czwartek, 30 kwietnia 2015

Zapraszam już wkrótce na akcję która odbędzie się na moim blogu jak również na ,,Durszlaku ,, i ,,Mikserze kulinarnym ,, i w Wydarzeniu na Facebooku

Akcja będzie trwać od 15 maja 2015 do 31 sierpnia 2015 .
ale możecie dodawać przepisy już teraz - linki na samym dole.

zasady akcji
* Napisać kto jest organizatorem (nazwa bloga +link)
* Opublikować wpis na blogu z przepisem na domowe lody lub wafelki do lodów ;-)
* Wkleić link do przepisu w poniższym poście do 31 sierpnia 2015
* Gdy publikujemy wpis na blogu dołączyć link do akcji na blogu
*
*Osoby nieposiadające bloga podają link to profilu na Facebooku na którym umieszczą swój przepis na lody
* Po zakończeniu akcji zrobię podsumowanie na blogu z przysłanych linków do przepisów.
-Podsumowanie 2010 http://magiawkuchni.blox.pl/2010/08/Podsumowanie-akcji-lodowej-2010.html

Podsumowanie 2011
http://magiawkuchni.blox.pl/2011/10/Podsumawanie-akcji-lodowej-2011.html

Podsumowanie 2012
http://magiawkuchni.blox.pl/2012/09/Podsumowanie-akcji-lodowej-2012.html

Podsumowanie 2013
http://magiawkuchni.blox.pl/2013/09/Akcja-lodowa-2013-podsumowanie.html

Podsumowanie 2014 - uzupełniane
http://magiawkuchni.blox.pl/2015/04/Podsumowanie-akcji-lodowej-2014.html


Akcja lodowa 2015                                                   

 

 

21:13, kasandraa6 , Akcje
Link Komentarze (2) »

 

 

 

Nie wiem jak to się stało ale jakoś się zapodziało podsumowanie akcji dlatego pisze to jeszcze teraz ;-) i powoli uzupełniam z durszlaka i miksera kulinarnego bądzcie cierpliwi ;-)

Herbivore's meals 

lody marchewkowo - daktylowe wegańskie
pudding lodowy 
bananowe lody miętowe 

Pin up cake

Widelce: lody porzeczkowe 

Kardamonowy

Kulinarne rzuty wolne : lody brzoskwiniowe ,

Foodlovecake : lody owocowo - jogurtowe,

Emcia Pichci : lody chałwowe ,

 

20:44, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »

Szarlotka do picia ... wystarczy kilka składników i gotowe cynamon , jabłka to prawie jak ciasto tylko w zdrowszej wersji. W dodatku pierwsza wersja z dodatkowym cynamonem jest wyśmienita. Ale jeżeli akurat zabrakło nam jabłek a w piwnicy mamy zapas domowego musu to również zrobimy to w mgnieniu oka ;-) I jest sposób również koktajl dla osób niejedzących nabiału lub ze skazą białkową . Polecam wszystkie trzy bo są mega pyszne

przepisy własne

na jedną porcję

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

ponadto

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki zmiksowanego wcześniej koktajlu
  • do dekoracji
  • listki melisy cytrynowej

Do blendera wlać jogurt , jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego pokroić na mniejsze kawałki dodać sok z cytryny oraz cynamon - całość zmiksować. Przelać do szklanek zostawiając 1/4 koktajlu.
Do pozostawionego koktajlu dodać dodatkowy cynamon oraz miód i zmiksować. Wylać na wierzch do koktajlu w szklankach .
Smacznego


Drugi sposób

  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu
  • 1 szklanka musu jabłkowego lub 1 duże jabłko
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

*opcjonalnie

  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki przełożyć do blendera zmiksować i podawać.
Smacznego

Trzeci sposób dla Vegan

  • 1 szklanka mleka roślinnego np (kokosowe, owsiane,migdałowe)
  • 1 jabłko lub 1 szklanka musu jabłkowego
  • 1-2  łyżeczki cynamonu

*opcjonalnie

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować na gładko i podawać.
Smacznego 

*Moje składniki są prosto z lodówki dlatego latem nie potrzebują dodatkowego chłodzenia, ale można zmiksować również z kilkoma kostkami lodu. A zimą są o temperaturze pokojowej.

Polecam

środa, 29 kwietnia 2015

A może by tak na drugie śniadanie koktajl z mrożonymi porzeczkami bo trzeba przecież wyczyścić zamrażalnik z owoców bo lato idzie ;-) i już wkrótce pojawią się pierwsze prawdziwe truskawki a u mnie jeszcze zeszłoroczne ha ha- trzeba się spieszyć. Koktajl również idealny po treningu. Polecam

przepis własny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki twarogu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 mała garść mrożonej czarnej porzeczki
  • 1 mała garstka mrożonego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka chia

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładko , przelać do szklaneczek i podawać. Jeżeli koktajl będzie zbyt gęsty dodać jeszcze maślanki.
Smacznego 

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Lubicie zapiekane jabłka z ryżem i cynamonem ? jeżeli tak to coś dla Was ale w troszkę innej wersji ;-) Pieczone placki z ryżu z dodatkiem cynamonu i pysznego jogurtu cytrusowego ;-) Są chrupiące i wilgotne a maczane w jogurcie smakują super. Nawet na zimno smakują dobrze. Można je przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Polecam

przepis własny

na ok 14 sztuk

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 białko

ponadto

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Do miseczki przełożyć ryż, zetrzeć na średnich oczkach obrane jabłka - następnie wymieszać. Doprawić cynamonem, na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go roztopionym olejem kokosowym wykładać po łyżce masy i uformować w kształcie placka. Nagrzać piekarnik do 200 C  i wstawić blaszkę można jeszcze posypać przyprawą z wierzchu. Piec ok 30 minut do zrumienienia się - w połowie czasu pieczenia można odwrócić je na druga stronę, ale trzeba uważać aby się nie oparzyć. Najlepiej gdy placki się dość zrumienią od spodu wtedy będą lepiej odchodzić od papieru. ( Ja użyłam do tego płaskiej szufelki.)

na jogurt cytrusowy

  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miałkiego twarogu
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki + otarta skóra

Wszystkie składniki przełożyć do małej szklaneczki i wymieszać - podawać z upieczonymi plackami.

*Placuszki można usmażyć również na patelni ale wtedy potrzeba nam większej ilości tłuszczu .
Smacznego

niedziela, 26 kwietnia 2015

Papaja to najzdrowszy owoc świata, jest bogatym źródłem minerałów i witamin takich jak wit C, A, B, potas, wapń. Do tego ułatwia trawienie i pomaga zwalczyć cukrzycę dlatego jeżeli macie możliwość miksujcie lub zjadajcie go jak jest tylko ku temu okazja. Sam średnio mi smakuje ale schłodzony i skropiony sokiem z cytryny jest pyszny lub po prostu zmiksowany z innymi owocami takimi jak czerwona pomarańcza. Polecam

przepis własny
  • 1/2 papai
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wody
  • garstka świeżych liści mięty lub melisy


Z papai wydrążyć pestki i odłożyć na bok, a awokado obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do blendera wraz z plasterkami banana i wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz listkami mięty lub melisy - zmiksować. Gdy składniki się połączą dodaj jeszcze wodę ewentualnie płynny naturalny jogurt lub mleko i jeszcze raz miksuję. 
Można posłodzić miodem jeżeli wolicie bardziej słodkie smoothie.
Smacznego 

piątek, 24 kwietnia 2015

Serniki mam do nich słabość oj mam ;-) Ten wyszedł naprawdę wyjątkowy , aksamitny, delikatny w smaku niezbyt słodki ale tak pyszny że niemożna się od niego oderwać. Granola nadaje mu chrupkości, mango delikatności a masło orzechowe słodkości i czego chcieć więcej... Polecam

przepis własny

Forma 26 cm

na spód

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2  łyżki miodu
  • 1/2 szklanki soku z mango lub pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g fistaszków
  • 50 g masła


Do miski wsypać płatki dodać miód,  sok z mango, fistaszki obrać ze skorupek i dodać do płatków wraz z cynamonem wszystko razem wymieszać. Rozgrzać piekarnik, blachę wyłożyć papierem do pieczenia - rozłożyć przygotowaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika - piec aż się zrumienią co jakiś czas mieszając. Uważać aby się nie przypaliły. Wyjąć i wystudzić - następnie zmielić w melakserze.
Rozpuścić masło połączyć z przygotowaną masą i wyłożyć dno tortownicy.

masa serowa

  • 750 g twarogu
  • 1 dojrzałe mango
  • 125 ml wody + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 125 ml śmietany creme fresch
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 60 g masła + 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

polewa

  • 2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami

Mango obrać i przełożyć do garnuszka wraz z cukrem - przykryć i poddusić ok 5 minut, wystudzić i zmiksować razem z płynem i odstawić.
Masło rozpuścić z cukrem - odstawić.

Do miski przełożyć twaróg miksując dodać masło z cukrem trzcinowym,następnie zmiksowane mango potem jajka i  śmietanę. Miksować do połączenia składników następnie wylać do wcześniej przygotowanej formy.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą  i wstawić również sernik na średnią wysokość piekarnika i piec w  180 C przez 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze ok 50 minut do zrumienienia się.
Wyjąć i wystudzić.

Na patelni podgrzać masło orzechowe i polać nim wierzch sernika - wystudzić i przełożyć do lodówki najlepiej na noc aby się porządnie schłodziło.
Smacznego


czwartek, 23 kwietnia 2015

Kiedy idzie wiosna i lato jadam coraz mniej mięsa , sama nie wiem dlaczego ;-) bo zimą jadam go sporo. Ostatnio kupiłam taką piękną czerwoną kapustę bo tak się do mnie w sklepie uśmiechała ;-) bez planu co z niej zrobię była najpierw surówka tradycyjna, potem sałatka z ciekawym dresingiem ... no i na koniec padło na burgery zwłaszcza że zostało ryżu z obiadu który trzeba jakoś zjeść i innych warzyw no i tak powstało coś z niczego ha ha . Burgery mają fajną chrupiącą skórkę a wewnątrz są mięciutkie i wilgotne - to coś co zawsze lubiłam w kotlecikach, podaję je na ulubionej słodko kwaśnej sałacie bo nie było już czasu na pieczenie bułeczek. Polecam

przepis własny

Na 12 mini burgerów

  • 200 g kalafiora
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 60 g mąki żytniej lub orkiszowej
  • 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy

  • 1 łyżeczka grama masala
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 1/2 słodkiej ostrej papryki w proszku
  • ok 1 łyżeczki soli


Warzywa oczyścić , umyć i osuszyć następnie kapustę, marchew i kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej  posolić i lekko pognieść dodać przyprawy wbić jajka i wymieszać na końcu dodać amarantusa i mąkę ponownie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować małe burgery. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać burgery wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 -45 minut gdy się zrumienią z wierzchu obracam je na drugą stronę rumiane wyciągam z piekarnika podaję z bułą hamburgerową lub po prostu z ulubiona sałatką.

Smacznego

08:42, kasandraa6 , burgery
Link Komentarze (2) »
środa, 22 kwietnia 2015

Na drugie śniadanie coś czekoladowego i pysznego smoothie dla smakoszy gorzkiej czekolady pycha. Jest mało słodki ale jeśli chcecie dodajcie do niego więcej musu , w dodatku jest orzeźwiający i sycący. Polecam

przepis własny

na 1 porcję

  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżeczki musu daktylowego
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka kawy + 30 ml wody
  • 1 łyżka otrębów owsianych


Kawę zalać gorącą wodą i wymieszać i przestudzić. Do blendera wrzucić obrane kawałki bananów, mus z daktyli, kakao - całość zalać mlekiem i kawą. Wszystko razem zmiksować aby miało jak najmniej grudek - można schłodzić lub podawać od razu.
Smacznego
* latem kiedy jest gorąco ten sam napój można zmiksować z kostkami lodu - polecam. 

11:20, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 kwietnia 2015

 

Dziś po bieganiu jestem strasznie wygłodniała... ha ha  i tym razem padło na mój ulubiony puszysty omlet owsiany z dodatkiem banana. Robi się go dosłownie w kilka chwil, można podać go ze swoimi ulubionymi dodatkami mam wiele ulubionych ale dziś  będzie z karmelizowanym bananem ;-) w miodzie - to dopiero jest pyszne ;-) a w połączeniu z omletem nasyci nas na dłuższy czas. Polecam

przepis własny

na 1 porcję

  • 2 duże jajka
  • 15 sztuk fistaszków w skorupkach
  • 1 łyżka otrębów
  • 3 łyżki płatków owsianych

ponadto:

  • 1 banan
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok 2 łyżki twarogu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka prażonych płatków

Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę a banana pokroić w plasterki ułożyć na patelni - skropić sokiem z cytryny. Smażyć z obu stron na małym ogniu aż się zrumienią - zdjąć z ognia.
Do melaksera wrzucić obrane fistaszki, otręby i płatki - zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli dodać żółtka i zmielone płatki z orzechami - delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wylać masę , smażyć na małym ogniu gdy się zrumieni i lekko zetnie przewrócić na drugą stronę . Gotowy omlet przełożyć na talerz posmarować twarogiem, posypać chia na to ułożyć banany posypać płatkami i polać płynnym miodem.
Miód podgrzewam na tej samej patelni co smażyłam banany - lekko się skarmelizuje.
Smacznego

przepis własny

 

 

 

 

08:33, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach