy na to ... Tym razem zrobiłam serek ricotta ale nie z samego mleka krowiego jak tu tylko z serwatki i wyszedł znakomity, delikatny - pucha :-) polecam.

oryginał
  • 4,5 litra serwatki
  • 1,5 l tłustego mleka (świeżego krowiego)
  • 2-3 łyżki octu winnego 

Serwatkę połączyć z mlekiem i podgrzewać do temperatury 90 C, dodać ocet winny i gotować jeszcze ok 5 minut -ciągle mieszając aby serwatka się nie przypaliła. 

Ostrożnie przelewamy ricottę na chustę serowarską lub gazę położoną na durszlaku aby ociekła. Kawałki sera są bardzo małe, kiedy serwatka ocieknie w większości, związujemy husytę lub gazę aby wyglądała jak sakiewka i wieszamy ją gdzieś w chłodnym miejscu - na całą noc. Gotowy serek można jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.  

Smacznego



środa, 24 kwietnia 2013

Lekka sałatka z tym co akurat miałam w lodówce taka na szybko w ostatniej chwili - bo naszła mnie ochota, a do sklepu wcale mi się nie chciało iść ... :-) Była kiełbaska której już nikt nie chciał i rozmrożony serek :-) no i zaplątała się po drodze pani limonka która nie wyglądała zbyt pięknie - ale w dresingu smakowała wyśmienicie. Polecam bo wyszła naprawdę pyszna.

przepis własny
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 awokado
  • 4 małe kiełbaski
  • 1 cukinia
  • 8 plastrów sera białego dojrzewającego
  • 1 pęczek szczypiorku

Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni teflonowej z oby stron na rumiano (bez tłuszczu). Kawałki sera delikatnie smażyć na patelni bez tłuszczu, podsmażamy z obu stron ale robimy to bardzo szybko aby się nam nie roztopił, przekładamy na talerz do wystudzenia.  Cukinię pokroić w talarki a następnie przeciąć na cztery, posypać ziołami delikatnie skropić oliwą i podsmażyć lekko tak by niebyła zbyt miękka.Usmażoną kiełbasę i cukinię wystudzić.  Sałatę pokroić na mniejsze kawałki dodać awokado pokrojone w grubszą kostkę - skropić sokiem z limonki, ser porozdzielać na mniejsze kawałki i wymieszać z sałatką - wrzucić resztę składników i przygotować dresing.

na dresing

  • 4 łyżki oleju z winogron 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • sok z jednej limonki 
  • szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki dresingu wymieszać i polać nimi sałatkę - przed podaniem schłodzić ok 30 minut. 

Smacznego 

22:32, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 kwietnia 2013

Takie biszkopciki są delikatne i idealne dla dzieci choć nie tylko w dodatku robi się je ekspresowo. Poza tym nie zawierają ulepszaczy i są na pysznych jajkach od naszych kurek. Zachęcam do kupowania jajek ekologicznych bo warto.

oryginał

  • 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Mąki wymieszać i odstawić, białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier aż piana będzie sztywna następnie delikatnie wymieszać z żółtkami i ostawioną mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia kłaść łyżką małe porcje ciasta w odległości 2-3 cm od siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 10-15 minut aż ciasteczka się lekko zrumienią, wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego

09:40, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (5) »
czwartek, 18 kwietnia 2013

Czy blogerzy w Szczecinie wreszcie kiedyś się spotkają? Tak, spotkają się już na „Pierwszym spotkaniu szczecińskich blogerów”. Tematem spotkania będą wypieki. Słodkie, słone, drożdżowe, czekoladowe, po prostu cuda z mąki.

Do udziału w spotkaniu zapraszamy nie tylko samych blogerów, ale przede wszystkim pasjonatów słodkich wypieków.

W programie między innymi pokaz dekorowania wypieków przez szczecińskiego szefa kuchni, wpisanie przepisów uczestników do Księgi Pamiątkowej i konkurs na najładniejszy i najsmaczniejszy wypiek z atrakcyjnymi nagrodami.

 

Dzień: poniedziałek , 29 kwietnia, godzina 18:00

Miejsce: Public Cafe, al. Jana Pawła II 43, Szczecin

Warunek uczestnictwa: przyniesienie własnego wypieku



Zapisy: do 26 kwietnia, 502 644 060 lub manufaktura ciastek@gmail.com.  Prosimy o podanie nazwy wypieku.

21:21, kasandraa6 , inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 kwietnia 2013

Domowy chlebek wyszedł wyśmienity z sprężystym środkiem i chrupiącą skórką taki jak lubię - choć mój nie miał tak dużo dziurek jak oryginał ... ale i tak był pyszny polecam

oryginał
  • 24 g starter płynny lub gęsty
  • 120 g wody
  • 171 g mąki chlebowej dałam pełnoziarnistej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 12 godzin.

ciasto właściwe

  • 315 g zakwasu
  • 342 g wody 
  • 428 g mąki pełnoziarnistej 
  • 5-6 g świeżych drożdży
  • 12 g soli morskiej 
  • 1/2 szklanki otrębów 

Wszystkie składniki połączyć początkowo dodać 280 g wody ( resztę damy później ), ciasto wyrabiać ok 12 minut . Następnie dodajemy resztę wody czyli 62 g ale dodając ją stopniowo - ciasto zrobi się luźniejsze wyrabianie całości powinno zająć ok 15-18 minut. 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosło na ok 3 godzinki w połowie czasu odgazować i przełożyć do foremki i zostawić jeszcze 1-2 godziny by wyrosło.
Piec w 240 C  10 minut, a następnie zmniejszyć 230 C i piec jeszcze 20 minut, na spód wstawić blachę  z połową szklanką wody.
Wystudzić na kratce. 

Smacznego

 
środa, 10 kwietnia 2013

Bardzo często robię ser typu koryciński, uwielbiam go na wszelakie sposoby a tym razem postanowiłam go zjeść na ciepło w panierce z ziołami lub czarnym sezamem podany z jarzębiną lub żurawiną jak kto woli. Jest delikatny i soczysty a z jarzębiną doskonale się łączy chociaż ma lekko gorzkawy smak który nie każdemu może odpowiadać. Polecam

 

  • 6 grubych kawałków sera korycińskiego 
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżka bułki tartej

Trzy kawałki sera obtoczyć w suszonych ziołach następnie w jajku i bułce tartej. 

W miseczce wymieszać bułkę tartą z czarnym sezamem , obtoczyć ser w jajku a następnie w mieszance z bułki i sezamu. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Smacznego



 
12:09, kasandraa6 , sery
Link Komentarze (8) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach