czwartek, 30 maja 2013

Dynie jak ja je kocham :-) dlatego postanowiłam sobie przypomnieć jej smak :-) robiąc właśnie takie lody, a odkąd rok temu kupiłam maszynkę do lodów mój zamrażalnik praktycznie się z nią nie rozstaje ... Lody są kremowe z kawałkami skórki pomarańczowej oraz mają korzenny aromat - polecam.

przepis własny
  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 1 pomarańcza ( sok+ skóra)
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  •  4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszek.  Następnie dodajemy mus dyniowy, śmietanę oraz przyprawę korzenną ,zeskrobaną skórę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Całość zmiksować do połączenia się składników. Masę dyniową wstawić do lodówki na całą noc by porządnie się schłodziło. Następnie postępować według instrukcji maszynki do lodów.

Smacznego

12:36, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (3) »
środa, 29 maja 2013

Chłodzące ciasto jabłkowe ze słodkim musem jabłkowym i kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki świetnie razem się komponują. Polecam na upalne dni i nie tylko...

przepis własny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli -  stopniowo dosypując cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 30 minut do tzw suchego papryczka- wystudzić. 

  • 1 szklanka zaparzonej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina soku z cytryny

W gorącej herbacie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryny.

 Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć ponczem - odstawić. 

  •  2 białka
  • 3-4 szklanki cukru 
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temp 100 C , białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier - aż piana będzie sztywna. Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać mini beziki na blachę wcześniej wyłożoną papierom do pieczenia. Piec ok 40 - 50 minut, wystudzić.

  • 4 szklanki musu jabłkowego
  • 2 galaretki cytrynowe

 Galaretki rozpuścić każdą w jednej szklance wody ,do miski przełożyć mus a gdy galaretka będzie tężeć przelać do musu i wstawić na chwilę jeszcze do lodówki. 

Biszkopt posmarować dżemem , wylać prawie stężały mus, posmarować minimalnie dżemem i ułożyć bezy - wstawić do lodówki na kilka godzin aby całkowicie nam się ścięło.

Smacznego

 
wtorek, 28 maja 2013

Jestem uzależniona od smoothie :-) można go przygotować z dowolnych owoców takich jak lubimy, jest doskonałe na upalne dni gasi pragnienie, ja lubię nawet zimą ha ha :-) Polecam

przepis własny
  • 1  szklanka musu truskawkowego
  • 1 pomarańcz 
  • 2 czerwone grejpfruty
  •  kilka kostek lodu
  • kilka listków mięty

Pomarańcz i grejpfruty obrać ze skóry i wy-filetować owoce wrzucić do blendera. Następnie dodać mus truskawkowy, miód, listki mięty, i kostki lodu  - całość zmiksować i podawać. 

Smacznego  

niedziela, 26 maja 2013

Nareszcie doszły do mnie koszyki do wyrastania do chleba no i postanowiłam od razu upiec chlebek okrąglutki z chrupiąca skórką, wyszedł znakomity - przypominał mi czasy kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem i jeździłam na wieś do Cioci H, tam był właśnie taki chleb okrągły z dużą ilością mąki pyszności polecam...

oryginał

zaczyn

  • 50 g zakwasu żytniego aktywnego
  • 75 g letniej wody
  • 75 mąki żytniej chlebowej

Zaczyn wymieszać z wodą  i odstawić pod przykryciem na 8 -12 godzin.

ciasto właściwe

  • cały zaczyn 
  • 280 - 300 g wody
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki razowej
  •  1/2 łyżeczki drożdży island
  • 10 - 12 g soli
  • 2 łyżeczki łyżeczki do posypania kminu lub 1/2 łyżeczki zmielonego 

Zaczyn wymieszać z wodą i drożdżami odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z solą - dodać do zaczynu i wyrobić ciasto ok 10 minut.

Ciasto powinno być elastyczne, gładkie - będzie się jednak trochę kleiło. Miskę wysmarować oliwą, włożyć ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na dwie godziny aż podwoi swoją objętość po godzinie odgazowuje ciasto i zostawiam do ponownego wyrośnięcia.Po tym czasie wyjąć ciasto z miski obsypać mąką stolnice i uformować bochenek, przełożyć go do koszyka wcześniej wyłożonego ściereczką i obsypanej mąką ,aby wyrósł tak na ok 1,5 godziny  ( ja przykrywam go delikatnie ściereczką). 

Gdy chlebek nam już ładnie urósł wstawiam do piekarnika kamień aby się nagrzał a piekarnik nastawiam na 240 C gdy będzie już gorący przekładam chleb na łopatkę odwracając koszyk do góry dnem i zsuwam na kamień.( jeżeli chcemy posypać go kminkiem spryskać wodą )  Na dno piekarnika wstawiam foremkę z wodą  i piekę chleb 12 minut potem zmniejszam temp do 200 - 220 C i piekę jeszcze 30 minut. 

Studzę na kratce. 

Smacznego

sobota, 25 maja 2013

Lekkie ciasto przygotowane na bazie domowego jogurtu naturalnego :-) puszyste i wilgotne niezbyt słodkie po prostu pyszne polecam z różnymi owocami

przepis własny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 300 g rabarbaru
  • 2 dojrzałe banany 

Rabarbar umyć osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - odstawić. W misce rozbełtać jajka dodać cukier, olej i jogurt połączyć składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jogurtowej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać , wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysypać rabarbar na ciasto, banany obrać pokroić w plastry i powciskać w ciasto - i posypać cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Smacznego 

 

Rożki francuskie z nadzieniem z kaszanki z fetą i ogórkiem curry i ziołami , ciekawe połączenie smaków pasują również na imprezę na ciepło i zimno Polecam jak przekąskę :-)

przepis własny
  • 2 ciasta francuskie
  • 4 kaszanki
  • 1 słoiczek ogórków z carry ok 400 ml
  • 300 g sera feta
  • tymianek
  • 2 duże cebule

Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę usmażyć na rumiano, dodać kaszankę i zioła przesmażyć jeszcze chwilę. - przestudzić, pokroić ogórki w małe paseczki dodać ser również pokrojony w kostkę.

Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty ułożyć po odrobinie farszu brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe rożki posmarować jajkiem i posypać ziołami - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 15 minut do zrumienienia się. Podawać na ciepło lub zimno

Smacznego 

 
piątek, 24 maja 2013

Grzanki z kaszanką domową pastą z chilli która zaostrzy smak, oraz  aromatycznymi ziołami...Super przystawka również na imprezy - dodatkowo można włożyć na chwilkę do piekarnika aby ser nam się lekko roztopił. Polecam :-)

przepis własny
  • 1 bułka z ziarnami dyni 
  • 1 kaszanka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli 
  • 3 łyżeczki pasty z chili
  • szczypta suszonych ziół rozmaryn, tymianek
  • 1cieniutki plasterek boczku

Boczek przeciąć na cztery części i zrumienić na suchej patelni z obu stron - zdjąć z patelni i pozostawić do wystudzenia.  

Kaszankę pokroić i podsmażyć na patelni na łyżce masła dodać łyżeczkę pasty z chilli odrobin soli oraz zioła. W międzyczasie bułkę przeciąć na pół i włożyć do tostera, gotowe grzanki przeciąć jeszcze na pół.  Usmażoną kaszankę podzielić na cztery kawałki bułki, na to po odrobinie pasty z chili startego parmezanu oraz chrupiącego boczku na końcu ułożyć gałązki tymianku i podawać. 

Smacznego 

czwartek, 23 maja 2013

 Świetna przystawka do podania na imprezie :-) lubię cukinie i sery a takie składniki dobrze razem smakują i super razem wyglądają, polecam ...

przepis własny
  • 3 -4 cukinie
  • 100g sera handkase z czarnym sezamem ( można zastąpić fetą ) i odrobiną czarnego sezamu  
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

 ponadto

  • kilka szczypiorków

Cukinie pokroić w plastry wzdłuż i grillować na patelni na rumiano z obu stron - odłożyć.

Awokado obrać i pokroić w grubszą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewki umyć i pokroić na małe plasterki. Serek wymieszać z awokado, i rzodkiewkami oraz serkiem doprawić zmiażdżonym czosnkiem oraz sosem i sokiem z cytryny.

Szczypiorek pomoczyć chwilę w gorącej wodzie aż stanie się elastyczny - następnie schłodzić go w zimnej wodzie. 

Na grillowanych plastrach cukinii układać po odrobinie serka, następnie zrolować go i obwiązać szczypiorkiem. Układać na półmiskach i podawać lub jeszcze schłodzić w lodówce.

Smacznego 

wtorek, 21 maja 2013

Rabarbar niedoceniany w Polsce, bardzo smaczne warzywo i oczekiwane przeze mnie, pamiętam kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem zajadałam się ot tak lub czasem maczany w cukrze i chyba tak mi zostało - uwielbiam kwaśne rzeczy:-). A taki kompocik moja mam gotowała od kiedy tylko rabarbar urósł. Nie dość że smaczny to jeszcze ma piękny kolor, polecam ... 

przepis własny
  • 3 łodygi rabarbaru (ok 300g)
  • 1 litr wody
  • ok 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub stevi

Rabarbar umyć pokroić na mniejsze kawałki,  zalać wodą i wstawić na gaz. Pogotować aż owoce zaczną się rozpadać, na końcu dosypać cukier do rozpuszczenia - zdjąć z gazu i wystudzić. Zimny kompot przecedzić przez sito, można podawać z kostkami lodu .

Polecam

Smacznego

Drożdżowe to najlepiej z owocami :-) z kwaskowym rabarbarem i słodką bezą oraz kakaową kruszonką. Ciasto wilgotne i puszyste - pycha polecam.

przepis własny
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki

 kruszonka

  • 150 g masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 1 szklanka mąki pszennej

ponadto

  • 20 małych bezików

W szklance ciepłego mleka wymieszać łyżkę cukru, śmietany oraz pokruszone drożdże i łyżkę mąki - odstawić aby podrosło.

 Kruszonka 

Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, mąkę i kakao całość połączyć i rozcierać między palcami - odstawić.

W garnuszku roztopić masło - przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier dodać  roztrzepane jajko oraz  wyrośnięte drożdże - wyrobić. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i przykryć ściereczką. 

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki - odstawić. 

Gdy ciasto podwoiło swoją objętość odgazować je i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia , ułożyć bezy posypać rabarbarem i kruszonką odstawić jeszcze na chwilę aby podrosło.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut do zrumienienia. 

Studzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach