wtorek, 29 maja 2012

Delikatna mozzarella w połączeniu z soczystym i orzeźwiającym mango, podane w sosie słodko ostrym to są moje smaki a może i wasze kto wie... Polecam 

źródło 
  • 2 kulki sera mozzarella 
  • 1 dojrzałe mango 

dresing 

  • 1/2 limonki sok + otarta skórka 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 
  • 1/2 papryczki chili 
  • szczypta soli 

Ser i pokroić w plastry, mango obrać ze skóry i również kroimy w plastry - układać na talerzu na przemian. 

Następnie przygotować dresing - wszystkie składniki wlać do słoiczka wymieszać i polać tym sałatkę - podawać mocno schłodzone. Można udekorować tymiankiem. 

Smacznego

11:21, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
środa, 23 maja 2012

fotka 1

Bardzo lubię sałatki, a ta idealna jest na każdą okazję - jest sycąca a makaron fajnie się ślizga :-) podczas jedzenia. Ma fajny smak w połączeniu ananas, curry i kurkuma .Naprawdę warto a przepis dostałam już dość dawno od mojej cioci Wiesi J. :-)

przepis C.Wiesi
  • 1/2 paczki makaronu w kształcie ryżu użyłam tego
  • 1 pierś kurczaka wędzonego 
  • 3/4 puszki ananasa konserwowego 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 3 łyżeczki przyprawy curry 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki majonezu 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu , przelać zimną wodą i odsączyć. 

Mięso i ananasa z puszki pokroić w grubszą kostkę, wymieszać z makaronem i przyprawami na końcu dodać kukurydzę i majonez, schłodzić w lodówce. 

Smacznego 

fotka 2

 
21:02, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 maja 2012

 

 

Lekkie ciasto z musem rabarbarowym i galaretką, doskonałe na upalne dni Polecam.

przepis własny
biszkopt
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła

W misce wymieszać mąki z proszkiem - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukru. Na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami oraz mąkami i roztopionym masłem (przestudzonym). Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku.

  • 1,5 - 2 kg oczyszczonego rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 galaretki poziomkowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1,5 szklanki gorącej wody

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem i poddusić, tak aby częściowo się rozpadł, ale też żeby zostało sporo kawałków. Do gorącej masy wsypać dwie galaretki u mnie o smaku poziomki i wymieszać tak by żelatyna się rozpuściła. Zostawić do wystygnięcia, gdy masa będzie już lekko tężała wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Kolejną galaretkę tym razem wiśniową  rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia , a gdy będzie już lekko tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ja zostawiam na noc.

Smacznego

sobota, 19 maja 2012

Lekka sałatka tym razem na ostro z papryczką chili, i kaszką kus-kus oraz ziarnami dyni z sezamem polecam...

przepis własny
  • 1/2 szklanki kus-kus
  • 1/4 kostki rosołowej ekologicznej
  • 1 cukinia 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 chili
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki stołowe sezamu
  • 5 łyżek pestek dyni 

Kaszkę kus-kus wsypać do szklanki i dodać kawałek kostki lub tylko soli - zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem by się zaparzyło. Po tym czasie odsączyć z wodę o ile taka pozostała i wsypać kaszkę do miski. Cukinie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na rumiano na suchej patelni teflonowej, paprykę pokroić w piórka - również podsmażyć.  Tak przygotowane warzywa przełożyć do kaszki i wymieszać. Chili przekroić i wydrążyć pestki, pokroić ją i dodać do sałatki - jeżeli chcemy bardziej ostre można dodać pestki. Dodać jeszcze posiekany drobno koperek, podprażone na suchej patelni nasiona dyni i sezamu - wymieszać. Na końcu połączyć z dresingiem.

dresing

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Smacznego 

poniedziałek, 14 maja 2012

 

Bardzo delikatne ciasto ananasowo - kokosowe, rozpływa się w ustach jest boskie i tak kuszące że ciężko pozostać przy jednym kawałku... Polecam

przepis Moniki S.

forma 39/27

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek,  białka ubić dodając po trochu cukru -  na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać z pianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut tzw do suchego patyczka.

ciasto kokosowe

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piec ok 25 minut.

Masa

  • 1 puszka ananasów
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka

Ananasy pokroić w drobniutką kostkę i odstawić. Zlać sok z ananasów i wymieszać z mąką ziemniaczaną wlać do garnka i ugotować z tego kisiel - wystudzić. Po tym czasie żółtka utrzeć z ugotowanym kisielem ananasowym i masłem dodając po łyżce. Masę schłodzić w lodówce by lekko stężała następnie przełożyć.

Najpierw biszkopt , potem masa ananasowa i na górę ciasto kokosowe - schłodzić w lodówce przez noc.

Smacznego  

sobota, 12 maja 2012

Lekka sałatka na kolację czy też do obiadu, tak na szybko z warzywami jakie były pod ręką... Uwielbiam wychłodzoną, gdyż jest wtedy bardziej orzeźwiająca i taką lubię najbardziej ze świeżym koperkiem... Polecam 

przepis własny

czas 15 minut / porcji 2

  • 5 liści sałaty pekińskiej lub lodowej
  • 1 papryka czerwona 
  • kilka rzodkiewek 
  • garść siekanego świeżego koperku
  • sól morska do smaku
  • 2- 3 łyżki sosu francuskiego 

Liście sałaty pokroić w paseczki, paprykę i rzodkiewki w piórka , całość posolić dodać koperek i polać sosem francuskim.  Sałatkę można schłodzić w lodówce przez ok pół godziny lub od razu podawać.

Smacznego

fotka 2

 
20:33, kasandraa6
Link Komentarze (3) »
piątek, 11 maja 2012

Śledzie, bardzo je lubię o każdej porze roku zimą jak również i latem. Postanowiłam zrobić  z majerankiem i pieczarkami w zalewie słodko - kwaśnej. Wyszły bardzo delikatne choć smak octu nie jest zbyt intensywny... Polecam

przepis własny
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanka octu winnego (ilość octu można dostosować do własnych potrzeb)
  • 3,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 20 dag małych pieczarek 
  • 5 ząbków czosnku

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, pieczarki pokroić w plasterki . Całość zagotować i odstawić na ok 12 godzin. 

  • 4 płaty śledzia
  • 3 - 4 łyżki majeranku (wedle uznania )
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki zalewy z gotowania pieczarek

Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie słoika, na to obtoczone w majeranku kawałki śledzia i odsączone z zalewy pieczarki i tak układać do samego końca.  Oliwy wymieszać z częścią zalewy następnie zalać śledzie i odstawić na 24 godziny, po tym czasie można jeść.

Smacznego

22:45, kasandraa6 , śledzie
Link Komentarze (7) »
czwartek, 10 maja 2012

Sycąca sałatka z makaronem z zupek chińskich można do niej dodać mięs a warzywa jakie chcecie według własnego gustu a u mnie były takie ... Polecam

przepis własny
  • 3 zupki chińskie
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 por (biała część)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 10 dag sera żółtego

Do miski wrzucić suchy i pokruszony makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami , następnie dodać pokrojone w grubszą kostkę pomidory, ogórki, paprykę. Odcedzić z zalewy fasolę oraz kukurydzę i groszek. Całość wymieszać z sałatką, doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać z startym serem,posiekaną natką pietruszki i połączyć z majonezem. Podawać schłodzone.

Smacznego

10:58, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
środa, 09 maja 2012

 Orzeźwiająca wódka z lekkim posmakiem cukierków lodowych, lekka do picia ale gorzej do wstania... z nutką słodyczy coś w stylu kobiecym. Do przepisu zainspirowały mnie Asia i Monika J. :-) jakieś rok termu... Polecam 

inspiracja Asia i Ania J

Na wódkę ok 35-38%

  • 40 dag cukierków typu lodowych nadziewanych
  • 1 szklanka spirytusu (250 ml)
  • 3/4 szklanki wody mineralnej

Cukierki obrać z papierków i wrzucić do słoika - zalać spirytusem i co jakiś czas mieszając pozostawić do rozpuszczenia ( u mnie to trwało ok 2 godziny ). Po tym czasie dolewam wody i przelewam do butelki i pozostawiam w ciemnym miejscu na ok 2-3 tygodnie do przegryzienia się.

Jeżeli nie mamy spirytusu cukierki zalewamy wódką ale nie dolewamy wody i postępujemy jak wyżej. 

Polecam

10:11, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (7) »
wtorek, 08 maja 2012

Latem mam wiele sosów w lodówce do sałatek które komponuję według własnego gustu .A to jeden z nich, jest lekki - pasuje doskonale do sałaty lodowej, marynuję w nim cukinię na grilla polewam ciepłe młode ziemniaki w mojej kuchni ma wiele zastosowań... polecam

przepis własny
  • 1/2 szklanki oleju z winogron 
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 3 duże ząbki czosnku zmiażdżonego
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej)
  • 2 łyżeczki płynnego miodu lub lekko podgrzanego 
  • sól, pieprz do smaku 

Wszystkie składniki włożyć do słoika zakręcić, potrząsać aż składniki się połączą dodawać do sałatek i surówek a nawet marynat. Przechowywać w lodówce u mnie to ok 2 tygodnie. 

Polecam

10:41, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach