poniedziałek, 16 maja 2016

W ramach wypiekanie na śniadanie tym razem zapraszam na gofry w wersji orkiszowej . Pyszne i chrupiące u mnie z domowym dżemem wiśniowym i brzoskwiniami - pycha takie śniadanie to ja lubię a dzieci to już w szczególności. Polecam

oryginał wypiekanie na śniadanie
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 350 g wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki orkiszowej
  • otarta skórka z jednej cytryny


Wszystkie składniki przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę i odstawić na ok 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry według instrukcji producenta u mnie trwa to po ok 5-7 minut.
Podaję z ulubionym dżemem wiśniowym i brzoskwiniami konserwowymi.
Smacznego 

osoby które wypiekały wspólnie gofry :

Basia z bloga Śniadanie u Basi

Joanna z bloga Grunt to przepis

Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie

Marzena z bloga Kulinarna Maniusia

Dorota z bloga Moje małe czarowanie

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I love it

Magda z bloga Apetyt na Smaka

11:55, kasandraa6
Link Komentarze (13) »
piątek, 06 maja 2016

 

 Dzisiaj zapraszam na ciepłe śniadanko , w postaci mięska z aromatycznym olejem. Do tego lekka sałatka i nic mi więcej nie potrzeba - zwłaszcza że po takim śniadaniu nie czuję się ospała i nie jestem szybko głodna, bo wystarcza mi ono na ok 4-5 godzin . A przy dużej aktywności fizycznej naprawdę jestem ciągle głodna. Wiec takie śniadanie jak znalazł . Zawiera białko i tłuszcze i tego mi właśnie potrzeba a może i Wy się skusicie.

Nie często mi się zdarza opisywać produkty a te są naprawdę tego warte. Kupuję naprawdę mnóstwo olei /octów - takie małe upośledzenie ha ha ;-) . Urzekły minie bardzo sowim smakiem i zapachem są niezwykle aromatyczne. Do tego tłoczone na zimno i smakują jak wskazuje butelka. Jak ma smakować rzepakiem to naprawdę nim smakuje. Najpierw otworzyłam len był cudny - w zapachu i smaku - postanowiłam zrobić sałatkę na szybko. Na drugi ogień poszedł z pestek dyni aż ciężko mi go opisać -jego zapach i smak bo zrobił na mnie ogromnie pozytywne wrażenia - był tak pyszny.

W tym przepisie wykorzystałam tylko dwa ale oczywiście spróbowałam wszystkich na końcu słonecznikowy do którego raczej podchodziłam sceptycznie i kolejna butelka mnie zaskoczyła bo smakował tak jak bym zajadała się pestkami słonecznika a nie oliwą.

A jak tylko będę w Polsce na pewno się zaopatrzę we wszystkie - to może mi wystarczy na jakiś czas. Kocham już te oleje a wam polecam spróbujcie koniecznie .

Przepis własny

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki pestek dyni
  • garść tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego

Mięso umyć osuszyć i zmielić na średnich oczkach , do mięsa dodać wszystkie przyprawy - wymieszać najlepiej rękoma aż składniki się połączą. Na końcu dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać. Odstawić na ok minimum 30 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Rozgrzać grill elektryczny, uformować mięsne kulki lekko je spłaszczyć nadając kształt kotleta . Dalej postępować według instrukcji producenta.

 na sałatkę

  • 4 garści roszponki
  • 2 łyżki oleju z lnu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sezamu

Do słoiczka przelać olej, sok z limonki oraz odrobinę miodu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie. Gdy składniki się połączą polać sałatkę i posypać sezamem doprawić solą i pieprzem.

Całość podaję z grillowanymi szparagami.

23:38, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach