czwartek, 29 maja 2014

 

Mięciutkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem szpinaku, czosnku takie na jednego kęsa. Podaję je jako przystawkę - oj szybko znikają ... polecam

przepis własny
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 400 g świeżego szpinaku 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku lub 3 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz do smaku 

Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać rozgnieciony przez praskę czosnek doprawić solą i pieprzem. 

Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy wrzucić liście szpinaku i przesmażyć następnie przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Całość wymieszać z jajkiem oraz namoczoną bułką i uformować kuleczki wielkości dużego orzacha włoskiego i obtoczyć w sezamie. Tak przygotowane pulpety układam w garnku do gotowania na parze i gotuj ok 20 minut. 

Przestudzone pulpety układam na kiełkach rzodkiewki lub brokuła a na każdej kulce kładę odrobiny pasty paprykowej z bakłażanem. 

Smacznego  

środa, 28 maja 2014

Pyszny i odżywczy koktajl na bazie jogurtu naturalnego, staramy się pijać koktajle i soki jak najczęściej choć nie zawsze nam to wychodzi :-) z braku czasu ... Ale takie witaminki z samego rana na pewno przyniosą nam piękny dzień nie ma jak zdrowie na śniadanie...

przepis własny

na dwie porcje

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 banan

Do blendera wlać jogurt, owoce sparzyć i zetrzeć skórę.  Następnie obrać pozostałą skórę tak oczyszczone  kawałki pomarańczy i grejpfruta  dodać do jogurtu wraz z obranym bananem i zmiksować. 

*Ja nie dosładzam koktajlu, ale jeżeli wolicie słodsze wymieszać z łyżeczką miodu. 

poniedziałek, 26 maja 2014

Placki z płatków orkiszowych z dodatkiem banana są lekkie i delikatne w smaku. A limonka je orzeźwia do tego są zdrowe zawierają sporo witamin i minerałów polecam na zdrowe śniadanie :-)

przepis własny
  • 1 szklanka płatków orkiszowych 
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 całe jajko + 1 białko 
  • szczypta soli 
  • 1 limonka 
  • 3-4 łyżki mąki razowej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 duży banan 

Ponadto 

  • 1 -2 łyżki cukru trzcinowego 

Cukier zmielić na puder. 

W misce wymieszać jajka z jogurtem  dodać płatki, otartą skórkę z limonki oraz  oliwę z oliwek. Banana obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę - skropić sokiem z limonki, połączyć z płatkami. Smażyć na patelni teflonowy najlepiej bez tłuszczu z obu stron aż się zrumieni.

Podawać z trzcinowym cukrem pudrem. 

Smacznego 

 
poniedziałek, 19 maja 2014

Na dzisiejszy obiad lub jako przekąskę proponuję kotleciki z kaszy jaglanej i jogurtem cytrynowo-czosnkowym. Są zdrowe i pyszne oraz bardzo delikatne, świetnie się komponują wraz z jogurtem... Polecam

oryginał

na ok 10 kotlecików

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 łyżeczka soli  dałam 1/4 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka otrąb owsianych 
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 strączka czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy -ja jej nie solę.

Cebulę pokroić w kostkę wraz z czosnkiem podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Do przestudzonej  kaszy dodać cebulę wraz z czosnkiem, drobno pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki, jajko oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać z mąką i otrębami - ewentualnie zwiększyć odrobinę tak aby można było formować kotleciki. Ciasto podzielić na małe kulki ręce obsypać mąką wtedy ciasto będzie się mniej kleiło do rąk - lekko spłaszczać. Patelnię rozgrzać z minimalną ilością oleju lub na teflonowej bez tłuszczu, smażyć na rumiano z obu stron.

Jogurt czosnkowo - cytrynowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • otarta skórka z połowy cytryny

Czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z jogurtem dodać sok oraz otartą skórkę z cytryny - wymieszać,  na końcu doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kotlecikami .

 
sobota, 17 maja 2014

Po długiej przerwie udało mi się wrócić do pisania bloga :-) mam nadzieję że troszkę tęskniliście... A dziś prezentuje wam jeden z moich ulubionych napoi smoothie szpinakowe :-) Zaskakuje smakiem jeszcze rok temu strasznie nie lubiłam szpinaku a dziś jem lub pije coś z jego dodatkiem prawie co dzień - i kto by pomyślał ;-) 

przepis własny

na dwie szklanki

  • 1 jabłko 
  • 300 g szpinaku 
  • 2 kiwi 
  • 1 limonka 
  • ok 1,5 szklanki wody 

 Do blendera przekładamy umyte liście szpinaku, z jabłka wykrajmy gniazdo nasienne  a sam owoc pokroić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Kiwi obrać i wrzucić do blendera oraz wycisnąć sok z limonki, całość zmiksować z wodą i kilkoma kostkami lodu. 

Smacznego 

czwartek, 15 maja 2014

Po raz czwarty zapraszam na akcję lodową która będzie trwać od 15 maja do 31 sierpnia.

Mam nadzieję że będzie się cieszyć jeszcze większą popularnością niż w latach poprzednich :-)

Dodawajcie przepisy opatrzone zdjęciami na własnoręcznie robione domowe lody i może w tym roku ktoś zaskoczy mnie jakimś niecodziennym smakiem,  przewiduję nagrodę jeszcze nie wiem jaką ale coś wymyślę :-)

Jeżeli akcja ukaże się na durszlaku i mikserze będzie tu link.

Przysyłajcie swoje przepisy  na mój email adres przepisu, nazwa i nazwa bloga lub imię osoby.

lody z 2011

lody z 2012

lody z 2014

14:43, kasandraa6 , Akcje
Link Dodaj komentarz »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach