poniedziałek, 30 maja 2011

Ciekawy smak pieczonego budyniu Dorotki choć szczerze mówiąc nie przypadł mi do gustu wolę jednak tradycyjny ale niektórym osobą smakowało.

Na 5 - 6 foremek po 150 ml każdy

składniki

  • 200 g wiśni
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110 g drobnego cukru (dałam mniej)
  • 2 szklanki (500 ml) gorącego mleka
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
  • cynamon, do oprószenia


Wiśnie odsączyć i podzielić między foremki .

Jajka miksujemy razem z ekstraktem z wanilii, proszkiem budyniowym oraz cukrem. Powoli dolewamy gorącego mleka - miksując. Miksturę rozlewamy do foremek z wiśniami. Piec w temp. 160 C przez ok 25 minut bez przykrywania.
Dorotka pisze żeby podawać na ciepło lub zimno oproszone cynamonem ja posypałam odrobiną brązowego cukru i skartelizowałam go palnikiem.

Smacznego

23:00, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
sobota, 28 maja 2011

akcja przetwory 2011

Zapraszam do kolejnej akcji przetworów z owoców,warzyw, nalewek czy ziół oraz grzybów. Zamknijmy te wspaniałe smaki w słoiku i zajadajmy się nimi zimą. Niema jak domowe przetwory. Mam nadzieję ze w tym roku zrobimy wspólnie jeszcze więcej ...

Co roku robię dużo przetworów że aż półki w piwnicy się chyba mi skurczyły :-) ...

Przyłącz się  na ,,Durszlaku,,

Akcja również tu -o Mikser Kulinarny

akcja przetwory

12:29, kasandraa6 , Akcje
Link Komentarze (13) »

Bardzo proste i szybkie do wykonania dla każdego muffiny bananowe takie małe murzynki - polecam.
przepis własny

Na 12 muffin

  • 100 g masła + do posmarowania blaszki
  • 2 duże jajka  
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże banany
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka rozgniecione banany oraz jogurt i zmiksować. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz sodą połączyć z mokrymi składnikami. Blaszkę na muffiny wysmarować masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut tzw do suchego patyczka. Wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

Smacznego

08:40, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 maja 2011

Delikatny makaron szpinakowy oblany kwaskowym sosem cytrynowy i do tego pyszna delikatna rybka w ziołach polecam

przepis własny
  • 100 g makaronu szpinak-owego
  • 2 filety z ryby
  • 3 plasterki cytryny
  • 4 plastry cebuli
  • 1 łyżka suszonej benzyli
  • sól

Na sos cytrynowy

  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • sok z połowy cytryny + otarta skórka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Cebulę i rybkę posypać solą, rozłożyć folię aluminiową i posmarować oliwą na to położyć plasterki cebuli i ryby - rybę posypać suszoną bazylią i na sam wierzch plasterki cytryny . Całość zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 C  na ok 15 minut. 

Przygotować sos

Do garnuszka wlać wywar rybny dodać sok z cytryny wraz z otarta skórką doprawić solą, pieprzem i cukrem zostawić na małym ogniu. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i szybko wymieszać do połączenia się składników. Całą zawartość przełożyć do  wywaru i szybko wymieszać aby składniki się połączyły zagotować i zastawić z ognia.

Makaron ugotować w gorącej wodzie delikatnie przelać zimną wodą i polać gorącym sosem cytrynowym wyjąć rybkę z foli - ułożyć na makaronie wraz z cebulką.

Smacznego

Tagi: zioła
13:14, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 maja 2011

Kwaskowe ciasto rabarbarowe z truskawkami i herbatnikami smaczne choć nie każdemu może smakować za ten kwaśny smak :-) Osobiście uwielbiam chyba wszystko co kwaśne , ale jeżeli chcecie bardziej słodkie trzeba do nadzienia dodać więcej cukru. Polecam

przepis własny

Nadzienie

  • 1,3 kg rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dag truskawek 

Na ciasto i kruszonkę

  • 180 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g herbatników maślanych
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 żółtko 

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki wraz z truskawkami - zasypać cukrem  i gotować na małym ogniu aż stanie się w miarę gęsty, przelać na geste sito i przestudzić. 

Wsypać mąki do miski  wraz z cukrem następnie wbić żółtko i wrzucić małe kawałki masła posiekać nożem aby składniki się połączyły lub rozcierać między palcami aby powstały tzw grudki jak na kruszonkę. Połowę ciasta wrzucić na blachę wyłożona papierem do pieczenia i ugnieść na to wyłożyć odsączone nadzienie na wierzch pokruszone herbatniki i na końcu posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut do zrumienienia się.

Smacznego

niedziela, 15 maja 2011

Nie ma jak domowy makaron, ale tym razem zieloniutki szpinakowy  - wyszedł bardzo smaczny z mąki razowej delikatny w smaku z lekkim posmakiem szpinaku bardzo polecam ;-)

przepis własny
  • 150 g szpinaku ok 1/2 pęczka
  • 1 jajko
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki razowej lub pszennej
  • plus mąka do podsypywania

Szpinak umyć, ogonki odkroić a liście posiekać - podsmażyć na łyżce masła. Następnie gdy będzie już miękki  zdjąć z ognia i wystudzić. Jajko wbić do miseczki dodać sól oraz zimny szpinak i zmiksować dodać mąkę i wyrabiać ciasto ok ok 5 -8 minut. Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 2 mm i kroić w dowolnym kształt. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy do miękkości.

Smacznego

16:48, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (8) »
środa, 11 maja 2011

"Doskonałe ciasto" od Asi i naprawdę smakuje wyśmienicie, polecam :-) sami musicie spróbować - koniecznie ;-)

Forma okrągła 20 - 23 cm

Na spód

  • 150 g masła
  • 150 g  gorzkiej czekolady 70 % kakao (połamanej)
  • 1 łyżka kakao 
  • 175 g drobnego cukru
  • 5 dużych jajek

Na mus

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao (połamanej)
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 115 g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Piekarnik nagrzać do 180 C a formę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Na spód

W rondelku roztopić masło z czekoladą  ciągle mieszając - ostudzić. Żółtka zmiksować z kakao i wymieszać z ostudzoną czekoladą.  Białka ubić na sztywną pianę dosypując stopniowo cukier, ubita pianę wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy.  Piec ok 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie aż przestygnie i opadnie. 

Mus 

Robimy podobnie jak pieczony spód, roztopić masło z czekoladą ciągle mieszając - przestudzić zmiksować żółtka z kakao i dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. 

Białka ubić na sztywną i błyszczącą piane w międzyczasie dosypując po trochę cukru. Ubite białka delikatnie mieszamy z z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną żelatyną - nie niszcząc piany.

Masę czekoladową wylać na środek upieczonego ciasta ciasto przykryć tak by nie dotykało musu i wstawić do lodówki na kilka godzin by stężało minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypuje startą białą czekolada ale to nie jest konieczne.

Smacznego


 
poniedziałek, 09 maja 2011

Smaczny chlebek z marchewką lekko słodkawy i rozpływa się w ustach bardzo polecam.

przepis własny
  • 100 g zakwasu żytniego aktywnego
  • 5 g soli
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g obranej marchwi
  • 180 ml ciepłej wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej typ 1400
  • 200 g mąki pełnoziarnistej

Połączyć zakwas z wodą, miodem, solą, drożdżami i startą marchewką oraz mąką pszenną - odstawić na 12 godzin.

Kolejnego dnia odgazować ciasto i dodać resztę składników. Wyrobić i przełożyć do formy aby zwiększyło swą objętość, z wierzchu posypać mąką. Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika 220 C i piec ok 10 minut następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok 40 minut.

Po upieczeniu chleb powinien mieć głuchy odgłos gdy do popukamy od góry.

Smacznego

niedziela, 08 maja 2011

szblon lodowy 2011

Witam i zapraszam wszystkich serdecznie po raz drugi do mojej akcji lodowej dla lodożerców na Durszlaku.

Akcja rozpocznie się od 15 maja i będzie trwać aż do 31 sierpnia 2011r. jak w zeszłym roku a tu podsumowanie z roku 2010. Mam nadzieję że w tym roku będziemy mieli jeszcze więcej przepisów na lody.

Do akcji nie dodajemy przepisów archiwalnych. zapraszam już wkrótce zaczynamy eksperymentować z naszymi lodami :-)


Przyłącz się na Durszlaku

jak również tu - Mikser Kulinarny

szblon lodowy 2011.jpg .

 Kod do banera akcji

Akcja lodowa 2011

 
13:48, kasandraa6 , Akcje
Link Komentarze (5) »
piątek, 06 maja 2011

Soczyste fileciki z kurczaka słodko kwaśne w smaku i lekko pikantne z aromatem ziół po prostu pyszności bardzo polecam

przepis własny
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki coca - coli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki  sosu słodko pikantnego chili typ tao- tao
  • 2 łyżki suszonego oregano

Mięso umyć i pokroić na mniejsze filety oraz natrzeć rozmiażdżonym czosnkiem. Przygotować marynatę z reszty składników i zalać fileciki - odstawić na noc. Następnego dnia wyjąć z marynaty bezpośrednio przed pieczeniem i piec na grillu lub w piekarniku na rumiano z obu stron.

Smacznego

Tagi: zioła
08:55, kasandraa6 , Grill
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach